Miljoenentekort dreigt voor gemeente Utrecht; keuzes nodig in begroting Miljoenentekort dreigt voor gemeente Utrecht; keuzes nodig in begroting

Miljoenentekort dreigt voor gemeente Utrecht; keuzes nodig in begroting

Miljoenentekort dreigt voor gemeente Utrecht; keuzes nodig in begroting
Foto: Martin Woortman
Net zoals veel huishoudens in Utrecht te maken hebben met een duurder leven, voelt ook de gemeente Utrecht de gevolgen van financiële onzekerheid. Als er niks verandert, kan het tekort op de gemeentelijke begroting in 2027 oplopen tot 72 miljoen euro. Een grote smak geld komt mogelijk beschikbaar als het Rijk met meer geld komt, maar dan alsnog blijft er een gat over in de begroting. Daarom moeten er keuzes gemaakt worden.

Net zoals veel huishoudens in Utrecht te maken hebben met een duurder leven, voelt ook de gemeente Utrecht de gevolgen van financiële onzekerheid. Als er niks verandert, kan het tekort op de gemeentelijke begroting in 2027 oplopen tot 72 miljoen euro. Een grote smak geld komt mogelijk beschikbaar als het Rijk met meer geld komt, maar dan alsnog blijft er een gat over in de begroting. Daarom moeten er keuzes gemaakt worden.

Wie de stukken bij de Voorjaarsnota, zoals het financiële overzicht heet, leest wordt niet meteen vrolijk. De onzekerheden die in de maatschappij te merken zijn, zijn ook zichtbaar in de begroting van de gemeente.

Wethouder Susanne Schilderman: “Er zijn ook heftige ontwikkelingen in de samenleving die elkaar opgevolgd hebben; corona, oorlog in Oekraïne, energiecrisis, inflatie en prijsstijgingen. Dat wordt gevoeld in de samenleving en dat raakt de gemeente ook. Daarom moeten we in deze Voorjaarsnota ook bijsturen.” Dit betekent dat de financiële situatie van de gemeente anders is dan de afgelopen jaren en keuzes nodig zijn om te voorkomen dat het tekort op de gemeentelijke begroting te veel oploopt.

Wat vooral een uitdaging is, zijn de sterk stijgende kosten in de zorg en dan met name in de jeugdzorg en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De vraag naar zorg neemt toe en er is tegelijkertijd een groot tekort aan zorgmedewerkers. Daarbij komt ook nog eens dat de gemeente minder geld van het Rijk gaat krijgen. Afgelopen jaren was dit allemaal nog te overbruggen, maar nu wordt het gat onoverbrugbaar. De zorg komt onder druk te staan. Wethouder Schilderman: “Dit is een grote uitdaging, maar het is niet alleen een financieel probleem. We moeten samen met maatschappelijke partners gaan kijken hoe we de zorg zo goed mogelijk moeten organiseren.”

‘Door nu keuzes te maken moeten er minder mensen in de knel komen’

Volgens Schilderman hoort daarbij bijvoorbeeld ook de vraag hoe het komt dat de vraag naar zorg jaarlijks zo sterk stijgt. Toch zal er ook stevig bezuinigd moeten worden en moet er gekeken gaan worden hoe het geld het beste ingezet kan worden. “Door nu keuzes te maken moeten er minder mensen in de knel komen.”

