Minister Kamp bezoekt Flat met Toekomst in Overvecht | De Utrechtse Internet Courant Minister Kamp bezoekt Flat met Toekomst in Overvecht | De Utrechtse Internet Courant

Minister Kamp bezoekt Flat met Toekomst in Overvecht

Minister Kamp bezoekt Flat met Toekomst in Overvecht
Foto's: Robert Oosterbroek
Minister Kamp van Economische Zaken bezocht vandaag samen met wethouder Lot van Hooijdonk de Flat met Toekomst in Overvecht. Acht woningen in deze flat aan de Camera Obscuradreef zijn volledig energieneutraal gemaakt.

Minister Kamp van Economische Zaken bezocht vandaag samen met wethouder Lot van Hooijdonk de Flat met Toekomst in Overvecht. Acht woningen in deze flat aan de Camera Obscuradreef zijn volledig energieneutraal gemaakt.

“Wat een prachtige woning”, zegt minister Kamp tegen bewoonster Emy Spekschoor. De 28-jarige bewoonster van de Flat met Toekomst lacht vriendelijk. Het huis staat vol met mensen. Verschillende cameraploegen leggen het bezoek van de minister en wethouder Van Hooijdonk vast.

De Flat met Toekomst was een verouderde flat in Overvecht, met vier verdiepingen en zonder lift. Een flat waar er in Nederland duizenden van zijn. In de laatste weken van 2016 zijn acht woningen in de flat aan de Camera Obscuradreef energieneutraal gemaakt. Bewoonster Spekschoor vertelt aan Kamp en Van Hooijdonk: “De ramen zijn van driedubbel glas, er liggen zonnepanelen op het dak, er is een luchtwaterwarmtepomp, het huis is zo goed als luchtdicht en we gebruiken geen gas.”

De Flat met Toekomst is dankzij de nieuwste technologieën in theorie nul-op-de-meter. Aan het eind van dit jaar, als de proef afloopt, moet blijken of dit ook gelukt is. Dan gaat er gekeken worden of er meer sociale huurwoningen omgebouwd kunnen worden.

“Zijn er ook zaken waar je aan moest wennen”, vraagt minister Kamp? “Het gebruik van de verwarming is anders. Mensen zijn altijd gewend om de temperatuur via de thermostaat lager te zetten maar hier is het juist de bedoeling om altijd in alle kamers dezelfde temperatuur te hebben. Zo hoeft het systeem het minst hard te werken”, vertelt Spekschoor. “Daarnaast heb ik maar dertig minuten warm water per dag.” Een voordeel is dat het heel stil is in de woning: “De ramen van driedubbel glas zijn niet alleen duurzaam, maar ook heel handig als jongeren buiten staan met harde muziek aan; ik hoor daar niks van.”

800 geïnteresseerden

De studente Humanistiek woonde vorig jaar nog de De Bilt. Toen ze een oproep van Mitros zag langskomen voor deze proefwoningen reageerde ze meteen. Samen met 800 andere geïnteresseerden maakte ze aansprak op één woning. Spekschoor kreeg de woning en verhuisde eind december naar Overvecht. “Ja het is hier heel fijn wonen. En het past helemaal bij mij, ik was voorheen ook vaak bezig met duurzame thema’s en mijn eigen footprint.” Regelmatig komen er journalisten, bestuurders of politici langs om haar woning te bekijken.

Minister Kamp was vandaag niet alleen in Utrecht om de Flat met Toekomst te bezoeken. Hij ondertekende ook samen met 30 gemeenten, 5 netbeheerders en de 12 provincies een Green Deal in het Stadskantoor. De Green Deal stelt gemeenten in staat om woningen op een andere manier te verwarmen dan met aardgas. Met de Green Deal wordt een eerste concrete stap gezet in de uitwerking van de Energieagenda, waarin het kabinet de route schetst naar een CO2-arme samenleving in 2050.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).