Meerderheid Utrechtse gemeenteraad steunt motie voor aansluiten bij oproep tot staakt het vuren in Gaza en Israël Meerderheid Utrechtse gemeenteraad steunt motie voor aansluiten bij oproep tot staakt het vuren in Gaza en Israël

Meerderheid Utrechtse gemeenteraad steunt motie voor aansluiten bij oproep tot staakt het vuren in Gaza en Israël

Meerderheid Utrechtse gemeenteraad steunt motie voor aansluiten bij oproep tot staakt het vuren in Gaza en Israël
Archieffoto
Een meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad heeft ingestemd met het aansluiten bij de internationale oproep tot een staakt het vuren in Gaza en Israël. De motie hierover leidde donderdag tot flink wat discussie in de raad. Verschillende partijen, en ook burgemeester Sharon Dijksma, vroegen de indieners om de motie in te trekken. Uiteindelijk werd er toch over gestemd.

Een meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad heeft ingestemd met het aansluiten bij de internationale oproep tot een staakt het vuren in Gaza en Israël. De motie hierover leidde donderdag tot flink wat discussie in de raad. Verschillende partijen, en ook burgemeester Sharon Dijksma, vroegen de indieners om de motie in te trekken. Uiteindelijk werd er toch over gestemd.

GroenLinks, PvdA, Volt, PvdD, ChristenUnie, Student&Starter, DENK, EenUtrecht en D66 dienden de motie in.

“Bij al dat leed dat er is, lijkt het misschien nietig wat wij hier doen op die paar vierkante kilometer die we hier in de stad zijn, maar toch doet dat ertoe”, zei Julia Kleinrensink van GroenLinks. “En proberen we hier in deze zaal en in de stad met elkaar het juiste te doen. Om de hoop niet te verliezen, om te zorgen dat Utrecht een stad is waar we verbondenheid met elkaar vinden.”

‘Voor de bühne’

Jantine Zwinkels (CDA) noemt het conflict en het leed ook vreselijk, maar vindt dat de Utrechtse gemeenteraad geen plek is voor een motie als deze. Volgens haar horen dit soort moties thuis in de Tweede Kamer. CDA vroeg dan ook of “deze motie voor de bühne” kon worden ingetrokken.

Volgens Kleinrensink is de motie niet bedoeld om het debat verder te polariseren, “maar om vooral ook te kijken hoe we ervoor zorgen dat we die steun uitspreken, een stem geven aan de pijn die er is in de stad en tegelijkertijd ook om de steun uit te spreken richting de burgemeester voor de stappen die er gemaakt worden. […].”

Voor het blok

De VVD voelt volgens Marijn de Pagter “hetzelfde ongemak” als onder meer het CDA. “De gemeenteraad gaat niet over buitenlandse zaken en dus ook niet over dit internationale conflict. We zien dat het conflict tot allerlei gevoelens in de stad leidt en zijn ontzettend blij met het werk dat onze burgemeester doet om de verbinding te zoeken in de stad met alle mensen die door het conflict worden geraakt.”

Volgens De Pagter werkt de motie niet verbindend, maar polariserend. “Daarom balen we er echt van dat de raad voor het blok wordt gezet, terwijl de burgemeester vanmiddag een duidelijke oproep deed om deze motie in te trekken.”

‘Allemaal voor vrede’

Burgemeester Dijksma zei te snappen dat, ook gezien de vele indieners van de motie, de gemeenteraad van zich wil laten horen. “Maar volgens mij kunnen we elkaar vinden als we zouden vaststellen dat er niemand in deze zaal is die niet liever gisteren dan vandaag vrede zou willen. We zijn toch samen allemaal voor vrede? Dat daar ook dingen voor nodig zijn in de politiek, dat zien we ook, maar dat is misschien niet aan ons om dat uit te spreken.”

