Met demonstratieve rave door Utrecht vraagt organisatie aandacht voor ‘onmisbare rafelranden’ van de stad Met demonstratieve rave door Utrecht vraagt organisatie aandacht voor ‘onmisbare rafelranden’ van de stad

Met demonstratieve rave door Utrecht vraagt organisatie aandacht voor ‘onmisbare rafelranden’ van de stad

Met demonstratieve rave door Utrecht vraagt organisatie aandacht voor ‘onmisbare rafelranden’ van de stad
In het steeds voller wordende Utrecht moet altijd ruimte blijven voor creatieve ‘rafelranden’ om zo onafhankelijke kunst en cultuur te bevorderen. Met die oproep in gedachten wordt op 6 mei een demonstratieve rave georganiseerd. De organisatie zet in op een parade door de binnenstad met zo’n vijftien muziekwagens en andere creatieve uitspattingen.

In het steeds voller wordende Utrecht moet altijd ruimte blijven voor creatieve ‘rafelranden’ om zo onafhankelijke kunst en cultuur te bevorderen. Met die oproep in gedachten wordt op 6 mei een demonstratieve rave georganiseerd. De organisatie zet in op een parade door de binnenstad met zo’n vijftien muziekwagens en andere creatieve uitspattingen.

Hoewel er in Utrecht nog steeds rafelranden te vinden zijn, vindt de organisatie dat het bij de gemeente ontbreekt aan een permanente visie op culturele vrijplaatsen. Er is bij het college van B&W en de gemeenteraad wel aandacht voor deze rafelranden. Zo steunde een meerderheid van de politiek in 2020 nog een amendement waarin stond: “Wij willen rafelranden en vrije, niet van bovenaf ingevulde ruimte in de stad behouden en creëren.”

In de RSU2040, een document van de gemeente waarin vooruitgeblikt wordt naar Utrecht in 2040, staat ook dat er behoefte is aan meer plekken voor creatieve makers: “Tegelijkertijd is zichtbaar dat met het verdichten van de stad ook tijdelijke plekken op de rafelranden verdwijnen.”

Vooral dat laatste is waar de organisatie van de Rave voor de Rafelranden zich zorgen over maakt. “De rafelranden worden vaker aangeduid als waardevolle plekken, ook in beleidsdocumenten, maar in de praktijk zien we dat er steeds minder ruimte is en dat er geen langdurige visie is.”

‘Goedkoop en laagdrempelig’

Volgens de initiatiefnemer is het belangrijk dat er in een stad permanent plekken beschikbaar blijven waar kunst en cultuur van onderop kan ontstaan en opgebouwd kan worden. “Kunst en cultuur verbinden mensen. Dat moet zo goedkoop en laagdrempelig mogelijk zijn, en niet vanuit een commerciële basis want dan wordt het duurder en minder toegankelijk. Daardoor komen veel minder mensen weer in aanraking met kunst en cultuur.”

De organisatie heeft een sterke affiniteit met de kraakbeweging: “Van oudsher zijn plekken waar tegencultuur zich vrij kan ontwikkelen gekraakte plaatsen. Het zijn juist de plekken die helemaal vrij zijn, waar de kunst van onderop kan ontstaan. Daarom moeten we niet alleen de gevestigde culturele vrijplaatsen omarmen, maar ook de kraakbeweging.”

Daarnaast is de organisatie van de demonstratie juist ook blij met plekken als De Nijverheid, NAR, de Havenloods, De Stadsjutters, Hof van Cartesius, Pieter Baan Centrum en de Vechtclub. “Maar een deel van deze locaties is van tijdelijke aard. De initiatiefnemers investeren veel in deze plekken maar er lijkt weinig support te zijn om dit soort plekken permanent te maken. We willen dat er werk wordt gemaakt voor een langdurige oplossing zodat er voldoende ruimte blijft waar gewerkt kan worden aan vrije kunst, radicale geluiden en tegenbewegingen.”

