Onder de Mensen: ‘Meetellen in Utrecht’ weet wat er speelt | De Utrechtse Internet Courant Onder de Mensen: ‘Meetellen in Utrecht’ weet wat er speelt | De Utrechtse Internet Courant

Onder de Mensen: ‘Meetellen in Utrecht’ weet wat er speelt

Onder de Mensen: ‘Meetellen in Utrecht’ weet wat er speelt
Annette Schlingmann van Meetellen in Utrecht. Archief DUIC
‘Onder de mensen’ is een serie verhalen van DUIC, waarin we zoeken naar voorbeelden van hulp, ondersteuning en initiatieven in Utrecht. Bij wie kun je terecht voor een steuntje in de rug om je leven weer op de rit te krijgen? Vandaag in deel 8: Annette Schlingmann (44) van Meetellen in Utrecht.

‘Onder de mensen’ is een serie verhalen van DUIC, waarin we zoeken naar voorbeelden van hulp, ondersteuning en initiatieven in Utrecht. Bij wie kun je terecht voor een steuntje in de rug om je leven weer op de rit te krijgen? Vandaag in deel 8: Annette Schlingmann (44) van Meetellen in Utrecht.

Uit ervaring weet Schlingmann als geen ander hoe moeilijk het kan zijn om in een kwetsbare situatie terecht te komen. Ze had een achtergrond in het onderwijs, maar was veel bezig met levensvragen. Dat nam uiteindelijk zoveel tijd in beslag, dat ze haar baan kwijtraakte en dakloos werd. “Een hele moeilijke periode in mijn leven. Ik paste niet in het systeem, omdat ik ook geen indicatie voor hulpverlening kreeg”, vertelt ze oprecht en open. “Daardoor moest ik alles zelf oplossen en kon ik praktisch geen aanspraak maken op hulp.’’ Vooral de stempel dat een dakloze vaak krijgt, vond ze naar: “Ik werd vaak niet als volwaardig gezien. Het kan heel pijnlijk zijn als iemand vraagt of je wel kan lezen, terwijl ik een hbo-opleiding heb afgerond.”

Schlingmann kwam terecht bij de NOIZ (nachtopvang voor daklozen) waar ze later ook beheerder werd. “Toch was het niet de plek voor mij. Ik ben heel innovatief en wil altijd vooruit. Veel vrijwilligerswerk was vooral praktisch ingericht en maar weinig op een hoger niveau.” Meetellen in Utrecht was naar eigen zeggen de redding voor Schlingmann. In maart 2013 kon ze daar aan de slag als medewerker. Al snel nam ze coördinerende taken op zich en volgde ze een opleiding projectmanagement voor Zorg en Welzijn. Ruim een jaar later kreeg ze een aanstelling als coördinator van Meetellen in Utrecht en kon ze ‘genezen en herstellen’ van een zware periode. “Ik kon weer verbinding maken met alles wat ik ooit was.”

Onderzoek en advies

Meetellen in Utrecht doet onderzoek onder mensen die extra ondersteuning nodig hebben. Dit kunnen (ex-)verslaafden, (ex-)daklozen of mensen met psychiatrische problemen zijn, maar ook mensen met een licht verstandelijke of lichamelijke beperking. “We starten nu een project om de informatie van de gemeente toegankelijker te maken. Dat is een groot probleem, omdat de informatie soms essentieel is voor hulpvragen. In de brieven, maar ook achter de balie is de bejegening nu te formeel.”

‘Het is zo belangrijk om deze mensen een stem te geven’

Sinds 2012 geeft Meetellen in Utrecht zo een waardevolle inkijk in de wensen en problemen van een moeilijk bereikbare groep inwoners. Hun panelledenbestand bestaat inmiddels uit een kleine driehonderd mensen. “Onze panelleden zijn heel waardevol, omdat het moeilijk is om het vertrouwen te winnen van de doelgroep ten opzichte van de gemeente of andere organisaties”, aldus Schlingmann. “Daarnaast moet de gemeente een breed beleid maken voor alle inwoners, maar bleek het lastig om onze doelgroep te bereiken. Wij komen met Meetellen overal makkelijk binnen en weten wat er speelt.”

“Er waren wel klanttevredenheidsonderzoeken bij instellingen of organisaties, maar die informatie is niet voldoende. Je moet niet over de hoofden heen bedenken hoe het moet voor deze mensen. Ze vallen overal buiten, maar Meetellen heeft het vertrouwen van de doelgroep weten te winnen”, vertelt Schlingmann trots. Uit een enquête van Meetellen bleek bijvoorbeeld dat binnen deze doelgroep veel eenzaamheid is. “Daar is onder andere naar aanleiding van onze uitkomsten een werkgroep voor opgericht. Daarin proberen we mensen te helpen om relaties op te bouwen, zowel vriendschappelijk als intiem.”

Ondanks haar persoonlijk moeilijke periode vertelt Schlingmann geen spijt te hebben van keuzes. “Ik was hier anders ook nooit terechtgekomen.” De ervaringen uit die tijd zijn bovendien waardevol in haar huidige functie: “Je kent de pijn van mensen en snapt het. Het is zo belangrijk om die mensen een stem te geven. Dat werkt twee kanten op. Door mijn eerdere functie in het onderwijs snap ik ook waar mensen vanuit de gemeente mee te maken hebben. Er moet realistisch worden gekeken naar wat wel of niet mogelijk is.” Die verbinding probeert Meetellen te leggen door de doelgroep actief te betrekken bij enquêtes en de uitkomsten te delen. “Het is hard werken om het panel op orde te houden, maar het gaat steeds beter. Je moet soms andere wegen bewandelen om mensen te kunnen bereiken.”

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).