Met een kakofonie van pannengeluiden steunen buurtbewoners Utrechter Jorge Met een kakofonie van pannengeluiden steunen buurtbewoners Utrechter Jorge

Met een kakofonie van pannengeluiden steunen buurtbewoners Utrechter Jorge

Met een kakofonie van pannengeluiden steunen buurtbewoners Utrechter Jorge
Jorge luistert naar het geluid dat zijn omwonende maken
Uit diverse huizen in de straten rond het huis van Jorge in Buiten Wittenvrouwen klonk dinsdagavond om 21.00 uur een kakofonie van geluiden. Omwonenden gaven daarmee hun steun aan het recht op vrije meningsuiting waar Jorge zegt gebruik van te maken. Hij slaat sinds de invoering van de avondklok om 21.00 uur met een lepel op een pan als protest tegen de maatregel.

Uit diverse huizen in de straten rond het huis van Jorge in Buiten Wittenvrouwen klonk dinsdagavond om 21.00 uur een kakofonie van geluiden. Omwonenden gaven daarmee hun steun aan het recht op vrije meningsuiting waar Jorge zegt gebruik van te maken. Hij slaat sinds de invoering van de avondklok om 21.00 uur met een lepel op een pan als protest tegen de maatregel.

Een geëmotioneerde Jorge staat in zijn slaapkamerraam aan de Monseigneur van de Weteringstraat te luisteren naar het geluid. Hij heeft een paar spannende dagen achter de rug, waarop de politie op zondag met een stormram – die uiteindelijk niet nodig was- voor zijn huis stond om met een huiszoekingsbevel een pan en lepel in beslag te nemen en waarop hij op dinsdag gearresteerd werd.

De arrestatie van Jorge maakte een hoop los in de buurt. Zeker tien omwonenden uit verschillende straten besloten Jorge hun steun te betuigen door gisteravond om 21.00 uur op potten en pannen te slaan of op een blaasinstrument te spelen.

Avondklok

Waar gaat het ook alweer om? Jorge slaat sinds de invoering van de avondklok elke avond om 21.00 uur dertien minuten lang op een pan, uit protest tegen de maatregel. Hij zegt buurbewoners per brief geïnformeerd te hebben en zijn excuses voor eventuele overlast te hebben aangeboden.

Een deel van zijn omwonenden steunt zijn protest. Maar er komen ook klachten binnen over geluidsoverlast. Dat het geluid als storend kan worden ervaren erkent ook Jorge. Maar hij ziet het als zijn recht om zijn mening te uiten op deze manier. De politie besloot vanwege de geluidsoverlast echter om op te treden. Er kwamen boetes en een huiszoekingsbevel om een pan en lepel in beslag te nemen, maar Jorge besloot door te gaan waarop hij dinsdag gearresteerd werd. Na een verhoor mocht hij weer vertrekken.

Op onderstaande video is te horen hoe omwonenden ook op pannen slaan om steun uit te spreken voor Jorges protest

Gesprek in de buurt

Het onderwerp leeft in de buurt en wordt besproken op straat en in appgroepen. Niet iedereen is het eens met deze manier van protesteren omdat het overlast veroorzaakt, in een wijk waar volgens een buurtbewoner veel jonge kinderen wonen die om 21.00 uur al naar bed zijn.

Van andere buren mag het pannentjesprotest wel wat korter, weer anderen staan niet achter de boodschap maar vinden wel dat Jorge zich op deze manier mag uiten. Er zijn ook buren die menen dat Jorge door het optreden van de politie juist meer geldige redenen krijgt om te protesteren.

De politie laat aan DUIC weten dat er meerdere klachten van meerdere buren zijn geweest. Precieze aantallen kunnen ze niet delen. Wel benadrukken ze dat ze niet voor een paar klachten iemand op deze manier komen opzoeken.

Hoe het nu verder gaat in deze straten in Buiten Wittevrouwen is nog de vraag. Jorge zegt dat hij openstaat voor een gesprek met iedereen. De gemeente Utrecht heeft gisteren contact met hem opgenomen om rond te tafel te gaan zitten. Daar schuift ook de politie bij aan.

Gekoppelde berichten

31 Reacties

Reageren
 1. Herman

  Goed dat hij iedere avond middels kabaal protesteert. Nu is 13 minuten wel lang, ook met 1 of 2 minuten laat hij zich horen en is de overlast stuk minder. Wel zo sociaal richting omgeving.

