Moet bedelen in Utrecht verboden worden? Moet bedelen in Utrecht verboden worden?

Moet bedelen in Utrecht verboden worden?

Moet bedelen in Utrecht verboden worden?
Moet bedelen in Utrecht verboden worden? Die vraag stond vorige week dinsdagavond centraal tijdens een bijeenkomst van hulporganisaties, ondernemers en de politiek. De conclusie? Er is een flink verschil van inzicht. Waar ondernemers onder meer spreken over ‘criminele bendes’ en het ‘jatten van tassen’ en de hoop dat een verbod helpt om de ergste overlast tegen te gaan, benoemen hulpverleners vooral de gevolgen van een verbod voor lokale bedelaars in de stad. En de politiek? De grootste partijen GroenLinks en D66 lijken na het gesprek nog minder te porren voor een verbod. VVD Utrecht heeft een bedelverbod wel opgenomen in de plannen.

Moet bedelen in Utrecht verboden worden? Die vraag stond vorige week dinsdagavond centraal tijdens een bijeenkomst van hulporganisaties, ondernemers en de politiek. De conclusie? Er is een flink verschil van inzicht. Waar ondernemers onder meer spreken over ‘criminele bendes’ en het ‘jatten van tassen’ en de hoop dat een verbod helpt om de ergste overlast tegen te gaan, benoemen hulpverleners vooral de gevolgen van een verbod voor lokale bedelaars in de stad. En de politiek? De grootste partijen GroenLinks en D66 lijken na het gesprek nog minder te porren voor een verbod. VVD Utrecht heeft een bedelverbod wel opgenomen in de plannen.

Bedelen is zo’n onderwerp dat de afgelopen jaren af en toe weer boven komt drijven. Op dit moment is bedelen niet verboden in Utrecht, maar de roep om het wel te verbieden klinkt vanuit sommige groepen al enkele jaren. Vooral ondernemers uitten kritiek op de aanwezigheid van mensen die om een aalmoes vragen. Dat was ook dinsdagavond tijdens de raadsinformatiebijeenkomst het geval. Een bestuurslid van Koninklijke Horeca Nederland sprak over ‘gasten van horecazaken die constant worden aangesproken’, ‘vaak door meerdere personen’ en als een bezoeker dan in gesprek zou gaan kan het zomaar zijn dat ‘je telefoon wordt gejat of hele tassen verdwijnen’. Het Centrummanagement Utrecht pleitte ook voor een verbod en sprak onder meer over ‘criminele bendes’ die overlast veroorzaken. Winkeliersvereniging Lombok probeerde zich iets genuanceerder uit te spreken en sprak over rondreizende bendes waar ‘een beetje de zweem van criminaliteit’ te bekennen is.

Er vielen harde woorden, maar de ondernemersverenigingen benadrukten ook allemaal het verschil tussen de ‘bendes’ en de ‘gewone Utrechtse bedelaar’ of Straatnieuwsverkoper. Voor de groep Utrechters zou aandacht moeten zijn en eventueel hulp als dat nodig is. Ondernemers zouden ook goed contact hebben met deze groep. De winkeliersvereniging Lombok noemde ook het vele liefdadigheidswerk dat de ondernemers in de Kanaalstraat verrichten en de inzamelingen die regelmatig gehouden worden.

Verschil

Maar het verschil tussen de zogenoemde bendes en de reguliere Utrechtse bedelaar is juist ook het grote struikelblok. Want een verbod voor de één, is ook een verbod voor de ander. De harde woorden zorgden ook voor frictie tijdens het gesprek op dinsdagavond. Er werd onder meer kritiek geuit op de term ‘criminele bendes’, want bedelen mag op dit moment gewoon, dus daar is weinig crimineels aan. Verschillende welzijnsorganisaties kwamen aan het woord tijdens de bijeenkomst en spraken zich allemaal uit tegen een verbod. Fred Smits van Stichting Rechtop gaf aan te ‘walgen’ van wat hij hoorde. “We hebben het hier over mensen (…) ga nou niet iedereen die bedelt op straat bestempelen als een slechte bedelaar.” Een aanwezige van Stichting Goud voegde toe: “Er wordt een beeld neergezet of er supergrote organisaties in Utrecht zijn die mensen geld uit de zakken willen kloppen.”

