Voorlopig weer numerus fixus bij bachelor Verpleegkunde aan HU - De Utrechtse Internet Courant Voorlopig weer numerus fixus bij bachelor Verpleegkunde aan HU - De Utrechtse Internet Courant

Voorlopig weer numerus fixus bij bachelor Verpleegkunde aan HU

Voorlopig weer numerus fixus bij bachelor Verpleegkunde aan HU
Er komt weer een studentenmaximum voor de bachelor Verpleegkunde. Dat was het afgelopen schooljaar niet. Volgend collegejaar worden er maximaal 400 eerstejaars voltijdstudenten toegelaten tot de opleiding. Een verruiming ten opzichte van het eerdere maximum.

Er komt weer een studentenmaximum voor de bachelor Verpleegkunde. Dat was het afgelopen schooljaar niet. Volgend collegejaar worden er maximaal 400 eerstejaars voltijdstudenten toegelaten tot de opleiding. Een verruiming ten opzichte van het eerdere maximum.

Dat besluit is voortgekomen uit een intensieve samenwerking tussen Hogeschool Utrecht en 29 regionale zorg- en onderwijsinstellingen. Met de samenwerking willen de instellingen de huidige en toekomstige tekorten aan goed geschoold personeel binnen de zorgsector het hoofd bieden. Een studentenmaximum helpt daarbij volgens hen. “We willen de kwaliteit van de opleiding kunnen waarborgen”, laat de HU weten bij monde van een woordvoerder.

Afgelopen jaar stopte de opleiding Verpleegkunde met het hanteren van een numerus fixus van 325 eerstejaars. Prompt schreven 800 studenten zich in voor de bachelor. Dat was eenmalig, laat de hogeschool weten. “We hebben afgelopen jaar samen met de Utrechtse zorginstellingen een waar huzarenstukje geleverd door al die studenten goed onderwijs te geven én een stageplek te bieden, maar dat kun je niet elk jaar verzekeren. Wel hebben we dit jaar het aantal plekken verruimd naar 400.”

Dat er goed afgestemd wordt tussen zorg en onderwijs over maximale instroom in de zorgopleidingen is met de huidige tekorten aan zorgprofessionals essentieel volgens Annette de Groot-Kuppens, directrice van Utrechtzorg, dat ook onderdeel is van de eerdergenoemde samenwerking. “Zonder numerus fixus komen er enorm veel studenten naar Utrecht. Dan leiden we in principe verpleegkundigen op voor heel Nederland. Het is van belang dat er een goede spreiding is van studenten, ook met het oog op stages. Mbo-studenten moeten bijvoorbeeld ook de ruimte krijgen.”

‘Onbestaanbaar’
Eerder dit jaar bleek uit cijfers van het UWV dat er ruim 120.000 vacatures open staan in de zorgsector. “Een voor potentiële studenten afschrikwekkende numerus fixus is dan ook onbestaanbaar bij de huidige tekorten aan duizenden verpleegkundigen”, zegt Sonja Kersten, directrice van beroepsvereniging V&VN, in de Volkskrant.

De Hogeschool Utrecht vindt dat overdreven. “Een student die verpleegkunde wil studeren kan altijd een hogeschool vinden om zich in te schrijven. Wij hebben geen limiet op het aantal deeltijdstudenten Verpleegkunde en bieden ook onderwijs aan 120 zij-instromers.”

Annette de Groot-Kuppens is het daar mee eens. Een studentenmaximum hoeft volgens haar ook zeker niet permanent te zijn. “Dit jaar maken we weliswaar even pas op de plaats wat betreft de hbo-opleiding Verpleegkunde, maar het doel is om het aantal plekken in de toekomst te verruimen. Daarvoor bekijken we de situatie elk jaar. De kans bestaat dat een maximum op termijn niet eens meer nodig is.”

De HU verwacht komend jaar te starten met tenminste 500 eerstejaars voltijd- en deeltijdstudenten Verpleegkunde.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).