Brandweermannen boos over pensioenregeling: “Dit is niet alleen fysiek een zwaar beroep” | De Utrechtse Internet Courant Brandweermannen boos over pensioenregeling: “Dit is niet alleen fysiek een zwaar beroep” | De Utrechtse Internet Courant

Brandweermannen boos over pensioenregeling: “Dit is niet alleen fysiek een zwaar beroep”

Brandweermannen boos over pensioenregeling: “Dit is niet alleen fysiek een zwaar beroep”
Al weken strijden brandweermannen door het hele land voor nieuwe pensioenregelingen. Zo ook in Utrecht, daar houden de kazernes morgen een inloopdag om te laten zien hoe zwaar hun werk is. 

Al weken strijden brandweermannen door het hele land voor nieuwe pensioenregelingen. Zo ook in Utrecht, daar houden de kazernes morgen een inloopdag om te laten zien hoe zwaar hun werk is. 

De brandweermannen eisen een fatsoenlijker beleid. De pensioengrens voor brandweerlieden wordt steeds verder opgerekt. Nu dreigt die grens nog hoger te worden. Eerder afbouwen met een fatsoenlijk inkomen is ook niet mogelijk.

Het beroep van de brandweermannen valt officieel onder een bezwarende functie. “Veel mensen denken dat wij in fysieke termen een zwaar beroep hebben”, vertelt brandweerman Michel Verbeek. “Dat is ook zo, maar mentaal maken wij ook heftige dingen mee. Als iemand onder de trein komt, staan wij er ook. Ook word je slaapritme vaak verstoord, daar moet je ook tegen kunnen.”

Morgen organiseren de vier beroepsposten in Utrecht daarom een inloopmiddag met als slogan: ‘Ons werk zwaar? Probeer ‘t maar!’ De brandweerkazernes aan de Sartreweg, Helling, Belcampo en de Vlampijpstraat openen van 13.00 – 16.00 uur hun deuren. “Zo zien mensen wat ons werk precies inhoudt, maar het is natuurlijk ook heel leuk om mensen eens een kijkje achter de schermen te geven”, zegt Michel. Zo is het mogelijk om morgen te leren blussen, een deur in te trappen of een kamer vol met rook door te lopen.

De brandweerkazerne in Voordorp
De brandweerkazerne in Voordorp

Actiecomité per kazerne
De vier beroepsposten in Utrecht hebben inmiddels allemaal hun eigen actiecommitté. Zo worden de brandweerauto’s en pakken in Voordorp (Satreweg) niet meer gewassen totdat er iets veranderd aan de regelgeving. Verder worden er geen oefeningen meer gedaan bij de kazerne. “We doen alles om te laten zien dat we het niet eens zijn met hoe het op dit moment gaat”, zegt Ton de Krijger. “Het enige dat we overeind houden is onze paraatheid.”

Het korps heeft ook een gezamenlijke actie gehouden: de Utrechtse brandweerkalender. De mannen trokken hiervoor eenmalig hun shirt uit. Michel vond het wel leuk om te doen, zijn collega baalde wel dat hij niet meer meekon: “Ik heb nota bene drie maanden aan het water gezeten!” Er klinkt een hoop gelach. “Hoe langer de onderhandelingen gaan duren, hoe meer kleren er uit gaan”, wordt er met een schuin oog gezegd.

Hoewel er wat lacherig over wordt gedaan, menen de mannen het echt. “Het is echt onmogelijk om iemand op je 59ste nog op je nek te leggen”, zegt Michel. Ook de jongere brandweerman Rudy Sluyk (28) vindt de huidige regelingen belachelijk. “Brandweermannen nemen bij een brand op 10-hoog een bepakking van 25 kilo mee naar boven. Als je ouder bent, trek je dit gewoon moeilijk.”

Hardere acties
De brandweermannen zijn blij met de aandacht die ze nu krijgen. Wanneer deze ‘publieksvriendelijke acties’ niet het gewenste resultaat opleveren, gaan ze over op hardere acties. Wat die zullen zijn, kan Michel nog niet zeggen.

 

 

8 Reacties

Reageren
  1. Een vrijwilliger van de VRU

    Leuke foto. Maar ze moeten eens ophouden met zeuren over het feit dat hum werk zo zwaar is. Na een 24 uurs dienst kunnen ze drie dagen uitrusten. Denk eens aan je vrijwillige collega’s! Die doen ecaxt het zelfde werk, naast hun reguliere baan. Zijn kunnen niet drie dagen uitrusten terwijl zij bij het zelfde incident hebben gestaan.

    Acties: prima maar niet zeuren over de zwaarte. Het pensioengat moet worden gedicht, dat wel.

