Modemerk Supreme komt met Gerrit Rietveldstoel in een nieuw rood-wit jasje Modemerk Supreme komt met Gerrit Rietveldstoel in een nieuw rood-wit jasje

Modemerk Supreme komt met Gerrit Rietveldstoel in een nieuw rood-wit jasje

Modemerk Supreme komt met Gerrit Rietveldstoel in een nieuw rood-wit jasje
Foto: Supreme
Het Amerikaanse lifestyle- en modemerk Supreme heeft de wereldberoemde Rood-blauwestoel van Rietveld in een nieuw jasje gestoken. Op de uitvoering uit de collectie voor het najaar van 2022 staat met grote letters het rood-witte logo van Supreme.

Het Amerikaanse lifestyle- en modemerk Supreme heeft de wereldberoemde Rood-blauwestoel van Rietveld in een nieuw jasje gestoken. Op de uitvoering uit de collectie voor het najaar van 2022 staat met grote letters het rood-witte logo van Supreme.

Het originele ontwerp van de stoel is van de Utrechtse architect en meubelontwerper Gerrit Thomas Rietveld. Hij staat bekend als een van de leden de Nederlandse kunstbeweging De Stijl, waar ook Theo van Doesburg en Piet Mondriaan bij zaten. De Rood-blauwe stoel is het bekendste meubel van de ontwerper.

Het eerste ontwerp van de stoel dateert uit 1917 en het eerste prototype is in 1918 gemaakt. “Met deze leunstoel reduceerde Rietveld de traditionele armstoel tot 13 latten met een vierkant profiel, twee armleuningen met een rechthoekig profiel en twee rechthoekige panelen die de zitting en leuning vormen”, is te lezen op de website van Rietveld Originals, opgericht door de kleinzoon van Gerrit Rietveld. “Hij ontdeed met dit ontwerp de traditionele stoel van haar volume en legde de nadruk op functionaliteit.” Italiaanse meubelproducent Cassina bracht de stoel opnieuw uit in 1973.

Supreme

Met de nieuwe uitgave verlegt Supreme de nadruk naar het visuele vlak: op de rugleuning van de stoel staat het logo van het Amerikaanse merk dat bekendstaat om streetwear – maar ook om opmerkelijke samenwerkingen.

Zo bracht Supreme eerder al voorwerpen uit als bakstenen, tandenstokers, anatomische modellen van het mannelijk en vrouwelijk geslacht. Alles met het bekende rood-witte logo.

Het frame van de Supreme-uitvoering van Rietveldstoel is van beukenhout. De zitting en leuning zijn van berkenhout, met fineer van beukenhout. De (start)prijs van de stoel is nog onbekend.

9 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Gegarandeerd dat dit een hit wordt op Kanaleneiland en Overvecht.

 2. Paul

  Niet bepaald een subtiel ontwerp, anderzijds als het echt bijdraagt aan de wereld bekend het van top Designer Architect Rietveld is het zinvol.
  Utrecht zelf mist nog altijd een grote variant van de stoel… op een rotonde of plein….
  Daar is de gemeente veel te zuinig in.

 3. Knuppel

  De nieuwe “ontwerper” heeft geen overuren hoeven te maken. Dat protserige logo is wel verdiend. Maar dan koop je dus een stoel die niet lekker zit én er nu ook lelijk uitziet. Dat moét wel Amerikaans zijn.

 4. Hans

  Een klein busje rood (om die wansmakerige belettering weg te lakken) een blikje donkerblauw voor de zitting, een potje zwart (pootjes, onderstel en armleuningen) en een miniblikje geel voor de kopse kanten. Zo maakt u er in een mum van tijd weer zelf een echte Rietveld van!

  Maar wil je ‘t voordeliger doen: maak er zelf eentje. Ze zitten beter dan je denkt kan ik u verzekeren.

  Met dank aan Gerrit Rietveld voor dit onsterfelijk goede ontwerp.

 5. Hans

  @ Paul
  “Utrecht zelf mist nog altijd een grote variant van de stoel… op een rotonde of plein….”

  Ga even naar de Bosboomstraat, hoek Van Ostadelaan. Op een steenworp afstand van het pand waar Rietveld ooit zijn meubelmakerswerkplaats had. Daar staat er eentje hoor.

 6. Marjolein

  @Paul, er staat een grote variant van deze Rietveld stoel in Utrecht Oost, bij het kruispunt van de Adriaan van Ostade laan met de Bosboomstraat. Op een steenworp afstand van Rietveld’s atelier

 7. Eug

  @ Paul -> Adriaan v Ostadelaan staat er een. Vlak bij de werkplaats van Rietveld

 8. Fred

  @paul: kijk anders eens op het kruispunt bij het diak

 9. Moniek

  Hier past alleen de reactie: Amerikaanse wansmaak

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).