Volgens Dijksma zou de oproep tot vrede iets moeten zijn wat Utrecht en de gehele gemeenteraad zou kunnen doen. “En daarmee hoop ik eigenlijk ook u in overweging te geven om niet elkaar de nieren te proeven door vanavond een motie in stemming te brengen. Ik zou dat wijs vinden als u dat niet doet. […].”

Neutraal blijven

Utrecht Solidair sloot zich aan bij de oproep het CDA. “Nu ga je juist het conflict in de raad brengen.” Yvonne Hessel: “De pijn in Utrecht los je niet op deze manier op. We hebben geen enkele invloed op de problemen die op dit moment spelen. […].” Het is volgens haar belangrijk om “totaal neutraal” te blijven.

BIJ1 is niet een van de indieners van de motie, vanwege de bewoording, maar stond erachter zich aan te sluiten bij de oproep. “Ik wil bewondering uitspreken dat jullie hiervoor je nek uitsteken”, zegt fractievoorzitter Stevie Scholten.

Uiteindelijk volgde er gisteravond toch een stemming. De VVD tegen, net als Stadsbelang Utrecht en het CDA. UtrechtNu! en Utrecht Solidair stemden niet.

Gekoppelde berichten

26 Reacties

Reageren
 1. W

  Krijgen we nu ook wethouder voor buitenlandse zaken?

 2. Statler

  Lokale getuigenis politiek. Julia Kleinrensink zit duidelijk op dezelfde lijn als statenlid Julia Matser, die al door het Gl/PvdA partijbestuur is teruggefloten. Laat internationaal beleid daar.

 3. r

  Volgens mij heeft de gemeente Utrecht al meer dan genoeg problemen in haar gemeente zelf om op te lossen, laat ze dit eerst eens oppakken! Nu gaat een groot gedeelte van de gemeenteraad zich ook nog met internationale politiek bemoeien, wat ze ver boven de pet gaat en niet tot haar taken behoort!

 4. Piet Vendome

  Beste gemeente(raad), wilt u alstublieft uw kerntaken uitvoeren? Zorgen voor een schone, veilige stad met goede infrastructuur en voorzieningen en gelukkige bewoners. Al dat deuggeneuzel, ophouden er mee en je in plaats daarvan bezig houden met onsexy gedoe zoals handhaving, graag.

 5. Scherpschutter

  Gemeentes zijn er om lokale belangen te behartigen, niet om zich met conflicten op 5000 kilometer afstand te bemoeien. Een totaal nutteloze verkwisting van belastinggeld dus.

  Des te meer, omdat Nethanyahu ook al aangegeven dat er geen ‘cease fire’ komt tot Hamas alle gijzelaars vrijlaat en zich onvoorwaardelijk overgeeft. Punt. Wat je er ook van vindt, Israël gaat door.

  Een oproep aan Hamas tot volledige overgave zou ergens nog vaag te begrijpen zijn, maar dít….?

 6. E.

  In Utrecht wonen ook Joden. Waarom wordt er geen rekening gehouden met hun gevoelens. Dit is een onnodige, onnuttige en polariserende motie. Uzelf profileren fantastisch, maar u heeft tot taak te verbinden en niet aan zelfoverschatting te leiden. Dank aan onze burgemeester die inziet dat dit de taak is van onze politieke vertegenwoordigers.

 7. W

  @ss: “Gemeentes zijn er om lokale belangen te behartigen“
  Huh?! Wat een draai!! Dacht dat gemeente alleen voor de plantsoenen waren?

 8. Joop

  Wat een schandalige vertoning ik schaam als Utrechter me voor dit politiek correcte discussies

 9. Kloek

  @ joop

  Ik schaam me dus dagelijks voor politiek incorrecte Utrechters. Mensen die doelbewust zaken op het spits drijven en voor verdeeldheid en haat zijn.

  De reactie van de Nederlandse regering op het conflict is schandalig, DAARDOOR krijgen andere Nederlandse overheden de neiging om zichzelf uit te spreken, zoals ook de meerderheid van de Nederlandse ambtenaren zich al tegen dit conflict en voor het staakt het vuren heeft uitgesproken.

