De petitie ‘Broese moet blijven’ is inmiddels door bijna 6000 mensen ondertekend. Of deze oproep ook werkelijkheid wordt, is twijfelachtig. De gemeente wil het pand aan overnamekandidaat Kramer & Van Doorn tot 2016 verhuren. De ondernemers uit Zeist vinden dat een te korte periode om van de doorstart een succes te maken.
Tot nu toe heeft de gemeente niet aangegeven een langere huurperiode te overwegen, waarmee een einde van de boekhandel aan de Oudegracht dreigt. Moet de gemeente Broese een handje helpen? Dat is de vraag.
Michael Stoker, directeur van het Literatuurhuis: ‘Het zou zonde zijn als een boekhandel als Broese door een lullig huurcontract zal verdwijnen’
“De gemeente moet Broese absoluut helpen. Het is natuurlijk een zakelijk besluit, maar het zou zonde zijn als een boekhandel als Broese door een lullig huurcontract zal verdwijnen. Het is historisch cultureel erfgoed dat al drie eeuwen bestaat.
Deze stad heeft een universiteit waar veel aandacht is voor geestes- en literatuurwetenschappen. Bovendien profileert Utrecht zich als stad van kennis en cultuur. Zo’n stad moet gewoon een grote bibliotheek hebben. Een belangrijke functie van een boekhandel is ook die van een ontmoetingsplek. Daarin en in de hoeveelheid boeken zit de waarde van een grote boekhandel.
Deze plek is natuurlijk fantastisch, maar de locatie komt voor mij op de tweede plaats. Het gaat er om dat Broese kan blijven bestaan. Als dit niet kan op de huidige locatie, dan maar op een andere, net als in Amsterdam gaat gebeuren. Het gebouw van Staffhorst, waar de gemeente nu nog zit (CU2030, red.), zou ook fantastisch zijn.”
Sjaak Ramakers, fotograaf/schrijver: ‘Bij Broese en Polare werken alleen maar zombies die alleen maar boeken voor je kunnen bestellen of aanwijzen’
“Ik vind dat de gemeente niet moet helpen. Ik ben niet zo voor gesubsidieerde boekhandels. Eigenlijk heb ik het helemaal niet op grote boekhandels. Bij Broese en Polare werken alleen maar zombies die alleen maar boeken voor je kunnen bestellen of aanwijzen. Ik ga liever naar een kleine boekhandel waar het personeel mij en mijn smaak kent zodat ze tips kunnen geven.
Ik vind het niet erg dat een kleine boekhandel niet alles heeft. Als ze een boek niet hebben, bestellen ze het en heb ik het binnen twee dagen alsnog. Ik hoef niet alle boeken die er zijn door te bladeren.”
Marischa Verbeek, directeur van boekhandel Savannah Bay: ‘Een grote boekhandel als Broese zorgt ervoor dat mensen naar de stad komen’
“Mensen denken dat we blij waren toen Polare failliet ging, maar ik hoop juist dat Broese terug komt. Het is gunstig als Utrecht een bolwerk als Broese heeft, het trekt mensen naar de stad. Dat is goed voor de kleine boekwinkels, maar ook voor de gemeente. Het is ook niet goed als mensen denken dat er geen boekwinkel is in de stad. Dan gaan ze online boeken kopen, en dat is voor ons niet goed.
Voor concurrentie ben ik niet heel bang. We bestaan dit jaar 30 jaar, en hebben het altijd al op moeten nemen tegen Broese en later tegen Polare. We kunnen gewoon naast elkaar bestaan. Elke winkel is zo verschillend, zo anders. Blijven bestaan naast een grote boekhandel is voor ons ook gewoon een uitdaging, dat is juist leuk.
Het is niet het einde als Broese er niet zal komen, want er zijn nog veel boekwinkels in Utrecht. Maar het zou echt wel een verlies zijn voor de cultuur, voor boekliefhebbers, voor de universiteit. Het hoort er gewoon bij.”
Ingmar Heytze, dichter: ‘Ik vind het niet eerlijk tegenover de andere boekhandels als Broese geholpen wordt’
“Een boekhandel is een commerciële organisatie, dus ik vind niet dat de gemeente moet helpen. Waarom een slager niet, en een boekhandel wel? Bovendien zou ik het niet eerlijk vinden tegenover de andere boekhandels. Het zou natuurlijk wel jammer zijn als Utrecht geen academische boekhandel meer heeft, maar dat hebben we door Polare eigenlijk al lang niet meer. Mensen vragen zich af waar ze hun boeken moeten kopen als er geen doorstart komt van Broese. Daar verzet ik me tegen, want we hebben nog zeven andere boekhandels in de stad.”
