Minister spreekt gemeente Utrecht tegen: geen leerplichtproblemen voor leerlingen in thuisquarantaine Minister spreekt gemeente Utrecht tegen: geen leerplichtproblemen voor leerlingen in thuisquarantaine

Minister spreekt gemeente Utrecht tegen: geen leerplichtproblemen voor leerlingen in thuisquarantaine

Minister spreekt gemeente Utrecht tegen: geen leerplichtproblemen voor leerlingen in thuisquarantaine
Kinderen die in een buitenlands risicogebied zijn geweest en daardoor in thuisquarantaine moeten, zouden geen problemen met de leerplicht moeten krijgen. Dat laat minister Hugo de Jonge weten. Gemeente Utrecht waarschuwde juist dat er wel sprake zou zijn van ‘ongeoorloofd verzuim’.

Kinderen die in een buitenlands risicogebied zijn geweest en daardoor in thuisquarantaine moeten, zouden geen problemen met de leerplicht moeten krijgen. Dat laat minister Hugo de Jonge weten. Gemeente Utrecht waarschuwde juist dat er wel sprake zou zijn van ‘ongeoorloofd verzuim’.

Nederlanders boven de 12 jaar die terugkomen uit landen of gebieden met een oranje reisadvies – vanwege het coronavirus – worden geadviseerd om 14 dagen in thuisquarantaine gaan. Scholen en werkgevers kunnen dus te maken krijgen met ouders, leerlingen en werknemers die na de vakantie vanwege dit advies niet naar school of hun werk kunnen.

‘Ongeoorloofd verzuim’

De gemeente Utrecht schreef in juli juist een brief dat alle leerlingen gewoon op school worden verwacht aan het begin van het schooljaar. Als ze vanwege thuisquarantaine niet aanwezig kunnen zijn dan zou dit ‘ongeoorloofd verzuim’ zijn en daarmee dus geen geldige reden voor leerlingen om niet naar school te gaan. Leerplicht zou dan ingeschakeld worden.

Minister Hugo de Jonge laat nu echter weten dat dit niet zo zou moeten zijn. Het belang van de volksgezondheid is namelijk groter. “Te allen tijde moet worden voorkomen dat kinderen naar school gaan terwijl ze in thuisquarantaine moeten blijven.” Een verzuimmelding bij de leerplichtambtenaar is dus niet nodig. Scholen zouden juist moeten kijken of er onderwijs op afstand mogelijk is.

Fractievoorzitter van DENK in Utrecht, Mahmut Sungur, noemt de brief die de gemeente Utrecht stuurde dan ook ‘onzinnig’. Hij schrijft verder op Twitter: “En dat is nu door het kabinet rechtgezet. Geen melding van spijbelen, maar handelen vanuit vertrouwen.” Sungur had zich in de Utrechtse raad al eerder hard gemaakt om thuisquarantaine niet als spijbelen te bestempelen. Maar een motie die hij hiervoor indiende kreeg geen steun.

7 Reacties

Reageren
  1. Koel Hoofd

    Werkelijk krankzinnige brief van de gemeente.
    Het zijn volksvertegenwoordigers, maar wie vertegenwoordigen ze eigenlijk?
    Uit die brief blijkt dat het volk onderwerpen belangrijker wordt geacht dan voor het volk zorgen. Wat is dat voor raar totalitairisme wat hier de kop op steekt?
    Blij dat minister de Jonge ze terecht wijst, maar bizar dat hij dat moet doen.

  2. Lombokker

    @Koel Hoofd
    Pak de cv’s van onze volksvertegenwoordigers er eens bij, en u zult zien dat het overgrote deel van hen in het dagelijks leven werkzaam is bij of voor een overheidsinstelling.

    Ik heb geen idee hoe dit zo komt, maar vind dit wel een ongezonde situatie. De meesten zullen dit ongetwijfeld met de beste intenties doen, maar het is toch wel raar dat de overheid gecontroleerd wordt door mensen die zelf ook bij (of voor) de overheid werken.

  3. Gerard Brugmans

    Het kabinet blijft inzetten op ‘vertrouwen’. Maar waartoe dat leidt zien we nu allemaal om ons heen. Veel mensen zijn dat vertrouwen kennelijk niet waard, en vinden hun eigen ‘vrijheid’ belangrijker dan de gezondheid van een ander…

  4. G.H.

    Ieder raadslid dat tegen die motie heeft gestemd is volstrekt incompetent voor de functie van volksvertegenwoordiger.
    Dat nota bene de minister, normaliter de gecontroleerde bewindspersoon, deze falende raadsleden tot de orde moet roepen. Wat een afgang voor Utrecht.

  5. U-TRegTR

    Ik heb moeite om te begrijpen waarom de verantwoordelijkheid bij een dergelijke situatie bij de overheid zou moeten liggen. Degenen die naar risicogebieden afreizen doen dit willens en wetens met risico’s voor zich zelf, hun kinderen en iedereen die straks benadeelt wordt door hun onverantwoord handelen. Terecht dat de gemeente een dergelijke brief stuurt. De minister zou juist vrij van verkiezingstactiek daadkracht moeten tonen en degenen die zich aan de adviezen houden moeten beschermen tegen degenen die dat niet doen.

  6. Lachgas

    Het eigenbelang (zolang mogelijk met vakantie) gaat hier dus boven het algemene belang.
    Je kan dus op de voorlaatste vakantiedag thuiskomen en de volgende dag op school of bedrijf verschijnen?

  7. Coronavirus@Utrecht😷

    Nu op vakantie gaan naar risicovolle landen is jezelf en anderen niet serieus nemen.
    Als je zo graag ziek wil worden,teken dan ook een brief dat je geen gebruik maakt van de intensieve care, zodat anderen wel plek hébben die zichzelf wel in acht nemen en om anderen dénken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).