Meerderheid Tweede Kamer voor avondklok vanaf 21.00 uur Meerderheid Tweede Kamer voor avondklok vanaf 21.00 uur

Meerderheid Tweede Kamer voor avondklok vanaf 21.00 uur

Meerderheid Tweede Kamer voor avondklok vanaf 21.00 uur
De Oudegracht in Utrecht. Foto: Robert Oosterbroek
Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met het invoeren van een landelijke avondklok vanaf 21.00 uur. Gisteren presenteerde het kabinet het plan om de avondklok vanaf 20.30 uur te laten gelden.

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met het invoeren van een landelijke avondklok vanaf 21.00 uur. Gisteren presenteerde het kabinet het plan om de avondklok vanaf 20.30 uur te laten gelden.

Vandaag debatteerde de Tweede Kamer over de nieuwe coronamaatregelen van het kabinet. Het hoofdonderwerp was de avondklok. D66 diende een motie in voor het uitstellen van de aanvangstijd met een half uur. Deze motie kreeg steun van de VVD, CDA, ChristenUnie, SP en 50Plus. Daarmee is een meerderheid van de Tweede Kamer voorstander van de avondklok.

Eerder vandaag zei demissionair premier Mark Rutte dat de avondklok mogelijk ‘ietsje later’ kan ingaan dan 20.30, maar niet later dan 21.00 uur.

Naar verwachting gaat hij mee in de wens van de andere partijen en wordt de ingang van de avond een half uur later. Het lijkt er nu op dat de avondklok vanaf zaterdag om 21.00 uur ingaat.

Gekoppelde berichten

21 Reacties

Reageren
 1. Gerard Brugmans

  Wat een gênante en vooral gevaarlijke politieke vertoning was dit! De partijen die zo hebben lopen zeuren over de aanvangstijd van de avondklok hebben daarmee een zware verantwoordelijk op zich geladen. Straks zullen we dankzij deze popiejopie opportunisten gewoon moeten terugschakelen naar 18.00 uur omdat we opnieuw te soft waren in onze aanpak, en de buurlanden hun grenzen voor ons hebben gesloten. Tel uit je gedroomde verkiezingswinst!

 2. Lombokker

  Gaat de NS nu ook langere treinen inzetten in de avond? Want iedereen die ‘s avonds reist heeft nu nog maar tot negen uur de tijd daarvoor, in plaats van tot een uur of twaalf. Die treinen gaan dus voller worden.

 3. Scherpschutter

  Wat is de exit-strategie?

 4. Koel Hoofd

  Is er een exit strategie?

 5. Joas

  @ Lombokker

  De mensen die thuis kunnen werken worden geacht thuis te werken. Treinreizen zijn alleen voor noodzakelijke reizen.

  Treinen overdag en in de avond horen helemaal niet druk te zijn.

  Dit is alweer maanden het devies en advies. Kun je zien hoe slecht een 15-25% van de Nederlanders kan luisteren (want dit is de groep die voor problemen blijft zorgen).

 6. JanV

  @Lombokker Het idee is dat je thuis blijft. Dus niet reist.

 7. JdV

  @Lombokker: Aangezien de bedoeling van de avondklok o.a. het verminderen van reisbewegingen is zou het beter zijn als het OV in zijn geheel zou worden gestopt. Het risico op besmetting in overvolle bussen en treinen is levensgroot, mensen kunne ook prima met de fiets lees ik hier op duic vaak. Of anders met auto of taxi. Sowieso is het devies blijf thuis dus OV is behalve voor essentiële beroepen overbodig.

 8. Herman

  Is dit Utregs nieuws? Stoat die tweede kamer tegenwoordig in Utreg ofzo?

 9. MJPD

  En weer wordt mijn reactie van gisteren niet geplaatst…

 10. GeeWee

  De avondklok, ik ben er geen fan van. Maar ik zie het nu maar gewoon als een gegeven. Wat ik mis is perspectief. Er staat dat hij geldt tot 9 februari. Echter, eigenlijk weten we wel dat hij verlengd zal worden. Resultaten van maatregelen zijn pas op z’n vroegst 3 a 4 weken later zichtbaar, etc.

  Wat ik verwacht van de overheid? Een duidelijk statement dat aangeeft wanneer we deze maatregel weer schrappen en wanneer we hem weer herintroduceren in de toekomst. Gaat het om een x-aantal besmettingen per week? een x-percentage positieve tests? een x-aantal opnamen in ziekenhuizen? een bepaalde R-waarde?

  Het is nu allemaal zo ad-hoc!