Bendes, criminele organisaties, Oost-Europese families, Utrechtse bedelaars; het zijn termen die voorbij kwamen en het klopt natuurlijk dat de volledige groep bedelaars in de stad niet bestaat uit allemaal dezelfde soort mensen. Zowel de gemeente, als de ondernemers en welzijnsorganisaties bevestigen dat ook en het is bekend dat er soms families uit andere delen van Europa georganiseerd hierheen komen om te bedelen.

Welzijnsorganisaties

Maar waar de ondernemers pleiten voor een algeheel verbod, spreken de welzijnsorganisaties zich uit tegen zo’n maatregel. De aanwezige welzijnsorganisaties menen dat overlast, die soms gepaard gaat met het bedelen, al aangepakt kan worden. Overlast veroorzaken is namelijk wel verboden. Een hulpverlener van Jellinek zei dat ‘een algemeen bedelverbod enorm veel mensen zal raken’ en een verbod ‘brengt schade toe aan onze eigen daklozen’.

Een medewerker van het Leger des Heils voegde toe dat ook hij de politie belt als ze overlast of misstanden zien met vermeende ‘bendes’, maar benadrukte ook dat er in Utrecht – een stad waar Sint-Maarten de beschermheilige is – ruimte moet zijn voor bedelen. ‘Daklozen horen net als jij en ik ook bij de stad’ en ‘we moeten elkaar aanspreken op gedrag om goed te kunnen samenleven’. Een verbod zou daarbij volgens de welzijnsorganisaties niet helpen.
Dat een verbod specifiek gericht op groepen die vanuit buiten Utrecht naar de stad komen om hier te bedelen niet mogelijk is, liet ook een medewerker van de gemeente Utrecht weten. “Maar hinderlijk gedrag als opdringerig zijn, aanklampen of bewust de weg versperren is op dit moment wel al tegen te gaan. Dat mag namelijk niet.”

Meldingen

Hoe vaak komen er eigenlijk meldingen binnen bij de gemeente Utrecht over bedelen? In heel 2021 werden er 19 meldingen gedaan in de binnenstad, in heel Utrecht waren het er 149. In 2020 was dit nog 127 en in 2019 in totaal 114. De raadsinformatiebijeenkomst was bedoeld om de gemeenteraad bij te praten over het onderwerp, zodat een verbod mogelijk op de agenda komt.

Maar de grootste partijen in de gemeenteraad, GroenLinks en D66, hebben laten weten geen voorstander te zijn van een verbod. D66-lijstrekker Maarten Koning vertelt dat ze daar twee redenen voor hebben: “Hinderlijk gedrag (door wie dan ook, ook bedelaars) is al verboden in de APV, en daarnaast is vragen om een gift/gunst een manier voor iemand om een beroep te doen op medemenselijkheid, dat willen wij niet verbieden.” De VVD heeft wel nadrukkelijk in het verkiezingsprogramma staan dat bedelen verboden moet worden.

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

50 Reacties

Reageren
 1. Berend

  Als het overduidelijk geen ‘plaatselijke’ bedelaars zijn, lijkt het goed om ze van de straat te halen en een tijdelijk warm onderkomen en zorg te geven, waarbij de bedelbaas ze even kwijt is. Kijken hoe snel dat werkt? Maar zijn ze er nog, of is het voorbij, net als met de zuid-amerikaanse inheems gekleede muzikanten? Dat was nog wel gezellig en meteen het verschil. Gratis tip dus aan de bedelaars, panfluit er bij!

 2. Herman

  Mis de poll waarin de lezer antwoord op de vraag kan stellen.

