Moet het Griftpark in Utrecht definitief ’s nachts verboden gebied worden? Moet het Griftpark in Utrecht definitief ’s nachts verboden gebied worden?

Moet het Griftpark in Utrecht definitief ’s nachts verboden gebied worden?

Moet het Griftpark in Utrecht definitief ’s nachts verboden gebied worden?
Het Griftpark in Utrecht is vanwege de coronamaatregelen al een paar weken vanaf 22.00 uur dicht. De gemeente Utrecht gaat nu echter onderzoeken of het Griftpark definitief ’s nachts moet worden afgesloten. Omwonenden ervaren overlast van feestjes en drugsdealers in het park. Raadsleden vroegen het college om met een oplossing te komen.

Het Griftpark in Utrecht is vanwege de coronamaatregelen al een paar weken vanaf 22.00 uur dicht. De gemeente Utrecht gaat nu echter onderzoeken of het Griftpark definitief ’s nachts moet worden afgesloten. Omwonenden ervaren overlast van feestjes en drugsdealers in het park. Raadsleden vroegen het college om met een oplossing te komen.

Is een nachtsluiting van het Griftpark een goed idee om de overlast op te lossen? Dat is de vraag…

VVD-raadslid Martijn van Dalen

“Een paar maanden geleden heb ik (VVD) het initiatief genomen om een bezoek aan Griftpark voor mijn collega-raadsleden te organiseren. Ik maak me al langer zorgen over de veiligheid in het park, en niet alleen tijdens de coronacrisis. Overlast van bepaalde jongeren, intimidatie, drugsoverlast, zelfs een beroving, en hardloopsters die worden lastiggevallen: dat mag gewoon niet gebeuren. Bewoners, politie, jeugdwerkers, handhaving en het opvanghostel voor verslaafden hebben ons bijgepraat.

We genieten met z’n allen van dit geweldige park. Daarom moet het ook veilig zijn! Overdag én ’s nachts! Ik ben blij dat het nu eindelijk op de politieke agenda staat. Ik wil ook meer handhavers zien, die continue de overlastgevers op de hielen zitten en aanpakken. En als het moet, dan is een nachtsluiting ook mogelijk. Dan hebben politie en handhaving ook iets om overlastgevers aan te pakken. Wel moeten we voorkomen dat de overlastgevers de woonwijken in trekken.”

Kees Bos (Buurtplatform Wittevrouwensingel)

“Het Griftpark is voor veel bezoekers de massagetafel waarop je plaatsneemt na een lang verblijf in de beslotenheid van het werk of in de huiselijke kring. In de zomer is het ‘s avonds nog lang druk, met vrolijke mensen, spelende kinderen en sporters. Het park bruist van de positieve energie, maar blijkt ook een grote aantrekkingskracht uit te oefenen op bezoekers met andere motieven.

’s Avonds zijn het met name die bezoekers, opgeschoten jongeren en drugsdealers en -gebruikers, die het park gebruiken als hangplek en deal-locatie. De overlast die deze bezoekers veroorzaken is groot. Niet alleen het kabaal dat ze produceren, maar ook de rommel die ze achterlaten. Nu willen de omwonenden van het Griftpark het wel een poosje aanzien, maar op het moment dat last overlast wordt willen ze dat het ophoudt.

Het controleren van overlast veroorzakende bezoekers kan door een aanwezige parkwacht en weren kan, helaas, alleen met een af te sluiten omheining. Anders zijn handhaving en streng straffen de enige alternatieven. En, goed of niet goed, het zou een grote smet betekenen op het blazoen van een gastvrij park. Daarom is een tijdelijke openstelling van het park tussen 7.00 uur en 22.00 uur wat mij betreft een denkbare oplossing.”

PvdA-Raadslid Bülent Isik

“Ik ben in september in gesprek gegaan met omwonenden van het Griftpark die aangeven al jaren overlast en problemen met de veiligheid en leefbaarheid te hebben. Dat hebben ze meerdere keren aangekaart bij de gemeente, maar daar is niks mee gedaan. Ik ga de burgemeester vragen met de bewoners en de klankbordgroep in gesprek te gaan over duurzame oplossingen.

Zelf denk ik daarbij bijvoorbeeld aan een parkwachter die een toezichthoudende rol kan spelen en mensen in het park kan aanspreken. Dan is er geen 24 uur per dag handhaving nodig. Een andere aanpak zou kunnen zijn om het park na een bepaald tijdstip te sluiten, maar dat moet overeengekomen worden met de bewoners en de politie. De PvdA vindt het onacceptabel dat er in het park feesten worden gehouden tot 6.00 uur ’s ochtends. We vinden een eerdere sluiting van het park goed als het woongenot van omwonenden daarmee is gewaarborgd.”

En wat vindt jij, is een nachtsluiting van het Griftpark een goed idee om de overlast op te lossen?

12 Reacties

Reageren
 1. Bill

  Nee, er moet gewoon goed gehandhaafd worden. Door het af te sluiten kiest de gemeente voor de weg van de minste weerstand, lekker makkelijk. Dit park is met publiek geld betaald, laat mij dan lekker om 03:00 uur er een rondje hardlopen.

  Zet er desnoods supersonische beveiligingscamera’s (ja, big brother) neer oid, maar ga het niet de stedeling onmogelijk maken er op “niet-normale tijdstippen” geen gebruik van zo’n voorziening te laten maken. Stad en park is van en voor de burger.

