Meerderheid gemeenteraad voor doorzetten Nieuwe Zandpad; Wel ’s nachts dicht | De Utrechtse Internet Courant Meerderheid gemeenteraad voor doorzetten Nieuwe Zandpad; Wel ’s nachts dicht | De Utrechtse Internet Courant

Meerderheid gemeenteraad voor doorzetten Nieuwe Zandpad; Wel ’s nachts dicht

Meerderheid gemeenteraad voor doorzetten Nieuwe Zandpad; Wel ’s nachts dicht
Impressie van Het Nieuwe Zandpad.
Het nieuwe voorstel voor het Nieuwe Zandpad is aangenomen in de gemeenteraad. De nieuwe prostitutiezone moet kleiner, er moet meer handhaving komen en er moet plek komen voor sekswerkers die via internet klanten werven. Nieuw is het plan om ’s nachts de ramen te sluiten.

Het nieuwe voorstel voor het Nieuwe Zandpad is aangenomen in de gemeenteraad. De nieuwe prostitutiezone moet kleiner, er moet meer handhaving komen en er moet plek komen voor sekswerkers die via internet klanten werven. Nieuw is het plan om ’s nachts de ramen te sluiten.

De gemeente is al jaren op zoek naar kandidaten die de nieuwe prostitutiezone willen bouwen en exploiteren. Het is sinds de sluiting door oud-burgemeester Aleid Wolfsen in 2013 niet gelukt om een oplossing te vinden voor raamprostitutie in Utrecht.

Met aangepaste plannen kan nu weer een nieuwe poging worden gedaan om ‘een veilige, schone en transparante werkomgeving te maken voor sekswerkers, met een minimum aan overlast voor de omgeving’.

Veranderende markt

Het stadsbestuur in Utrecht gaat een nieuwe tender (aanbesteding) uitschrijven voor de ontwikkeling en exploitatie van het Nieuwe Zandpad. De voorwaarden voor deze tender zijn flink gewijzigd ten opzichte van eerdere tenders.

De voorwaarden zijn aangepast door een veranderende markt voor raamprostitutie. De regelgeving zou nu effectiever zijn en knelpunten voor ontwikkelaars en exploitanten zouden zijn weggenomen.

Zo moeten er meer medewerkers van handhaving, hulpverlening en een vertrouwenspersoon komen op het Nieuwe Zandpad. Bovendien gaat het aantal werkruimten terug van maximaal 162 naar maximaal 128.

Nachtsluiting

Een voorwaarde werd daarnaast aangenomen om een nachtsluiting tussen 03.00 en 07.00 uur op te nemen. Dit zou veiliger zijn voor de sekswerkers en voor buurtbewoners voor minder overlast zorgen.

Eerder spraken ook de politie en het openbaar ministerie zorgen uit voor het ontbreken van een nachtsluiting op het Zandpad.

Ook moet er worden gekeken of er een afstortmogelijkheid kan komen voor sekswerkers. Ze zouden namelijk met veel geld over straat moeten. Pinnen of veilig vervoer naar huis rond sluitingstijd zou dit kunnen oplossen.

Nieuwe voorwaarden

Om beter te kunnen controleren wil de gemeente de prostitutiezone niet te snel te groot maken. Er moeten wel voldoende werkruimten zijn voor minimaal 3 exploitanten. Daarom wordt gestart met 96 werkruimten.

Zodra het met deze 96 werkruimten qua bezetting, veiligheid en omgevingsbeheer goed draait, is er ruimte voor uitbreiding naar 128 werkruimten.

Handhaving

De extra handhavers in het gebied moeten overdag en ‘s nachts aanwezig zijn en zo een band kunnen opbouwen met de sekswerkers. Dienst- en hulpverlening komt daarnaast op het Nieuwe Zandpad en wordt uitgebreid met voorlichting en activiteiten om de positie van de sekswerkers te versterken. Er wordt daarnaast gezocht naar een vertrouwenspersoon voor sekswerkers in de stad.

Mocht een exploitant zijn vergunning verliezen door overtreding van de regels dan kunnen de vrijgekomen werkruimten tijdelijk worden verdeeld onder de andere exploitanten. Zo moet leegstand worden tegengegaan.

Internet

Een ander opvallend verschil met eerdere voorwaarden voor de zone is het inrichten van sekswerkers via internet. Uit een onderzoek dat de gemeente vorig jaar deed naar de haalbaarheid van het Nieuwe Zandpad, blijkt dat de raamprostitutie in omvang terugloopt ten opzichte van afspraken die online worden gemaakt.

Op het Nieuwe Zandpad wordt daarom een deel van de werkruimten ingericht voor sekswerkers die via internet hun klanten werven.

De gemeente wil tot slot een deel van de veiligheidsregels ‘effectiever’ maken. Het wordt bijvoorbeeld mogelijk dat exploitanten de beveiliging van hun bedrijven gezamenlijk organiseren met een gecertificeerd beveiligingsbedrijf.

Als er nieuwe exploitanten worden gevonden kan het Nieuwe Zandpad in 2022 open.

Gekoppelde berichten

7 Reacties

Reageren
 1. Hans Kuiper

  Opvallend dat er zoveel belasting geld naar dit project gaat…hulpverleners, vertrouwenspersoon, extra handhavers…De Utrechter betaalt zowel letterlijk als figuurlijk een hoge prijs voor afwerkplekken midden in de stad. Gelukkig begint het klein, met slechts 96 afwerkplekken.

 2. arbeider

  Hoogste tijd dat een grote stad als Utrecht weer een prositutiegebied krijgt, zeker nu de Europalaan ook op slot gaat.

  De een twee van Wolfsen en zoon met het Waterschap heeft de stad al teveel euro’s gekost.

 3. Koel Hoofd

  Wat ik buitengewoon storend vind is dat de dames van het nachtleven dankzij moraalridder Wolfsen sinds 2013 de illegaliteit in zijn gedreven.
  Maar er al vele jaren grof geld aan het (door de emotionele moraalpolitiek gemaakte) probleem is verdiend door allerlei idioten met een mening die hun eigen mening bewijzen met dure onderzoeken, terwijl de dames van het nachtleven het al die jaren zelf maar moesten uitzoeken.
  Beetje meer respekt voor die nachtwerkers zou de gemeente wel sieren. Maar helaas, de politiek heeft alleen maar respekt voor zichzelf.

 4. Ruben

  Dit project is daar gedoemd te mislukken, lekker naast die rioollucht van de zuiveringsinstallatie. No way. Doe dat niet in die buurt aub.

 5. Freddy

  Wie is er anno 2020 voor uitbuiting van vrouwen? Onze gemeenteraad!
  Schadelijk iets anders kan ik niet zeggen.

 6. Vingervlug

  Je kan in de nachturen toch niet meer pinnen en pinnen bij het zandpad kon toch al nooit, moest je helemaal gaan rijden en pinnen

 7. Malle Aggie, kleine profeet

  Voor welk probleem is dit een oplossing, als dit aanbod er van 2013 t/m 2022 niet was/is?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).