Milieuorganisaties willen wél een biomassacentrale in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Milieuorganisaties willen wél een biomassacentrale in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Milieuorganisaties willen wél een biomassacentrale in Utrecht

Milieuorganisaties willen wél een biomassacentrale in Utrecht
Een impressie van de toekomstige biomassacentrale
Milieudefensie, de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) en Greenpeace steunen het plan om op Lage Weide een BioWarmte Installatie (BWI) te bouwen. Dit in tegenstelling tot andere partijen die juist erg kritisch zijn op de komst van de biomassacentrale.

Milieudefensie, de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) en Greenpeace steunen het plan om op Lage Weide een BioWarmte Installatie (BWI) te bouwen. Dit in tegenstelling tot andere partijen die juist erg kritisch zijn op de komst van de biomassacentrale.

Verschillende politieke partijen, Stichting Stop Luchtverontreiniging Utrecht en de Utrechtse activist Bart van den Heuvel stelden eerder nog dat de biomassacentrale van Eneco voor meer uitstoot van fijnstof zorgt. Daarop heeft het Utrechts college besloten om een extra onderzoek te starten naar de effecten van een biomassacentrale.

Volgens de milieupartijen zorgt de biosmassacentrale in Utrecht voor een besparing van aardgas en scheelt het 41.000 ton CO2-uitstoot per jaar. “De effecten op de luchtkwaliteit zijn te verwaarlozen en de aanvoer van de biomassa is goed geregeld”, zo stellen de partijen. Wel zetten de milieuorganisaties kanttekeningen bij biomassa. Zo moet het geen overlast voor de omgeving opleveren en moet er kritisch gekeken worden naar de herkomst van het materiaal dat gebruikt wordt voor de installatie.

Ike Teuling, campagneleider energie bij Milieudefensie zegt: “We moeten  zo snel mogelijk stoppen met het gebruik van kolen, olie en gas. Voor Utrecht betekent dat vooral dat onze huizen van het gas af moeten. Dat kan door over te schakelen op elektrische verwarmingssystemen. Dankzij het warmtenet hebben we in Utrecht nog een alternatieve warmtebron klaarliggen. In de toekomst zal het warmtenet wellicht kunnen draaien op aardwarmte. Maar zolang dat nog niet zo is, is dit een goede stap op weg naar duurzame warmte voor onze stad.”

Gekoppelde berichten

5 Reacties

Reageren
  1. R_Utrecht

    Hehe, eindelijk partijen die de effecten in het juiste perspectief weten te plaatsen. Dit is onderaan de streep gewoon een heel goede ontwikkeling voor het milieu/ een duurzame wereld.

  2. Toine Goossens

    Zet dit nu eens af tegen het standpunt van Milieudefensie, NMU en Greenpeace over de uitstoot van auto´s tot nu toe. Dan is dit een enorme stap voorwaarts bij het realistisch omgaan met de al lang opgeloste luchtproblemen.

    Ik neem aan dat er oproep aan Lot van Hooijdonk volgt om alle uitgaven voor het verdrijven van het autoverkeer uit de stad te stoppen. Dat wordt hoog tijd, het verkeersinfarct aan de Oost- en vooral de Zuidkant van Utrecht neemt buitenproportionele vormen aan.
    Dat zijn precies de plekken waar het experiment met de Stads boulevards is gestart. Stoppen daarmee.

  3. Geenstijl@Utrecht

    Jammer dat er geen beter alternatief is voor warmte op dit moment …….ik ben het metToine eens dat het verkeer inderdaad overal vastloopt, en of dat nou zo goed is voor het milieu en dan met name de fijnstof die zich hierdoor ontwikkeld.

  4. Bertje

    De aanvoer van de te verbranden massa moet dan wel verplicht (door gemeente en provincie) per schip geregeld worden.

  5. kees van oosten

    Het standpunt van deze milieuorganisaties wijst op een gebrek aan kennis van het dossier dat op 9 september 2016 aan de bestuursrechtbank is voorgelegd bij het beroep van de Stichting Stop Luchtverontreiniging Utrecht tegen de door de provincie verleende vergunning voor de biowarmteinstallatie..

    In dat dossier zaten geen stukken waaruit blijkt dat de CO2-uitstoot van de biowarmteinstallatie uberhaupt is berekend. Ook is de uitstoot van EC (‘roet’) niet berekend. Gewoon niet bekend.

    Verder schijnen de milieuorganisaties niet te weten dat Eneco de biowarmte wil omdat de restwarmte uit de gasgestookte elektriciteitscentrale steeds minder wordt doordat Eneco liever vuile kolengestookte elektriciteit inkoopt dan zelf relatief schone gasgestookte elektriciteit op te wekken (waarbij warmte vrij komt uit het koelwater).

    Kortom, Milieudefensie, Greenpeace en de Natuur- en Milieufederatie roepen maar wat en weten in de verste verte niet waar het over gaat. Eneco heeft ze stuk voor stuk vriendelijk en geroutineerd ingepakt met een fijn gesprek met koffie en gebak..

    Op de zitting van 9 september heb ik ze niet gezien.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).