Mist Utrecht een goed plein? Dat is de vraag | De Utrechtse Internet Courant Mist Utrecht een goed plein? Dat is de vraag | De Utrechtse Internet Courant

Mist Utrecht een goed plein? Dat is de vraag

Mist Utrecht een goed plein? Dat is de vraag
De Neude. Foto: Marlot van den Berg / DUIC
Neude, Vredenburg, Ledig Erf, Domplein, Janskerkhof of de Mariaplaats. Utrecht heeft nogal wat pleinen binnen de singels.

Neude, Vredenburg, Ledig Erf, Domplein, Janskerkhof of de Mariaplaats. Utrecht heeft nogal wat pleinen binnen de singels.

Het Vredenburg wordt bovendien binnenkort op een nieuwe manier aangesloten op Hoog Catharijne en er komen minimaal veertien bomen, bankjes en een kunstwerk. De definitieve herinrichting moet begin 2018 af zijn.

Even verderop krijgt de Neude er dat jaar met de heropening van het voormalig postkantoor een publiekstrekker bij. Verder zijn er momenteel nieuwe pleinen in aanleg – binnenkort kom je bij de uitgang van Utrecht Centraal aan de kant van de binnenstad op het Stationsplein uit.

Toch wordt er nog vaak gezegd dat Utrecht een goed plein mist in de binnenstad. Mist Utrecht een goed plein? Dat is de vraag.

Arjan den Boer, publicist kunst, cultuur en geschiedenis

‘De Neude is mede dankzij de festivals het beste plein’

“Utrecht heeft genoeg goede pleinen. De Neude is natuurlijk het beste, niet alleen door de horeca, maar ook de festivals die er soms worden gehouden. Met de bibliotheek in het postkantoor als een soort cultuurcentrum zal het alleen maar beter worden. Omdat het een publiek gebouw wordt – waar ik me ook voor heb ingezet – zullen hal en plein hopelijk naadloos in elkaar overgaan. Ook het plein achter het Stadhuis vind ik een prettige plek; het is niet zo massaal en een beetje beschut, met terrassen van onder andere De Zaak. Het Janskerkhof kun je met een beetje goede wil ook een plein noemen, het heeft veel groen en horeca. Het Wed is eigenlijk ook een klein plein. En het Domplein wordt momenteel herstraat zonder aparte straat of weg, ik ben benieuwd of dat goed uitpakt – het is op zich een goede plek, maar de beruchte wind daar is en blijft een probleem. Die nieuwe bestrating vind ik ook een goed idee voor de Neude; laat het plein doorlopen tot de deur van het postkantoor en aan de andere kant tot aan de wijnbar en de Stayokay. Of het nieuwe Stationsplein een echt plein zal worden, betwijfel ik: het komt niet op straatniveau en zal vooral een doorgangsplek zijn. Maar ik hoop dat het goed uitpakt, want een station zonder stationsplein is geen echt station!”

Dick Gort, directeur Vastgoed bij a.s.r.

‘Utrecht is in 2018 een mooi plein rijker’

“Natuurlijk heeft Utrecht mooie pleinen en plekken in de binnenstad! Maar er wonen ook veel mensen niet in de binnenstad van Utrecht. In Leidsche Rijn wonen nu 83.000 mensen en naar verwachting groeit dit aantal naar 100.000. Het Leidsche Rijn Centrum is in aanbouw en opent in 2018. Midden in dat centrum komt het Brusselplein. De kwaliteit van de gevels, de inrichting van het plein en de functies van een plein zijn bepalend of een plein aantrekkelijk is of niet. Het Brusselplein is omringd door gebouwen die zijn ontworpen door toparchitecten. De inrichting is op basis van hoogwaardige materialen met veel groen. Een kunstwerk met waterpartij en speelgelegenheid voor kinderen en veel terrassen zorgen voor levendigheid voor jong en oud. Maar juist ook de combinatie van horeca, een bibliotheek, winkels en de royale entrees van de woningen zorgen dat het Brusselplein een plein voor iedereen wordt.  Wij zijn ervan overtuigd dat Utrecht in 2018 een mooi plein rijker is.”

