Memorabele comeback FC Utrecht levert punt op bij Excelsior | De Utrechtse Internet Courant Memorabele comeback FC Utrecht levert punt op bij Excelsior | De Utrechtse Internet Courant

Memorabele comeback FC Utrecht levert punt op bij Excelsior

Invaller Nick Venema scoorde vrijdagavond opnieuw. Foto: FCUtrecht
FC Utrecht leek vrijdagavond een kansloze avond tegemoet te gaan tegen Excelsior, maar knokte zich uiteindelijk in de tweede helft toch nog langszij. Even leek het erop dat de bezoekers zelf konden winnen op Kralingen, maar een rode kaart voor Sean Klaiber bracht de ploeg van Dick Advocaat in de slotfase nog in de problemen. Uiteindelijk eindigde de wedstrijd in 3-3.

Daar leek het na 26 minuten zeker niet op. Een bij vlagen dramatisch verdedigend FC Utrecht gaf in de eerste acht minuten van de wedstrijden simpel twee doelpunten weg, gemaakt door Elías Már Ómarsson en Ryan Koolwijk. Toen ruim een kwartier later scheidsrechter Richard Martens en de VAR ook nog eens een penalty zagen in een zeer lichte overtreding van Mark van der Maarel, leek de wedstrijd beslist. Luigi Bruins wist namelijk wel raak met dat cadeautje van de arbiters en maakte 3-0.

Dick Advocaat greep na die derde treffer direct in en voerde enkele tactische wijzigingen door. Daarmee kreeg FC Utrecht meer grip op de wedstrijd, al was het zeker niet zo dat de bezoekers werden weggespeeld door de Kralingers. Zo kregen de Utrechters in de openingsfase zelf ook enkele dotten van kansen. Waarbij zeker Sander van de Streek al binnen drie minuten had kunnen en moeten scoren.

Venema

Naast de tactische omzettingen voor rust, bracht Advocaat direct na rust goalgetter Nick Venema voor linksback Van der Maarel en ging FC Utrecht op jacht naar doelpunten. Tien minuten na rust was het Gyrano Kerk die de 3-1 maakte, enkele minuten later gevolgd door de 3-2 van Venema. Hij profiteerde optimaal nadat doelman Sonny Stevens een schot van Oussama Tannane matig verwerkte.

In de 65e minuut was de wedstrijd weer in evenwicht. Scheidsrechter Martens zag op nauwelijks twee meter afstand niet dat Tannane binnen het strafschopgebied ten val werd gebracht en gaf in eerste instantie een vrije trap op de rand van de zestien. De arbiter werd echter teruggefloten door de VAR en gaf uiteindelijk tóch een strafschop. Simon Gustafson schoot deze feilloos in, waarmee de comeback compleet was.

Rood Klaiber

FC Utrecht had op dat moment de wedstrijd volledig in handen en leek zelfs met de volle buit weg te kunnen gaan uit Rotterdam. Uiteindelijk mocht de ploeg van geluk dat in de slotfase niet alsnog verloren werd. Nadat Sean Klaiber in de 85e minuut met een overtreding op de middellijn zijn tweede gele kaart kreeg, drong Excelsior nog flink aan en kreeg het nog enkele goede kansen. Maar gescoord werd er niet meer.

DUIC Sport sprak na afloop van de wedstrijd met doelpuntenmaker Gyrano Kerk, aanvoerder Willem Janssen en middenvelder Urby Emanuelson.