Minder coronabesmettingen in Utrecht; toch blijft het risiconiveau ‘zeer ernstig’ Minder coronabesmettingen in Utrecht; toch blijft het risiconiveau ‘zeer ernstig’

Minder coronabesmettingen in Utrecht; toch blijft het risiconiveau ‘zeer ernstig’

Minder coronabesmettingen in Utrecht; toch blijft het risiconiveau ‘zeer ernstig’
Archieffoto
Het aantal coronainfecties in Utrecht is de afgelopen tijd gedaald tot onder de 200 per 100.000 inwoners. Hoewel dit cijfer zou betekenen dat het risiconiveau van ‘zeer ernstig’ voor de regio versoepeld kan worden, wordt dit nog niet gedaan.

Het aantal coronainfecties in Utrecht is de afgelopen tijd gedaald tot onder de 200 per 100.000 inwoners. Hoewel dit cijfer zou betekenen dat het risiconiveau van ‘zeer ernstig’ voor de regio versoepeld kan worden, wordt dit nog niet gedaan.

In oktober werd het risiconiveau in de regio Utrecht opgeschaald van ‘zorgelijk’ naar ‘zeer ernstig’. Reden hiervoor was dat het aantal coronabesmettingen in de stad en regio sterk opliepen.

Inmiddels is deze toename dus iets afgezwakt. Volgens de gemeente is het aantal infecties per 100.000 inwoners gedaald tot onder de 200. “Ofwel vlak onder het risiconiveau van ‘zeer ernstig’.”

“Echter, als gevolg van de blijvend te hoge infectiedruk in de stad en regio in combinatie met de forse belasting in de ziekenhuizen, V&V, GHZ en GGZ instellingen en de schaarste aan personeel, is de situatie nog steeds ‘zeer ernstig”, schrijft de gemeente in een brief aan de raad.

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  In het vorige topic hierover was een tamelijk vreemde discussie over of de stijging in besmettingen exponentieel was. Zoals ik al zei: geen enkele sprake van. Nu ook voor de niet-rekenkundig onderlegden onder u duidelijk.

  Verder blijft het uiteraard wel bizar dat de twee werkelijke oplossingen voor deze zorgcrisis nog altijd niet geimplementeerd zijn. De 70+’ers zitten nog altijd niet in strikte isolatie (en blokkeren nog altijd het hele zorgsysteem) en aan de IC capaciteit van 2000 bedjes (letterlijk van Derde Wereld niveau) wordt ook helemaal niets gedaan. En zo struikelen we wat verder, zonder enig uitzicht op een einde van deze zorgcrisis….

  Het wordt een lange winter. ETA tijdelijke verlossing: eind maart 2021.

 2. Gerard Brugmans

  @Scherpschutter: misschien is het beter om uw vizier niet op de slachtoffers (uw “70+ers”) te richten maar op de daders, dat bonte gezelschap van schijt-aan corona typjes dat deze tweede golf zo efficiënt aan de gang weet te houden en ook al weer in de voorbereiding zit van de derde golf…

 3. G.H.

  @Scherpschutter: het aantal bedjes is nog wel vrij rap uit te breiden, het aantal handjes aan die bedden echter niet. Een IC-verpleegkundige heb je niet zomaar even opgeleid… (dat die situatie an sich beschamend is voor een eerste wereldland staat verder buiten kijf)

 4. Stadsie

  @Scherpschutter ik heb een moeder van 92 die nog zelfstandig woont met een huishoudelijke hulp en 3 dochters om haar heen. Ze leeft voorzichting maar gaat er nog wel op uit in een wat kleinere bubble. Voor haar telt elke fijne dag is er een. Ze heeft een ‘vaste’ vriendin waarmee ze bij 2 vrienden gaat bridgen en nog een klein groepje daaromheen. Zij heeft er vrede mee als haar leven eindigt en zolang ze leeft het zoveel waar mogelijk naar haar zin heeft. Ik als dochter ben ook erg voorzichtig maar bezoek haar, samen met mijn zussen, gewoon thuis. Ze geeft aangegeven niet naar het ziekenhuis te willen igv corona en heeft ook een niet-reanimeren verklaring. Wij staan hier helemaal achter.
  En ook wij willen haar heel graag blijven zien.
  Met andere woorden vind jouw opstelling veel te simplistisch.