Het Vredenburg. Foto: Marlot van den Berg / DUIC

Ton Konings, bewoner Vredenburgplein

‘Het Vredenburgplein is ongezellig en leeg’

“Utrecht mist een karakteristiek stadsplein. De stad heeft meerdere pleinen die gebonden zijn aan een buurt, of een bepaalde historie of historisch gebouw. Veel van deze pleinen kunnen beter en functioneler ingericht worden. Het eerste plein dat de bezoeker vanuit Hoog Catharijne en de vele parkeerplaatsen tegenkomt op weg naar de binnenstad, is het Vredenburgplein. Dat is momenteel onduidelijk en ongezellig en het wordt vooral gebruikt om warenmarkten onder te brengen op minstens drie van de zeven weekdagen. De afgelopen jaren is het besef ontstaan bij de gemeente en de marktkooplui dat het plein een bijzondere ligging heeft op de scheiding van de nieuwe en oude stad. Een plek van ontmoeting. Een omsloten plein dat men een huiskamerfunctie wil toedichten. De grote warenmarkten kunnen dus beter op andere plekken worden ondergebracht. Het college van B&W heeft op 30 november 2016 een brief uitgedaan (‘Voortgang herinrichting en kunst Vredenburgplein’) waarmee zij een nieuwe weg inslaan: niet meer gebonden aan de marktlobby, niet alleen ruimte voor kramen. Een belangrijke passage uit deze brief met betrekking tot de doelstelling is: ‘goede inpassing van zitmeubilair en een volwaardige inpassing van kunst op het plein’. Binnen deze formulering past zonder meer de lang gekoesterde wens van bewoners: ‘zitbanken aan de periferie en een ontmoetingsmonument in het midden van het plein’.”

Manon van der Wiel, secretaris Commissie Welstand en Monumenten

‘Utrecht mag zich rijk rekenen’

“Utrecht mag zich rijk rekenen met een diversiteit aan mooie pleinen: verschillend van karakter, maat en functie. De Neude is een meer functioneel evenementen- en terrassenplein. Het Domplein heeft zijn door de geschiedenis bepaalde vorm en neveneffecten: de wind. Het Geertekerkhof heeft een eigen intieme sfeer en het Janskerkhof diverse functies die in de historische omgeving passen. Een stedelijk randplein als het Ledig Erf is bijzonder door zijn eigen schaal en sfeer en de pandhoven naast de Dom en bij de voormalige Mariakerk waan je je niet in de stad. Het Vredenburgplein kreeg door de bouw van de Hollandse toren meer het karakter en de schaal van een stedelijk plein. Ook het nieuwe centrum in Leidsche Rijn met een evenementenplein en een stadsplein voegt iets toe aan de stad. En de ontwerpen voor het Stationsplein zijn hoopvol; het is goed dat Utrecht aan beide stationszijden een verblijfsplein krijgt in de open lucht, die bij een station past – een stedelijk gemis vóór de herontwikkeling van het Stationsgebied. Goede pleinen moeten in winter en zomer hun eigen kwaliteit hebben en dat is in Utrecht het geval!

Wat denk jij?

Mist Utrecht een goed plein?

View Results

Loading ... Loading ...

22 Reacties

Reageren
  1. WH

    Genoeg pleinen maar sorry geen echte plein waar je lekker kan zitten relaxen en genieten na een flink dagje shoppen.
    Te sober en saai om even een pauze te nemen op de huidige pleinen.

  2. Katja

    Herbestraten Neude, auto’s weg en een FONTEIN ! Rustgevend geklater van water…

  3. paul

    eens met WH. Er zijn misschien wel mooie pleinen, maar de inrichting is gericht op stenen en flexibiliteit voor vanalles en nogwat dat je liever weg wil van de huidige pleinen dan er wilt verblijven.

  4. HH

    Op een bankje onder de platanen zoals in Frankrijk en Italie wordt het niet tenzij de aarde lekker doorwarmt dus koester wat je hebt.

  5. Erik

    Ze moeten van het Vredenburg iets maken als Leidsche Plein. Lekker veel terrasjes en (dans)kroegjes waar je savonds ook nog gewoon door kan gaan.

  6. Leeuw

    Het huidige Vredenburg is teveel stenen en te weinig aanzicht: de gebouwen er om heen zijn echt een ratjetoe. Bomen, een fontein, zitjes, een leuk terras, e.d. kunnen veel goedmaken, en dan ook nog wat doen aan die schreeuwerige lichtreclames en het wordt nog wel eens wat. Wat de winderigheid van het Domplein betreft: is daar niet iets aan te doen? Bijv. met altijd groene bomen, of, ik noem maar wat.

