Onder de Mensen: Samen iets beleven bij inloophuis voor beginnende dementie | De Utrechtse Internet Courant Onder de Mensen: Samen iets beleven bij inloophuis voor beginnende dementie | De Utrechtse Internet Courant

Onder de Mensen: Samen iets beleven bij inloophuis voor beginnende dementie

Onder de Mensen: Samen iets beleven bij inloophuis voor beginnende dementie
Onder de Mensen is een serie verhalen van DUIC waarin we zoeken naar voorbeelden van hulp, ondersteuning en initiatieven in Utrecht. Bij wie kun je als inwoner terecht voor een steuntje in de rug om je leven weer op de rit krijgen? Hoe ondersteunen en helpen mensen elkaar om een stapje verder te komen? Wie zijn de enthousiaste initiatiefnemers die opstaan voor hun buurt?

Onder de Mensen is een serie verhalen van DUIC waarin we zoeken naar voorbeelden van hulp, ondersteuning en initiatieven in Utrecht. Bij wie kun je als inwoner terecht voor een steuntje in de rug om je leven weer op de rit krijgen? Hoe ondersteunen en helpen mensen elkaar om een stapje verder te komen? Wie zijn de enthousiaste initiatiefnemers die opstaan voor hun buurt?

Deze keer in deel 9: Lia Kemerink van Odensehuis Andante.

Een inloophuis voor mensen met beginnende dementie én hun naasten. In het buurthuis Podium Oost is sinds maart 2016 het Odensehuis Andante geopend. Lia Kemerink (63) begon het burgerinitiatief nadat ze zelf zorg verleende aan een vriend met dementie. “Een plek om samen heen te gaan bestond niet echt.”

Twee dagen in de week komen in Oudwijk mensen samen voor speciale activiteiten die moeten helpen beter met beginnende dementie om te gaan. Denk aan voorlichting, maar ook aan workshops schilderen, tai chi en muziek. Initiatiefneemster Kemerink: “De activiteiten moeten iets toevoegen waar mensen energie uit kunnen halen.”

Ook buurtbewoners genieten van de activiteiten van het Odensehuis Andante, zoals Eileen O’Callaghan. Zij vertelt over de eerste keer dat ze binnenkwam: “Een man met beginnende dementie uit mijn buurt kwam altijd in dezelfde winkel als ik, daar dronk hij dan een kop koffie. Op een dag ging het mis – hij werd eruit gezet. Ik ging op zoek naar een nieuwe plek voor hem en vond die hier. Nu ben ik er zelf ook elke vrijdag.”

‘Het kan zo mooi zijn om nog samen dingen te beleven’

Kemerink vertelt dat zelfstandigheid voorop staat bij het Odensehuis. “Voor mensen met dementie is het zo belangrijk er nog bij te horen en iets nuttigs te kunnen doen, maar ook voor de omgeving is het waardevol om samen nog leuke dingen te doen.” Kemerink, die een achtergrond heeft in de zorg, werd geconfronteerd met dementie toen een vriend van haar eigen leeftijd het bleek te hebben. “Toen ik voor hem zorgde, wilde ik zo nu en dan iets kunnen gaan doen met hem – samen ergens naartoe kunnen als ik even niet meer wist hoe ik er zelf een draai aan moest geven. Maar zo’n plek bestond niet echt. Hij wilde graag beeldhouwen, maar kon niet meer met een beitel overweg. Later kon hij ook niet met andere, ongevaarlijke instrumenten omgaan.”

Kemerink begon drie jaar geleden met de voorbereidingen voor het inloophuis. Nu is het op dinsdag en vrijdag geopend. De ambitie is om binnenkort meer dagen open te zijn. “Ook in de bezetting gaan we groeien. We zijn op zoek naar enkele vrijwilligers en bestuurders.” Het huis wordt draaiende gehouden door de vrijwilligers en door de bezoekers zelf. Dat is zo vrijblijvend mogelijk, aldus Kemerink.

Thuissituatie

Reguliere dagbesteding is niet geschikt voor mensen in de beginfase van dementie, want voor hen voelt de drempel om aan te haken te hoog, vertelt Kemerink. Bovendien komen daar alleen mensen met een indicatie. “Beginnend dementerenden zitten in een fase vóór de mensen die toe zijn aan reguliere dagbesteding. Het is heel fijn dat de mensen met een busje kunnen worden opgehaald voor dagbesteding, want dat geeft de naasten wat lucht om bij te tanken, maar het kan zo mooi zijn om nog samen dingen te beleven.”

Kemerink heeft haar aandacht dus gericht op de thuissituatie, zodat de mensen langer thuis kunnen blijven wonen. “Hoe goed een verpleeghuis ook is, niemand kiest ervoor om zo afhankelijk te zijn.” Naast voorlichting is er in het Odensehuis Andante ook ruimte voor het delen van ervaringen. “Als iemand gewoon wil luisteren, kan dat natuurlijk ook.” Ontmoeten en versterken, dat is het idee.

Odensehuis

Het Odensehuis komt voort uit een gelijksoortig initiatief in de Deense stad Odense. Andante is een muziekterm die aangeeft dat de muziek langzaam gespeeld moet worden. Letterlijk: ‘rustig gaand’.

Er zijn in Nederland inmiddels veertien Odensehuizen, waarvan de eerste locatie in Amsterdam-Zuid al acht jaar bestaat.

1 Reactie

Reageren
 1. Toine Goossens

  Een mooi initiatief. Ik ken een van degenen die zich voor het café inzetten. Daarom maak ik van de gelegenheid gebruik om te attenderen op 2 activiteiten die deze week plaats vinden.

  THEATERVOORSTELLING “ALZ ………ENZO”, 2 februari 2017
  http://www.tuindorpkerk.nl/actueel/nieuws/71-activiteiten-nieuws/kringen/700-theatervoorstelling-alz-enzo-2-februari-2017

  Deze toneelvoorstelling is een onderdeel van het programma dat de Pauluskerk en de Tuindorpkerk dit jaar organiseren over ´LEVEN MET KRACHT EN KWETSBAARHEID´, met 3 inleidingen en deze toneelvoorstelling die erg bijzonder is.

  http://www.tuindorpkerk.nl/actueel/nieuws/71-activiteiten-nieuws/kringen/699-vier-avonden-rondom-leven-met-kracht-en-kwetsbaarheid

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).