  Mijn antwoord:JA

 3. Joris

  Ja, net zoals ipad bedelaars verboden zouden moeten worden.

 4. JdV

  Het antwoord is: Ja, bedelen moet verboden worden in Utrecht.

 5. Luuk Upuuk

  Er is een probleem en door de symptomen te verbieden, gaat het probleem niet weg. Ik stel voor armoede te verbieden.

 6. Natte Otter

  Ja, is idd het antwoord. Maar wat dacht je van een bedelvergunning? Mooie bureaucratische oplossing, waarbij mensen die hier ‘vandaan’ komen deze kunnen aanvragen. Mensen die uit diep oostblok met een busje worden neergezet en kreupel lopen daar geen aanspraak op maken?

 7. Esrin W.

  Je kan al járen niet meer door de stad lopen zonder dat je om het kwartier om geld wordt gevraagd. En dan al die bubbeltypes die nog wat geven ook. Wat denk je nou zelf? Dat ze hier een maaltijdsalade van gaan kopen?

 8. Dennis

  Mensen die bedelen doen dit veelal uit bittere noodzaak.
  Natuurlijk zit er gajes bij met andere intenties maar in de basis zijn bedelaars de wanhoop nabij.
  Het schril contrast met mensen op een terras die middelen over hebben (anders zit je niet op een terras) in is erg triest.
  De huidige woningnood en steeds duurder wordende voorzieningen, voedsel zullen voor een verdere stijging van bedelaars zorgen.
  Als men dit gaat verbieden zullen de mensen die bedelen niet anders kunnen dan over gaan tot straatroof en inbraak om aan hun basisbehoeften te komen.
  De groeiende cijfers (opmerkelijk gezien de lockdowns waarbij alles dicht was) bevestigen dit.
  Het zou daarom niet humaan zijn dit te verbieden.

 9. Speak Upje

  Er is een verschil tussen een individuele bedelaar die vanuit armoede handelt en georganiseerde bendes (georganiseerde misdaad).

  Overigens zijn er meerdere organisaties in Utercht die daklozen helpt. Daar is dus een oplossing. Voor criminaliteit is ook een oplossing. Nu nog handelen.

 10. Lombokker

  Als er zo’n Oost-Europese groep bedelaars neerstrijkt, kun je er van uitgaan dat er behalve de (zichtbare) bedelaars ook een bosje zakkenrollers en winkeldieven meekomt. Bedelen is in Nederland ook niet nodig aangezien er sociale voorzieningen zijn. Daarnaast is er momenteel in veel sectoren een flink tekort aan personeel, ook voor personeel dat laag is opgeleid.

  Wat mij betreft mag er een verbod komen!

 11. De count

  @Natte otter, precies. Vergunning, leges, afdracht aan de staat, inkomstenbelasting, de hele rimbam. Lang leve de bureaucraat

 12. Massegast

  Het acteerwerk vind ik vaak wel sterk

 13. Klaagzang

  @natte otter, precies dat ja. Vergunnen, iedereen blij. De meest “Utrechtse bedelaars” staan gewoon ingeschreven bij nachtopvang ed en zijn dus bekend. Zij blij want met vergunning is de concurrentie van de buitenlandse bendes weg. En de ambtenaren ook blij want die kunnen wat vergunnen, controleren, evalueren, stuurgroep benoemen, bewoners informeren, participatie bijeenkomsten organiseren en leges vragen. En de binnenstadbewoners kunnen dan daar weer bezwaar tegen maken en handhavingsverzoeken indienen. En hier op duic kunnen we daar dan weer over klagen. En als er niets gebeurd kunnen we daar over klagen. Top eigenlijk zeg

 14. Nico

  Democratie…?
  Binnenkort mogen we weer naar de stembus en men heeft nog even dus regel een mogelijkheid voor de Utrechtse burger om te kiezen. Twee mogelijkheden lijkt mij zat. Ja bedelen verbieden of Nee, bedelen niet verbieden, Maar ik denk dat die voor onze dames en heren te simpel is in het gemeente huis. Want eerst zal een ieder er een plasje over willen doen en dan komt de angst dat de burger anders kiest dan de gemeente wil. Uhh, dat heb ik eerder gehoord….Oh ja, de euro…
  Nico

