Minister Wiersma en wethouder Klein eisen vertrek bestuurder SvPO-scholen; sluiting Utrechtse locatie dreigt Minister Wiersma en wethouder Klein eisen vertrek bestuurder SvPO-scholen; sluiting Utrechtse locatie dreigt

Minister Wiersma en wethouder Klein eisen vertrek bestuurder SvPO-scholen; sluiting Utrechtse locatie dreigt

Minister Wiersma en wethouder Klein eisen vertrek bestuurder SvPO-scholen; sluiting Utrechtse locatie dreigt
De bestuurder van acht SvPO-scholen moet zo snel mogelijk opstappen. Dat heeft minister Wiersma besloten na een nieuw inspectierapport over de scholenstichting, die al langer onder vuur ligt. In Utrecht is één SvPO-school gevestigd en wethouder Anke Klein sluit zich aan bij de conclusie van de minister. “Ik vind het ontzettend kwalijk wat hier is gebeurd”, aldus Klein.

De bestuurder van acht SvPO-scholen moet zo snel mogelijk opstappen. Dat heeft minister Wiersma besloten na een nieuw inspectierapport over de scholenstichting, die al langer onder vuur ligt. In Utrecht is één SvPO-school gevestigd en wethouder Anke Klein sluit zich aan bij de conclusie van de minister. “Ik vind het ontzettend kwalijk wat hier is gebeurd”, aldus Klein.

De scholen van SvPO – School voor Persoonlijk Onderwijs – liggen al langer onder het vergrootglas van de onderwijsinspectie. De locatie in Utrecht – het Tjalling Koopmans College – is twee keer op rij beoordeeld als ‘zeer zwak’ en krijgt al minder geld van het ministerie. Als de situatie niet snel verbetert, stopt de minister de bekostiging vanaf volgend schooljaar helemaal. Dat zou betekenen dat de leerlingen van het Tjalling Koopmans College naar een andere school moeten.

De inspectie constateert dat het op veel verschillende punten misgaat bij de school in Utrecht. Leerlingen die meer uitleg en begeleiding nodig hebben krijgen dat volgens de inspectie niet waardoor hun ontwikkeling stagneert. Ook wordt pas een plan gemaakt voor leerlingen die extra hulp nodig hebben als de leerling al is vastgelopen.

De inspectie stelde de school ook onder financieel toezicht. Onlangs deed de onderwijsinspectie aangifte tegen de bestuurder van de SvPO-scholen. Hij wordt verdacht van ‘een of meerdere strafbare feiten’. De inspectie heeft die vermoedens op basis van onderzoek naar de huisvesting van de scholen en de bijbehorende transacties.

Publicatie tegenhouden

De inspectie doet dus al een tijdje onderzoek naar het bestuur van de SvPO-scholenstichting, waarbij onder meer wordt bekeken of ‘deugdelijk financieel beleid’ is gevoerd. De bestuurder van de scholengroep probeerde de publicatie van de rapporten tegen te houden via de rechter, maar die heeft geoordeeld dat de rapporten openbaar mogen worden. Dat is nu dus gebeurd.

De inspectie concludeert in de rapporten dat sprake is van wanbeheer. Zo is de administratie niet op orde en konden scholen hun rekeningen niet meer zelfstandig betalen. Ook is er 22,5 miljoen euro uitgegeven aan zaken waar onderwijsgeld niet voor bedoeld is. Een groot gedeelte is bijvoorbeeld geïnvesteerd in schoolgebouwen die eigendom zijn van stichtingen van de bestuurder. Omdat de stichtingen niet door de inspectie gecontroleerd kunnen worden, moet het geld worden terugbetaald. De bestuurder kan dat voorkomen door er voor te zorgen dat de school weer eigenaar wordt van de gebouwen.

Verder blijkt dat ouders tussen 2018 en 2020 zo’n 2,2 miljoen euro aan ouderbijdragen betaalden. Dat geld werd overgemaakt voor taalreizen en schoolkosten, maar ook dit geld is uitgegeven aan gebouwen die niet (meer) van de schoolbesturen zijn.

‘Niet eerlijk en onacceptabel’

Minister Wiersma windt geen doekjes om wat hij van de situatie vindt. “Als je op een van deze scholen zit, dan krijg je niet altijd het onderwijs dat je verdient. Hoe hard je ook je best doet”, zegt minister Wiersma. “Dat is niet eerlijk en onacceptabel. De bestuurder van deze scholen is drukker bezig met rechtszaken voeren dan met de kwaliteit van het onderwijs verbeteren. Ik vind dat deze bestuurder zijn taak verwaarloost en het vertrouwen niet waard is. Daarom doe ik er alles aan om deze bestuurder weg te krijgen. Want de leerlingen op deze scholen verdienen beter.”

