Moeder zoekt tevergeefs naar passende woning voor gehandicapt zoontje: “Er is geen houden meer aan” | De Utrechtse Internet Courant Moeder zoekt tevergeefs naar passende woning voor gehandicapt zoontje: “Er is geen houden meer aan” | De Utrechtse Internet Courant

Moeder zoekt tevergeefs naar passende woning voor gehandicapt zoontje: “Er is geen houden meer aan”

Moeder zoekt tevergeefs naar passende woning voor gehandicapt zoontje: “Er is geen houden meer aan”
De inmiddels meer dan 1.500 keer gedeelde Facebookpost
De Utrechtse Romy Seep heeft voor haar gehandicapte zoontje gisteravond ten einde raad op Facebook om hulp gevraagd. Ze hebben met spoed een passende woning nodig. Haar hartenkreet is inmiddels al ruim 1.500 keer gedeeld. 

De Utrechtse Romy Seep heeft voor haar gehandicapte zoontje gisteravond ten einde raad op Facebook om hulp gevraagd. Ze hebben met spoed een passende woning nodig. Haar hartenkreet is inmiddels al ruim 1.500 keer gedeeld. 

Al anderhalf jaar zoekt ze tevergeefs en met urgentie naar een passende woning. Het zoontje van Seep, Qwin (2), heeft een zeldzame chromosoomafwijking en is daardoor meervoudig complex gehandicapt. Hierdoor zal hij naar verwachting nooit kunnen lopen en zal hij altijd van anderen afhankelijk blijven. Het huis waarin Seep samen met haar verloofde en kinderen momenteel woont, is veel te klein voor de aanpassingen die nodig zijn om de steeds groter wordende Qwin te verzorgen.

“We moeten wachten”, schrijft Seep op Facebook. “Al anderhalf jaar. Dat gaat bijna niet meer. Want wat als onze zoon op de trap een epileptische aanval krijgt? Geen houden meer aan. Of wat als hij valt als wij hem van de douchebrancard moeten tillen omdat deze door ruimte gebrek niet in hoogte verstelbaar is?”

Ondanks dat het gezin medische urgentie heeft, dus voorrang heeft op andere woningzoekenden, hebben ze nog steeds geen woning kunnen vinden die aangepast is of makkelijk aangepast zou kunnen worden. Dat resulteert in wanhoop. “Is er dan NIEMAND, bij de gemeente of woningcorporaties die iets kan doen? Ik weet dat we niet de enige zijn, maar voor zulke schrijnende gevallen moet toch hulp komen?”

Seep vreest dat haar kind straks gedwongen uit huis moet worden geplaatst, omdat thuis verzorgen niet meer mogelijk is. Haar kind wordt steeds zwaarder en is straks niet meer makkelijk te tillen, wat aanpassingen noodzakelijk maakt. “Help ons en gezinnen in soortgelijke situaties. We hebben er niet om gevraagd en moeten al zoveel inleveren. Een passende woning maakt het leven met een beperking zoveel makkelijker en rustiger”, is de oproep die Seep doet op Facebook.

‘Onwenselijk’

Het bericht bereikte ook PvdA-raadslid Bülunt Isik. “Ik weet dat mensen in bepaalde situaties vaak machteloos zijn”, vertelt hij aan DUIC. “Er zijn mensen die simpelweg niet gehoord worden door de overheid of een corporatie, omdat deze zich schuilhouden achter regelgeving.”

Daarom heeft Isik besloten een helpende hand te bieden. “Uw situatie vind ik erg vervelend”, schrijft hij in een Facebookreactie onder het bericht. “Naar aanleiding van uw verhaal zou ik graag willen dat u mij vandaag belt.” Vanochtend om halftien hebben de twee daarop een telefoongesprek gehad. “Tijdens het gesprek heb ik aangegeven dat ik nooit een garantie kan geven dat er een oplossing komt. Wél kan ik er voor zorgen dat het probleem onder de aandacht komt”, benadrukt Isik. “Ze stuurt nu alle informatie over haar situatie door via de mail en dan ga ik kijken wat de mogelijkheden zijn.”

Het raadslid herkent het probleem van Seep. Hij vindt dat het huidige college veel te weinig aandacht geeft aan het bouwen voor specifieke doelgroepen, zoals ouderen en zorgbehoevenden. Ook sociale huurwoningen worden volgens hem te weinig gebouwd. “Ik ben oprecht bang dat mensen met een kleine portemonnee en mensen die zorgbehoevend zijn de stad uitgeduwd worden. Dat is onwenselijk en onacceptabel. De stad is voor iedereen. Ook voor deze mevrouw en haar gezin.”