 15. Mark

  Wat een belachelijk idee weer. Bedelen los je niet op door het te verbieden, maar de reden waarom ze er überhaupt voor kiezen om te gaan bedelen op te lossen. Hier raak je ook mensen mee die écht niet meer kunnen. Niet dat ik verwacht dat de VVD dat iets zal uitmaken.

 16. Bill

  Jazeeker dat het verboden moet worden. Dit zijn Oost-Europese bendes die ‘s ochtends mensen uitladen om ze het centrum in te sturen voor een een beetje zielig doen. De naïviteit van de gemeenteraad is stuitend dat dit sowieso nog een vraag moet zijn.,

 17. Joop

  Bedelverbod direct invoeren.

 18. Guus

  @Natte Otter, je vergeet de legeskosten a € 50,- per vergunninghouder per dag

 19. W.

  Een vergunning om te bedelen is wel heel erg VVD-stijl barmhartigheid richting kwetsbare mensen in de samenleving

 20. Thuisblijver

  JA: verbieden.
  In Nederland is geen armoede (wij behoren tot de 1% rijkste wereldburgers). Ook iemand met een uitkering is altijd nog in staat om rond te komen, ja, de nieuwste iPhone zit er niet in voor deze groep, maar dat geldt ook voor de meeste werkenden.
  Organisaties als Leger des Heils pakken overigens (hulde) het probleem bij de wortel aan, door iemands leven weer een beetje te ordenen (een enkeling pakt zelfs dat niet op).
  En inderdaad dat Roemeense bedelende tuig, X5 op de parkeerplaats op de hoek, kun je dan gelijk oppakken.

 21. Binnenstadbewoner

  Ja natuurlijk moet er een bedelverbod komen en dan gelijk voor heel Utrecht.

 22. Henk

  Ja, bedelen is geen oplossing voor mensen met een verslaving.

 23. Harm

  Ik zie dames vaak geld geven, ja zo creër je bedel problemen. Laatst wel komisch, drie-op-een-rij bedelaars binnen 20meter!

 24. jan

  Bedelen is voornamelijk een probleem als het niet ‘onze,’ bedelaars zijn maar georganiseerde misdaad vanuit Bulgarije

 25. Fred

  Graag direct verbieden !
  Het is irritant, en sommigen zijn zelfs vrij agressief, dan kan de politie er tenminste op handhaven.
  Dan gaan de bedelbendes hun theaterstukjes maar ergens anders opvoeren.

 26. Lachgas

  Wat toch een uitzending op TV dat dat bedelen georganiseerd werd? Na afloop werden de bedelaars opgehaald.

 27. Peter van Zoest

  Toegegeven, het is wel een schilderachtig gezicht: kerels die als arme vrouwtjes verkleed met de handen gevouwen op de stoep liggen en zogenaamd kreupelen die smekend om een aalmoes rond strompelen. Past mooi bij de viering van 900 jaar Utrecht. Welkom in de middeleeuwen!

 28. Utrechtsch

  Bedelverbod instellen voordat de terrassen weer opengaan. Ik ben zelf een 27 jarige man, maar ik vind het regelmatig intimiderend / ongemakkelijk hoe indringend er wordt “gevraagd”.

  Kan me niet voorstellen hoe het moet zijn als dame. Er wordt in Utrecht regelmatig gerept over straatintimidatie. Naar mijn mening is dit onderdeel van dat onveilige gevoel.

 29. Scherpschutter

  Een bedelverbod zou een regelrechte schande zijn. Een overheid heeft zich niet te bemoeien met de gedragingenbvan burgers en natuurlijk al helemaal niet wanneer het een volkomen onschuldige handeling betreft als een ander mens vragen of hij of zij wellicht vrijwillig wat geld zou willen afstaan. Het is een schending van de rechten van de mens.

