Mini-parcours op Croeselaan tegen roekeloze fietsers | De Utrechtse Internet Courant Mini-parcours op Croeselaan tegen roekeloze fietsers | De Utrechtse Internet Courant

Mini-parcours op Croeselaan tegen roekeloze fietsers

Mini-parcours op Croeselaan tegen roekeloze fietsers
Foto's: Robert Oosterbroek
De gemeente heeft een mini-parcours aangelegd op de Croeselaan van enkele meters lang om ervoor te zorgen dat fietsers het fietspad gebruiken. Veel fietsers blijven gewoon tegen het verkeer in en over de autoweg heen de straat oversteken.

De gemeente heeft een mini-parcours aangelegd op de Croeselaan van enkele meters lang om ervoor te zorgen dat fietsers het fietspad gebruiken. Veel fietsers blijven gewoon tegen het verkeer in en over de autoweg heen de straat oversteken.

Fietsers die op de Croeselaan richting station Utrecht Centraal fietsen, moeten ter hoogte van de Van Zijstweg oversteken. Veel fietsers negeren hier de verkeersregels en rijden over de autoweg, tegen het verkeer in, om zo de straat over te steken. Het scheelt een paar meter fietsen en tijdens de donderdagochtendspits begaat de ene fietser na de andere de overtreding.

“Dit kan gevaarlijke situaties opleveren”, aldus de gemeente. “Met een mini-parcours willen we zorgen dat meer fietsers de juiste oversteek gebruiken. Veel fietsers steken schuin over en dat is gevaarlijk.”

Ook vanochtend steken fietsers nog op de verkeerde manier over

Opvallender

De fietsroute op de Croeselaan is vanwege werkzaamheden de laatste tijd vaak veranderd. De gemeente schrijft: “We begrijpen dat het soms lastig kan zijn de juiste route te vinden. Daarom willen we fietsers een handje helpen om de veilige route te volgen. Het fietspad naar de fietsoversteek is daarvoor omgetoverd tot een mini-fietsparcours. Dat maakt de route naar de fietsoversteek een stuk opvallender en leuker.”

Fietsers op de Croeselaan richting station Utrecht Centraal komen enkele meters voor de oversteek een groot spandoek met ‘Start’ tegen. Vlak voor de oversteek halen ze de finish bij het spandoek ‘Goed gefietst!’. De finish is bewust niet ná de oversteek, om te voorkomen dat fietsers te snel willen oversteken.

De spandoeken van het mini-fietsparcours blijven twee weken hangen. Een week ervoor, erna en tijdens deze periode meet de gemeente het aantal fietsers op beide routes. Zo kan de gemeente erachter komen wat het effect is van de maatregel.

 

21 Reacties

Reageren
  1. Bas

    Er is ook een veel beter alternatief. Je rijd even langs de betonnen obstakels en rijd gewoon verder langs Rabobanktoren over de stoep. Het is echt onzin dat je niet op een makkelijke manier, zonder 2 maal te hoeven oversteken, bij de Moreelsebrug kan komen.

  2. Erwin

    Ach ja de gemeente Utrecht pretendeert een fietsstad te zijn maar laat iedereen onnodig 2 keer de Croeselaan oversteken(mits je bestemming Knoopstalling of die brug over het spoor is, anders 1 keer en een drukke van Zijstweg). Dit is niet alleen gevaarlijker maar kost ook meer tijd.

    Eigenlijk te bizar voor woorden.

    En dat allemaal zodat de Rabo’s lekker snel kunnen parkeren.

  3. J

    Je wordt ook helemaal gek van alle wijzigingen, onnodig vaak de croeselaan over moeten steken. We moeten allemaal gaan fietsen toch? Doen we dat, is het nog niet goed!?! De reden waarom men hier ook af snijdt is vanwege al het kerende verkeer voor het parkeerterrein van de rabobank. Je komt hier bij oversteken de zelfde auto’s 2 keer tegen, dit voorkom je door nét iets eerder over te steken.

  4. Tim

    Het is een hele rare situatie. Leg gewoon een extra fietspad aan de oostkant tussen de Rabotoren en de Knoopstalling, dan is het probleem opgelost.

  5. Klaas

    Typisch geval van mensen dwingen de minst logische (en helemaal niet per sé veiligere) optie te kiezen.

    Het zou soms slim zijn als de planologen de route aanhouden die mensen gevoelsmatig nemen. Daar pas je voetpaden en fietspaden op aan; ipv van omgekeerd.

  6. Martin

    Ik fiets er dagelijks. De gemeente heeft dit zelf in de hand gewerkt door fietsers te vaak te laten oversteken en telkens de situatie te veranderen. De herinrichting heeft tot nu toe een parkje in het midden, oversteekplaatsen waar auto’s voorrang hebben én betonblokken voor een super breed Rabo-voetpad opgeleverd. Dit lijkt mij niet handig voor de duizenden dagelijkse fietsers van/naar Moreelsebrug/De Knoop.

