Minder Utrechtse kinderen gevaccineerd; vooral Overvecht en Kanaleneiland lopen achter Minder Utrechtse kinderen gevaccineerd; vooral Overvecht en Kanaleneiland lopen achter

Minder Utrechtse kinderen gevaccineerd; vooral Overvecht en Kanaleneiland lopen achter

Minder Utrechtse kinderen gevaccineerd; vooral Overvecht en Kanaleneiland lopen achter
Archiefbeeld DUIC
Minder Utrechtse kinderen hebben zich vorig jaar laten vaccineren tegen infectieziektes. Het gaat dan bijvoorbeeld om vaccinaties tegen difterie, kinkhoest en tetanus, allemaal onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Daarnaast is er ook een verschil tussen de gebieden in de stad; zo is de vaccinatiegraad in Overvecht en Kanaleneiland lager dan in andere wijken en buurten.

Minder Utrechtse kinderen hebben zich vorig jaar laten vaccineren tegen infectieziektes. Het gaat dan bijvoorbeeld om vaccinaties tegen difterie, kinkhoest en tetanus, allemaal onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Daarnaast is er ook een verschil tussen de gebieden in de stad; zo is de vaccinatiegraad in Overvecht en Kanaleneiland lager dan in andere wijken en buurten.

De gemeente noemt een daling van de vaccinatiegraad ‘geen goed nieuws’ en zegt het ‘met name zorgelijk’ te vinden dat deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma niet gelijk verdeeld is in Utrecht.

“Een hoge vaccinatiegraad beschermt kinderen tegen ernstige infectieziekten en beschermt groepen tegen een uitbraak van infectieziekten.” De afname is waarschijnlijk het gevolg van de coronacrisis. Daardoor zijn sommige vaccinaties namelijk later gegeven.

Cijfers

De cijfers over Utrecht komen van het RIVM. Daar is onder meer te lezen dat 91 procent van de 2-jarigen alle vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma hebben gekregen. Een jaar daarvoor was dat 93,3 procent.

De vaccinatiegraad onder de 10-jarigen voor bof, mazelen en rodehond is gedaald van 89,4 tot 88,5 procent. Het percentage 14-jarige meisjes in Utrecht dat gevaccineerd is tegen het humaan papillomavirus is gedaald van 60,9 tot 57,4 procent.

Wijken

De gemeente ziet daarnaast ook een verschil in vaccinatiegraad tussen wijken. Zo ligt deze graad voor de meeste vaccinaties in Overvecht en Kanaleneiland lager dan in andere Utrechtse gebieden. Vleuten-de Meern en Noordoost zijn dan weer wijken waar de vaccinatiegraad gemiddeld hoger is. “Dit hangt waarschijnlijk samen met de achtergrond van de bevolking in deze wijken”, is te lezen in een brief aan de raad.

Vanwege dit verschil gaat de gemeente maatregelen nemen. Zo worden onder meer gesprekken gevoerd met ouders, professionals en andere ‘sleutelfiguren’ over vaccineren. “Op basis van de wijkaanpak kijken we of het aanvullend nodig is om ook de vaccinatiealliantie weer op te starten en hoe we deze dan vorm geven.”


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg hebben samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode gemaakt en dat is nu te bestellen in de DUIC shop! Bestel hier een exemplaar in de voorverkoop.

22 Reacties

Reageren
 1. passalacqua

  omdat een aanzienlijk deel in die 2 prachtwijken geen woord Nederlands begrijpt

 2. JdV

  Best wel goed nieuws eigenlijk. Tenslotte willen we geen verplichte vaccinaties. Tenminste daar ga ik van uit toch? Kom er maar in Hans en Lexus cs.

 3. Realist

  Geen gelijkheid in gratis vaccinatieprogramma’s? Hoe gelijk wil je het hebben als het voor een ieder toegankelijk en gratis is. Waarschijnlijk wordt de schuld weer bij de ‘geprivatiseerden’ geleld.

 4. Fred

  Ik dacht dat de Bijbelgordel met zijn lagere vaccinatiegraad toch elders lag. Maar dat is ook via een ander aspect na te gaan: het percentage stmmers op SGP en CU.

 5. Wies

  De oorzaak is makkelijk aan te wijzen en die reden is ook een oorzaak van de lage vaccinatiegraad in de Bible belt: GELOOF. Blijf het bijzonder vinden dat gelovigen wel een auto rijden, maar een vaccin niet accepteren. Wetenschap is mooi, geloof minder mooi.

 6. Hannes

  Verantwoordelijk voor hun ouders

 7. Hannes

  Verantwoordelijk voor de ouders
  Deze reactie zal niet geplaatst worden door de redactie van duic

 8. alex

  @Fred, de Koran gordel vestigt zich hoofdzakelijk in jaren 60 wijken in de randstad.