  2. Bertje

    De brandweermannen hebben gelijk, echter ik werk al bijna 40 jaar in ploegendienst en heb nog ruim 10 jaar te gaan, tot mijn 68ste.
    De bonden hebben iedereen laten zitten toen de pensioenleeftijd omhoog ging.

  3. Adri

    Met een zware bepakking de ladder op. Kan een oudere dit niet meer dan is er vast wel een jongere collega die dit wel kan. En binnen de brandweer zijn er voldoende jobs die oudere werknemers nog wel kunnen doen. En wil je toch eerder stoppen met werken dan zal je ook een lager pensioen moeten accepteren.

  4. Wim Vreeswijk

    Ik begrijp hun onvrede volledig, maar door het massaal bijdrukken van gratis geld door Draghi van de ECB, met name om Zuid-Europese landen te redden, zit men overal in Europa in de problemen omdat de pensioenfondsen sinds 2010 vrijwel niks meer kunnen bijtellen en de Europeaan gemiddeld steeds ouder wordt. Dus steeds meer pensioengerechtigden maken de uitkering voor iedereen uiteindelijk steeds kleiner. Tot overmaat van ramp is ook nog eens de AOW-leeftijd door o.a. Rutte 1, opgetrokken tot 67 en wellicht in de toekomst tot 70 jaar. Dus de koopkracht voor ouderen, die Nederland met name na WO-II, vaak zonder sociale voorzieningen, weer hebben opgebouwd, komen in de kou te staan. Dit geldt overigens niet alleen voor moedige brandweerlieden, maar voor iedereen!

  5. Bert

    De babyboomers die hebben Nederland opgebouwd ten koste van de generaties na hen. En er zitten gaten in het pensioen omdat er jaren niet of nauwelijks premie is betaald en er mensen met (voor hen) voordelige VUT regelingen zijn afgevloeid.
    Tel daar andere voordelen zoals HRA bij op, die zijn bekostigd door het gas in Groningen (ipv belegd zoals de Noren hebben gedaan).

    Als er één generatie is die geen medelijden behoefd, zijn het de babyboomers wel.

  6. Willem

    Die vrijwilliger bij de VRU oordeelt wel erg kort door de bocht.Slecht op de hoogte van de verschillen in brandrisico tussen landelijke en stedelijke bebouwing, spoor en verkeersknooppunten.en het aantal uitrukken, De opkomsttijden en niet te vergeten de vele specialisaties. Hij is ook slecht op de hoogte van de diensten die gedraaid worden. Hij vergeet de zomer diensten 24 op 48 af en de aanvullende Rut wachten te benoemen. Jammer collega.

  7. Wil Verschuur

    Er zit 1400 miljard euro in de pensioenpotten.. De Regering moet niet meer graaien daaruit, want dat is stelen, mogen wij ook niet.
    Pensioen is opgespaard loon van de werkenden , punt uit!
    Stop met al die handophouders binnen halen en strooien met ons geld voor ontwikkelingshulp. Begin in Afrika en daar waar teveel kinderen geboren worden, verplicht steriliseren, na maximaal 3 kinderen.
    Zodra wij hier het Sinterklaas gedrag in toom houden van de Regering, de grenzen weer gaan bewaken en niet iedereen die hier binnenkomt, zomaar een uitkering geven. Dan kunnen wij weer terug naar; op 65 jarige leeftijd met pensioen en dan ook het geld waar we voor betaald hebben. Een normale prijs voor de Zorg, kort gezegd, herstellen wat is afgebroken. Dan keert vanzelf de rust terug in ons ooit zo heerlijke vrije landje!

  8. Wybe

    Ik word echt doodziek van dat geklaag van oa de brandweer tov hun pensioen!! Iedereen in nederland is de klos, ik zou er ook met 60 uit mogen, ging een hele dikke streep doorheen! Dat gezanik over zwaar werk bij de brandweer!! Kom op zeg, de meeste tijd word ingevuld met klaverjassen…alsof je elke dag 10 hoog de flat op moet, alsof je elke dag mensen van de rails moet schrapen….schei eens uit met dat geklaag!! Ze zijn er volledig vrijwillig aan begonnen, en wisten dondersgoed waar ze evt mee te maken konden krijgen…maar de baangarantie lonkte, lekker vroeg met pensioen enz enz…!! Ik werk nu 37 jaar in een drukkerij, en ik mag snachts in de nachtdienst NIET naar bed….loodzwaar werk, maar moet gewoon tot 67 en 3 maanden….dus brandweer mannetjes, niet zeuren maar (af en toe) blussen

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).