De wethouder benadrukt dat er goede basisvoorzieningen moeten blijven, en dat de zorg voor Utrechters en buurten die dit het hardst nodig hebben dat ook juist moeten krijgen. In het najaar volgt een nadere uitwerking van deze plannen die opgesteld worden in samenwerking met maatschappelijke organisaties in de stad. Ook moet in de loop van de tijd duidelijk worden wat de financiering vanuit het Rijk gaat doen. “Als puntje bij paaltje komt verwacht ik wel dat het Rijk met geld komt.” Dat zou al vele miljoenen euro’s schelen op het tekort.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Wethouder Susanne Schilderman

Andere ontwikkelingen

De drie thema’s – wonen, kansengelijkheid en klimaat – die ook in het coalitieakkoord naar voren komen, blijven volgens Schilderman belangrijk. Daarom wordt er ook geïnvesteerd op deze terreinen. Op het gebied van woningnood liggen er ook wat problemen, want hoewel woningen iets betaalbaarder lijken te worden, stipt Schilderman aan dat gebiedsontwikkelingen juist onder druk staan. Daarom wordt er geïnvesteerd om woningbouw op dit soort locaties wel sneller van de grond te krijgen en blijft de gemeente inzetten op tijdelijke woningen.

Om klimaatverandering tegen te gaan wil het college blijven inzetten op verduurzaming van energie en mobiliteit en zorgen voor een duurzaam huis en betaalbare energierekening. Ook komt er tussen 2024 en 2026 een extra investering om de overbelasting van het elektriciteitsnet (netcongestie) op veel plekken in de stad te verminderen. Wethouder Schilderman: “Daarnaast blijft het college zich onverminderd hardmaken voor kansengelijkheid door hulp en ondersteuning te bieden aan kwetsbare mensen.” 

Al met al kan er wel gewoonweg minder geïnvesteerd worden over de gehele breedte van de begroting – en op sommige plekken moet er dus bezuinigd worden. Zo gaat er minder geld naar topcultuur, maar is er wel extra geld voor cultuurhuizen in Leidsche Rijn en de Merwedekanaalzone. Er wordt geld vrijgemaakt voor een Burgerberaad en er blijft extra geld nodig voor de toestroom van asielzoekers. “Natuurlijk moeten we ook altijd goed kijken naar onze ambities en de eigen organisatie. Met een begroting van 1,8 miljard euro per jaar moeten we altijd blijven kijken of bepaalde dingen slimmer kunnen.”

Eén ding gaat er dit jaar in ieder geval niet gebeuren; de gemeentelijke belastingen gaan niet verder omhoog om de oplopende kosten te dekken.

38 Reacties

Reageren
 1. Peter Pastoors

  Ik vrees dat de ouderen zorg de d66klos gaat worden

 2. Pjotr

  Als Utrecht eens zou beginnen met stopzetten van de verkeer hobbyprojecten van mevrouw Hooijdonk, kan dat geld worden ingezet waar het écht nodig is

 3. Don

  Een motie van onvermogen en incompetentie van het huidige college. Ondanks krankzinnige belasting verhogingen een tekort van € 72 miljoen. Dat lukt je alleen als je al je belasting centen die je binnen krijgt of denkt binnen te krijgen er onmiddellijk ongelimiteerd er door jast aan allerhande kul projecten. College doe deze mooie stad een plezier laat uzelf onder curatele stellen.

 4. arbeider

  Nou,dat is heel simpel College, ophouden met die geldverslindende zgn autoboulevards die miljoenen kosten, geen excuses en onderzoeken voor zgn slavernijverledens, minder kansloze immigranten opnemen, dan kom je al heel ver!

  Laat nu maar eens zien dat niet partij politiek belangrijk is, maar hart voor de stad!

 5. Nina

  Ondertussen worden alle vestigingen van de bibliotheek Utrecht wederom gered met ons gemeenschapsgeld.

  De bibliotheek Utrecht is al jaren verliesgevend, koopt dure kunstobjecten en zit onnodig voor haar taak op een Aaa+ locatie in de stad.

  Waarom moet hier extra geld naartoe?

 6. Elsbeth de Groot

  “Eén ding gaat er dit jaar in ieder geval niet gebeuren; de gemeentelijke belastingen gaan niet verder omhoog om de oplopende kosten te dekken.”
  Geweldig! Vanaf volgend jaar is prima, dan ben ik weg. Zuig de inwoners vanaf dan maar leeg.