  Geef bedelaars gewoon simpelweg geen rooie rotcent meer. Dan gaan ze vanzelf weg. Het zijn zijn heel vernuftige ondernemers die zich precies positioneren daar waar ze het meeste ophalen in een dag. Geef gewoon niets meer. Dan gaan ze vanzelf wel op zoek naar andere zoetsappige emo-sukkelaars om uit te buiten.

 30. George Knight

  Bedelen moet kunnen. Vooral door individuen. Maar als er sprake is van georganiseerde bendes lijkt dat iets anders.

  Het artikel geeft daarover geen duidelijkheid als het spreekt over ‘vermeende’ bendes. Wat bedoelt de journalist van de DUIC hiermee te zeggen? Bestaan de bendes nou wel of niet?

  Die onduidelijkheid verhindert een aanpak. De politie dient de georganiseerde bendes bedelaars die in Utrecht opereren in kaart te brengen. Dan kan daar vervolgens beleid voor gemaakt worden. Nu vaart de politiek blind op aannames en geruchten.

  Er is een verschil tussen ‘georganiseerde’ bendes en ‘buitenlandse’ bendes. Als die laatsten bestaat uit bedelaars uit een EU-lidstaat, zoals Bulgarije, Tsjechië of Roemenië, dan hebben ze het recht om onder voorwaarden in Nederland te verblijven. Bendes met bedelaars van buiten de EU kunnen juridisch makkelijker uitgezet worden.

  Het gevaar bestaat dat door uit te gaan van de gedachte ‘eigen bedelaars eerst’ een rangorde wordt aangebracht in het soort bedelaars. Gesteld dat ze niet in bende-verband opereren. Die rangorde is een valse tegenstelling die eerder gebaseerd is op populisme en nationalisme, dan op de wet en de medemenselijkheid.

  Als in Utrecht na onderzoek werkelijk een structureel probleem met georganiseerde bendes bedelaars bestaat, dan moet de politiek beslissen of het daar iets aan wil doen.

  Politiek, juridisch, maatschappelijk en politionele capaciteit lijkt een verbod voor die bendes niet haalbaar. Mits ze binnen de wet handelen. Maar een beleid van ontmoediging wel. De gemeentebestuur moet het voortouw nemen hoe dat precies ingevuld wordt.

  Vanwege het waterbed-effect verdient het aanbeveling voor het Utrechtse gemeentebestuur om over dit onderwerp te overleggen met het bestuur van de omliggende gemeenten, met de drie grote steden in het G4- overleg en met landelijke diensten op het gebied van criminaliteit, grensoverschrijdend verkeer en immigratie.

  Dit is geen onderwerp dat een rol behoort te spelen in de gemeenteraadsverkiezingen. Partijen die blijkbaar niet eens de feiten op een rijtje hebben, behoren hier geen campagne mee te voeren. Deels ook omdat het geen specifiek Utrechts onderwerp is. Het voedt te makkelijk het rechts-populisme en het wij/zij-denken. Daarom moeten de lokale media terughoudend zijn in hun aandacht voor de ‘vermeende’ bendes bedelaars.

  De opdracht voor ons allen is om te zoeken naar een min of meer structurele oplossing die het optreden van de georganiseerde bendes inperkt (indien hun bestaan werkelijk wordt aangetoond) waarbij compassie, redelijkheid, en rechtvaardig en doelmatig optreden van de gemeentelijke diensten het uitgangspunt blijft.

 31. Gregor

  Zoals wel vaker luistert de (linkse) politiek niet naar de wil van het volk, die zij altijd pretenderen te vertegenwoordigen. De wens lijkt mij duidelijk: verbieden!

 32. Alain

  Bedelaars doen niemand kwaad. Degenen die ergens zitten, kun je gewoon langslopen, degenen die je om geld vragen kun je gewoon “nee, sorry” tegen zeggen.

