Meerderheid van Utrechtse gemeenteraad wil controversiële personen uit koloniaal verleden uit straatbeeld verwijderen Meerderheid van Utrechtse gemeenteraad wil controversiële personen uit koloniaal verleden uit straatbeeld verwijderen

Meerderheid van Utrechtse gemeenteraad wil controversiële personen uit koloniaal verleden uit straatbeeld verwijderen

Meerderheid van Utrechtse gemeenteraad wil controversiële personen uit koloniaal verleden uit straatbeeld verwijderen
Foto: Google Maps
Een meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad heeft ingestemd met een motie om onderzoek te doen naar het verwijderen van beelden, gedenktekens en straatnamen die verwijzen naar controversiële personen uit het koloniale verleden.

Een meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad heeft ingestemd met een motie om onderzoek te doen naar het verwijderen van beelden, gedenktekens en straatnamen die verwijzen naar controversiële personen uit het koloniale verleden.

Het college moet samen met omwonenden en andere belanghebbenden gaan inventariseren wat er voor nodig is om deze verwijzingen uit het Utrechtse straatbeeld te laten verdwijnen. Nu zijn er nog vele verwijzingen naar controversiële personen uit het verleden.

“Controversiële personen uit het koloniale verleden, die verantwoordelijk zijn voor duizenden doden, onder wie de voorouders van veel Nederlanders, moeten niet geëerd worden”, zo schrijven verschillende Utrechtse partijen in de motie. Daarbij stelt de motie dat er ‘betere middelen en methoden’ zijn om het Nederlandse koloniale verleden te herinneren en onderwijzen.

De motie werd na een stemming door de gemeenteraad aangenomen. BIJ1, ChristenUnie, DENK, EenUtrecht, GroenLinks, PvdA, Student & Starter en Utrecht Solidair stemden voor. Tegen stemden CDA, D66, Partij voor de Dieren, Partij voor de Vrijheid, Stadsbelang Utrecht en VVD. Bij Volt stemden twee raadsleden voor en één tegen.

De gemeente gaat eerst onderzoek doen. De resultaten van het onderzoek moeten uiterlijk in het tweede kwartaal van 2023 met de raad worden gedeeld.


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg hebben samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode gemaakt en dat is nu te bestellen in de DUIC shop! Bestel hier een exemplaar in de voorverkoop.

Gekoppelde berichten

58 Reacties

Reageren
  1. cas

    Doe het niet! alleen al om de rompslomp die het voor de bewoners veroorzaakt. Deze mensen hebben bestaan en zijn van grote waarde in de geschiedenis van Nederland, of het nu goed of fout voelt.

  2. Don

    Gelukkig weet de gemeenteraad van utrecht in deze tijden van vluchtelingen crises inflatie oorlog energie crises enz enz de juiste prioriteiten te stellen. Laten we vooral veel tijd geld en onderzoek besteden aan straatnaam bordjes. Wat denken deze mensen als dit opgelost is verdwijnt de rest van de ellende vanzelf ?. Beste raadsleden kom eens uit uw bestuurlijke bubbel en ervaar wat er in de gewone mensen wereld speelt.

  3. Pee

    Laten ze zich met dingen bezighouden die om aandacht schreeuwen maar genegeerd worden.

  4. Ton

    Het is anno 2022 onprettig om een figuur als, pak ‘m beet, J.P. Coen als voorouder te hebben.
    En om te weten dat onze voorouders in de 19de eeuw deze man vereerden.
    Maar dat zijn wel de feiten waarmee we moeten leren leven.
    Ik zou zeggen: niet meer vereren maar veroordelen. Maar ook niet ontkennen.

  5. Wim Vreeswijk

    Was ver voor mijn tijd, dus niet relevant !

  6. Tom

    Wat ongelooflijk stompzinnig.
    De geschiedenis is nou eenmaal geplaveid met bloed. Zullen we dan alles maar uitwissen?
    Begrip van geschiedenis is zoveel zinvoller dan dit emotionele woke gedrag.