  7. Joris

    Over de stoep fietsen langs de Rabobank zoals Bas suggereert is niet aan te raden. Daar worden wel eens fietsers bekeurd.

  8. BW

    Ik steek daar ook wel eens diagonaal over, maar waarom ligt er eigenlijk geen fietspad voor de Rabobank? Weet iemand dat?

  9. Herman

    Inrichtingsfout!

    Het is toch super onlogisch om eerst te moeten oversteken en dat paar honderd later weer.
    En de oplossing is zo eenvoudig, fietspad aan de RABO zijde en klaar. Ruimte zat aan die kant.

  10. Hadjememaar

    Ik begrijp de maatregel niet. Een mini parcours? Wat lost dat op? De verkeerssituatie voor fietsers is onlogisch en onbegrijpelijk. Ik belandde daar ook op de wandelpromenade voor de Rabobank (zocht de Moreelsbrug). Twee keer oversteken, wie verzint dat nou. Ik ben redelijk positief ingesteld, maar deze verkeerssituatie verbijsterd me. En bij een toch al onoverzichtelijke en gevaarlijk verkeerssituatie gaan we ook nog een “ludieke actie” voeren meet een parcours? Is dat om de verkeersveiligheid voor fietsers te verbeteren?

  11. wollie

    ik adviseer fietsers om en masse de rijbaan te kiezen, utrecht kennende wordt het toch wel een fietsstraat.

  12. Simon

    Mensen, er was een fietspad aan de Rabo-zijde. Die is juist verwijderd.

  13. vincentz

    Ik sluit me volledig aan bij de opmerkingen. Hier lag een mooi fietspad en nu moet je tweemaal oversteken. Dank je wel Rabobank. De gemeente doet aan omkering en suggereert een verbetering voor de fietser Niet dus. Overigens herkende ik dit niet als een fietsparcour maar was van mening dat dit een af andere voorbereiding was voor een fietstocht. Uit verzet tegen het weghalen van het fietspad ten behoeve aan de Rabobank volg ik het parcour niet. Het is zinloos maar je moet ergens beginnen.

  14. Gerben

    Ik snap de keuze om fietspad naar andere zijde te leggen.Er was idd voorheen een fietspad thv Rabo, maar dan moest je eerst de drukke bus(taxi)baan voorbij (waarbij fietsers “en masse” door rood reden) dan krijg nog je de inrit voor de Rabo.Als je dan naar het Jaarbeursplein wil fietsen moet je na de Rabo inrit,direct linksaf gaan,daar is echt geen opstelruimte,en rechtdoor heb je de kruising met de Mineurslaan, dus kruising nummer 3.Dus ondanks dat je naar overzijde moet,is dit de veiligste en snelste route om naar Jaarbeursplein en Knoopstalling te fietsen.

  15. bee

    het word tijd dat ze eens een keer gewoon iets normaal afmaken.
    ze zijn met het 1 nog bezig of ze beginnen ergens anders ook .
    dan doen ze het nog verkeerd ook om vervolgens een paar maanden later weer van voor af aan te beginnen.

  16. monique

    kansloze aktie: knap gewoon die Croeselaan en niet maar de helft!!!

  17. JdV

    Overbodige aktie. Dat lost zichzelf op. Gewoon meer bussen en vrachtwagens laten rijden en het fietspad geheel afsluiten op de Croeselaan is de beste oplossing. Geen enkele reden waarom fietsers niet er stuk om kunnen rijden, het is fijn en gezond om te fietsen derhalve is het nog fijner en gezonder om nog meer te fietsen.

  18. Neko

    Wat Gerben zegt. Fietsers die zeuren dat ze 2x 20 meter moeten omrijden, jongens jongens. Ja, je zult maar 10 seconden vroeger de deur uit moeten.

  19. Marc

    Ik steek daar ook schuin over. de Croeselaan is sinds hij is afgesloten voor auto’s vreemd genoeg een ellende voor fietsers geworden. Vroeger reed je over de gehele lengte van de Croeselaan rechtstreeks naar het station zonder in de buurt van de auto’s te hoeven komen. tegenwoordig is het een hindernisparcours geworden. Ik heb er simpelweg niet het geduld voor om alle hindernissen volgens de regeltjes te omzeilen. Blijkbaar ben ik daar niet de enige in.

  20. Peter

    De gemeente maakt er hier echt een puinhoop van voor fietsers en automobilisten. Snap ook niet dat de autobaan voor de rabo stopt. Zorgt alleen maar voor nog meer hinder.

  21. R.vT.

    Het lijkt wel of degene die iedere keer weer iets voor fietsers bedenkt zelf nooit op de fiets zit en dat gebeurd al sinds 1972 toen ik in de stad kwam wonen.Helaas kan ik door een ongeluk niet meer fietsen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).