 10. Janssen

  @E.

  Joden en de staat Israël is niet een en dezelfde groep, ook al wel verbonden.

 11. Geenstijl@Utrecht

  Ikzelf denk dat Julia dit goed bedoeld, en wie is er niet voor vrede,maar deze oorlog is te complex om even te stoppen.
  Maar het blijft natuurlijk goed om je in te zetten deze verschrikkelijke te laten stoppen.

 12. Utrechter

  Dacht dat ze het over de gemeentelijke begroting van een gemeente met een miljoenen tekort zouden hebben. Deze motie geeft maar weer eens aan welk belang Julia Kleinrensink van GroenLinks hecht aan de slecht financiële toestand waarin de gemeente Utrecht zich bevind. In plaats van structurele oplossing voor tekorten tijd besteden aan een polariserende losse flodder motie. Begrotingstekorten los je immers op door de gemeentelijke belasting te verhogen. Schandelijk dit incl de partijen die hier voor stemmen u bent het niet waard om raadslid te zijn.

 13. Joop

  @Kloek
  Schaam je voor je uitspraak spreek voor jezelf

 14. JdV

  Geen enkel probleem met dtaakt het vuren. Wel paar kleine voorwaarden:
  – alle gijzelaars vrij per direct
  – overgave van alle hamas leden
  – ontruiming van alle tunnels en ontmanteling van de bases van hamas.

  Dus, de keuze is aan Hamas. Hebben ze het belang van de bevolking als prioriteit? Of willen ze de bevolking als levend schild blijven gebruiken en doorgaan met verzoonen slachtofferaantallen.

 15. Wim

  De gemeente raad heeft weer een wereldproblemen aangepakt maar lost niet zijn zaken thuis op.

 16. Wies

  Graag ook een motie over Jemen. En ook vind ik dat de gemeente zich moet bemoeien met de spanningen tussen China en Japan. Daarnaast denk ik dat het college van b en w in opdracht van de raad Hong Kong uit de handen van China moet redden. Waarom staat de VN eigenlijk niet in Utrecht?

 17. Scherpschutter

  @W.

  Zijn plantsoenen geen lokale belangen dan?

 18. Ptr

  Effe een vraagje.
  Is er nog een andere Utrechtse internetkrant?
  Er wordt hier zo ontzettend veel gecensureerd dat het vaak geen enkele zin heeft te reageren.
  Vandaar mijn vraag.

 19. Utrechter

  @Kloek bedoel je met een meerderheid van de ambtenaren de 350 ambtenaren van het ministerie van buitenlandse zaken die een brief hebben ondertekend. Dat is iets minder dan een meerderheid hoor. Denk wijs je er even op gezien je zo’n hekel hebt aan mensen die de boel doelbewust verdraaien en desinformatie verspreiden.

 20. Geenstijl@Utrecht

  Er druppelen nu al dagelijks filmpjes en opnames binnen van de terreur die Hamas gebruikt tegen zijn eigen bevolking.
  Ziekenhuizen worden misbruikt,brandstof wordt gepakt van de gewone man en vrouw.
  Uiteindelijk zijn de gewone Palestijnen de dupe van Hamas,die even iets op de kaart wilde zetten,en we hebben gezien waartoe dit heeft geleid.

 21. stefan

  Het is van belang om de letterlijke tekst van de Motie te lezen voordat er gereageerd wordt. Die tekst luidt:

  De gemeenteraad […] verzoekt het college om:
  1. Zich aan te sluiten bij de internationale oproepen voor een humanitair staakt het vuren in Gaza en Israël, vrijlating van gijzelaars en het opstarten van een duurzaam vredesproces
  2. Het verbindende werk dat de burgemeester doet om groepen nader tot elkaar te brengen voort te zetten

  De complete tekst is te vinden op de website van de gemeente.