  7. Hans

    Prima idee om deze personen niet meer te eren met een straatnaam. Het zou wel mooi zijn als, waar mogelijk, een nieuwe straatnaam niet teveel afwijkt van de oorspronkelijke naam en de herkenbaarheid bewaard blijft. Je zou JP Coenstraat kunnen veranderen in Koenstraat, en de vd Boschstraat in Bosstraat. Uiteraard geen verwijzinging naar de oorsprong op het straatnaambordje.
    Misschien een goed compromis voor hen die van de verwijzing naar personen af willen en degenen die hechten aan de historische naam.

  8. ACTK

    Dus we gaan al onze littekens bedekken, opbergen in musea waar de schooljeugd een uurtje of twee doorheen gejaagd wordt, en verder doen alsof het verleden niet bestond. Zelfs doen alsof het verleden niet bestond waarin we dachten dat we een prima verleden hadden…

    We gaan onszelf witwassen en roomser worden dan de Paus. Dat zal alle problemen oplossen…

    Niks toedekken, stroomlijnen en weghalen. Gewoon, dagelijkse confrontatie, het verhaal vertellen, en dagelijks denken als je de JP Coenstraat inrijdt: ‘oh ja, die lul’…

  9. Charles

    In mijn jeugd (nu 75) hadden straatnaamborden een onderschrift en kon ik zelf bepalen wat ik er van vond. Het verwijderen van hedendaagse straatnaamborden om wat voor reden dan ook is dan ook niet namens mij, namens mij graag de straatnaamborden voorzien van neutraal realistisch onderschrift!

  10. Per Ommegaande

    NEE. NEE. NEE.

    Je moet de geschiedenis niet uitwissen. Je moet er van leren.

    En hebben we niet nog urgentere zaken op te lossen? Leeft niemand meer in armoede? Hebben we voldoende zorgverleners en onderwijzers? Kunnen alle bewoners lezen en schrijven? Heeft iedereen een passende woning?

    Nee? Dan hard aan de slag met echte problemen!
    Het college slaat een zorgelijke richting in. Ik vind het eng worden.

  11. Joop

    Absurd, dit is geschiedvervalsing. Laat uit Nederlands perspectie en het perspectief van de onderdrukte zien waarom dit onjuist was maar ook dat er toen kennelijk een andere moraal was. Die andere moraal is overigens zeer discutabel als je het mij vraagt. Als voorbeeld goedkope kleding? Dan maken arbeidsslaven dit in lage loon landen of in dictaturen (de dragers zijn van alle kleuren). I

  12. GL

    Weer een geweldig staaltje van geschiedvervalsing. Steek je kop maar in het zand, als ik geen bordje of beeld meer zie is het er niet. Vergeet niet dat over honderd jaar of meer er totaal andere denkbeelden zullen zijn en vele van de nu geplaatste volledig geaccepteerde uitingen ook zullen worden verguisd

  13. GeeWee

    Goed dat dit nu eindelijk echt gaat gebeuren! Dat er grotere problemen zijn is natuurlijk geen argument om ook kleinere problemen niet op te lossen.

    Over de overlast van een straatnaamwijziging: alle systemen werken tegenwoordig met PC/huisnummer. Dus mocht je de wijziging niet doorgeven, dan nog komt de post gewoon aan. En bedrijven die in de betreffende straten gevestigd zijn (het zijn vooral woonstraten) worden gecompenseerd voor kosten voor nieuw briefpapier en update website.

    Er is overigens in de jaren ’80 al een straat van naam gewijzigd, om een andere reden (we vonden dat Indonesië fouten dingen deed en wijzigden we daarom de naam): https://bitterzoeteroute.nl/wandeling/3/ceramstraat

  14. Marcel

    Ik erger me dood dat mijn gemeente’vertegenwoordigers’ zich weer eens schuldig willen gaan maken aan die infantiele cancel cultuur. Je gaat mij niet wijs maken dat dit bij een referendum een meerderheid van de bevolking zou gaan krijgen. Hooguit 10% als ze geluk hebben.
    Bewoners Utrecht: denk volgende keer eens wat beter na in het stemhokje en laat je niet gek maken door die achterlijke woke hype.

  15. Bill

    Mensen, mensen, wat is dit voor een gemeenteraad??!! Zomaar de geschiedenis uitwissen?? Het lijken wel praktijken uit een land aan de oostgrens van Europa. Waarom??? In wat voor stad leven we? Op dit vlak lijkt het wel dat de gemeenteraad zonder hoor en wederhoor bij de burger van Utrecht opereert, echt absurd. Tijd voor een rits burgerreferenda, op dit onderwerp en de boa-discussie?