Wethouder Anke Klein sluit zich daar bij aan. “Ik vind het ontzettend kwalijk wat hier is gebeurd. De leerlingen van de school zijn de dupe van financieel wanbeheer. Minister Wiersma geeft aan dat de bestuurder van de school moet vertrekken. Ook ik roep hem op plaats te maken voor iemand anders zodat de kwaliteit van het onderwijs voor de kinderen zo snel mogelijk verbetert. De school is al twee keer als zeer zwak aangemerkt. Dat is echt onacceptabel. Ik heb vanaf het begin bij het schoolbestuur aangedrongen op verbetering. Want alle leerlingen in Utrecht verdienen goed onderwijs. Ik blijf mij als wethouder tot het uiterste inspannen om ervoor te zorgen dat deze leerlingen niet nog verder de dupe worden. Met het samenwerkingsverband Sterk VO en de overige onderwijsbesturen willen wij waar dat nodig is leerlingen zo goed mogelijk helpen bij het vinden van een andere plek.”

Interim-bestuurder

De bestuurder van de SvPO-scholen heeft nu maximaal vier weken de tijd om op de aanwijzing van de minister te reageren. Daarna wordt de definitieve aanwijzing gegeven en heeft de bestuurder vier weken de tijd om een interim-bestuurder te benoemen. Uiterlijk twee weken daarna moet de bestuurder zelf zijn opgestapt.


Wil jij DUIC steunen en een set ansichtkaarten ontvangen met de beste foto’s uit het boek DUIC in 2021? Voor 7,95 euro krijg je twaalf kaarten, van elke maand in 2021 één ansichtkaart. Met de aanschaf van de kaarten heb je niet alleen een herinnering aan 2021 – om op te hangen, te bewaren of te versturen – maar steun je ook de lokale journalistiek in Utrecht.

Gekoppelde berichten

8 Reacties

Reageren
  1. Bromsnor

    Bromsnor vraagt zich af of dit dan een voorbeeld is van marktwerking in het onderwijs?

  2. Realist

    Was marktwerking maar mogelijk, dan hadden we tenminste weer fatsoenlijk onderwijs.

  3. Frank Drongelen

    @realist. we staan 11e op de lijst van Best Education System in the World. Hoeveel beter wil je het nog hebben? Moeten we echt op de eerste plaats staan? Welk land kunnen we (die gelijkend is aan de Nederlandse situatie) een voorbeeld nemen?

  4. Pee

    Er schort de laatste jaren nog al het 1 en ander aan het onderwijs.
    Het is zelfs zo dat ze de toelatingseisen van bepaalde schoolopleidingen hebben verlaagt, dat zegt al voldoende.

  5. Bas Menig

    @pee. Ik neem aan dat jij slachtoffer bent van het onderwijs van de laatste jaren? Want iemand die nog onderwijs heeft gehad in de tijd waarvan jij denkt dat het allemaal zoveel beter was had verlaagd wel met een d geschreven

  6. Koel Hoofd

    Blij dat deze minister van onderwijs niet over zich heen laat lopen en gewoon wanprestaties een halt toe roept.

    @Frank van Drongelen
    “we staan 11e op de lijst van Best Education System in the World. ”
    Dat is nou onderwijsbullshitmarketing!
    Realiteit is: 25% van de 15 jarige is functioneel analfabeet en de rekenvaardigheden zijn ook tranentrekkend.
    Maar in plaats van de kwaliteit te verbeteren (in 2008 lag er al een snoeihard rapport van de commissie Dijssebloem) verlagen we alleen maar de normen om tere kinderzieltjes niet te ontmoedigen.
    Deze week de VU nog, die schaft het cum laude af voor medische studenten omdat ze zogenaamd bezwijken onder de prestatiedruk…
    NB! Cum laude is een vrijwillige prestatie, maar de prestatie van anderen ontmoedigd dus de zwakke broeders en zusters.

  7. Scherpschutter

    @Koel Hoofd

    “Deze week de VU nog, die schaft het cum laude af voor medische studenten omdat ze zogenaamd bezwijken onder de prestatiedruk…”

    Dat was inderdaad ronduit schokkend! Daar schuilt een barbarisme achter dat met geen pen te beschrijven is.

  8. Realist

    In het onderwijs ligt focus op kansarmen en gaat ten koste van de grotere groep overige leerlingen/studenten. Een kwalijke ontwikkeling waardoor het onderwijs achteruit holt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).