 7. JdV

  4% tekort op je begroting. Als het daar al bij blijft. Pasr tegevallertjes extra en er komt nig procentje of wat bij.
  Landen binnen de EU mogen max 3% tekort hebben. Daarrboven volgen strafmaatregelen. In plaats van extra geld naar Utrecht te sturen zou de landelijke overheid tijdelijk het bestuur van deze op artikel 21 aankoersende 4e stad van het land moeten overnemen.
  De gekozen politici hebben gefaald. Tijd om ze buiten spel te zetten en orde op zaken te stellen.
  Een directe stop op allerlei onzinnige projecten en een focus op de kerntaken. Dat is wat deze stad en haar inwoners nodig hebben. Een einde aan de woke droombubbel.

 8. Scherpschutter

  Gewoon een ambtenaar of 1000 ontslaan om mee te beginnen. Dan ben je er al bijna. Of alle subsidie voor de kunst en cultuursector intrekken. Dan ben je er helemaal.

  Fluitje van een cent.

 9. Zuilen030

  800.000 euro extra voor Tivoli, omdat de kaarten niet meer dan 50 cent duurder mochten worden, autoboulevards, miljoentje uitgegeven omdat een bewoner geen antwoord krijgt op zijn bezwaren, paar miljoen extra voor de tram enz. enz. enz., bodemloze put en maar vrolijk doorgaan, weer terug naar de Artikel 12 status?

 10. Harm

  “en er blijft extra geld nodig voor de toestroom van asielzoekers.”
  Want? Het zijn veelal mensen die een beter leven zoeken. Waarom gratis huisvesting, eten en activiteiten? Iedereen moet toch werken voor zijn geld?

 11. Toine Goossens

  @Nina, U doet uw huiswerk niet. U verspreidt valse kennis. De minister van cultuur stelt dit en het volgend jaar zoveel geld voor bibliotheken beschikbaar dat de sluitingen niet door hoeven te gaan.
  Dat geeft de bibliotheek Utrecht de tijd om de organisatie te moderniseren en houdbaar lange termijnbeleid uit te werken.

 12. FH

  De stad wordt op diverse plekken leuk geupt, maar ook thuis moeten zilke uitvoeringen soms even wachten omdat de betaling van de zorgverzekering etc voorgaat en er gewoon eerst voor gespaard wordt?

 13. Rutger

  Kijk eens kritisch naar jarenlange subsidie slurpers en maak goede keuzes. Niet een miljoen extra naar de Maliebaan waar vrijwel niemand blij van wordt en schrap niet de Mytylbrug waar veel mensen op zitten te wachten.

 14. Pee

  @arbeider 17/5/2023 – 22:48
  Helemaal mee eens.
  Hoe is het eigenlijk mogelijk dat e verantwoordelijke iedere keer maar weer wegkomen met de fouten die ze maken .
  wie is eigenlijk degene die deze lieden op hun vingers horen te tikken?
  En waarom gebeurt dat maar niet?
  Ze lopen te stuntelen et nadelige gevolgen voor de burger.

 15. Lombokker

  Voor wat betreft de sterk stijgende uitgaven aan zorg, zou ik de gemeente aanbevelen om de vele kleine zorgbureaus die niet vergunningplichtig zijn eens kritisch tegen het licht te houden. Daar blijkt namelijk nogal veel fraude plaats te vinden.
  https://www.nrc.nl/nieuws/2023/01/19/zorgfraude-wijkverpleging-is-lastig-aan-te-pakken-a4154794