  7. Barend

    Een mooi plein bestaat daaruit dat het een fraaie gesloten gevelwand heeft. Utrecht kent slechts een verzameling tochtgaten. Wellicht heeft het Vredenburgplein de potentie uit te groeien tot een echt plein nu het aan intimiteit gewonnen heeft door de nieuwe wanden. Maar dan staat of valt alles wel met de inrichting. En daar is het wachten op.

  8. Sjonnie

    @ leeuw

    Jahoor. Slopen die toren.

  9. Katja

    Domplein moet gewoon weg, herbouwen dat middenschip ! Gelijk een mooie toeristische attractie erbij .

  10. Kees Truijens

    Noem het terras voor de rechtbak en het archief “Hamburgerplein” en Utrecht is weer een plein rijker. En @HH: onder de platanen.

  11. Joris

    Mariaplaats is een heel fijn pleintje, zeker sinds ze die plee daar hebben weggehaald. Domplein is veelbelovend met de nieuwe bestrating.
    Vredenburg is vreselijk en de Neude stelt ook niet veel voor en is vooral groot en kan wel een goeie herinrichting gebruiken.

  12. Luuk Upuuk

    De meningen over wat een plein zou moeten zijn, komen neer op een ruimte waar je al dan niet beschut rustig kunt zitten. Een prettig plein is naar mijn mening een open gedeelte waar je je niet bekeken voelt als je er diagonaal of dwars overheen loopt. De 2 foto’s hierboven van Neude en Vreeburg geven precies weer wat ik bedoel: een enge lege vlakte. Een fontein of een bandstand in het midden. Het Lepenburg (alhoewel een park) is een mooi voorbeeld. En zeker niet een grote open vlakte houden omdat er zonodig een paar keer per jaar iets op georganiseerd moet worden. En terrasjes zijn er in Utrecht meer dan zat. Je kunt als niet rokende minder valide je ‘s zomers bijna nergens meer normaal met je kinderwagen over het voetpad bewegen.

  13. Vincent

    Ik ben het grotendeels eens met wat Barend schreef ^^.
    Een goed plein geeft ruimte en beslotenheid tegelijk. Een goede gevelwand is noodzakelijk en het Vredenburg heeft die nu. Wat ook nodig is, is het gevoel “hier gebeurt het”. Wat ‘het’ dan ook maar moge zijn. De Neude heeft dat een beetje maar is te rommelig qua inrichting, te eenzijdig qua horeca en het plein heeft richting Voorstraat geen beëindiging, het loopt daar als het ware leeg.

    Horeca is een belangrijke component van een goed plein maar het is niet voldoende. Er moeten ook cultureel interessante onderdelen zijn die mensen bijeenbrengen (anders dus dan het afstandelijke kunstwerk op de Neude waarmee niemand iets lijkt te hebben). Er moet ruimte en gelegenheid zijn om op verschillende manieren samen te komen of ‘iets’ te beleven. Ik begrijp daarom ook wel de roep om een fontein op het Vredenburg. Als je daar op de rand kunt zitten met een ijsje, ontstaat er direct een informele ontmoetingsplaats.

    Belangrijk is ook dat een plein van gevel tot gevel vlak is. De Neude scoort heel slecht op dat punt. Er is een platform gemaakt met een hardstenen rand dat het plein juist scheidt van de bebouwing, een doodzonde wat mij betreft. Nu ligt er een eiland dat zich heeft losgemaakt van de functies eromheen.

    Op een goed plein is ook veel toegestaan. Van alleen de festivals en een markt kan een plein niet bestaan. Je wilt er ook de straatartiesten zien, acties van belangengroepen, zelfs een straatverkoper die prullaria aan de man brengt, geeft een plein meer inhoud.

    Ik geloof er niet heel erg in dat het tonen van historie in de bestrating, zoals de vormen van de Middeleeuwse bebouwing op het Domplein, werkelijk iets toevoegt. Ik heb er geen last van hoor, maar je maakt er geen plein mee en als de bestrating te grote onderscheiden vertoont, versnippert het plein weer, iets dat je nou juist niet moet willen.

    Kiosken zijn ook goed. De Neude zou opknappen als aan de open kant een permanente optrekje zou staan waar je kranten, iets te eten of drinken, een ansichtkaart etc. kunt kopen. Maar dan niet zoals op het Janskerkhof waar ze met de kont naar het plein staan. Je wilt de levendigheid aan de binnenkant, niet aan de straatzijde.

    Om te functioneren, moet een plein iets hebben voor iedereen, voor bewoners en toeristen, voor jong en oud, voor alle lagen van de bevolking. Nou ja, zo denk ik er tenminste over.