 2. Katja

  13 Minuten ? Wat een conditie ! Maar zonder gekheid het kan ook minder. En de moskeeën zorgen dagelijks voor geluidsoverlast, voor wie daar gevoelig voor is.

 3. Inez

  Nou, ik vind het heel mooi klinken. Ik kom er er elke avond rond negenen langsgefietst en zou het geen kabaal willen noemen, het klinkt als een liedje. Vergelijkbaar met torenklokken. Maar ja, daar heb je ook voor en tegenstanders bij.

 4. Henk

  Top, iedereen protesteren om geluid te maken! Opdat die belachelijk avondklok opgeheven wordt. Degenen die er voor zijn blijven vrijwillge binnen, de rest kan bijvoorbeeld gaan wandelen of sporten om gezond te blijven!

 5. Stadsie

  Super de support van omwonenden.

 6. JdV

  Proportionaliteit bij politieoptreden. Hier al vaker besproken. Het inzetten van de politiehelicopter voor een gestolen omafiets. En in dit geval het inzetten van meerdere agenten, een stormram en in burger geklede observanten.
  De politie heeft geen kaas gegeten van dit soort zaken. Tijd om regels op te stellen. Een gestolen auto is uiteraard heel vervelend. Maar door de daders van dit economische misdrijf te achtervolgen ontstaan soms levensgevaarlijke situaties. Voor de daders, de agenten en de inwoners die op dat moment onderdeel uitmaken van een soort van computergame waarbij in woonwijken snelheden van 3 cijfers worden bereikt.
  Proportionaliteit. Blijft lastig voor de politie.
  Is er bij u thuis ingebroken? Graag aangifte doen per internet, er komt geen agent langs want het is alleen maar materiele schade. Verzekeringswerk zogezegd.
  Maar een persoon die in zijn eigen woning “overlast” veroorzaakt (13 minuten per dag, dus tegen de tijd dat de politie is gearriveerd is de overlast al weer voorbij) kan uitgebreid en keihard worden opgetreden. Normaal gebeurd dat wel vaker, maar dan hebben de buren midden in de nacht de stereo op 10, is er een feest of iets anders. Dan komt, als je geluk hebt, de politie langs. Vraagt of het wat zachter kan allemaal. En uiteindelijk, na meerdere waarschuwingen, treed men op en treed men binnen en neemt de politie de geluidsapparatuur in beslag. Zou dit ook het geval zijn geweest als hij dagelijks 13 minuten met het raam open viool of trompet of piano of tuba of een ander instrument hebben bespeeld? Ik betwijfel het.
  Proportionaliteit. Lijkt hier niet van toepassing. Tijd dat de rechter paal en perk stelt aan dit soort overheidsoptreden.

 7. Marianne Donker

  Wat een hoogmoed! Om je eigen opvatting zo luidruchtig, en zo herhaaldelijk aan anderen op te dringen. Jorge moet zichzelf en zijn eigen mening wel heel erg belangrijk vinden.

 8. Ger

  als hij iedere avond 9 keer op zijn pan slaat heeft hij zijn protest en weet de rest dat de avondklok is ingegaan

 9. Yoshua

  De gemeente moet dit overlaten aan het sociale wijkteam die hebben de ervaring in huis.
  Jorge doet dit vanwege een opgelopen trauma tijdens zijn leven in een dictatuur.
  Jorge is doodsbang dat Nederland een politiestaat gaat worden.
  Deze man heeft meer aan hulpverlening dan een gedragsaanwijzing die de gemeente hem waarschijnlijk zal gaan opleggen.
  Onverwerkte trauma’s zijn goed te behandelen.
  Een getraumatiseerd persoon straffen met een gedragsaanwijzing is van de zotte.

 10. Kadoendra

  @Yoshua

  “Jorge doet dit vanwege een opgelopen trauma tijdens zijn leven in een dictatuur.”
  “Jorge is doodsbang dat Nederland een politiestaat gaat worden.”

  Op DUIC is er geen psychologisch rapport over Jorge verschenen dus aan jouw reactie kan ik geen bevestiging verbinden.

  Jorge kan weten dat iedereen in Nederland zijn mening mag uiten en dat geldt ook voor hem.
  Alleen staat hier nu niet zijn mening ter discussie maar de vorm hoe hij zich uit.