13 Reacties

Reageren
  1. Jankanerwatvan

    Ik was altijd in de veronderstelling dat zulk soort plekken van oudsher (in berlijn bijv) organisch ontstonden ipv dmv “een permanente visie”. Maarre, hoe zijn plekken als de nijverheid dan tot stand gekomen? Daarnaast is het algemeen bekend dat zulke plekken gentrificeren.

  2. Jan Willem

    Inderdaad werken plekken als de Nijverheid en de Stadsjutters gentrificatie in de hand. Zij kunnen hier zo’n 10 jaar blijven. Hierna is het gebied ‘hip’ (lees, veel geld waard), mogen de kunstenaars verkassen. Dan komen de zakenlui die voor omhoog gevallen yuppen leuke luxe appartementen gaan bouwen. Top..

    Verder zou ik geen van de bovengenoemde plekken goedkoop willen noemen. Dit zijn plekken waar veel geld mee gemoeid is en die dit op een commerciële manier terug proberen te verdienen. Of dit erg is weet ik niet, maar hou alsjeblieft op om dan termen te gebruiken als ‘laagdrempelig’ en ‘betaalbaar’.

  3. Jan Willem

    Correctie; de Havenloods en de Stadsjutters en co mogen hier 10 jaar blijven. Hoe dit met de Nijverheid zit weet ik niet.

  4. GeeWee

    Volgens mij moet je aan heel veel regels voldoen als je een groot feest wilt geven. Nooduitgangen, parkeren, voorkomen geluidsoverlast, brandveiligheid, uitsmijters. Waarschijnlijk in veel gevallen terecht. Maar dat drukt wel veel spontane ‘rafelige’ activiteiten de kop in. Dus heb je plekken nodig waar bovengenoemde basis op orde is. En aangezien rafelige activiteiten geen duizenden mensen trekken en er geen ticket van 50 euro bijhoort (anders zou het mainstream zijn) moet dit op een gesubsidieerde plek. Maar hoe triest is het dat dit soort plekken (zoals dBs) dan na een jaar of 10 weg moeten omdat ze zoals @Jan Willem terecht zegt, ervoor hebben gezorgd dat een gebied hip en gegentrificeerd is geworden…

  5. Baliekluiver

    Op het moment dat je een rafelrand opneemt in een bestuurlijke visie is het geen rafelrand meer. Maar wellicht verwarren de initiatiefnemers vrijheid met comfort: lekker alto doen op een door de samenleving aangewezen plek, die zelfs permanent moet zijn zodat je er geen omkijken meer naar hebt. Een soort huisje-boompje-beestje dus in een veilige omgeving, maar wel op kosten van een ander!

  6. Jeroen

    Ik ga al even zitten voor de opmerkingen van de rechtsdraaiende reactionairen hier.. kom er maar in Scherpschutter met een betoog over absolute eigendomsrechten..

  7. Pee

    Een mobiele verkapte houseparty meer is het niet.

  8. Uuu

    Rafelrand is iets dat je zelf regelt. Daar hoort de overheid ver weg van te blijven.

    Dat maakt de stad ook veel meer eigen dan een copy-paste-Berlijn.

  9. HenQ

    @Pee, nee helaas, meer bandjes enzo, of erger: tekno met een K

  10. Len

    De enige rafelrand is de gemeente zelf.

  11. Realist

    Onmisbaar? Niemand zit daarop te wachten anders was het wel een klinkend commercieel succes geweest.

  12. RB

    Niet alles heeft een prijskaartje of is in geld uit te drukken Realist.

  13. Andere

    Als die jonges en meiden en verder het niet doen doet niemand het vóór ze. Dan is er niks. Dan mag je op komen dagen bij een voorgekauwd evenement waar niemand part noch deel aan heeft, behalve de artiesten en de organisatoren. Hooguit een verdienmodel. Entree 50 euro, bier 5 euro. Ja hallooow! En als makke schapen snel weer oprotten, want dan kunnen we er 2 op één avond doen.
    Al het goede is voortgekomen uit sub-cultuur. Wordt vervolgens gekaapt door commercie en uiteindelijk verziekt.
    Vind je het gek dat er dan een moment komt dat men het heft in eigen hand neemt? Want schapen eindigen op de slachtbank.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).