Met het traditionele cortège – met mondkapje – opent de Universiteit Utrecht het jaar Met het traditionele cortège – met mondkapje – opent de Universiteit Utrecht het jaar

Met het traditionele cortège – met mondkapje – opent de Universiteit Utrecht het jaar

Met het traditionele cortège – met mondkapje – opent de Universiteit Utrecht het jaar
Het is een dag van tradities voor de Universiteit Utrecht, want met het cortège van het Academiegebouw naar de Domkerk is het academische jaar geopend. Dit jaar wel met mondkapjes en met veel minder aanwezigen. 

Het is een dag van tradities voor de Universiteit Utrecht, want met het cortège van het Academiegebouw naar de Domkerk is het academische jaar geopend. Dit jaar wel met mondkapjes en met veel minder aanwezigen. 

Het wandelende cortège door de binnenstad is een bijzonder gezicht. Traditiegetrouw loopt de hooglerarenstoet – en andere genodigden – tussen het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht en de naastgelegen Domkerk, soms via het Pandhof maar soms ook niet.

Met de opening van het academisch jaar trapt de Universiteit Utrecht het nieuwe studiejaar af. Naast een welkomstwoord van het College van Bestuur, zijn er sprekers die een passie hebben voor de wereld van onderwijs en/of onderzoek. Tevens worden er verschillende jaarlijkse prijzen en onderscheidingen uitgereikt, zoals studentenprijzen, docentenprijzen, de Agnites Vrolik-prijs en eredoctoraten.

Vanwege corona konden er maandagmiddag veel minder aanwezigen zijn, normaal zit de Domkerk vol. Nu waren er tientallen mensen aanwezig.

8 Reacties

Reageren
 1. Uuutje

  Elitaire flauwekul van mensen die zich zwaar verheven voelen boven de rest vh gepeupel, omdat ze vooral toevallig gboren zijn met een hoger iq en wel heel erg vaak uit een beter en zeer welvarend milieu komen. Verzonnen protocolaire nonsens. En dan het toneelstul meespelen.

  Dwars getekend, een hoger opgeleide.

 2. W.

  Een mooie traditie van een instituut dat al (meer dan) 385 jaar verbonden is met onze stad.

 3. Ciska

  Mooie traditie, waarom toch dat geschop tegen tradities die niemand, echt helemaal niemand kwaad doen. Kijk dan niet.
  En hoezo “zich zwaar verheven voelen”, dat is geen realiteit, dat zit in het hoofd van degene die die dat zegt.

 4. Jasper

  @Uuutje: heb je wel eens met een hoogleraar van de UU gesproken? Zijn dus absoluut niet elitair, is de UU trouwens ook niet, en die mensen staan juist met beide benen op de grond. En zo’n opening is gewoon traditie, net zoals koningsdag, kerst, oud & nieuw en noem maar op.

 5. Scherpschutter

  @Ciska

  Correct. Wat Uuutje dan ook vooral zegt, is dat hij gebukt gaat onder een minderwaardigheidscomplex en zichzelf kennelijk gepeupel acht. Laten we hopen dat hij dit te boven zal komen.

 6. Jacqueline

  @ Uutje Anoniem kritiek leveren. Zo gemakkelijk Daar zeg ik geen U tegen. De een houdt van tradities en rituelen, de ander niet. Het niveau en de ongenuanceerdheid van uw opmerkingen zegt duidelijk meer over u dan over uw opleidingsniveau.

 7. Koel Hoofd

  @Jasper
  UU is super elitair links, net zoals de UvA. Ze blaten ook alleen allemaal elkaar na omdat er geen plek is voor vrij denker met een kritische academische mindset.
  Dat is niet alleen inclusief elitair, maar vooral bijzonder intolerant.

  Dat gezegd hebbende, een paar eeuwen geleden hadden ze exact dezelfde toga’s aan, maar droegen ze vogelbekken vol kruiden om de stank van de dood te verhullen en de pest te verdrijven.
  The academics claim it was science…
  The people called it the black death with a face….

 8. Speak Up

  @Koel Hoofd

  Vreemd. Want de UU staat al jaren te boek als bwhoorlijk rechts-liberale uni. NIJMEGEN kent een linkse atudentenpopulatie.

  Utrecht is toch echt de plek van de Arend-Jan Boekestijntjes en een elitair op basis van klassen georganiseerd UMC.

  Ook een behoorlijke dispuutstraditie.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).