René de Kam, historicus en schrijver ‘De Utrechtse Domtoren’: ‘Als hij blijft, moet hij wel worden zoals hij was’
“Ik vind dat de gemeente moet helpen waar dat zou kunnen. Het is een mooie, belangrijke en uitgebreide boekwinkel. Als hij blijft, moet hij wel worden zoals hij was. Broese had vroeger een grote collectie, met daarin ook bijzondere boeken. Het is belangrijk dat je vindt wat je wilt.”
Gemeente Utrecht: ‘We hechten veel belang aan de goede naam Broese, maar we hebben als eigenaar ook een vastgoedbelang’
“De gemeente Utrecht dwarsboomt de overname van Polare niet. Natuurlijk hechten we veel belang aan de goede naam Broese en zullen we hier uiterst serieus mee omgaan. De hand is wat ons betreft uitgestoken en we wachten op een goed bod. We hebben het immers wel over een toplocatie waar veel belangstelling voor is en we hebben als eigenaar ook een vastgoedbelang. Natuurlijk kijken we daarbij eerst naar de zittende huurders. De gemeente is er alles aan gelegen een goede oplossing te vinden.”
@ErikvanDoorn Als een van de eersten. #broesemoetblijven
— Ronald Giphart (@ronaldgiphart) 22 maart 2014
17 Reacties
ReagerenNatuurlijk moet Broese blijven !
Jan Scherjon. kleinzoon van H.W. Broese.
Nu snap ik waarom dhr Scherjon zo op zijn pik getrapt was, dat ik zei dat ik Broese een kloteboekhandel vond. Het was zijn opa!
Dus om te pesten: de voormalige Broese was toch echt een heel erge en deerniswekkende Bruna in het kwadraat. Je moest je om en over de top-10 boeken werken om ergens in de krochten nog een echt interessant boek te vinden – die jaren later inderdaad in De Slegte terecht kwamen.
Trouwens, er is er een die het goed ziet en dat is Ingmar Heytze. We gaan de edelsmederij van dhr Scherjon toch ook niet subsidiëren omdat die al eeuwenlang bestaat?
Als er maar een boekhandel in komt. Ik hoef niet nog een zara, h&m, sting of een andere mega keten. En als een boehandel niet kan… Toko centraal mag er ook in van mij. GEEN saaie keten!!
Wat ik me afvraag: Hoe is een langlopend huurcontract een vorm van steun voor Broese? Is het niet gebruikelijk dat bedrijven voor langere termijn een huurovereenkomst sluiten?
Natuurlijk gaan we vanuit de gemeente Broese NIET helpen…. Dat heet ondernemersrisico. En zoals ik al zei in mijn commentaar bij het vorige artikel over Broese. Lekker hypocriet zeg zo’n petitie…. Lekker je handtekening zetten en dan vervolgens je boeken kopen via het internet omdat ze daar 2 euro goedkoper zijn….
Een langlopend huurcontract zorgt er voor dat de waarde van een pand naar beneden gaat, je kunt het dan immers niet gemakkelijk verkopen. Daarom is dat een vorm van overheidssteun.
Het verhaal dat Broese cultureel erfgoed van 3 eeuwen oud is, is onzin. Ten eerste geldt dat niet voor het pand op de stadhuisbrug, en ten tweede was de naam Broese al lang verkocht aan Selexys en later aan Polare. Kennelijk hadden de eigenaren van Broese minder oog voor cultuurhistorie dan voor hun portemonnee.
En nu het allemaal in de soep is gelopen moet de gemeente ineens bijspringen vanwege een gemakkelijke facebook-actie??
Volgens mij spelen hier een paar dingen door elkaar (zoals meestal…). Natuurlijk moet een zelfstandig ondernemer zijn eigen broek kunnen ophouden. Maar voor de gemeente is het wel belangrijk dat Utrecht aantrekkelijk blijft als winkelstad met een breed winkelaanbod. Er is vast al gedacht aan een combinatie met horeca… Zoiets als de Drukkery in Middelburg. Geweldige plek!
Eens met Ingmar Heytze-dan had de gemeente de -helaas verdwenen-juweliier Esman ook wel een handje kunnen helpen…en zo zijn er vast nog wel een stuk of wat zelfstandige ondernemers in de Utrechtse binnenstad die het zwaar hebben-en die moeten opboksen tegen de ketens. Die krijgen toch ook geen gunstig huurcontract?
