Met een optocht door de stad en kroegjool op Janskerkhof in Utrecht viert Triton winst van de Varsity Met een optocht door de stad en kroegjool op Janskerkhof in Utrecht viert Triton winst van de Varsity

Met een optocht door de stad en kroegjool op Janskerkhof in Utrecht viert Triton winst van de Varsity

Met een optocht door de stad en kroegjool op Janskerkhof in Utrecht viert Triton winst van de Varsity
Leden verzamelen zich in de Hugo de Grootstraat rondom de limousine. Foto's: Robert Oosterbroek
De roeivereniging Triton uit Utrecht won zondag de Varsity. De Nationale Universiteitsroeiwedstrijden werden dit jaar voor de 139e keer georganiseerd. De winst werd zondagavond gevierd met een optocht door de stad en een ‘kroegjool’ op het Janskerkhof. Honderden mensen kwamen af op het feest.

De roeivereniging Triton uit Utrecht won zondag de Varsity. De Nationale Universiteitsroeiwedstrijden werden dit jaar voor de 139e keer georganiseerd. De winst werd zondagavond gevierd met een optocht door de stad en een ‘kroegjool’ op het Janskerkhof. Honderden mensen kwamen af op het feest.

Het heeft deze keer minder lang geduurd dan bij de vorige winst. In 2019 won Triton ook de Varsity, het grootste en oudste studentensportevenement van Nederland, maar voor de  overwinning daarvóór moeten we terug naar 1967.

Het belangrijkste is de laatste race van de dag, de Oude Vier genoemd. Het eremetaal voor de winnaars bestaat uit een gouden blik. Eli Brouwer, Bart Lauwers, Jaap Schenck en Casper van der Steen wisten dit jaar met een bootlengte voorsprong te winnen.

Het is traditie dat de winnaar van de Varsity een kroegjool organiseert, een feest bij een studentensociëteit. De organisatie stond er al klaar voor, maar het is altijd maar de vraag of er ook daadwerkelijk gewonnen wordt. Toen duidelijk werd dat Triton er met de winst vandoor ging, begonnen de echte voorbereidingen. Het Janskerkhof werd voorbereid op de komst van honderden mensen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

De kaarten voor de kroegjool werden weggegeven vanuit een limousine, maar het wordt pas op het allerlaatste moment bekendgemaakt waar in de stad die staat. Honderden mensen verzamelden zich gisteravond rond 21.00 uur nabij het Spoorwegmuseum. Niet veel later werd bekend dat de limousine in de Hugo de Grootstraat stond.

Tekst gaat verder onder afbeelding

De winnende roeiers werden vervolgens met een koets vanaf Park Lepelenburg naar het Academiegebouw gereden, waar ze werden opgewacht door onder meer burgemeester Sharon Dijksma. Na alle plichtplegingen kon het feest op het Janskerkhof en vervolgens in het Gele Kasteel, het sociëteitsgebouw van het Utrechtsch Studenten Corps, losbarsten.

De winnaars van de Varsity op het Domplein waar samen wordt gezongen

9 Reacties

Reageren
 1. Baliekluiver

  Mooie sportprestatie, gefelicteerd! Maar de ruimte die de studenten krijgen om hun feestje in de openbare ruimte te vieren was weer buiten elke proportie. Dan is het ook niet zo gek dat die dronken ex-pubers de rest van het jaar ook denken dat ze boven de wet staan!

 2. Hans

  Chapeau voor de roeiers!

 3. Bill

  Van harte, mooie prestatie!!

 4. Joris

  Gefeliciteerd, maar kunnen jullie nu ook al het gebroken glas en achtergelaten troep opruimen rondom het spoorwegmuseum?

 5. Pol

  Mooie prestatie Triton

 6. Marcel

  Ik zie ze vaak trainen op het Merwedekanaal. Da’s er kennelijk ideaal voor.
  Gefeliciteerd met deze prestatie!

 7. Triton

  Beste Joris,

  Dank voor de tip, we zijn gisteren na het lezen van jouw bericht direct naar het Spoorwegmuseum gegaan om op te ruimen!

 8. Joost

  Baliekluiver 3/4/2023 – 10:08
  Altijd dat geklaag als er iets te doen is in de stad. Ongeveer 8% van de inwoners in Utrecht is student. De universiteit, hogeschool, verenigingen en studenten hebben allen een nadrukkelijke aanwezigheid in de stad; en dat al eeuwen lang. Niets nieuws onder de horizon. Daarnaast is in dit specifieke geval de meest prestigieuze roeiwedstrijd van het jaar gewonnen. De tweede keer in ruim 50 jaar. Gun die mensen een lekker feestje. De levendigheid die studenten brengen is één van de redenen waarom ik van Utrecht blijf houden.

  Klaag je ook na Sinterklaas dat de ruimte die kinderen krijgen in Utrecht buiten alle proportie is? De leeftijdsgroep van 4-11 jarigen in Utrecht is namelijk ongeveer net zo groot als de hoeveelheid studenten in de stad.

 9. Joris

  @Triton Alles netjes opgeruimd. Top! 👍

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).