Het Utrechtse stel Anne en Hanna startten samen de Billenboetiek op, een handeltje in wasbare en milieuvriendelijke luiers Met hun twee zonen als belangrijkste proefpersonen zijn de twee op een missie om het ouderwetse imago van wasbare luiers te verbeteren.
Toen Hanna een aantal jaar geleden op vakantie was, zag zij een kindje lopen in een prachtige wasbare luier. Eenmaal thuis ging ze op zoek naar een soortgelijk exemplaar. “Mensen snapten niet waar we aan begonnen”, aldus Anne. “Wasbare luiers hebben nog altijd een heel ouderwets en vies imago. Van die katoenen lappen die je met poep en al in de wasmachine moet gooien. Daar waren we nou net vanaf, denken mensen. Als ze onze kinderen in de luiers zagen, waren ze stomverbaasd hoe leuk ze eruit zagen.”
Wasbare luiers hebben volgens Anne een flinke metamorfose doorgemaakt. Ze zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten, met allerlei leuke motiefjes. “Het systeem is natuurlijk ook compleet anders. Het is een comfortabel broekje van zachte stof dat met klittenband wordt omgedaan en de ontlasting wordt opgevangen door een papieren inlegvel, dat gewoon weggegooid kan worden.”
Droom
De Billenboetiek verkoopt verschillende versies en geven hier ook graag uitgebreide uitleg aan huis bij.”Onze grote droom is om een winkel in Utrecht te openen. Op dit moment is dat helaas nog niet te realiseren. Panden in Utrecht zijn ontzettend duur en wij maken nog geen enorme winst, ook omdat onze inkoopkosten hoog zijn. We kiezen er bewust voor om in te kopen bij Europese bedrijven, geen goedkope troep uit China. Dat zijn namelijk juist de kwalitatief slechte luiers die mensen een verkeerd beeld geven van het wasbare systeem.”
Anne studeerde Humanistiek, maar kon na zijn afstuderen geen baan vinden. “Toen besloten we om echt aan de slag te gaan met ons bedrijfsplan. Het milieuvriendelijke aspect was heel belangrijk voor ons. Er is uitgerekend dat er door alleen al Utrechtse gezinnen jaarlijks 9 miljoen kilo aan luiers wordt weggegooid. Dit probleem zou nagenoeg opgelost zijn als iedereen wasbare luiers ging gebruiken. Met een pakket van 30 luiers kun je jaren vooruit. Ons jongste zoontje loopt nog steeds in de luiers van zijn oudere broer.”
7 Reacties
ReagerenEn hoe zit het met die papieren inlegvel? Die moet je ook blijven kopen, toch? Maar ik neem aan dat ze een stuk minder mileaubelastend zou zijn dan zo’n pamper.
Je zou ook kunnen denken aan een kruisbestuiving en het beste van de twee combineren: celstof en PAM. Een wergwerpluier bevat cellulose voor de snelle opname van urine. vervolgens wordt die cellulose door PAM droog getrokken. PAM staat voor PolyacrylAMide. Dit is jaren 60 technologie en niks bijzonders. Zit ook in een wegwerpluier, maar ook in vochtvasthoudende grondverbeteraar zoals je die in het tuincentrum kunt kopen. Het is in weze een heel groot molecuul wat in zijn oxels water op kan nemen en wel 500x zijn gewicht. Sort of honingrata, maar dan met water ipv honing. Vraga is even of je die broekjes op 60 graden kunt wassen cq of die PAM dat overleeft. zijn korrels. maar goed, dan zit je met hoge dosering viezigheid in je wasmachine. Uit volksgezondheidsoverwegingen zijn die wegwepluiers zo gek nog niet. En in een land war de meerderheid van het afval wordt verbrand, prima op te stoken. Luies zijn ook een risicoafweging….
Wegwerpinlegvellen van papier klinken niet als erg hygroscopisch, dus wellicht zit er al iets in dat broekje. en ja, die superabsorber PAM zal het luiertje niet heel snel laten drogen.
“Van die katoenen lappen die je met poep en al in de wasmachine moet gooien”.
Vroeger ging dat bij ons iets anders: de vervuilde luiers werden uitgespoeld in een emmer koud water en gingen pas daarna de wasmachine in.
Beste mensen. In Rotterdam was voor de feestdagen óók een winkel in de Zwaanshalsstraat die deze katoenen luiers verkocht. Op proef waren ze daar een paar weken gestart. Nu wil het dat deze luiers voor kinderen en volwassenen via internet worden verkocht. Ik gebruik deze zelf ook als ik thuis ben. Voor onderweg is het moeilijk omdat je dan de natte luiers in een plasticzak moet bewaren tot je thuis bent gekomen. Dit geldt natuurlijk ook voor de kinderluiers al zijn die minder groot. En je moet er altijd een plasticbroek over te dragen. Ik spreek dus uit ervaring. Succes en groetjes.
Wij gebruiken deze ook en zijn heel erg tevreden. Het is heel goed te doen en geeft geen problemen die je niet ook met wegwerp wel eens hebt. Je moet iets vaker wassen maar daar heb je een machine voor. De kosten en milieubelasting die je bespaart zijn veel hoger dan de extra waskosten. Enige is dat ze zo goed absorberen dat het soms lang duurt voordat ze na het wassen helemaal opgedroogd zijn aan de waslijn.
Voor onderweg kun je inderdaad een zakje meenemen om ze te bewaren, maar als we een hele dag of langer op pad gaan gebruiken we ook wel eens wegwerpluiers. Dat kan voor af en toe natuurlijk best.
Ik zou het echt aanraden aan anderen: echt niet lastig en het scheelt een hoop qua milieu én geld.
Wij hebben de wasbare luiers ook bij de Billenboetiek gekocht en ze werken fantastisch vind het fijner dan pampers want dan heb je toch vaker lekkage en die stinken zo. Een vriendin heeft ze voor een tweeling en dan scheelt het echt veel geld.
Die katoenen luiers van de Billenboetiek zitten nu naast jullie he?! In die watertoren in UTrecht!