Het gaat m.i niet om een “gunstig” huurcontract, maar een contract voor een redelijke periode die de te maken investeringen door de ondernemer rendabel maken. Dat lijkt mij niet te veel gevraagd om Broese als trekpleister voor Utrecht te behouden en als werkgelegenheid voor 30 medewerkers.
Allemaal leuk en aardig. Er zijn grotere bedrijven met meer personeel die de ondergang in het vooruitschiet hebben. Die moeten ook kijken hoe ze verder moeten. Ik vind dat de gemeente zich niet in deze moet mengen .. Ook kleine ondernemers worden niet geholpen. gelijke monniken , gelijke kap. Iedere ondernemer heeft zijn verantwoordelijkheid naar de bank. Als je het niet kunt volhouden had je eerder moeten stoppen. DAT heb ik ook gedaan met mijn onderneming. Niet de stad of staat laten opdraaien voor je fouten! Dat betaald uiteindelijk de belastingbetaler. JIJ/JULLIE/IK DUS.
Persoonlijk heb ik de de laatste jaren de meerwaarde van een dergelijke grote boekhandel als Broese op zaken als Bruna en AKO niet gezien. Allemaal verkopen ze dezelfde 13-in-een-dozijn boeken. Goed, Broese had dan nog wel een aparte Utrecht-collectie maar die is ook elders wel te krijgen. Persoonlijk koop ik al mijn boeken tegenwoordig online (of ik ga naar de bibliotheek) dus ik zou niet weten waarom de gemeente een vergane glorie boekenwinkel zou moeten helpen.
Het gaat inderdaad niet om overheidssteun voor een bedrijf maar om continueren van een bestaand huurcontract. Dat is heel wat anders.
Verder zou de gemeente Utrecht, die zich continu op de borst klopt als “stad van kennis en cultuur”, het belang van een grote (academische) boekhandel moeten zien en ook daadwerkelijk voorstaan en niet meteen alleen maar aan geld denken. Een boekhandel is in die zin ook een culturele instantie en dus niet enkel een ‘winstmachine’.
Overigens bestaat Broese in Utrecht niet driehonderd jaar (waar komt dat nou weer vandaan?), maar bestaat hier sinds 1843. (Zie mijn boek “De drempelschroom verdrijven” over 40 jaar – tot 1973 – prachtige literaire activiteiten in de oude Broese.)
En inderdaad: hopelijk komt de oude Broese weer terug. Want de Selexyx- en Polare-vernis moet eraf.
De Gemeente zit hier wel met twee petten op; een beleidsmatige want onzekerheid over wat er met de bibliotheek moet gebeuren maar ook een commercieele en dat is hier dus moeilijk te verenigen.
En natuurlijk kan de Gemeente niet meer voor de ene winkel doen dan voor de andere, maar deed ze maar eens wat meer voor alle winkels. Wat mij betreft wat meer doen om het voor onze klanten prettiger te maken naar de binnenstad te komen; parkeertarieven, bereikbaarheid, betere handhaving, etc.
Een economisch goed functionerende binnenstad daar hoort een breed aanbod winkels bij. Ik moet er niet aan denken dat we Broese/Selexyx/Polare op die plek in Utrecht kwijt raken. Je kunt dan wel alle boeken via internet kopen, maar er gaat toch niets boven zo’n heerlijke echte boekwinkel? Als we niet uitkijken, hebben we straks in de binnenstad hetzelfde aanbod winkels (ketens) als in Hoog Catharijne en alle andere winkelcentra.
Natuurlijk moet de gemeente hier buiten blijven. Het is beter de werkelijkheid onder ogen te zien. Jaren geleden hebben Brosse en De Slegte de toekomst van internet onderschat. Bol.com was wijzer, zonder dure winkels op dure locaties hebben zij op alle fronten de boeken slag gewonnen. Een kleine gespecialiseerde boekhandel met kundig personeel heeft misschien toekomst. Aan kundig personeel ontbreekt het bij polaire ook en de collectie houdt op bij de kookboeken van Sonja Bakker.
Natuurlijk moet de gemeente Broese niet helpen, net zomin als de de Hema, Zara en Free Record Shop helpt. Het is mij volslagen onduidelijk waarom Broese niet op een andere plek een doorstart zou kunnen maken. Waarom willen ze per se in het huidige pand blijven? Het pand van De Slegte staat volgens mij leeg, verhuis lekker daar heen!!
Er zijn betere literair hoogstaandere boekhandels in de stad die doen wat ze moeten doen: boeken verkopen met kennis van zaken. Ik zit ook niet te wachten op de volgende horecazaak die er wat boeken bij verkoopt.
Het magazijn Zon is een rijksmonument waar ook een uitbreiding van de centrale bibliotheek in kan plaatsvinden.