 9. Hans

  “Een hoge vaccinatiegraad beschermt kinderen tegen ernstige infectieziekten en beschermt groepen tegen een uitbraak van infectieziekten.”
  Bepaalde bevolkingsgroepen zien dat niet in omdat ze gedwongen worden aan de leiband van hun religieuze leiders te lopen. Die propageren doctrines die tegen het gezonde verstand ingaan. Dat gebeurt dus in wijken als Kanaleneiland en Overvecht. Maar Staphorst kennen we ook maar al te goed; hetzelfde mechanisme speelt daar al sinds de uitvinding van prima werkende vaccins. Kinderverlamming bijvoorbeeld, is makkelijk te voorkomen door vaccinatie, maar het wordt daar op de koop toe genomen omdat daar de onwetendheid en het dogmatisme aan de knoppen zit. Is dat goed nieuws? Nee natuurlijk niet. Wat een domme conclusie is dat. Het is een droevig feit.

 10. Klaasjan

  Verplichte vaccinatie kan helaas niet worden ingevoerd. Geen toegang tot school en kinderdagverblijf bij ongevaccineerd zijn lijkt me prima te regelen.

 11. Utrechtvoorutrecht

  @JdV Ze zijn niet verplicht. Het staat u vrij om niks aan te nemen, het wiel opnieuw uit te vinden of onnodige fouten maken. Da’s niet slim, maar dat maakt niet u niet uit.

 12. Lombokker

  @JdV
  Goed nieuws? Helemaal geen goed nieuws. Mensen die niet gevaccineerd zijn hebben als ze ziek worden meer zorg nodig, waar wij met zijn allen weer aan meebetalen.

  @Hans
  Bevindelijk gereformeerden laten zich niet vaccineren omdat zij vinden dat je de voorzienigheid (Gods wil) niet mag tegenhouden als Hij besluit dat jij ziek zal worden.
  Zij ontkennen dus niet de werkzaamheid van vaccineren, en denken ook niet dat het slecht of giftig is of zoiets.

  Voor moslims is vaccineren gewoon toegestaan. Sterker nog, moslims die op bedevaart gaan naar Mekka wordt worden daar alleen toegelaten als ze zijn gevaccineerd tegen meningitis. Waarom zij dan toch een lagere vaccinatie graad hebben? Geen idee, het is nota bene gratis.

 13. Rob

  @bovenstaande die kinderen toegang tot het leven willen ontzeggen.
  Hoeveel kinderen zijn er op de IC terecht gekomen?

 14. JdV

  @lombokker: das prima op te lossen met een kleine wijziging van de polisvoorwaarden. Das bij een autoverzekering tenslotte ook zo. Schade aan eigen voertuig is niet gedekt bij een WA verzekering.

 15. A. Theist

  Geloof maakt meer kapot dan je lief is.

 16. Klaasjan

  Vaccineren doe je niet alleen voor jezelf maar ook voor de mensen om je heen. Dat is sociaal gedrag. Dat kun je best tot op zekere hoogte afdwingen. Bijvoorbeeld zoals ik hierboven al opmerkte, op bepaalde plaatsen toegang te ontzeggen aan ongevaccineerden. Het gaat natuurlijk niet alleen om kinderen. Maar aangezien ook kinderen in hoge mate infecties doorgeven, zul je ergens moeten beginnen.

 17. Berk

  Misschien kan JDV een keer gaan praten over zaken waar hij verstand van heeft. Auto’s ofzo

 18. Scherpschutter

  @Klaasjan 11:12

  Medische apartheid invoeren? Wel, u heeft tijdens de coronabestuurscrisis in ieder geval prima kunnen zien dat zulks juridisch eenvoudig te realiseren is binnen deze ‘rechtsstaat’…Het is alleen moreel niet zo wenselijk hé, om mensen te dwingen om allerlei injecties te nemen om toegang te houden tot overheidsdiensten die deze mensen nota bene zelf betaald hebben.

 19. Fred

  @Hans:
  Jouw referentie aan Staphorst is enigszins gedateerd. Jouw referentie aan kinderverlamming betreft 1971, ruim vijftig jaar geleden. Volgens Wikipedia is dat tegenwoordig anders: “Heden ten dage ligt de situatie anders en zijn de meeste Staphorsters ingeënt.”. Toch b lijft Staphorst volgens de WHO nog een risicogebied.

 20. JdV

  @Berk: Dat mensen iets zeggen wat jij liever niet wil horen wil niet zeggen dat die mensen er geen verstand van hebben hoor. Dat wil alleen maar zeggen dat jij in je eigen bubbel leeft. Meer niet.

 21. Hans

  @ Fred
  Dank voor je nuancering.
  Moge op den duur waar dan ook in Nederland en elders ter wereld het verstand zegevieren.

 22. Klaasjan

  @Scherpschutter
  Sociaal gedrag, de basis van recht. Met vaccinatie bescherm je je maar vooral ook de mensen om je heen. Dat is iets totaal anders dan “medische apartheid”. Er zijn er veel meer dingen te noemen waarin je wordt gedwongen je zelf en anderen te beschermen. Ook dan spreek je niet over apartheid.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).