  14. Massegast

    Na 40 jaar praten verdwenen de auto’s van de Neude. En wat komt ervoor terug: geen leuk open plein, maar het ene festival na het andere. Omheind door schuttingen. Alleen in het winterseizoen kun je diagonaal over de Neude lopen. Vraag: mag de Gemeente, ‘als ondernemer’, de openbare ruimte zomaar aan de lopende band verhuren. Die ruimte is toch van en voor iedereen!

  15. Kik

    Maak het Janskerkhof auto-vrij, en je hebt een pittoresk knus pleintje. Waar zaterdags een gezellige bloemenmarkt is.

  16. J

    @Massegast

    Die discussie is hier al deels gevoerd. https://www.duic.nl/cultuur/neude-komende-weken-weer-festivalhart-tweetakt

    @Leeuw

    Nee, alleen met bruine of blauwe bomen.

  17. Bill

    Heel Utrecht vraagt om een fontein, steekt de gemeenteraad een “kunstwerk” voor op het Vredenburg. Zegt genoeg over het luisteren van de kliek op het gemeentehuis naar zijn/haar bevolking, erg teleurstellend….

  18. Hans Rozema

    Waar ik niemand over hoor is maak van de Neude of Vredenburg een stadsparkje met Fontijnen
    en bankjes waar de mensen na het winkelen kunnen genieten.

  19. JB Bok

    Rommel op het Vredenburg,
    Rommel op het Neude,
    Weg met die troep op het Neude , wat er nu staat 06/04 2017
    Is echt niet om aan te zien.
    Terrassen, of gewoon helemaal leeg, (Vrijthof M.)
    JBB.

  20. Zonnewende

    Eens met Kik

  21. Cico

    Vredenburg moet nodig worden heringericht. In ieder geval een bestrating met meer klasse. Nu kom je een gloednieuw winkelcentrum uit en eindig je op een plein met de allure van een parkeergarage met een vislucht.
    Een fontein is hartstikke gaaf, maar we kennen in Nederland niet de traditie zoals in Frankrijk met hun fonteinen van ruim 200 jaar oud. Dat soort grandeur past bij een zonnekoning, die pretenties heeft Nederland nooit gekend. Nederlandse fonteinen zijn daarom bijna altijd sproeiers met wat LED-verlichting erop… weinig onderhoud maar ook een beetje schraal.
    Ik zou eerder inzetten op een goed openbaar kunstwerk, de kiosk weer terug met koffie/thee en een broodje, zitplekken en de platanen wat beter betrekken bij het plein.
    De markt kan wat mij betreft naar het Jaarbeursterrein. Logistiek veel beter, nog altijd goed bereikbaar te voet/fiets en zo krijgt het westen van de stad meer een lokale centrumfunctie naast de huidige regionale functies (jaarbeurs, mega-bios, casino, musicals, HC). Stem voor mij voor het komende lokale dictatorschap!

  22. Dirk

    Cico 8/4/2017 – 11:53

    “Een fontein is hartstikke gaaf, maar we kennen in Nederland niet de traditie zoals in Frankrijk met hun fonteinen van ruim 200 jaar oud. Dat soort grandeur past bij een zonnekoning, die pretenties heeft Nederland nooit gekend. Nederlandse fonteinen zijn daarom bijna altijd sproeiers met wat LED-verlichting erop… weinig onderhoud maar ook een beetje schraal.”

    Dit.

    Ook inwoners van Utrecht hebben een verantwoordelijkheid naar hun bestuurders toe om niet te veel de details in te vullen, want dan krijg je een slap compromis dat veilig, onderhoudbaar, zo goedkoop mogelijk is en wat voldoet aan alle mogelijke gebruikssituaties die het bestemmingsplan toelaat, maar wat zelfs de voorstanders van een fontein niet meer aanspreekt.

    We moeten ons niet bezighouden met de exacte invulling van pleinen. We moeten vertellen wat we belangrijk vinden in de inrichting: moet het klasse uitstralen? Verwonderen? Moet het ervoor zorgen dat mensen elkaar gaan ontmoeten daar? Moeten kinderen er kunnen spelen? Moet het evenementen kunnen faciliteiten? Concerten? Al deze randvoorwaarden gaan het ontwerp beïnvloeden.

    Ook de inwoners van Utrecht hebben een verantwoordelijkheid om te denken voordat ze iets zeggen (en doen).

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).