  Wat is dan het probleem?

  Het grootste probleem dat mensen met bedelaars hebben, lijkt vooral te zijn dat men het zo confronterend vind te zien dat er dusdanige armoede bestaat.

  Men wil graag de bedelaar uit het straatbeeld. De arme sappelaar, laten we die hard aanpakken!

  Intussen ligt Siewert van den Lienden ergens op een strand in Thailand met een mojito in de hand.

 33. W.

  @Gregor: Zoals wel vaker denken sommige mensen dat de DUIC-reacties de gehele samenleving vertegenwoordigen. Dat is niet zo. Hou eens op met dat onzinnige geneuzel over “de wil van het volk”.

 34. Pee

  ” Er werd onder meer kritiek geuit op de term ‘criminele bendes’, want bedelen mag op dit moment gewoon, dus daar is weinig crimineels aan. ”
  “Fred Smits van Stichting Rechtop gaf aan te ‘walgen’ van wat hij hoorde. “We hebben het hier over mensen (…) ga nou niet iedereen die bedelt op straat bestempelen als een slechte bedelaar.”
  ” “Er wordt een beeld neergezet of er supergrote organisaties in Utrecht zijn die mensen geld uit de zakken willen kloppen.”

  Dan hebben ze dit nog niet gezien zeker.
  https://www.youtube.com/watch?v=Ugyah2GEdTI
  https://www.youtube.com/watch?v=wZLx5pTzSDw
  https://www.youtube.com/watch?v=hZXf7iXDmO0
  https://www.youtube.com/watch?v=zftXdO_nMMk
  Laat ze hier dan eens antwoord op geven.
  Dat groenlinks en d66 het bedelen niet willen verbieden laat dus zien waar je stem niet naar toe moet gaan.

 35. W

  Ja, stoppen die bedelaars in Utrecht!
  Niemand hoeft in principe in Nederland te bedelen en op die
  Oost-Europese bendes zitten de Utrechters ook niet te wachten.
  Heb me steeds gestoord aan die accordionist, die op de zaterdagse bloemenmarkt de héle dag door dezelfde deun speelt! Verschrikkelijk!
  De bloemverkopers worden er gek van, maar durven hierover bij de gemeente niet te klagen. Maar ze betalen wel hoge precario voor hun bloemenkraam!

 36. Gbrie

  je kan beter een broodje en een kop koffie geven aan degene die bedelt: ik vraag altijd: wat ga je er mee doen. Is dat eten kopen dan krijgen ze nog steeds geen geld maar vraag ik wat voor eten en koop dat dan. Als ik dat zeg willen de meesten al niets meer..

 37. Wim Vreeswijk

  Er is m.i. zat werkgelegenheid in onze stad. Wellicht is hierin een mooie taak weggelegd voor het UWV en uitzendbureaus om eenvoudig werk aan te gaan bieden in de buitenlucht bij de bedelaars.

 38. G. de Vries

  Geleerd van vele reizen in Azië: geef geen geld maar food (eten).
  Misschien wel het beste ontmoedigingsbeleid want er komt geen geld binnen bij de bedelbaas.

 39. Bert

  Ik stel voor om gewoon speciaal gebieden voor bedelaars aan te wijzen, zoals bijvoorbeeld witte vrouwen, utrecht oost en in og in al. Hebben we gelijk twee vliegen in 1 klap: een plek om te bedelen en kunnen de deugers gelijk laten zien hoe medemenselijk zijn.

 40. Joop

  @Alain
  Kom eens langs in winkelcentrum de gaard
  daar staat altijd een uiterst vriendelijke man die vraagt om een muntje voor de nachtopvang.
  Toen m’n moeder sorry tegen hem zij trok hij van leer greep naar zijn kruis maakte een opmerking dat hij de vrouw met wit haar en de westerse ongelovigen wel eens iets zou leren en nog veel vulgaire taal.
  Boa aangesproken is door politie opgepakt s’avonds stond deze vriendelijke man er alweer met een halve liter bier.
  Bedelverbod afschaffen? Alain

 41. Kadoendra

  De VVD heeft nooit echt interesse getoond voor de minderbedeelde medemens, dus dit VVD voorstel sluit daar weer naadloos bij aan.