 11. Koel Hoofd

  @Yoshua
  In het vorige artikel van Duic over deze pannetjesgast stond dat hij is opgegroeid onder het regime van Pinochet. Maar die was aan de macht tussen 1973-1990. Dat pannetjes protest gebeurde in Chili regelmatig tussen 1983-1988. Dus meer dan 30 jaar geleden.
  Hoe oud is deze knul eigenlijk dat hij dat kennelijk allemaal heel bewust heeft meegemaakt en er een trauma aan heeft overgehouden?
  Op deze foto lijkt hij me nog geen 30, maar dat kan door de belichting komen uiteraard.
  Dus je eerdere indruk lijkt mij waarschijnlijker, die was namelijk onbevangen en objectief.

 12. JdV

  @marianne donker: ja inderdaad. In tegenstelling tot de helden van ER die op de rijbaan liggend nog veel meer mensen luidruchtig en herhaaldelijk lastig vallen met hun mening. Toch ?

 13. Kadoendra

  @JdV

  “@marianne donker: ja inderdaad. In tegenstelling tot de helden van ER die op de rijbaan liggend nog veel meer mensen luidruchtig en herhaaldelijk lastig vallen met hun mening. Toch ?”

  Of het nu de boeren, Extinction Rebellion of de heer Jorge is, je mening moet je niet willen uiten door andere burgers met overlast op te zadelen.

 14. Marianne Donekr

  @JdV (waarom anoniem?).
  Laten we nou niet iedere actie van iedereen in Nederland even gaan recenseren. Moeten we misschien elders doen. Boze boeren? Klimaatactivisten? Kopjes koffie op het Malieveld? Kunnen we het allemaal over hebben.
  Het gaat hier om iemand die blijkbaar (?) al enige tijd overlast veroorzaakt om een mening te verkondigen die absoluut niet onderdrukt is, die door velen al op allerlei plekken voren is gebracht, die in alle polls naar de opvattingen van Nederlanders wordt meegenomen, en die zowel in de politiek als de media al ruimschoots aandacht krijgt.
  Wat is het punt, vraag ik me dan af.

 15. Yoshua

  @Kadoendra
  Dat is correct, in andere media heeft Jorge zich uitgesproken over een trauma.

  @Koel Hoofd,
  leeftijd kan ik nooit goed inschatten van mensen.
  Zelfs foetussen kunnen getraumatiseerd raken door stress situaties van de moeder tijdens de zwangerschappen.
  Het is natuurlijk niet alleen het pannetje waar Jorge mee om aandacht vraagt.
  Hij woont aan het eind van de straat, van het pannetjes concert had ik geen weet, maar bij het zien van zijn foto herkende ik hem meteen.
  Loop daar dagelijks langs met de honden op weg naar Lepelenburg.
  Hij doet dit niet voor de grap.
  Geloof best wel dat paniekaanvallen hem er toe zetten om op zijn manier om hulp te roepen, door op een pannetje te gaan slaan.
  De gemeente moet Jorge juist hulp aanbieden.
  Een gedragsaanwijzing van de gemeente is de wereld op zijn kop.

 16. Yoshua

  @Koelhoofd,

  Jorge is geboren op 25 augustus 1974.
  Bron: AD

 17. JdV

  @Marianne Donker: Mijn initialen zijn niet anoniem. Dat u mijn naam niet kan afleiden wil nog niet zeggen dat ik anoniem reageer. Mijn naam en gegevens zijn bekend bij DUIC, en het voorkomt dat ik tikfouten maak bij het reageren zoals u (Donekr)
  OT: 13 minuten per dag op een pan trommelen in je eigen woning is overlast? Uw drempel voor overlast ligt extreem laag voor iemand in een grote stad.
  Zoals gezegd, als hij 13 minuten klarinet of piano zou spelen met het raam open belt u ook de politie? Weet u zeker dat u graag in het (bijna) centrum van Utrecht wilt wonen?

 18. BdV

  Of de strijd van de lepels tegen de pannen wel of niet wordt gestreden, zal denk ik niet van enorme invloed zijn op de avondklok. Uiteindelijk zal Jorge wel een keer zijn zin krijgen, maar tot het afschaffen van maatregelen, zij het om gewoon maar eens te zien wat het effect zal zijn, dan wel bedoeld als definitief besluit, zal hoe dan ook niet zomaar even worden besloten door een muntje op te gooien.