 11. Katja

  Had al in december gemoeten. En reizigers uit VK, Brazilië en ZA mogen dus gewoon tot zaterdag binnenkomen. En dat deden ze al weken lang. Virusmutanten zijn dus allang in NL verspreidt.

 12. Manou De R.

  Dóór studenten – vóór studenten.
  En maar klagen over hoe moeilijk ze het hebben.

 13. MJPD

  Zou fijn zijn als DUIC ook reacties plaatst vanuit een breder spectrum. Dit moderatiebeleid is een vorm van censuur en daarmee eenzijdige berichtgeving.

 14. Scherpschutter

  @MJPD

  Realiseert u zich niet dat DUIC een private partij is? U bent hier niet de eigenaar. DUIC is de eigenaar en een eigenaar bepaalt wat er op de website komt en wat niet. Niemand anders. Merk daarbij overigens op dat ik deze opmerking plaats als iemand van wie 50% van de comments niet geplaatst wordt.

  Ik begrijp dan ook vrij weinig van uw geklaag (respecteer de eigenaar) en in bredere zin ook niet van dat geklaag over andere bedrijven als Facebook, Youtube en Twitter. Een bedrijf dat u een (gratis) dienst weigert pleegt geen censuur.

 15. Jees

  @ MJPD

  Ja, als je als reaguurder maar wat roeptoetert kom je vrijwel altijd door de moderatie heen.

  Ben je wat meer genuanceerd, zit je in het midden van het politieke spectrum of net links ervan, kom je inderdaad in verhouding maar moeilijk door de moderatie heen. Ik ben benieuwd of deze reactie geen elementen bevat waardoor hij tegen gehouden kan worden. Ik hoop van harte op plaatsing.

 16. Jees

  @ Manou.

  Ik zie hier voornamelijk 40+’ers reageren/ klagen de hele dag, waarbij 45-50 plussers oververtegenwoordigd zijn. Nauwelijks studenten. Waar heb je het eigenlijk over?

 17. MJPD

  @Scherpschutter
  Ik klaag niet, probeer enkel wat tegengeluid te geven voor de angstige Katja’s en Gerards op dit forum. U realiseert zich ook dat de meeste media private partijen zijn?

  Fijn iig dat mijn reacties nu wel worden geplaatst, bedankt hoor DUIC… 🙂

 18. Scherpschutter

  @MKPD

  Wat uw intenties zijn, is niet relevant. Wat relevant is, is dat u de eigenaar niet respecteert door hem/haar te betichten van censuur. U bent te gast…

  Ja natuurlijk. Godzijdank zijn de meeste mediabedrijven private organisaties. Zie NPO wat er gebeurt als je media aan de overheid overlaat. En dichterbij: zie hoe afgrijselijk slecht het gesubsidieerde RTV Utrecht is ondanks bakken lalalalala belastinggeld.

 19. MJPD

  @Scherpschutter
  En als toevoeging: de meeste bedrijven, waaronder wellicht DUIC, liggen al maandenlang aan het infuus van de NOW-regeling en ontvangen dus ‘gratis geld’ van mijn en misschien wel uw belastinggeld om de boel overeind te houden.

  Mag ik dan als tegenprestatie dan op z’n minst een digitaal podium om mijn mening te ventileren mits dat in het redelijke en billijke blijft. Misschien ben ik niet zo’n beroepsreaguurder als u, die precies weet hoe ver hij of zij kan gaan om eren bericht geplaatst te krijgen.

  Dit artikel is al weer van de frontpage verdwenen, dat gebeurt meestal als de discussies in de reactiekaternen wat te ‘moeilijk’ worden…

 20. Scherpschutter

  @MJPD

  U lijkt helemaal over het hoofd te zien dat bedrijven als DUIC ook belasting betalen. Voor zover en indien ze al geld terug krijgen, is het natuurlijk niet uw of mijn geld maar het eigen geld dat in de afgelopen jaren door de Belastingdienst is afgepakt..

  U heeft geen enkel recht op een tegenprestatie. In morele zin, noch in juridische zin. U krijgt een ‘gratis’ dienst geleverd…Neem het aan. Of niet.

 21. HArry

  Ach MJPD. Je moest eens weten wat er van ons allemaal niet geplaatst wordt. Het voelt als censuur maar heb er vrede omdat er al snel zeer persoonlijke en weinig inhoudelijke reacties zijn.

  Ik zou het dus beter vinden als deze persoonlijke aanvallen weggejorist worden ipv gestelde inhoudelijke opvatting vanuit welke kleur of partij dan ook.

  Maar dat is een keuze die allen DUIC kan maken

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).