Minder rommel na Oud en Nieuw in Utrecht, maar gevolgen op sommige plekken goed zichtbaar Minder rommel na Oud en Nieuw in Utrecht, maar gevolgen op sommige plekken goed zichtbaar

Minder rommel na Oud en Nieuw in Utrecht, maar gevolgen op sommige plekken goed zichtbaar

Minder rommel na Oud en Nieuw in Utrecht, maar gevolgen op sommige plekken goed zichtbaar
Ravage op de hoek van de Bekkerstraat en Bouwstraat
Er lijkt dit jaar minder rommel op de Utrechtse straten te liggen na Oud en Nieuw. Uit de voorlopige rapportages blijkt ook dat de jaarwisseling rustiger is verlopen dan andere jaren. Op sommige plekken is het echter wel een rommeltje.

Er lijkt dit jaar minder rommel op de Utrechtse straten te liggen na Oud en Nieuw. Uit de voorlopige rapportages blijkt ook dat de jaarwisseling rustiger is verlopen dan andere jaren. Op sommige plekken is het echter wel een rommeltje.

Zo is bijvoorbeeld op de kruising van de Bekkerstraat en de Bouwstraat in Wittevrouwen een parkeerautomaat verwoest. Vermoedelijk is de paal met vuurwerk opgeblazen. Het bovenste deel ligt er los naast en de behuizing van de onderkant is ontwricht. De ravage was zaterdagochtend nog goed zichtbaar.

Ook zijn er verspreid over de stad 17 auto’s in vlammen opgegaan. Vorig jaar waren dat er 20. Ook zijn er 11 aanhoudingen verricht en moest de Mobiele Eenheid van de politie één keer ingezet worden.

Verbod

Dit jaar gold er vanwege de coronacrisis een vuurwerkverbod. Ondanks dat het nieuwe jaar toch met knallen werd ingeluid lijkt dat er – gezien de vuurwerkresten op straat – minder vuurwerk is afgestoken dan voorgaande jaren.

De gemeente gaat onderzoeken of de relatief rustige jaarwisseling te danken is aan het vuurwerkverbod. De uitkomsten van dit onderzoek volgen in het voorjaar.

Gekoppelde berichten

28 Reacties

Reageren
 1. Manou De R.

  Typisch Nederlands weer dit. Om te beginnen is “rustiger” niet objectief meetbaar en toch worden er weer hele projectgroepen op gezet die wat onderzoeken mogen doen en zo zijn er weer een aantal de komende maanden “zoet”. Wat kost dit geintje?

 2. Wim

  Onderzoek niet nodig en geldverspilling

 3. Karel

  Tja, wat je rustig noemt. “Slechts” 17 auto’s in de fik.
  De foto getuigt ook van een voorbeeldig opgevolgd vuurwerkverbod.
  Je kon tegen de kruitdamp leunen!
  Reeds in het voorjaar de uitkomsten van een onderzoek! Niet zo hard werken jongens!

 4. Lombokker

  Inderdaad opvallend hoe schoon de straten zijn. Dat wegens de coronacrisis alle kebabtenten op de Kanaalstraat gesloten zijn was ook duidelijk te merken. Geen scheurende auto’s door de straten, en ook geen opgeschoten jeugd die tot vroeg in de ochtend knallend door de wijk trekt. Heerlijk!

 5. Katja

  Schokkend wat er op de foto staat.

 6. Natte Otter

  Foto is het bewijs dat je illegaal vuurwerk niet kan verbieden (en dat er geen handhaving is).

  Overigens kan ik nu de conclusie al geven; als ze eerlijk zijn. “Het vuurwerk verbod was een factor maar het is onmogelijk om aan te geven hoe groot deze factor was.” Mede omdat er ook sprake is van een pandemie en dat op elk aspect invloed heeft: het samenkomen van mensen, alcohol gebruik en ik kan me moeilijk voorstellen dat het geen effect had op de illegale vuurwerkhandel.

 7. Thuisblijver

  Inderdaad minder vuurwerk en afval, hoef je geen onderzoek naar te doen. Maar deze foto is ook niet representatief voor de rommel die is achtergelaten. Ik vind wel dat als je vuurwerk afsteekt je de grootste brokken wel even kan opruimen, da’s wel het minste.
  Volgend jaar vuurwerkverbod? Ik ben voor.
  Aantal autobranden is helaas niet afgenomen, 17 stuks, 3 minder dan vorig jaar, is statistisch nog steeds hetzelfde jaarlijkse patroon.