  16. Wim

    Hup, daar is de gutmensch-gemeenteraad weer. Na de hoofddoekjes-boa, de vleesreclames in de openbare ruimtes nu het volgende prangende Utrechtse probleem dat ABSOLUUT prioriteit heeft.

  17. Fvw

    Lekker bezig gemeente Utrecht deze week, eerst de ratten, de hoofddoek, en nu straatnamen. Poets de geschiedenis maar uit. Ook deze mensen hebben veel betekent voor Nederland. (Goed of fout)het is een tijdsbeeld.

  18. Rutger

    Het uitgangspunt is verkeerd: vereer je iemand als je een straat naar hem/haar/het vernoemt ? Als je het ziet als herinneren heeft ook negatief herinneren een functie.

    En idd, raad ga je eens druk maken over zaken die veel inwoners bezighouden en geen geld verbranden aan stomme onderzoeken.

  19. eilandbewoner

    Het lijkt me een bijzonder slecht idee om het weg te halen/ verbergen. beter kan je er een uitleg bij plaatsen waarom deze mensen van invloed zijn geweest en wat ze allemaal precies fout gedaan hebben.

  20. Pieter

    Het hernoemen van straten lijkt mij bijzonder onpraktisch en zal nog jarenlang tot verwarring leiden.

    Principiëler ook: waar leg je de grens? Welk historisch wangedrag leidt tot uitsluiting en welk niet? Onze ‘vader des vaderlands’ Willem van Oranje, toegezongen in ons volkslied en bekend als grondlegger van de Koninklijke familie heeft in onze stad een plantsoen naar zich vernoemd. Hij isechter ook veroorzaker van moord en uithongering van de bevolking in de Meijerij van Den Bosch tijdens de 80-jarige oorlog (https://www.historischnieuwsblad.nl/geweld-tijdens-de-opstand-2/). Dat geldt heden ten dage terecht natuurlijk als een oorlogsmisdaad. Oftewel, gaan we ook ons volkslied aanpassen?

    Ik ben geen historicus maar vrees dat er bij zeer vele historische personen stevige kanttekeningen te maken zijn. Ik zie een straatnaam dan ook zeker niet als een verering maar als een verwijzing naar een bijdrage in de geschiedenis. Een geschiedenis die helaas vol zit met onrecht en leed. Laten we daar van leren en verder nuchter mee omgaan.

  21. TeringJantje

    Ik ben blij te weten dat deze gemeenteraad aan de slag gaat met de echte problemen die er in de stad spelen. Wat een verfrissende daadkracht! Gelukkig hebben ze ook het momentum mee om hier wat aan te gaan doen want andere problemen hebben we nagenoeg niet. Ik kan weer rustig slapen. Chapeau!

  22. JdV

    Uiteraard ook graag de verwijzingen naar de romeinse bezetting van ons land en het als slaaf afvoeren van de stammen die hier gevestigd waren meenemen. Geen straatnamen die refereren aan romeinse heersers. Idem voor de spaanse overheersing, de napoleonistische onderdrukking van de lage landen. Graag alles wat hieraan mogelijk refereert omkatten.
    Dat wilhelminapark, een koningin die direct leiding gaf aan kolonieeen. Dat kan uiteraard niet meer. De koninklijke familie heeft zich net zoals de andere vorstenhuizen in europa verrijkt aan koloniale bezittingen. Graag dus elke verwijzing naar europese of het nederlandse koningshuis een andere naam geven. Ook graag verwijzingen naar andere potentaten meenemen. Stalin, Mao. Hebben ze nog ergens een plekje? Onmiddelijk hernoemen.
    Zo, wat zullen ze het druk gaan krijgen bij de gemeente!!!

  23. George

    Marcel Ik sluit me helemaal bij jou aan
    Volgende keer allemaal naar de stembus

  24. Lombokker

    Even los van het feit of je dit nu wel of niet een goed idee vind:

    Voor de bewoners van de betreffende straten zal dit jarenlang ellende en rompslomp gaan opleveren met de bezorging van post!