 16. Koel Hoofd

  “Er zijn ook heftige ontwikkelingen in de samenleving die elkaar opgevolgd hebben; corona, oorlog in Oekraïne, energiecrisis, inflatie en prijsstijgingen. Dat wordt gevoeld in de samenleving en dat raakt de gemeente ook. Daarom moeten we in deze Voorjaarsnota ook bijsturen.”
  Wat een onzinexcuuslijst.
  Utrecht leefde al voor 2020 jarenlang op veel te grote voet met megalomane ambities en “paternalistische topdown trekjes” waar ze in pyongyang hard voor applaudiseren. We hebben gewoon totaal incompetent stadsbestuur wat in een fantasiewereld leeft en miljoenen verbrandt voor groen gebakken lucht.
  Maar deze wethouder heeft al duidelijk gemaakt waar de klappen weer gaan vallen, niet bij de ’66/GL achterban want diens wensen worden hoe dan ook wel uitgevoerd.

 17. Herman

  Cultuur. Hier gaat heel veel geld heen, slechts kleine groep profiteert.

 18. Thomasje

  Zo gaat er minder geld naar top-cultuur… Dan zitten we nog een paar jaar met naakte mensen op de voorpagina van DUIC omdat er niks nieuws te melden is?

 19. Moniek

  Nou, misschien is het een ideetje om projecten als het zonder noodzaak opleuken van prima tramhaltes, zinloze fietsenprojecten en het aanpassen van regenboogzebra’s af te blazen? Allerlei evenementen zoals geldverslindende wielerwedstrijden, marathons etc. hoeven ook niet. Zo vindt de wethouder gemakkelijk talloze gratis suggesties in DUIC. en blijft er vast wel wat geld over voor handhaving. Dan snijdt het mes aan twee kanten.

 20. WJM

  Binnenkort weer een artikel-12 gemeente????
  Maar wel met een nieuwe vlag bij oversteekplaats Lange Viestraat!

 21. rmn

  Het is by design. De overheid gaat sturen op welzijn in plaats van GDP en er ligt op Europees niveau een voorstel om de 3% norm los te laten. De bedoeling is om de Parijs doelstellingen te halen en het welvaartsverschil tussen het globale noorden en het globale zuiden te verkleinen. U moet minder consumeren en daarom gaan we met zijn allen armer worden, by design.

  Hier wordt verder ook niet geheimzinnig over gedaan. Ursula von de Leyen heeft deze week nog een speech gegeven op het Degrowth congres (zie link). Hierin komt natuurlijk nog niet alles expliciet naar voren, maar voor wie de onderliggende publicaties kent is de richting duidelijk.

  https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/speech_23_2761

 22. WJM

  Rutger! Helemaal goed!

 23. Utrechter2

  @rmn: bedankt voor de informatie. Het probleem is dat mensen denken dat op VVD en CDA stemmen een rechtse correctie inhoudt maar die zijn hier niet perse tegen, CDA en VVD hebben ook gewoon voor Parijs getekend, en voor het direct en/of indirect voorrang verlenen van statushouders op andere woningzoekenden.

 24. Ernst

  Afblazen van projecten zoals verkreupelisering van de Maliebaan en het gedoe met doortrekken van de Leidse Rijn naar de Catharijnesingel lijken mij goede kandidaten om afgeblazen te worden. Nog niet begonnen en sowieso dubieus qua ‘algemeen nut’.
  Maar reageren op dit forum is natuurlijk sowieso gapen tegen de bakoven….

 25. W

  Doe gewoon de parkeertarieven voor die stinkende snertauto’s omhoog! Win-win-situatie!

 26. Nina

  @ Toine Goossens

  Doe zelf uw huiswerk, zou ik zeggen, voordat u mij onterecht zwart maakt. Ik zal het u makkelijk maken:

  “In de Voorjaarsnota 2023 die de gemeente gisteren openbaar maakte, zat goed nieuws voor de bibliotheek. Hoewel Utrecht zo’n 70 miljoen euro moet bezuinigen, gaat er wel extra geld naar de bieb.”

  “Bibliotheekdirecteur Deirdre Carasso laat weten blij te zijn met de toezeggingen vanuit de gemeente.”