 8. Tja

  “De gemeente gaat onderzoeken of de relatief rustige jaarwisseling te danken is aan het vuurwerkverbod.” Hahaha…

  Serieus, kunnen we als inwoners geen veto uitspreken tegen dit soort onderzoekjes? Als het nut heeft is een onderzoek handig (meten is weten!), maar dit klinkt toch echt als verspilling van belastinggeld. Benieuwd wat dit achteraf gekost blijkt te hebben – wie dient in maart het WOB verzoek in?

 9. UTRECHTSE JANTJE

  De gemeente kan de kosten , die dit onnozele onderzoek gaat kosten … Beter besteden aan een extraatje voor politie , ambulance en brandweerpersoneel , die rond de jaarwisseling dienst hadden …. Verder een goed en gezond 2021 toegewenst aan alle medewerkers van DUIC , en de vaste kern van reageerders hier ….

 10. Pee

  Er word aangestuurd op een blijvend vuurwerkverbod.
  Dus de illegale handel zal opbloeien en voor nog veel meer ellende gaan zorgen ,en zwaarder vuurwerk.

 11. wollie

  @pee dat illegale vuurwerk was er deze jaarwisseling ook al. was er méér schade en letsel dan in andere jaren?

 12. Hans

  Een blijvend vuurwerkverbod is een heel prima, meer dan goede zaak. Goed voor natuur, milieu, (huis)-dieren. Ter voorkoming van persoonlijk letselschade, ter ontlasting van dure, overbelaste medische zorg, ter voorkoming van grote financiële schade en dus verspilling van gemeenschapsgeld door vernieling van straatmeubilair. Afgerukte handen, blinde ogen, dove oren, verbrande gezichten. De maatschappij moet er gewoon even aan gaan wennen, net als aan het rookverbod op werkplekken, in openbare gebouwen en in de horeca. De vuurwerkbranche is wat dit betreft prima te vergelijken met de tabaksindustrie. Ook zo’n branche waar allemaal aan geld verdienen gedacht wordt en waar ze intussen letterlijk over lijken gaan. Daar zal inderdaad gepiept gaan worden, jammer dan want het jaarlijkse ‘lolletje’ voor bepaalde groepen weegt niet allang niet meer op tegen de enorme schade en het leed wat consumentenvuurwerk tot nu toe iedere jaarwisseling weer heeft aangericht. Het overgrote deel van de Nederlandse bevolking is dit tot en met beu. Tijd voor de definitieve omslag. 2020 is in meerdere opzichten een kanteljaar. Het momentum is nu aangebroken om eens en voor altijd een einde te maken aan de orgie van vernieling en geweld waar het particulier afsteken van vuurwerk in ontaard is. Er is een groot draagvlak voor dit onontkoombare besluit.

 13. homie

  Ook beter voor de natuur.
  http://horizon.science.uva.nl/fireworks/index.2020.en.html

 14. HArry

  Gewoon lekker alles verbieden. Autonomie, andere mening, zelfredzaamheid en onafhankelijkheid gewoon allemaal lekker verbieden en op naar de door de vadertje staat en door overheid ingefluisterde deskundige specialisten en wat aangepaste enquetes.

  Wat een mooie perfecte wereld. George Orwell heeft er nog een boekje over geschreven.

 15. Joop

  Vanaf nu definitief een vuurwerkverbod instellen, en handhaven.
  Uiteindelijk komt het er toch wel van, en de eigenaardige traditie om met oud-en-nieuw met explosieven te moeten spelen moet maar eens stoppen.
  Als zwarte piet niet meer kan, waarom explosief speelgoed dat veel schade, overlast, zwaar gewonden, milieuvervuiling geeft dan wel ?
  Het is tijd daar nu definitief mee te stoppen.

 16. Bromsnor

  Bromsnor is dik tevreden met minder vuurwerk. Lekker verbieden. Er zijn altijd wel een paar gekkies die naar Polen rijden om inkopen te doen. Kunnen we hebben.

 17. Willow

  Op de foto zie je 2 verschillende dingen.
  1. Wat is achtergebleven van super mooi vuurwerk waarvan ik heb van genoten. De volgende dag de rommel opruimen, en klaar.
  2. En opgeblazen parkeer meter. Daar gaan mijn belasting euro’s. Daar wordt ik minder blij van.

 18. Koel Hoofd

  Iemand had kennelijk een hele erge hekel aan betaald parkeren….
  De rest stond er bij en keek er juichend naar?
  In de wijk waar de meeste stemmers wonen op partijen die betaald parkeren als middel gebruiken om van een grote stad een ecodorp te maken…

 19. homie

  Ook wat rustiger voor de vogels
  http://horizon.science.uva.nl/fireworks/index.2020.en.html

 20. Berk

  Harry praat toch geen onzin man, ga lekker in Polen wonen als je zo graag vuurwerk wil afsteken, maar koppel het het niet aan de door jou genoemde vrijheden, want dat heeft er niks maar dan ook helemaal niks mee te maken.

