Minister: ‘Demonstratie-vrije zone rond abortuskliniek is wettelijk mogelijk’ | De Utrechtse Internet Courant Minister: ‘Demonstratie-vrije zone rond abortuskliniek is wettelijk mogelijk’ | De Utrechtse Internet Courant

Minister: ‘Demonstratie-vrije zone rond abortuskliniek is wettelijk mogelijk’

Minister: ‘Demonstratie-vrije zone rond abortuskliniek is wettelijk mogelijk’
Het Vrelinghuis. Foto: Bas van Setten
Minister Hugo de Jonge steunt gemeenten die een bufferzone rondom een abortuskliniek willen creëren waarin niet gedemonstreerd mag worden. Ook in Utrecht is een kliniek waar bijna dagelijks demonstranten voor de deur protesteren tegen het ondergaan van een abortus.

Minister Hugo de Jonge steunt gemeenten die een bufferzone rondom een abortuskliniek willen creëren waarin niet gedemonstreerd mag worden. Ook in Utrecht is een kliniek waar bijna dagelijks demonstranten voor de deur protesteren tegen het ondergaan van een abortus.

Werknemers van de abortuskliniek Het Vrelinghuis, gevestigd in het gebouw van de Stadskliniek Utrecht aan de Biltstraat, hebben al een bord opgehangen waarmee de bezoekers worden gewaarschuwd voor ‘agressieve anti-abortusdemonstranten’. Volgens Bar-Lev Querido, manager zorg van Het Vrelinghuis, kunnen de demonstranten erg intimiderend overkomen. De gemeente Utrecht heeft geen bufferzone rond de kliniek ingesteld.

De Jonge zegt tegen de NOS dat de vrijheid om te demonstreren niet mag leiden tot intimidatie. “Het is voor de vrouwen die de abortuskliniek bezoeken vaak één van de moeilijkste dagen van hun leven. Dan zit je niet te wachten om je op straat te moeten verantwoorden aan iemand die je niet kent”, aldus de minister.

Roermond
De Jonge zegt dat burgemeesters op basis van de huidige wetgeving een bufferzone rondom een abortuskliniek kunnen instellen. In deze zone mag niet gedemonstreerd worden. In Roermond heeft de burgemeester gezegd dat de anti-abortusdemonstranten niet voor de deur van de kliniek mogen protesteren, maar wel aan het eind van de straat. De demonstranten hebben hierover vervolgens een rechtszaak aangespannen waarin de gemeente uiteindelijk gelijk heeft gekregen.

De gemeente Utrecht is in de zomer van 2018 al om de tafel gaan zitten met ‘Schreeuw om Leven’ de organisatie van demonstranten. Tijdens dit gesprek zouden de voorschriften waaraan de demonstranten zich moeten houden zijn aangescherpt. Zo is afgesproken dat er op zorgvuldige wijze met patiënten, personeel en andere bezoekers van de kliniek wordt omgegaan, en als de bezoekers geen contact willen dat dat wordt gerespecteerd.

Deze maatregelen hebben volgens het Vrelinghuis niet geleid tot minder overlast. In het najaar van 2018 zei Querido nog dat vrouwen hinder ondervinden van de demonstranten. Ook zei hij dat de demonstranten met enige regelmaat medisch-technische informatie geven die niet klopt. “Hierdoor wordt onnodige en onwenselijke onrust gecreëerd bij de patiënt.”

Nieuwe maatregelen
Begin 2019 hebben toezichthouders de situatie voor het Vrelinghuis gemonitord, maar op basis hiervan zijn nog geen verdere maatregelen genomen. Ook heeft de kliniek in de tussentijd de beschikking over een zogenoemde overlasttelefoon. Hiermee kan in geval van overlast en onheuse bejegeningen door de demonstranten, maar ook als er bijvoorbeeld sprake is van niet-aangemelde demonstraties, direct contact opgenomen worden met de gemeente Utrecht.

Gekoppelde berichten

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).