  25. Berk

    @Pieter goed punt, de vraag is waar die grens ligt. Niemand vindt het denk ik meer gek dat de Stalinallee in Berlijn niet meer zo heet (en dat heeft natuurlijk niks met geschiedvervalsing of -uitwissing te maken), bij jouw voorbeeld is dat natuurlijk anders. Misschien is er wel geen duidelijke grens. Bij Coen is toch echter wel aardig duidelijk dat het een zeer dubieus figuur in onze geschiedenis is (ook in de context van die tijd) en zeker geen persoon waar we trots op zouden moeten zijn. Van mij part wijzigen ze de naam dus.

  26. Hans

    Niet doen.
    Dit geeft een enorme rompslomp.
    De lui op de naambordjes zijn reeds lang dood.
    En ja ze hebben zich misdragen. Zet er dan ook een bordje onder met een korte toelichting naar geschiedkundige, niet mis te verstane feiten, desnoods met een QR-code die je naar een Wikipedia-pagina leidt waarop je precies kunt lezen hoe het zat. Maar voel je niet verantwoordelijk voor de eventuele gevoelens van anderen die menen zich gekwetst te moeten voelen door dit soort van straatnamen. De kwetsuur wordt niet veroorzaakt door het straatnaambordje maar door de gedachten die de zogeheten slachtoffers hebben over deze straatnamen.
    Wat doe je de bewoners van dit soort straten aan in administratief opzicht? Dat is pas reële schade, ongemak en ‘leed’ zo u wilt. En het kost allemaal gemeenschapsgeld wat beter besteed kan worden.
    Het is symboolpolitiek van de bovenste plank.
    Ben het dus niet eens met naamgenoot Hans boven in dit forum.

  27. Klaasjan

    Hernoemen van straten? OK, maar dan graag de betreffende bewoners alle gedoe en kosten van de adreswijziging regelen en vergoeden!

  28. Herman

    Rare enge mensen die de geschiedenis willen herschrijven…..
    Zullen we ooit de namen van huidige bestuurders van foto’s halen of uit notulen verwijderen….
    Rare dolgedraaide wereld.

  29. arbeider

    Wanneer gaat dit College eens excuses vragen aan de Italianen, Spanjaarden, Portugezen, Fransen, Duitsers Noren, Denen etc. Dan toon je pas ballen, nu lopen ze achter GroenLinks, 020 en andere activisten aan!

    Kom op zeg…in wat voor stad leef ik nog?

  30. Massegast

    Wat te denken van al die vrijheidsstrijders in Voordorp? Op een enkele uitzondering na hebben ze allemaal bloed aan hun handen. Wat te denken van de Karl Marxdreef? Onze Karl heeft bij mijn weten zelf niemand gedood, maar zijn ‘filosofie’ miljoenen. En sommige vernoemde heren zouden nu last hebben van de Me Too beweging. Ik weet er minstens één, die mijn moeder in de jaren 30 heeft aangerand.

  31. Frans

    Ik rangschik deze plannen onder het hoofdstuk “woke” Naambordjes van straten zijn met een extra woord als “omstreden” eenvoudig aan te passen.

  32. Janah

    In Voordorp is een hele wijk vernoemd naar Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse vrijheidsstrijders. Niemand kent die mensen meer, ze zijn ook geen onderdeel van onze geschiedenis en of ze zuiver op de graat zijn, weten we ook niet. Vermoedelijk zullen ze ongemoeid blijven, horend bij het progressieve gedachtengoed

  33. Zuilen030

    Wat doen we met het Berlijnplein???
    Heeft een rijke, foute geschiedenis.
    Of de Amsterdamsestraatweg??
    In Amsterdam zetelde de VOC, opgericht door Johan van Oldenbarnevelt.
    Zo kun je eindeloos doorgaan, zoals hierboven al gezegd, benoemen en niet verstoppen.

  34. LOESJE P.

    Jeetje, ik woon in een naar een bepaald type schip genoemde straat.
    Met dit type schip, zijn ooit lieden te kaap’ren gevaren, hebben er oorlogen mee uitgevochten en slaven mee vervoerd.
    Benieuwd nu, welke “juiste” naam de straat gaat krijgen.

  35. Joost Postma

    Onbegrijpelijk en slordig; het uitwissen van je geschiedenis, hoe verwerpelijk en fout die ook is/was! We mogen kennelijk niet meer herinnerd worden aan onze foute daden in het verleden.