Isik ziet ‘actief grondbeleid’ als de oplossing. Hierbij wordt van te voren besloten dat er op een plek een x percentage sociale huurwoningen of aangepaste woningen komen. “Er moet maatwerk geleverd gaan worden”, stelt hij.

7 Reacties

Reageren
 1. Rietje

  Meneer Isik is altijd degene die zijn nek durft uit te steken. Bravo.
  Waar blijft de rest ? Dit kan toch heel veel beter ? Hoog tijd voor een beter beleid.
  Deze mevrouw is idd niet de enige die geen aangepaste woning kan vinden,
  En met alle eigen bijdragen tegenwoordig kun je het ook niet anders oplossen.
  Behalve als je veel geld hebt.
  Sowieso is het vinden van een betaalbare woning niet meer te doen.
  voor zieken en gehandicapten is het een hele opgave geworden om nog een beetje mee te draaien.
  Onnodig en beschamend in zo’n rijk land.
  Ik hoop dat er snel een oplossing komt. Sterkte,

 2. Gemeente Utrecht

  We hebben al langer contact met de familie over deze situatie. Omdat het ook in onze ogen te lang duurt, hebben we in november de urgentie uitgebreid waardoor ze meer kans maken op een huis. De bemiddeling voor een woning loopt via het Vierde Huis. We zoeken daarbij naar een geschikte woning waar de familie voldoende ruimte heeft om de zorg te verlenen die nodig is. Helaas is het nog niet gelukt om zo’n woning te vinden. We doen al het mogelijke om te zorgen voor een snelle en goede oplossing voor dit gezin. ^PP

 3. Peter Oud

  Was het vroeger de hele dag feest en ajooo jippie hosanna voor meervoudig gehandicapten Rietje? Wat schitterend en wat jammer dat ik die tijd in mijn lange leven nooit heb mogen ervaren.

 4. s.u.

  Wij zitten met zijn 5-en in een flat op 2 hoog zonder lift.
  Kinderen van 18 en 14 en 11 slapen met zijn 3-en op een piepkleine slaapkamer.
  Huis is slecht geïsoleerd ‘s zomers bloedheet en ‘s winters niet warm te stoken.
  Kinderen vaak ziek.
  Vochtige en beschimmelde muren.
  Woningbouw Portaal doet er niks aan.
  Het enige wat ze doen is een brief sturen als je je huur niet op tijd betaald.
  10 jaar ingeschreven maar nog steeds niet aan de beurt.
  Kom eens een keertje kijken mensen van de media en zie hoe Nederland met zijn burgers omgaat.
  Oh ja, ik ben gewoon iemand die werkt voor zijn centen.

 5. Anna

  Er is een nijpend tekort aan betaalbare en passende woningen. Dat is al langer zo. Toch wordt er helaas nog teveel weggekeken door corporaties en politiek die weliswaar geen woningen uit de hoge hoed halen, maar wel door hun beleid en zeggenschap voor veranderingen kunnen zorgen. Tijdens het stadspodium wonen bleek dat maar weer. Grote groepen mensen leven in stille armoede aangezien ze vaak 50% of meer aan kale huur betalen. Daar is echt geen rek meer om nog ergens te besparen of ene huis te kopen. Wat wellicht een oplossing zou kunnen zijn. Het is bizar dat een gezin als deze al zo lang wacht. Hoe vaak komt zo iets specifiek voor? Kan hier dan niet maatwerk komen en geef die mensen een woning. Bouw er voor mij part een, of kijk in andere gemeentes (werk samen) of ze hier tijdelijk wel heen kunnen in afwachting van, kortom ga in dailoog en kom in actie . Ook buiten de gebaande paden. Regels zijn niet voor niets opgesteld , als ze alleen heel rigide worden dan gaat het mis.

 6. Marieke

  Weten jullie nog, een aantal jaar geleden? De regering was van mening dat de woningbouwverenigingen zsm veel huurwoningen op de koopmarkt moest gooien, want iedere NL moest bij voorkeur een huis kopen. Gewone mensen konden toen al zien dat dit een belachelijk idee was. En nu roept de overheid verbaasd: ‘oh, er moeten meer sociale huurwoningen gebouwd worden!’ DUH!

  Ik word hier zo moe van. Hetzelfde gebeurt in de zorg. ‘Alle verzorgingshuizen moet dicht, want mensen moeten langer thuis wonen.’ Een paar jaar later: ‘o jee, er zijn te weinig bedden voor mensen die (al dan niet tijdelijk) niet thuis kunnen wonen.’ O ja joh? Goh.

 7. Rietje

  @peter oud.
  Ehm… Zei ik iets in die richting dan ?
  Het is altijd moeilijk geweest, maar de kraan is de afgelopen jaren verder dichtgedraaid en het woningaanbod is vreselijk.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).