 22. Nina

  Een gemeente doet aan gemeentelijke politiek betaald door het geld van de inwoners van haar gemeente.

  Landelijke politiek wordt bedreven in Den Haag.

 23. Geenstijl@Utrecht

  Nu moet ik opmerken dat deze burgemeester weinig mensen kan binden hoor,lijkt op Annie Brouwer/PvdA,was van hetzelfde laken en pak.
  Dus ik vraag mijzelf af of dit iets uithaalt met Sharon D.

 24. George Knight

  Makkelijk scoren van GroenLinks, of zoals DUIC het noemt GroenLink. Symboolpolitiek.

  Zoals velen hierboven terecht zeggen is het niet aan de Utrechtse gemeenteraad om buitenlandse politiek te bedrijven. De raad moet zich bezighouden met beleid waar het directe invloed op heeft. Dat is niet het conflict tussen Hamas en Israël.

  Burgemeester Sharon Dijksma verdient lof dat ze de motie ontraadde. Tevergeefs trouwens. Zelfs haar eigen partij de PvdA luisterde niet naar haar en stemde voor de motie.

  Waarom een motie over dit conflict tussen Hamas en Israël en niet over talloze andere conflicten die in veel gevallen tot meer leed en slachtoffers leiden? Zoals Oekraïne, Oost-Congo, Myanmar, Ethiopië, Soedan, Afghanistan, Jemen, Syrië, Nigeria, Venezuela en noem maar op.

  De motie oogt willekeurig. Daarnaast is het ongewenst dat de indieners van de motie een buitenlands conflict importeren naar Utrecht. Daar is niemand mee gediend. De maatschappelijke verdeeldheid over dit conflict is groot.

  Het valt te begrijpen dat zo’n motie de indieners een goed gevoel geeft. Een snelle rush. Dat is wat anders dan taaie dossiers over zorg, verkeer of wonen die nauwelijks de publiciteit halen en waarmee in de beeldvorming nauwelijks gescoord kan worden.

  De motie kan dan ook opgevat worden als vakantie van de politiek. Even uit de gewone sleur. Even wat kleur op de wangen en even wat emotie in plaats van taai huiswerk.

  De motie leidt bij niet-rechtse kiezers tot disharmonie omdat hun identificatie met de overwegend linkse partijen die de motie steunen wordt bemoeilijkt.

  Zo bereikt de motie het omgekeerde van wat de indieners beogen. Het vergroot de vervreemding van en het wantrouwen in de lokale politiek die toch al niet een bijster sterk imago heeft. Het beeld van een raad die continu achter de feiten aanloopt wordt door de motie nog verder versterkt. Dat hadden de indieners van de motie moeten beseffen.

 25. Toine Goossens

  @George Knight,

  Een gedegen keigoede analyse van het de moraal van de meerderheid van de Utrechtse Raad. In dit geval GroenPvdA, Volt, PvdD, ChristenUnie, Student&Starter, DENK, EenUtrecht en D66.

  Een ferm standpunt innemen bij een onderwerp waar geen enkele lokale verantwoordelijkhjeid voor bestaat, maar waarmee je op verjaardagspartijtjes kunt scoren.

  De waan van de dag vinden deze raadsleden belangrijker dan hun verantwoordelijkheid. Weer een reden om bij de a.s. landelijke verkiezingen voor NSC, BBB of VVD te kiezen. Met als resultaat een midden kernkabinet dat óf over links óf over rechts voor rationaliteit kiest.

 26. ❤️

  Heel mooi dat er door de meerderheid steun is voor het humane. Dat ze een statement maken. Zij staan dichter bij de bevolking dan de 2e kamer. Alle reacties van mensen die tegen zijn hebben zelf niet door hoe verschrikkelijk een oorlog is. Hopelijk komen we nooit erachter en begrijpen mensen dat onrust ergens anders in de wereld, ongeacht waar, een gevaar is voor de hele wereld.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).