Onder de Mensen: ‘Hier ben je geen psychiatrisch patiënt, maar mens’ | De Utrechtse Internet Courant Onder de Mensen: ‘Hier ben je geen psychiatrisch patiënt, maar mens’ | De Utrechtse Internet Courant

Onder de Mensen: ‘Hier ben je geen psychiatrisch patiënt, maar mens’

Onder de Mensen: ‘Hier ben je geen psychiatrisch patiënt, maar mens’
Giovanni en Annemarije bij Enik Recovery College. Foto: Robert Oosterbroek
  Onder de Mensen is een serie verhalen van DUIC waarin we zoeken naar voorbeelden van hulp, ondersteuning en initiatieven in Utrecht. Bij wie kun je terecht voor een steuntje in de rug om je leven weer op de rit krijgen? Hoe ondersteunen en helpen mensen elkaar om een stapje verder te komen? Wie zijn de enthousiaste initiatiefnemers die opstaan voor hun buurt? Deze keer in deel 11: Giovanni Nervo en Annemarije Sjoerdsma van Enik Recovery College.

 

Onder de Mensen is een serie verhalen van DUIC waarin we zoeken naar voorbeelden van hulp, ondersteuning en initiatieven in Utrecht. Bij wie kun je terecht voor een steuntje in de rug om je leven weer op de rit krijgen? Hoe ondersteunen en helpen mensen elkaar om een stapje verder te komen? Wie zijn de enthousiaste initiatiefnemers die opstaan voor hun buurt? Deze keer in deel 11: Giovanni Nervo en Annemarije Sjoerdsma van Enik Recovery College.

Het is druk in ‘t Trefpunt van Enik Recovery School. Koffiedrinken, bijkletsen, er worden koekjes gebakken en lunches klaargemaakt. In dit bijzondere scholingscentrum ontmoeten mensen met psychische, psychosociale en/of verslavingsproblemen elkaar. Ze wisselen ervaringen uit en werken aan hun persoonlijke ontwikkeling.

Giovanni Nervo (44) slikt en zegt nog vóór er een vraag gesteld is: “Als ik snel praat, komt dat doordat mijn hoofd soms sneller gaat dan dat ik kan bijbenen. En als ik even stilval, is er geen reden tot paniek.” Een bijzonder inzicht van een man die zijn hele leven al worstelt met zijn positie in de samenleving. “Vijf jaar geleden was ik er een stuk beroerder aan toe”, vertelt de openhartige Nervo. “Toen ik bij Enik kwam, leerde ik hier dat ik meer ruimte aan mezelf mag geven. Ik ben nu niet snel meer bang om te véél te zijn. Vragen als: hoe anders ben ik, hoe vind ik mijn plekje in de wereld?, spelen vaak door mij hoofd. Enik is onderdeel van het zoekproces en heeft me geleerd spanning en verwachtingen los te laten.”

Nervo is hoogbegaafd en hooggevoelig. Het resulteert in een bijna filosofische manier van kijken naar zijn eigen functioneren, wat hem inzicht lijkt te geven in zijn situatie. “Ik loop mijn hele leven al op mijn tandvlees. Dus ik weet niet beter. Dat is helaas de werkelijkheid.” Bij Enik heeft Nervo een plek gevonden waar hij naast rust ook de ruimte voelt zichzelf te ontwikkelen. Hij deed mee aan de Enik Retreat, een vijfdaagse waarin je onderzoekt hoe je je eigen welbevinden kunt verhogen, volgde een training werk in uitvoering, denkt mee met de kunstexpo en doet sinds jaar en dag mee met de schrijfclub Klinkerbreed. “Schrijven is wat bij mij echt werkt om uit het drukke hoofd meer naar mijn gevoel te gaan.”

‘Het gaat niet om diagnoses, maar om hoop, inspiratie en geluk’

Ervaringsdeskundigheid

Enik Recovery College is een organisatie onder de vleugels van zorgorganisatie Lister, die volledig uit ervaringsdeskundigen bestaat. Enik is een leerschool met zelfhulpgroepen, cursussen en trainingen. Steeds vaker worden ervaringsdeskundigen ingezet in de psychiatrie en in het welzijnswerk. Annemarije Sjoerdsma (46) is werkzaam als peertrainer bij Enik. Ook zij heeft een achtergrond in psychiatrie en verslavingszorg. “Ik herken de herstelprocessen bij anderen.”Sjoerdsma is er na een roerige periode in haar leven weer bovenop en zet nu haar ervaringen in om anderen te ondersteunen. Ze heeft verschillende verslavingen achter de rug en kampte lang met borderline. “Het was chronisch, zo werd mij verteld. Maar uiteindelijk heb ik er helemaal geen last meer van. Veel mensen gaan zich gedragen naar hun stoornis, maar je hebt zoveel meer in huis en je hoeft er niet je hele leven aan vast te zitten. Dat vind ik het leuke aan Enik, het gaat er niet om diagnoses, maar om kernbegrippen als hoop, inspiratie en geluk. ‘Waar voel ik me goed bij’, in plaats van: ‘waar heb ik last van’.” Sjoerdsma is trots op haar ontwikkeling en zegt nooit gedacht te hebben zo ver te komen in het leven. “Ik heb een man, twee kinderen en een baan. Vooral jonge vrouwen meiden met borderline of een verslaving kan ik laten zien dat het mij gelukt is om te groeien. Dat vind ik heel bijzonder.”

Mens zijn

Sjoerdsma en Nervo organiseren samen de schrijfclub Klinkerbreed. Nervo: “Ik was eerst deelnemer en ben nu co-trainer. In de schrijfclub heb ik kunnen leren hoe fijn het is om niet met het idee rond te lopen dat ik iets verkeerd doe, te veel ben of te veel nadenk.” Sjoerdsma draait zich naar Nervo en zegt: “Je hebt al veel geleerd hè, Giovanni?” Hij knikt. “Dat klopt. Ik heb er ontzettend veel aan. En we besteden veel aandacht aan humor, ook heel belangrijk.””
Het Recovery College is voor iedereen toegankelijk en de deelnemer bepaalt zelf waar hij wel of niet aan mee wil doen, of bij welke training hij graag wil meedenken. “Toen ik hier voor het eerst binnenkwam was ik een beetje verward, omdat er geen duidelijke structuur was”, legt Nervo uit. “Ik was geprogrammeerd door alle organisaties waar ik ben geweest. De tweede keer begreep ik dat de bedoeling was om jezelf te helpen en niet om een organisatie tevreden te stellen.” Sjoerdsma vult aan: “Hier ben je geen psychiatrisch patiënt, maar mens. Enik creëert een omgeving waarin je weer gaat ervaren dat je er mag zijn zoals je bent.”

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).