Minder bussen, omleidingen en mogelijke verkeershinder vanwege klimaatprotest in Utrecht Minder bussen, omleidingen en mogelijke verkeershinder vanwege klimaatprotest in Utrecht

Minder bussen, omleidingen en mogelijke verkeershinder vanwege klimaatprotest in Utrecht

Minder bussen, omleidingen en mogelijke verkeershinder vanwege klimaatprotest in Utrecht
De gemeente zegt zaterdag rekening te houden met mogelijke verkeershinder vanwege een demonstratie van klimaatactivisten op de Daalsesingel in Utrecht. Bussen worden tijdelijk omgeleid en automobilisten moeten rekening houden met extra reistijd.

De gemeente zegt zaterdag rekening te houden met mogelijke verkeershinder vanwege een demonstratie van klimaatactivisten op de Daalsesingel in Utrecht. Bussen worden tijdelijk omgeleid en automobilisten moeten rekening houden met extra reistijd.

Extinction Rebellion en Scientis Rebellion (SR) organiseren zaterdag samen een demonstratie voor het kantoor van Energie Beheer Nederland (EBN). “We verwachten dat er een paar honderd actievoerders komen. Met een demonstratie van deze omvang is de kans groot dat we de weg gaan blokkeren”, liet een woordvoerder van SR eerder weten aan DUIC.

Omleidingen

De gemeente zegt er rekening mee te houden dat het protest mogelijke verkeershinder veroorzaakt. Mensen die zaterdag in de binnenstad moeten zijn worden geadviseerd om lopend, met de fiets of met de trein te komen. Automobilisten moeten rekening houden met extra reistijd en omleidingen. Deze omleidingen worden aangegeven met borden.

“Het busvervoer wordt in een deel van de stad omgeleid. Kijk op de website van de ov-maatschappij voor de actuele dienstregeling. De stad is goed bereikbaar met de trein”, is te lezen op de website van de gemeente. Op de onderstaande kaart zijn de omleidingen voor automobilisten te zien.

Tekst loopt door onder afbeelding

Bron: Gemeente Utrecht

Eisen

Het energiebedrijf EBN is een zelfstandige onderneming, met de Nederlandse staat als enige aandeelhouder, gespecialiseerd in het opsporen, winnen en opslaan van aardgas en aardolie.

Scientist Rebellion stelt drie eisen aan EBN: het stoppen van nieuwe gasboringen, het ondertekenen van het Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty en de ‘waarheid vertellen’ over de klimaat- en ecologische crisis. De actiegroep is zaterdag van plan te blijven tot deze eisen zijn ingewilligd.

Afgelopen woensdag voerde SR al actie bij het kantoor van EBN. De actievoerders plakten posters op de ramen, deelden flyers uit en hielden gesprekken met medewerkers.

Gekoppelde berichten

8 Reacties

Reageren
 1. Erika

  Kunnen ze niet gewoon op het park paardenveld gaan staan of de politie hen hier direct naar toe begeleiden. Dit is niet een geschikte plek om een demonstratie toe te laten, bij dat kruispunt wordt het anders een totale verkeerschaos.

 2. Rietje

  Nou EBN zal onder de indruk zijn dat je de normale burger aan het treiteren bent….
  Maar ehm, succes, dit zal de aarde zeker gaan redden.
  Boterhammetje ingepakt ?
  Geen rotzooi achterlaten hoor.

 3. Henk-Jan van Eijk

  Ik vind dit echt een hele slechte zaak. Demonstreren mag, maar ontregel daarmee niet de stad en het verkeer. En minder bussen!? Er rijden er al te weinig. En dan heb ik het nog maar niet over de (kleine) middenstand die er last van heeft. Het kost ze geld en ze hebben het al zo zwaar. En waarom, vraagt u zich af? Nou omdat het blijkbaar zin heeft om te demonstreren voor een gebouw dat gesloten is en waar je met niemand in gesprek kan. Echt top.

 4. Lombokker

  De gemeente Utrecht is compleet van de ratten besnuffeld.
  In plaats van er tegen op te treden, gaan ze deze illegale blokkade nota bene faciliteren! Hoe zou het toch komen dat ‘de mensen’ geen vertrouwen meer hebben in ‘de politiek’?

  In de jaren ’70 en ’80 liepen soortgelijke types ‘aksie’ te voeren tegen kernenergie (Kalkar, Dodewaard). Met succes, waardoor Nederland noodgedwongen dan maar nieuwe steenkoolcentrales ging bouwen i.p.v. CO2-vrije kerncentrales.

 5. EE de Kreeg

  Geweldig, ik vind dat Utrecht stad, de eerste stad moet worden voor 2025 aardgas vrij moet worden. Verplicht op alle huizen en bedrijven zonnepanelen. Ook het te veel opgewekte stroom, moet in iedere wijk gelijk omgezet worden in waterstofgas, dat is beter dan opslaan in dan accu’s, zodat er ook helemaal niks verloren kan gaan van de opgeleverd stroom van de zonnepanelen. Daar kan het openbaar vervoer, vrachtverkeer oprijden in de stad.

 6. Janah

  Er zijn verschillende oorzaken van de recente maatschappelijke verschuivingen naar rechts. Wat in ieder geval genoemd moet worden zijn de Palestina-demonstraties en het optreden van Extinction Rebellion.

 7. Kloek

  @ janah

  Je zuigt het echt uit je duim he?! Of niet?

  Mag ik weten waar je analyse in vredesnaam op gebaseerd is?

  De verschuiving naar rechts is gebaseerd op desinformatie via o.a. sociale media, waar jij jezelf ook schuldig aan maakt.

 8. Frederik

  @EE, goed idee, alleen bij opslag in waterstofgas gaat er juist wél enorm veel energie verloren. Accu’s zijn veel geschikter.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).