  36. Luuk Upuuk

    Dit is heel eng. Ik noem het “whitewashing” . Ongemakkelijke dingen uit het verleden dan maar uitgummen? En wie gaat (nu, maar vooral in de toekomst) bepalen welke zaken onwelgevallig zijn? Volgende generaties hebben een recht om te weten wie JP Coen was en waarom er standbeelden van hem zijn en straten naar hem vernoemd. En waarom er nu discussies over zijn. Erover praten, óók in de toekomst, is het enige juiste antwoord op de misstanden uit het verleden.

  37. Lachgas

    Succes, ooit meegemaakt 10 adreswijzigingskaarten. Veel te weinig. Nu via de computer, wat nog niet zo eenvoudig is als het lijkt.

  38. Nina

    Moet ik hiervoor meer gemeentelijke belastingen betalen?

    Er zijn veel urgentere zaken dan dit, zoals eten en een warm huis voor alle bewoners.

  39. Vanessa

    Heel heel mooi, bittere reacties zeg !!!!!

  40. Utrechter2

    @Don: een reactie op je opmerking: een stad met veel studenten en veel mensen die werkzaam zijn in- of voor (semi-)overheidsinstellingen.

    Denk aan de UU, en andere onderwijsinstellingen. Denk aan de NS en ProRail, denk aan de vele GGZ-organisaties. Denk aan andere medische instellingen.

    Een ander puntje is: links heeft zijn sterke punten, maar (financiële) prioriteiten stellen behoort daar meestal niet bij.

    Ik heb bijvoorbeeld een lijstje van punten waar de gemeente Utrecht al jaren geld voor bedelt bij het Rijk. Ik heb niet bijgehouden of Utrecht inmiddels al geld genoeg heeft voor futiele zaken als werfkelderonderhoud.

  41. Berk

    Jeetje wat een kortzichtige reacties, met als ‘hoogte’ punt ‘ dan moeten we de Amsterdamsedamsestraatweg ook hernoemen’ man man.

  42. G. de Vries

    Die hele WOKE-cultuur ben ik ontiegelijk zat.
    Door straatnamen uit te wissen ontneem je hele generaties om te leren van de geschiedenis.
    By the way: al die van Oranje Nassau nazaten hebben ook geen frisse geschiedenis. Ook maar verwijderen uit het straatbeeld? In de toekomst uit boeken en geschriften?

  43. Claire Obscur

    Weet iemand hoe het komt dat diegenen die dit soort beslissingen willen nemen op die positie zitten? Heel Utrecht vindt dat toch prima? Niét klagen dan als de zóveelste blooper zich aandient.

  44. Piet

    Bewoners van betroffen straten onnodig op kosten jagen en geschiedenis ontkenning.
    Er zijn echt wel belangrijkere dingen waar de gemeenteraad zich druk over zou moeten maken bv. Het luisteren naar bewoners en er naar handelen.

  45. Alain

    Kan me best voorstellen dat dit gunstig is voor je huizenprijs.

    Er is immers maar een beperkte doelgroep die na zijn dood in de Joseph Stalinstraat zou hebben willen wonen.

    Ook straten vernoemd naar de e slavenhandelaars en oorlogsmisdadigers van weleer zullen steeds minder mensen aantrekkelijk worden gevonden.

  46. Claudia M.

    Oei, ik woon op een vulkaan, als zo’n ding uitbarst en dat doet ie ook regelmatig, in Italië wel te verstaan, komen er wel heel vieze stofjes in de lucht om nog maar niet te spreken over de as, overige neerslag en vernietiging van leefgebied. Een ware aanslag op het klimaat en milieu. Dat kan niet hoor, ik wil ook een andere naam voor mijn straatje.

  47. Realist

    Coen deed wat hij moest doen voor de VOC en handelde in de tijdgeest van 400 jaar geleden. Allerlei links gekwetste individuen die helemaal niets voor Nederland betekenen kunnen dit helemaal niet beoordelen want dat historisch besef is er helemaal niet. Sterker nog, de historische figuren waartegen ze zich nu afzetten hebben ervoor gezorgd dat ze nu leven in een land waarin ze gekwetste kunnen spelen. Triest eigenlijk.

  48. Bernard

    Aan iedereen lees wat in precies de zelfde periode nog meer aan ellende speelde: de Barbarijse slavernij.