  Bron: https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/3581736/zwartste-scenario-afgewend-zes-locaties-bibliotheek-utrecht-voorlopig-gered-door-gemeente

  Geld van de inwoners van Utrecht dus. Beter gaat de bibliotheek uit het dure pand met ( vind ik: afschuwelijk) kunstwerk erop in hartje centrum.

  Verder worden overal gratis (ruil)boeken aangeboden in kastjes in voortuinen.

  Bibliotheken alleen nog in de wijken waar een leesachterstand is. De mensen die in het centrum wonen kunnen daar ook boeken lenen. Dat scheelt alvast een slok op een borrel in het uitgavenpatroon en voegt iets toe voor de Utrechtse bevolking.

  De bibliotheek moet af van het elitaire elan. Kunstwerken kopen is geen core-business van een bibliotheek.

 27. HenQ

  Tja, en dan komt er voor de meeste reaguurders hier een extreemrechtse gemeenteraad en is het janken natuurlijk en uit met de pret. Dan is het over met die verkwistende autopesthobbies, wielerpropaganda, hokken van statushouders, groene bushokjes en LGBHTQ++ uitlatingen.

 28. Hoera

  @Herman, stemmingmakerij en lariekoek. Omdat jij toevallig het verstand hebt van een appel, betekent niet dat de rest ook zo is. Cultuur maakt de stad en zorgt voor een levende stad, reden waar er zovelen juist hier willen wonen. En naar verhouding gaat er een schijntje naar cultuur. Mocht je dat niet willen, verhuis gerust naar Stadskanaal. Een cultuurwoestenij waar je je thuis zult voelen.

 29. Tanja

  Misschien kan de raad en het college weer eens kijken wat nu eigenlijk de kerntaken zijn van een gemeentebestuur.

  Volgens mij niet het “hipste jongetje/meisje/dinges van de wereld zijn” maar het zorgen dat de inwoners een schone, veilige stad hebben waar de dingen naar behoren werken en de voorzieningen op orde zijn.

  Onze burgemeester hoeft niet perse de beste burgemeester van de hele wereld te zijn, Utrecht staat overal al op de kaart, de fietshoofdstad van de wereld zijn levert geen extra welbevinden van de inwoners op, het eerste regenboogzebrapad hebben is geinig, maar geen essentiele levensbehoefte en de Maliebaan is al eeuwenlang prima zoals ie is.

  Back to basics, dus. Volgens mij scheelt dat veel geld.

 30. Uuu

  Wie is eigenlijk de wethouder van financiën in dit college, het vorige college en het college daarvoor?

  Die is toch verantwoordelijk? Die moet toch de begrotingen van zijn collega wethouders goedkeuren danwel afkeuren en die moet toch prioriteiten kunnen stellen tussen need to have en nice to have?

  Daar zit de verantwoordelijkheid.

  En bij de burgemeester, als voorzitter van het college van B en W, die moet met de hamer slaan als blijkt dat de wethouders met geld smijten. En uiteraard moet de gemeenteraad ingrijpen.

  Waar is die raad eigenlijk? Daar zitten toch best wel grote oppositiepartijen in die het deel van Utrecht vertegenwoordigen dat niet door het college vertegenwoordigt wordt?

  Waar is de echt linkse oppositie en waar is de rechtse oppositie eigenlijk (voor alle rechts reaguurders> jullie partijen laten dit gebeuren, want rechts is ook alleen bezig met symboolpolitiek en (anti-) identiteitspolitiek, maar besturen de stad net zo min als GL en D’66, waar men zoveel kritiek op heeft). De macht ligt voor een groot deel bij de gekozen gemeenteraad. Die moeten tegengas geven. Doen ze niet in Uutje.

 31. Toine Goossens

  @Nina,

  Wat bent u verschrikkelijk halsstarrig. De gemeente Utrecht is verplicht het extra geld dat zij van het Rijk krijgt aan de bibliotheken te bestemmen. Er gaat geen cent Utrechts geld extra naar toe.