 21. BW

  @Manou De R.
  Natuurlijk is “rustiger” prima objectief meetbaar. Sterker nog: zonder aanvullend
  onderzoek kun je nu al stellen dat afgelopen jaarwisseling rustiger is verlopen (aantal vuurwerkslachtoffers, aantal arrestaties, totale schade), alleen op de hoek van de Bekkerstraat en Bouwstraat heeft men dat waarschijnlijk heel anders ervaren. Ik was best verbaasd over de hoeveelheid vuurwerk die rond middernacht nog is afgeschoten, maar die perceptie is natuurlijk sterk afhankelijk van de straat/wijk/stad waar je staat, alleen hét grote verschil met voorgaande jaren (en prima objectief meetbaar) is de hoeveelheid vuurwerk die in de aanloop naar 31 december is afgeschoten. Voorgaande jaren kon je vanaf half november je lol wel op en nu vrijwel niet.

  Goed om te benadrukken: ik heb zelf niks met vuurwerk, maar ik gun een ander z’n lolletje heus wel. Als de liefhebbers zich keurig aan de voorgeschreven tijd houden waarin vuurwerk afgestoken mar worden hoor je mij nergens meer over. Dat mag dan zelfs illegaal vuurwerk zijn (liever niet), als het inderdaad maar binnen de afgesproken tijd gebeurt. Ik ben er alleen volledig klaar mee dat het land rond middernacht in een anarchistische vrijstaat verandert waarbij alles kapot moet en/of in de hens. Vuurwerk speelt daarbij een grote rol (zie bijv. die parkeermeter), dus verbied vuurwerk dan maar helemaal als het niet anders kan.

 22. Bah

  “Ondanks dat het nieuwe jaar toch met knallen werd ingeluid, lijkt dat er minder vuurwerk is afgestoken dan voorgaande jaren.”

  Ik weet niet of ik moet huilen of lachen. Er geldt een landelijk vuurwerkverbod, en jongens toch, het lijkt dat er minder vuurwerk is afgestoken! En daar dan trots op zijn.

  Er is nog steeds schandalig veel vuurwerk afgestoken, en al die asociale en roekeloze wetsovertreders mogen volgend jaar véél harder worden aangepakt.

 23. Frits

  Het effect van het vuurwerkverbod valt onmogelijk te bepalen: er was ook voor het eerst een horecasluiting en ook een thuisfeestjesverbod.

 24. Natte Otter

  @Frits exact, en ook het illegaal vuurwerk was waarschijnlijker moeilijker te krijgen

  Dus er is niet zinnigs te zeggen, iemand kan alleen politiek zijn eigen kant op lullen met de gegevens die er zijn…

 25. Don

  Toepasselijk de foto bij de gemeente gaat onderzoeken of de relatief rustige jaarwisseling te danken is aan het vuurwerkverbod. Neem aan dat in die doos op de foto alleen maar volstrekt legale sterretjes hebben gezeten. En zo niet dat de eigenaar van de doos nog steeds in de kerkers van het gemeentehuis verblijft. Ik denk dat de gewenste uitkomst van het onderzoek door ons gemeente bestuur al lang op papier staat. Moet alleen nog even een bureau gevonden worden die dat voor een riante beloning over gaat tikken. Overigens bij mij in de buurt is ook een parkeerzuil opgeblazen ter onderstreping van hoe lekker rustig het was. Stond ook een uitgebrande door bij van naar ik aanneem volstrekt legaal vuurwerk. Zou het ook iets te maken kunnen hebben met het verhogen van de parkeerbelasting.

 26. UTRECHTSE JANTJE

  @Hans ..Mooie duidelijke beredenering van jou , en in het kort nog eens door @Joop .. verwoord …. ik ben het helemaal eens met jullie …..Verkoop van zwaar vuurwerk gewoon blijvend verboden houden inclusief de invoer ervan …..

 27. anna

  @ meeneens Hans en @ Harry, misschien eens tijd voor een cursus bewustwording. je leeft echt onder een steen als dit nog als oke is. En maar roepen we mogen niets. Niet de lucht verzieken, huisdieren bang maken, me eens houden aan afspraken binnen de democratie of enige empathie.

 28. Manou De R.

  Leuk om te zien hoe iedereen hier maar over elkaar heen blijft buitelen. Je kan regeltjes invoeren wat je wilt maar zolang je niet handhaaft – en precies dát is niet gebeurd omdat het qua capaciteit gewoon niet kón – is en blijft het een wassen neus. Heel veel mensen bij mij in de straat leven ook nog steeds in die bubbel: “diefstal van fietsen mag niet dus dan gebeurt het ook niet”.
  Hello… this is your wake up call …

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).