Onder de Mensen – ‘Dat één-op-één-contact werkt voor mij’ | De Utrechtse Internet Courant Onder de Mensen – ‘Dat één-op-één-contact werkt voor mij’ | De Utrechtse Internet Courant

Onder de Mensen – ‘Dat één-op-één-contact werkt voor mij’

Onder de Mensen – ‘Dat één-op-één-contact werkt voor mij’
Lennart Koster. Foto: Marlot van den Berg/DUIC
Onder de Mensen is een serie verhalen van DUIC waarin we zoeken naar voorbeelden van hulp, ondersteuning en initiatieven in Utrecht. Bij wie kun je terecht voor een steuntje in de rug om je leven weer op de rit krijgen? Hoe ondersteunen en helpen mensen elkaar om een stapje verder te komen? Wie zijn de enthousiaste initiatiefnemers die opstaan voor hun buurt? Deze keer in deel 13: Lennart Koster.

Onder de Mensen is een serie verhalen van DUIC waarin we zoeken naar voorbeelden van hulp, ondersteuning en initiatieven in Utrecht. Bij wie kun je terecht voor een steuntje in de rug om je leven weer op de rit krijgen? Hoe ondersteunen en helpen mensen elkaar om een stapje verder te komen? Wie zijn de enthousiaste initiatiefnemers die opstaan voor hun buurt? Deze keer in deel 13: Lennart Koster.

Het kan lastig zijn voor jongeren om aan werk te komen. Zeker als ze moeilijk kunnen leren en extra begeleiding nodig hebben om goed te functioneren. De Utrechter Lennart Koster is zo’n jongen, maar vergis je niet; eenmaal op zijn plek loopt hij zich het vuur uit de sloffen.

“Het gaat goed! Ik krijg binnenkort een jaarcontract en wil beginnen aan een opleiding van één dag in de week op het Wellantcollege”, zegt een enthousiaste Koster (19) vanachter een kop koffie. Sinds een maand werkt hij voor hoveniersbedrijf Aad van Zanten, maar vandaag is hij vrij. “Gelukkig maar, want in deze regen wil ik niet buiten staan.” In werkelijkheid laat Koster zich echt niet tegenhouden door de weersomstandigheden. Hij is op zijn plek in het bedrijf, dankzij zichzelf én de juiste hulp.

Een jaar geleden kwam Koster van de praktijkopleiding Futura College in Woerden en ging hij de arbeidsmarkt op. Vanuit de school werd hij gekoppeld aan jobhunter Mark Leeflang verbonden aan het Actieplan Jeugdwerkloosheid. Koster: “Het is goed om iemand te hebben die je kan helpen.” Ze besloten samen dat Koster via het uitzendbureau zou gaan werken, maar dat bleek al snel niets voor hem. Niet het werk zelf – stratenmaken en het aanleggen van riolering en groenvoorziening – stond hem tegen, maar de vele verschillende klussen. “Dan zat ik de ene dag met iemand in de auto op weg naar een klusje, maar was het de volgende dag weer iemand anders. Dat werkte niet.”

‘Als ik tussen vier muren zit, word ik helemaal gek’

Hij belde Leeflang op en zei dat hij zelf misschien nog wel een ideetje had. Eerder had Koster stage gelopen bij het hoveniersbedrijf van Van Zanten en dat was goed bevallen. Koster: “Leeflang zegt altijd tegen me: ‘Jouw gevoel is voor mij het belangrijkst’. En hij kan veel voor me regelen.” Dus gingen de drie heren om tafel om te bekijken wat mogelijk was. Gelukkig voor Koster zag ook Van Zanten het zitten hem in dienst te nemen.

Persoonlijk

“Je moet me een opdracht op het werk misschien wat vaker uitleggen, maar zodra ik het snap, werk ik heel hard”, zegt Koster. “Ook vind ik het lastig om ‘nee’ te zeggen, want ik wil voor iedereen klaarstaan. En als er iets gebeurt in het bedrijf vind ik het moeilijk om het daarover te hebben.”

Maar bij zijn huidige baan gaan al die dingen een stuk beter. Dat komt vooral door de persoonlijke benadering, vertelt Koster. “Met mijn baas bespreek ik veel. Het is kleinschalig: niet te groot. Dat één-op-één-contact werkt voor mij.” In de wintermaanden kon hij nog niet aan de slag, omdat er te weinig werk was. Toen volgde hij op voorspraak van Leeflang een cursus van drie maanden. “Het was goed als overbrugging. Het is voor mij heel belangrijk om te werken of iets anders te doen te hebben, want als ik tussen vier muren zit, word ik helemaal gek. Dan komen de muren op me af.”

Leeflang en Kosters baas hebben hem op het hart gedrukt de opleiding op het Wellant College van een jaar te volgen, maar daar ziet hij ook zelf de meerwaarde van in. Hij lacht en zegt: “Elk diploma levert meer salaris op.”

Vind je het lastig om een baan te vinden die bij je past? De jobhunters helpen jou graag met het vinden van een baan. Kijk voor meer formatie op de www.actieplanjeugdwerkloosheid.nl/ik-ben-jongere/hulp-nodig.

Deze serie komt tot stand in samenwerking met de gemeente Utrecht.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).