  Overigens is de bibliotheek bepaald niet elitair. Het beleid is om er breed voor de gehele bevolking te zijn. Ga eens in Zuilen, Overvecht en Leidsche Rijn kijken.

  De cijfers, de doelgroepen en de plannen van de bibliotheek al eens gelezen? Nee natuurlijk niet, dan zou Nina niet dit soort onzin verkondigen.

 32. Scherpschutter

  @Uuu

  Psst….Er bestaat geen oppositie. Je gaat het pas zien als je kijkt, en als je het eenmaal gezien hebt kun je het niet meer ontzien ook.

 33. Statler

  @Uuu
  de oppositie wordt nogal eens volledig overstemt door deze meerderheids coalitie. Een “winner takes all” mentalteit in een inclusiviteits illusie. Utrecht maken we al geruime tijd niet meer samen.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 34. arbeider

  @ Uuu

  Oppositie? Laat me niet lachen, zelfs als je de grootste bent (BBB) word je uitgesloten, zie bvb ook Hart voor Den Haag van R. De Mos!

  Word je te groot of te populair dan spannen bijna alle partijen samen om die nieuwkomer kalt te stellen. Dat is de democratie in Nederland.

  Baudet had in 1 ding gelijk, het is Kartelvorming, niet luisteren naar het volk, maar eigen belangen voorrang geven, en elkaar de baantjes doorschuiven waardoor er niet capabele politici op het pluche komen te zitten.

  Al 12 jaar onder Rutte en Co iheeft midden rechts de meerderheid in Nederland, en word er een links beleid uitgevoerd!

  Leve de Democratie!

 35. Nina

  @Toine Goossens

  Er is geen goede reden waarom de bibliotheek persé op de dure locatie Neude moet zitten en waarom het kunstwerk op het gebouw is aangekocht

  Wat helpt de berg geld die dat kost de corebusiness van de bibliotheek Utrecht?

  Verder zijn de openingstijden op Neude ruimer dan die van veel supermarkten. Ook dat kost onnodig veel geld.

  Het is en….en….en. Niet eens een poging tot het voeren van zuinig beleid dus en de belastingbetaler betaalt dit.

 36. Nina

  @ arbeider

  Tjeenk Willink heeft goed uitgelegd wat er mis is in de politiek en dat daardoor onze democratie in gevaar is.

  In zijn boek “Het tij tegen” legt hij het uit. Je kunt hier een aantal pagina’s lezen in het inkijkexemplaar:

  https://www.bol.com/nl/nl/p/het-tij-tegen/9300000132079308/?Referrer=ADVNLGOO002008J-G-137951547029-S-1927693406321-9300000132079308&gbraid=0AAAAAD5OnmNCZl5lTBsB4vhhOLzw_SPtO&gclid=EAIaIQobChMIgpKbya2H_wIVxPV3Ch2pXwcMEAQYASABEgLwYfD_BwE

 37. Toine Goossens

  @Nina,

  U hebt werkelijk geen enkel benul van het bibliotheek dossier. U roept maar wat. Verdiep u eens in alles wat er de afgelopen 10 jaar gebeurd is.

  Waarom haat u de bibliotheek zo? Het is een nutsvoorziening. Verdiep u in de plannen van de nieuwe directie. En begrijp om waarom de huidige minister, en niet de gemeente, daar vele miljoenen voor uittrekt.

 38. Nina

  @ Toine Goossens

  Ik haat de bibliotheek helemaal niet. Wat een vreemde conclusie.

  Ik zie dat het huidige concept voor de lange termijn niet houdbaar is, omdat het te duur is en ik verwacht daarom een besparingsplan i.p.v. steeds weer geld erbij.

  Zeker nu de armoede onder de inwoners van Nederland steeds verder toeneemt, is het geld nu elders harder nodig.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).