 19. Sanne

  Zou t zelf echt superirritant vinden dat kabaal elke avond te moeten horen. Meer dan terecht dat men er melding van maakt

 20. Jozias

  @ Sanne

  Zou je ook melding maken van klussende buren om 21 uur in de avond, die 3 weken bezig zijn? Of van een muziscerende buurman (metal- of gabbermuzikant bijv.) als die rond 21 uur muziek maakt (wat volgens de wet gewoon mag)?

  Het gaat hier over het binnentreden van iemands persoonlijke levenssfeer en de buiten-proportionaliteit van het politie-optreden.

  Dit soort overlast-zaken zijn gewoon “rijdende rechter achtige” zaken, waar de politie normaal gesproken nog niet eens voor naar iemand’s huis wil rijden.

  Ik had een buurman die in zijn huis om 22.30 (waarschijnlijk als muziek) op potten en pannen sloeg en daarbij een geit nadeed 1,5 jaar lang. Geloof maar niet dat politie en gemeente (naar herhaaldelijke verzoeken) daartegen op zijn getreden. Zelfs de verhuurder zag hier juridisch gezien weinig reden toe. Een gesprek met hem aangaan konden ze.

  Des te opmerkelijker dat bij een situatie waarin de politie de motivatie kent, namelijk vrijheid van protest (ze zijn al in gesprek geweest met deze of gene) besluit om met een stormram een huis te bestormen en wekenlang een huis observeert alsware Jorge een buitenlandse spion.

  In de tussentijd wordt er door de politie geen werk gemaakt van alle psychische randgevallen die door bezuinigingen op de geestelijk gezondheidszorg het leven van vele buren dagelijks teisteren en voor daadwerkelijk levensgevaarlijke situaties zorgen (gasexplosies bij zelfmoordpogingen komen erg vaak voor de laatste jaren). Hier weigert de politie preventief op te treden, zogezegd, omdat dit juridisch gezien niet zou mogen.

 21. Bernhard

  De bewoners van de studentenflats aan de van Lieflandlaan doen dit ook al maanden. Na een paar minuten stopt het weer. Prima. Laat die man lekker. Wie kritisch naar de massale vrijheidsberoving kijkt, kan ook weinig anders dan protesteren.

 22. Kadoendra

  @Jozias

  In een straat/wijk moeten de mensen in een beetje harmonie met elkaar leven.

  Om deze harmonie te realiseren moeten mensen respectvol met elkaar omgaan.

  Respect is geen eenrichtingsverkeer en daarom vind ik de act van Jorge niet echt bijdragen aan het vergroten van de harmonie in de straat.

 23. Jozias

  @ Het klikken bij de politie met iets wat je ook onderling met hem (lijkt me een redelijke kerel) zou kunnen bespreken draagt ZEKER niet bij aan harmonie en wederzijds respect. Het is zoals je zegt, geven en nemen. Er is zeker een compromis mogelijk (niet 13 minuten, niet iedere dag). Het blijkt ook dat de meerderheid van de buren (ook al is men het niet eens over de vorm) Jorge in zekere mate steunt. Het is dus een enkeling die zorgt voor de niet-harmonie in de straat en het is niet Jorge. Je zou je kinderen trouwens ook gewoon kunnen uitleggen wat Jorge doet. De meeste kinderen slapen trouwens overal doorheen leert de ervaring.

 24. Sanne

  @jozias
  Toevallig speel ik zelf elec.gitaar en Bas. Na 21 uur doe ik (wonend in de stad) de koptelefoon op.
  Klussen met lawaai zou ik na 21 ook niet doen. Al helemaal geen drie weken achter elkaar. Na 21 hou ik rekening met mensen die op tijd naar bed willen, kinderen hebben die slapen, lekker even willen chillen, kortom: niet staan te juichen om andermans herrie. Lijkt me beschaving.

 25. Jorge

  Holahola [email protected], I’m Jorge and I would like to meke clear some misinformation:

  I’m chilean and spanish
  I have not a dog
  I don`t living at the end of the street

  The threatening and intimidating way the police have treated me , is the way a dictatorial government uses to suppress dissent.
  Having experiences does`nt mean having traumas, they are not synonymous.
  For someone who does not know lúcuma, any fruit or vegetable can be presented as lñucuma. Without references it is difficult to understand a phenomenon.
  And even more when the reference dictionary (van dale) without description gives a rather narrow-minded example, if you look for”dictatorship”.

  I do not feel like a victim but rather a citizen of Utrecht who manifests my right to protest the curfew.

  For my this curfew is the top of the iceberg.

  I feel sorry for those who find it annoying and thank you very much to the people who support me every night.