 5. Piet

  U laat zich erg in de kaart kijken, Scherpschutter. En dan houd ik mijn reactie nog bijzonder vriendelijk. Ik ga nu verder met “het blokkeren van het hele zorgsysteem”.

 6. Scherpschutter

  @Gerard Brugmans

  Slachtoffers van hun eigen onwil om zich te isoleren ja…Zouden ze zich wel isoleren dan zouden het ook geen slachtoffers zijn. Lijkt me vrij elementaire logica. Het zijn de 70+’ers die het hele zorgsysteem blokkeren doordat ze er niet alles aan doen om te voorkomen dat ze slachtoffer worden en anderen slachtoffer maken door de hele zorg te blokkeren.

  @G.H.

  Dat omscholen heel erg lastig is is al onjuist (kan in een paar maanden), maar het is natuurlijk ook gewoon mogelijk om buitenlandse specialisten in te huren. De Minister zit echter simpelweg te navelstaren en doet niets….

  @Stadsie 11:29

  Ik denk dat u het probleem daar heel goed beschreven heeft. 70+’ers zijn nu eenmaal stronteigenwijs (is ook logisch, na decennia van gewoonten opbouwen) en preferen veelal de dood boven een paar maandjes sociale isolatie. Daarom blokkeren ze het hele zorgstel. Ze lopen hoog risico en nemen veel te veel risico’s, raken massaal besmet en blokkeren daarmee het hele zorgstelsel met alle schade en consequenties voor de rest. Uw oma is dan nog zo heroisch verantwoordelijk om vrijwillig afstand te doen van verzorging (wat een heldin!), maar voor het gros van de ouderen geldt dit natuurlijk niet…

  @Piet

  Klopt. Ik laat me altijd in de kaart kijken. Transparanter, directer en genadeloos eerlijker dan ik vindt u ze niet.

 7. Koel Hoofd

  @Scherpschutter
  Je wil er maar niet aan he.
  Maar corona geeft ook problemen bij jonge mensen. Ze worden misschien niet doodziek van, maar er zijn er wel veel die arbeidsongeschikt worden. Of dit tijdelijk of permanent is weet men nog niet, men weet slechts dat ze een half jaar na corona nog steeds niet hersteld zijn! Hoeveel dat er zijn weet men ook nog niet, want nu pas blijkt dat die groep die ‘thuis uitziekt’ meer fysieke problemen heeft dan diegenen die zijn opgenomen. Corona is intussen al 9 maanden onder ons…

  Dat is de tijdbom die nu onder onze maatschappij wordt gelegd door een generatie die niet is opgevoed maar slechts gevoed. Die generatie die jij graag alle vrijheid wil geven om corona zo veel mogelijk te verspreiden.

 8. G.H.

  @Scherpschutter: absolute quatsch, mijn beste.
  Zelfs als je al A-verpleegkundige bent (en je hebt deze ambitie) ben je al 18 maanden verder:
  https://www.olvg.nl/opleiding-tot-intensive-care-verpleegkundige

 9. Scherpschutter

  @G.H.

  Zucht. Ja, als je streeft naar volwaarfig gecertificeerde Mercedes engineers opleiden wel ja. Je hebt alleen een noodgeval. Je hebt mensen nodig die doelmatig Mercedessen kunnen repareren. Dat kan in 3 maanden tijd…

 10. G.H.

  @Scherpschutter: die vergelijking gaat mank. Het verplegen van mensen in levensgevaar kan je niet zo tot de basis terugbrengen als het rijdend houden van een auto…

 11. Piet

  @Scherpschutter,
  Als ik me al buitenshuis waag, voel ik me als oudere voortdurend bedreigd door rakelings langslopende jongeren, veelal zonder mond-en neusbedekking. Ook die jongeren zijn deels besmettelijk en zijn te besmetten.
  Ook zij ondervinden deels ernstige langdurige of blijvende gevolgen van besmetting.
  In de ziekenhuizen is het merendeel van de covid-patiënten ruim onder de 70.
  Uw verwijt aan eigenwijze 70+-ers die het hele zorgsysteem zouden blokkeren is werkelijk absurd.
  Overigens zijn uw meningen op deze site dat vaker.

 12. Scherpschutter

  G.H.

  Dat is waar. Je kunt ze ook gewoon dood laten gaan natuurlijk.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).