 2. erwin

  persoonlijk denk ik dat de omwonenden niet zo moeten zeuren. dit hoort nou eenmaal bij een grote stad. net als horeca in het centrum. Het is hier toch potverdorie geen stiltecentrum?

  en over overlast gesproken: niet zo slim van de gemeente om allerlei opvang in en om het park te situeren. misschien eerst die locaties eens sluiten dan.

 3. Paul

  Ja zeker !
  Mischien niet zomerse waneer het heel warm is in de vroege nacht.
  Maar een park zo aan de rand van het centrum, is vragen om problemen. En dan is de verlichting ook nog is abominabel…kortom daarom horen we vaak schreeuwen, lawaai, of zien we hang jongeren op strategische plekken de boel blokkeren zodat je als andere bezoeker niet welkom voelt. Er is veel groen in de buurt over in de avond om te joggen of zo.

 4. Koel Hoofd

  Er is nu eenmaal een ‘dag leven’ en een ‘nacht leven’ en dat botst.

 5. 030

  Begin eens met de verslaafdenopvang ter plekke ergens anders te huizen. Dat is de primaire brandhaard van overlast en trekt ook andere overlast aan. En doe ook wat betere verlichting voor de sociale veiligheid.

 6. utrechter

  Parken afsluiten is niet bepaald iets wat bij deze tijd hoort. Helaas is overlast wél van alle tijden en is die nu vaak agressiever. Waar het hier werkelijk aan schort is de gebrekkige, slappe handhaving waardoor overlastgevers nauwelijks aangesproken worden en hun gang kunnen gaan. Dit ontaard uiteindelijk dan weer in verbieden van dit en dat! Hekje eromheen….
  Er zijn genoeg mensen die wél normaal gebruik maken van het park. Pak de overlastgevers eindelijk eens aan en dupeer niet de anderen!

 7. Martijn van Dalen (VVD en buurtbewoner)

  Helemaal mee eens dat er meer handhavers nodig zijn die de overlastgevers aanpakken. Wij (VVD) vragen hier allang om. Wij vinden dat hier onvoldoende in wordt geïnvesteerd door de huidige coalitiepartijen (GL, D66, CU). Ook willen we flexibel cameratoezicht inzetten, zodat er sneller ingegrepen kan worden, en overlastgevers en drugsdealers op beeld staan. Een nachtelijk sluiting is ook het uiterste middel om in te zetten, en wat mij betreft tijdelijk. En zeker geen hek erom heen. Maar we vinden wel dat er wat gedaan moet worden tegen de overlast, en voor de omwonenden. En vooral voorkomen dat de overlastgevers de wijk intrekken. Als handhavers en politie een tijdelijke nachtelijke sluiting nodig hebben om de juiste mensen (overlastgevers, drugsdealers) te beboeten of op te pakken, en het helpt, dan moeten we het niet nalaten. Het zou mooi zijn als het weer een prettig park voor iedereen wordt, zonder overlast, ook ‘s nachts.

 8. Bromsnor

  @Bill, Bromsnor denkt dat handhaven veel geld kost. Bent u ook bereid meer belasting te betalen?

 9. 19Bentje48

  Ik word een beetje simpel van dat eindeloos en overgenuanceerd afwegen van een ongenuanceerde kwestie. Neem een besluit en handel daar naar. Aan ieder besluit kleven nadelen, want anders hoef je niet te besluiten. Het accepteren van de de nadelen (welke dan ook) is vaak het moeilijkst voor de “besluiter”.

 10. Henk

  Nee

 11. Jules van Dam

  Het Griftpark is zo slecht nog niet…

  De afgelopen weken is, zowel in de media als in de gemeenteraad het beeld naar voren gekomen dat de hel zou zijn losgebarsten in het Griftpark en dat de enige oplossing om dit tij te keren een afsluiting van het park zou zijn.
  We willen als bewoners van de noordzijde van het park graag een tegengeluid in laten horen. Het Griftpark is een prima plek om aan te wonen, in te recreëren of gewoon even lekker niets te doen. Zeker waren er veel jongeren op de been in de zomer. Goed dat de gemeente, de Boa’s en de politie hebben ingegrepen als de grens van 1,5 meter niet werd gerespecteerd of er nachtelijke geluidsoverlast was.
  Dat is echter iets anders dan de noodzaak van een nachtelijke afsluiting. Het Griftpark is een stadspark, met een gezellige drukte en veel sociale controle. Deze sociale controle vervalt wanneer het park in de nacht gesloten is. We zijn bang dat er dan met name nog mensen zullen komen, die je er sowieso niet wil hebben. We denken dat het park door een dergelijke ingreep niet veiliger of prettiger zal worden, maar juist onveiliger.
  We willen als bewoners graag samen met bezoekers, Boa’s en af en toe politie er voor zorgen dat het een prettig en openbaar park in de stad blijft.
  Mede namens vele andere bewoners van de noordzijde van het Griftpark,
  Chris, Martijn en Jules

 12. Herman

  Zo werkt het dus, onder kom corona iets tijdelijk verbieden en dan omzetten naar een vaste maatregel..
  Ondertussen worden onze vrijheden steeds meer ingeperkt

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).