 42. Aa

  Nou moe, de enige acteurs in Utrecht die zonder subsidie draait en de gemeente wil er gelijk een einde aan maken! Het zijn ook goede acteurs, ze weten feilloos het schuldgevoel van jonge vrouwen aan te spreken wiens grootste tegenvaller in het leven een zomer zonder festivals is.

 43. Ellen

  Het probleem van de bendes is alleen op te lossen door een bedelverbod. Hoe naïef om te denken dat die mensen dat geld zelf mogen houden en dat je door het toe te staan armoede oplost. Het is pure uitbuiting en die mensen zijn er niet bij gebaat dat wij als Nederlanders die criminaliteit faciliteren.

 44. Pieter

  Heel graag verbieden.
  Mensen in armoede heel graag op andere manieren helpen.

 45. Oetski

  @Utrechtsch ik ben een dame en ik voel me helemaal niet onveilig met de bedelaars op straat. Voor de lokale bedelaars zorg ik dat ik wat kleingeld op zak heb. Probeer eens een praatje te maken met deze mensen, dan kom je erachter dat het gewoon echte mensen zijn, met gevoel en een levensverhaal. En het is hard werken hoor, bedelen, vooral nu je overal moet pinnen en dus bijna niemand meer contact geld op zak heeft. Ik vraag overigens niet wat ze voor het geld gaan doen. Het is nu immers hun geld, niet meer dat van mij.

 46. Moniek

  Werken voor je salaris is ook gewoon hard werken hoor, Oetski.

 47. LGT

  In eerste instantie is de Straatkrant in het leven geroepen om onze daklozen aan een extra centje te helpen. Het betrof bijna alleen maar Nederlandse daklozen.
  Toen kwamen de Bulgaren en Roemenen en die namen in korte tijd de hele Straatkrant over en nu ziet men alleen nog Oost Europeanen die de Straatkrant aanbieden.
  De Bedelaars van nu zijn uitsluitend Oost Europeanen die in bendevorm het hele land afstruinen en een schande zijn voor onze openbare ruimte.
  Dit vervuilende verschijnsel moet zo snel mogelijk geweerd worden van onze straten. Die bendes gebruiken schijn armoede en vangen op die manier heel veel geld.
  Advies: geef nooit wat.

 48. Joop

  @Oetski
  Mijn moeder is een dame op leeftijd (84)
  ging gewoon boodschappen halen en wordt zo onbeschoft bejegend (tuig)omdat ze nee sorry zegt.
  Ik hoop dat u dat u ook een keer nee zegt en ook zo bejegend word als een DAME dan spreek ik u nog

 49. Anne Marie ten Berge

  Om 4:00 uur in de vroege morgen van 4 januari jl. werd er bij mijn woning aangebeld. Ik opende op de 1ste verdieping een raam en zag een blanke man,(50) staan die zei: ” Sorry mevrouw dat ik aanbel, ik zag licht branden, ik ben dakloos, wilt u mij wat geld geven voor eten en lucifers om mijn sigaret aan te steken?” Even later ving de dakloze bedelaar het doosje lucifers, verzwaard met twee 2euro munten met beide handen op.

 50. Pee

  @Oetski
  Kijk even naar de linkjes in mijn vorige reactie , ben benieuwd wat je daar van zegt.

  @Anne Marie ten Berge
  Om even verderop weer aan te bellen om te kijken of er deze keer niemand thuis is en het huis leeg te halen.

  Een beetje heel erg naïef om te denken dat iemand voor lucifers lukraak ergens aanbelt terwijl je op straat ook iemand om een vuurtje kan vragen.
  Die twee euro is gewoon een bonus .

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).