  49. Massegast

    In de wijk Lombok is ook een Van Heutszstraat. Luitenant-Generaal van Heutsz was de grote man in de Atjeh-oorlogen en de jonge koningin Wilhelmina was z’n grootste fan. Een nu vergeten oorlog, maar wel de grootste die Nederland ooit zelfstandig gevoerd heeft. En van Heutsz heeft er geen flensjes staan bakken. Trouwens, waarom heet de wijk Lombok? Omdat het vaderland blij was met neerslaan van de opstand aldaar met de Lombok-expedities (1894). Ik schrijf dit om de gemeenteraad een handje te helpen met haar project om de geschiedenis te herschrijven.

  50. Utrechter

    Cancel culture op z’n best. Pakken ze ook de Karl Marxdreef en de Che Guevarastraat aan? Nee he dat dachten we al. Laten we vooral proberen te leren van de geschiedenis in plaats van die te verwijderen.

  51. Julia

    Hypocriete gedachte daar bij de gemeenteraad. De rijkdom in Nederland waar wij met z’n allen van hebben geprofiteerd komt voornamelijk voort uit onze koloniale, rovende en plunderende voorgeschiedenis. En dan nu vanuit je moderne gemeenteraadhuisje de heiligheid zelve spelen, alsof we niet allemaal wel ergens een link hebben met die in deze tijd minder populaire voorgeschiedenis. Hup hup allemaal terug naar een plaggenhutje op de hei!

  52. Johan

    Een gemeentebestuur dat zich warmt aan haar woke-slofjes.
    Bah bah, het was me het weekje wel met deze dappere strijders.

  53. Claire Obscur

    Geen gulden meer, geen zwarte piet meer en ook nu de straatnamen van weleer. Nederland wordt geheel in de uitverkoop gedaan of met een betere aanduiding: verkwanseld.

  54. Utrechter2

    @G. de Vries: goed punt. Hoe zit het met de staatshoofden die voor de politionele acties waren? Wat was de rol van Drees m.b.t. de politionele acties? M.a.w. het is symboolpolitiek, linkse drammerigheid, maar het kan ook bestuurlijke handigheid zijn! Het kan links heel goed uitkomen dat we hierover discussiëren dan over kwesties als statushouders voorrang geven (gecombineerd met zeer restrictief klimaat-woningbouwbeleid), of miljoenen uitgeven aan stadsboulevards terwijl je voor steeds meer kernzaken als werfkelder-onderhoud vaak geld te kort komt. Over straatnamen kun je altijd touwtrekken, maar over de andere twee kwesties staat ze met de mond vol tanden.

  55. Derk van Dorth, CU-kandidaat gemeenteraadslid

    Niet doen! JP Coen was een kind van zijn tijd. Hooguit de straatnaambordjes iets aanpassen maar geen naamswijziging aub. Er zijn veel belangrijker zaken aan te pakken, dit is kapitaalvernietiging

  56. Mark

    Deze personen zijn onderdeel van de geschiedenis. Daar kun je vanuit je huidige tijdsbeeld op reflecteren en je mening over vormen. Zowel op positieve zaken als op de uiterst negatieve. Door deze namen uit het straatbeeld te verwijderen censureer en ontken je het verleden. Daarmee ontneem je de mogelijkheid erop te reflecteren en ervan te leren. Het censureren van de geschiedenis is geen oplossing en neemt de zwarte bladzijden daarin niet weg. Het verkleint zelfs het bewustzijn en de mogelijkheden te leren!

  57. Mau

    Aan iedereen die bang is dat de geschiedenis gewist wordt en de gemeente ons de mogelijkheid erop te reflecteren ontneemt: geen zorgen. Heel veel mensen zijn nog nooit in de Jan Pieterszoon Coenstraat geweest, maar weten toch wie hij was. Zelf heb ik nog nooit een Anton Mussertlaan gezien; desondanks ben ik prima in staat te reflecteren op de NSB.
    Geschiedenis leer je niet van straatnamen. Geschiedenis leer je uit boeken, documentaires, musea. Wanneer we ons zorgen maken over het historisch besef onder de mensen, is investeren in verbetering van het onderwijs een goede, structurele oplossing.

  58. Ridele

    In Utrecht word je geleefd vandaag aan de dag, daar is alles mee gezegd !

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).