Onder de mensen – Trainerskracht geeft jongeren een steuntje in de rug die het nodig hebben | De Utrechtse Internet Courant Onder de mensen – Trainerskracht geeft jongeren een steuntje in de rug die het nodig hebben | De Utrechtse Internet Courant

Onder de mensen – Trainerskracht geeft jongeren een steuntje in de rug die het nodig hebben

Onder de mensen – Trainerskracht geeft jongeren een steuntje in de rug die het nodig hebben
Jeroen bij Trainingskracht
Onder de Mensen is een serie verhalen van DUIC waarin we zoeken naar voorbeelden van hulp, ondersteuning en initiatieven in Utrecht. Bij wie kun je terecht voor een steuntje in de rug om je leven weer op de rit krijgen? Hoe ondersteunen en helpen mensen elkaar om een stapje verder te komen? Wie zijn de enthousiaste initiatiefnemers die opstaan voor hun buurt? Deze keer deel 17: Trainerskracht.

Onder de Mensen is een serie verhalen van DUIC waarin we zoeken naar voorbeelden van hulp, ondersteuning en initiatieven in Utrecht. Bij wie kun je terecht voor een steuntje in de rug om je leven weer op de rit krijgen? Hoe ondersteunen en helpen mensen elkaar om een stapje verder te komen? Wie zijn de enthousiaste initiatiefnemers die opstaan voor hun buurt? Deze keer deel 17: Trainerskracht.

Trainerskracht is een project van de Hogeschool Utrecht, V.V. De Meern en Harten voor Sport, dat jongeren met problemen op een aantal leefgebieden opleidt tot jeugdtrainers. Naast de mogelijkheid voor deze jongeren om te sporten, biedt het hen structuur en ontwikkeling. Jeroen heeft een vorm van autisme, PDD-NOS, maar vermaakt zich op woensdagmiddag prima op het voetbalveld: “Vooral structuur is voor mij heel belangrijk.”

“Kom op! Opstaan!”, schalt het over het kunstgrasveld van V.V. De Meern. Een groep van tien kinderen speelt op een veldje vijf tegen vijf. Aan de zijlijn staat Jeroen. Het is de eerste tropisch warme dag van het jaar, toch spoort hij de kinderen fanatiek aan. “Ja! Passen nu. Mooie bal!” De kinderen die komen voetballen zijn nog geen lid van de club, maar staan op de wachtlijst. Door het project Trainingskracht slaat de voetbalvereniging twee vliegen in één klap. De kinderen hebben een plek om te trainen en de jongeren leren de fijne kneepjes van het trainerschap in verschillende sporten.

Jeroen kwam in augustus 2016 voor het eerst bij het project. Hij woont sinds 2011 beschermd bij Lister en zijn trajectbegeleidster vroeg hem wat hij leuk vond. “Voetballen. Toen ik wist wat hier werd gedaan, zag ik veel potentie”, vertelt Jeroen kalm. Gedetailleerd vertelt hij wat het project hem oplevert. “Ik kom om mezelf te leren kennen. Hoe ik als persoon ben en hoe anderen kunnen zijn. Ik leer ook te reflecteren op mezelf.”

Een voetbalkantine

Jeroen heeft moeite zich te motiveren om ergens aan te beginnen, vertelt hij in de kantine van V.V. De Meern. “Maar als ik ben begonnen, maak ik het altijd af. Het gaat hier heel goed en het is ook erg gezellig.” Dat blijkt ook als de jongeren samen met de coördinators voor de training even bij elkaar zitten. Het lijkt wel een kleedkamer; de een weet het zeker: Ajax wint de Europa League, de ander lacht en weet dat Manchester United het makkelijk zal winnen. De studenten en jongeren in het project zijn ongeveer even oud. Een meerwaarde, omdat ze elkaar daardoor goed begrijpen.

Even later vertelt Jeroen dat hij opkijkt naar de trainers van de Hogeschool Utrecht en de begeleiding vanuit Harten voor Sport. Hij kijkt opzij naar Cas, een van de HU-studenten. “Ik heb het hem nog nooit verteld, maar hij is mijn voorbeeldtrainer. Ik vind het zo knap hoe hij de kinderen weet te motiveren.” Hij richt zijn blik weer naar voren en zegt zelfverzekerd: “Dat is mijn volgende stap.”

Van de straat

Structuur in het leven van Jeroen is belangrijk. “Die leidt tot alles. Ik ben gemotiveerder om andere dingen te doen. Ik kan mezelf triggeren. Ik heb bijvoorbeeld moeite om thuis de afwas te doen, maar nu snap ik dat ik op bepaalde momenten nou eenmaal moet.” Ook combinatiefunctionaris Ferdi Vrede ziet vooruitgang. “Het is een heel goede jongen. En zo enthousiast! Echt een voorbeeld voor deze doelgroep.”

Vrede vertelt dat de jongeren in het project soms letterlijk van straat worden geplukt. “Het is voor hen belangrijk om afspraken na te moeten komen. Ze moeten hier op tijd zijn. Aan aanmeldingen nu geen gebrek. We worden goed geholpen met oa. subsidie van de gemeente, maar hebben ook een sponsorcontract met Nike getekend. Het is natuurlijk prachtig als we ze in mooie pakjes kunnen steken. Dat geeft iets extra’s.”

Hier leer ik te reflecteren op mezelf

Jeroen probeert ook andere jongeren ervan te overtuigen zich bij Trainingskracht aan te sluiten. “Bij Lister kom ik wel eens mensen tegen wie ik dan zeg: het is goed voor je, omdat je bezig bent. Je bent onder de mensen en hebt sociale contacten. Als je ergens mee zit, is het nooit goed om stil te zitten. Ik zeg er ook bij dat je het voor jezelf moet doen. Zelf ben ik blij dat ik die kinderen de mogelijkheid kan geven om te voetballen.” En dan is het weer tijd om het veld op te gaan.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).