  Jorge

 26. Kadoendra

  @Jozias

  Daar de politie groots heeft gereageerd kan alleen maar te maken hebben dat de act van Jorge al heel veel weken dagelijks plaatsvond en veel bewoners hadden niet meer de behoefte om nog wekenlang met zijn act geconfronteerd te worden.

  Daar de politie nu pas heeft ingegrepen wil ook iets zeggen over de bewoners die uiteindelijk hun klachten kenbaar hebben gemaakt aan de politie.
  Deze bewoners hebben Jorge wel wekenlang de ruimte gegeven voor zijn act.

  Dus om de klagende bewoners van die straat weg te zetten als onredelijke mensen vind ik geen redelijk standpunt.

 27. Len

  Van illegaal geknipt worden tot inbeslagname van een pan en een lepel. We leven in prachtige tijden.

 28. Jozias

  @ Sanne

  Mijn punt was niet of je zelf beschaafd was; keurig dat je rekening houdt met je buren; het punt is nu net of jij of anderen in de stad de politie zouden bellen als iemand dagelijks tussen 21.00 en 21.15 versterkt muziek speelt of staat te boren. Er is vrijwel niemand die dit doet.

  In mijn oude straat moest iemand iedere avond vh jaar een niet goed werkende houtkachel aansteken waardoor de hele straat onder een bruin/ zwarte rook hangt. Iedere avond. Geen raam dat meer open kan voor het slapen gaan, de rook ging zelfs door kieren heen bij dichte ramen, waardoor de slaapkamer rook als gerookte haring. Geloof maar niet dat deze daadwerkelijke ongezonde en gevaarlijke overlast aangepakt kan worden. Al helemaal niet door de politie en al helemaal niet met stormrammen.

  Nogmaals; de buren zouden met Jorge een compromis kunnen afspreken, korter, minder vaak per week.. De enkele klagers horen nu dus tientallen buren op potten en pannen slaan. Ze zijn er dus niks op vooruit gegaan. Nu gaat de politie ook niks meer doen. Kharma is a bitch.

 29. Kadoendra

  @Jozias

  Jorge is niet de enige Nederlander die de avondklok niet leuk vind.

  De bewoners die uiteindelijk hulp hebben gezocht bij de politie hebben Jorge in eerste instantie wekenlang de ruimte gegeven om zijn act uit te voeren.

  Als b.v Extinction Rebellion of veeboeren wekenlang iedere dag een kwartier ‘s avonds luidruchtig in die straat actie zou gaan voeren zullen bewoners erop een gegeven moment ook klaar mee zijn.

 30. C

  Is het niet mogelijk om het pannetjes-geluidsprotest — voor een avond — te verplaatsen en te laten plaatsvinden voor het huis van onze vaccinatievoodringer, de heer Maarten van Rossum. Nog afgezien van dat moedwillig voordringen niet hoort, is het een slecht signaal waardoor waarschijnlijk meer mensen onze ‘slimste (in de zin van doortrapte) mens’ in dit onmaatschappelijk gedrag zullen volgen en de chaos doen ontstaan die hij — o, zo opmerkelijk en onderkoeld opgemerkt — meent te zien. Zullen we daar eens tegen protesteren?

 31. Jozias

  @ C

  Maart van R. heeft helemaal niet voorgedrongen. Zijn leeftijdsgroep is namelijk gewoon binnenkort aan de beurt.

  Hij verbaasde zich er gewoon over dat hij nog geen brief had gehad en heeft, dat is zijn recht, daarover gebeld. Het is ook zijn recht om voor zich zelf op te komen (assertief). Het is aan de GGD om te bepalen of Maarten van R. aan de beurt is en komt. Kennelijk heeft men geoordeeld dat het ok is. Dan moet je niet achteraf via de minister die overal een potje van maakt (samen met de premier die vreemd genoeg de verkiezingen gaat winnen) krokodillentranen gaan janken.

  Maarten van R. heeft niets fout gedaan. Als er iets fout is gegaan, dan zit de fout bij de GGD waar ex-polticus André Rouwvoet de scepter zwaait; nog steeds; van inmiddels een enorme lijst aan fouten toe, tot aan datadiefstal van de meest gevoelige privacy-info die er is; en waar de minister uiteindelijk voor verantwoordelijk is.

  Hugo de J. is zelf het probleem en het is zeker niet netjes om via de media keer op keer de aandacht van je eigen gigablunders af te leiden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).