De Maliebaan in Utrecht was, zoals veel Utrechters weten, het epicentrum van veel Duitse organisaties zoals de Abwehr, de Sicherheitspolizei, de Gestapo en daarnaast ook de NSB. Naast deze organisaties die aan de bezetter gelieerd waren, hadden ook veel verzetsmensen en -organisaties hun onderkomen aan de Maliebaan. Over een van die verzetsmensen is nu een minidocumentaire gemaakt.
Voorbeelden van verzetsmensen en -organisaties op de Maliebaan zijn Garage Grund, waar een deel van de verzetskrant Vrij Nederland gedrukt en verspreid werd, en Kardinaal De Jong die vanuit het Aartsbisdom Utrecht actief was in het verzet. Maar ook de geheimzinnige Dr. Max van Maliebaan 72bis had tijdens de Tweede Wereldoorlog een sleutelfunctie in het nationaal verzet.
In een kort videodocument vertellen historicus Thierry van den Berg, voormalig onderbuurjongen van Dr. Max Gerrit Jan van Wijhe en biograaf Wim Weenink over de heldendaden van de Utrechtse Dr. Max en onthullen in deze documentaire wie er achter deze mysterieuze naam zat.
De documentaire is vanaf Bevrijdingsdag te zien via DUIC.nl.
2 Reacties
ReagerenEr is een prachtige biografie verschenen over Dr. Max!
Marie Anne Telligen van dhr Weenink.
In 2020 is mijn artikel “Het gezin van Wijhe-Marissen in Wereldoorlog II” opgenomen op de website van de Historische Vereniging Oud-Utrecht. Hier vindt u gedetailleerde informatie. Onder andere op de 2e pagina een bouwtekening met plattegrond en doorsnede van het pand Maliebaan 72/72bis.
Zie https://www.oud-utrecht.nl/attachments/article/777/Het%20gezin%20van%20Wijhe-Marissen%20in%20Wereldoorlog%20II%20-7.pdf