Moeten uitgaansgelegenheden in Utrecht die ergens al langere tijd zitten beter beschermd worden tegen nieuwbouw en nieuwe omwonenden? Dat is de vraag die enkele politieke partijen in de stad opwerpen. Het idee wordt ook wel Agent of Change genoemd en wordt in verschillende steden al toegepast; mensen die naast een club gaan wonen, moeten begrijpen dat er af en toe wat geluidsoverlast is.
Het Agent of Change-principe is recent opgenomen in de nachtvisie in Amsterdam, en nu stellen D66, Student & Starter, VVD en UtrechtNu! voor om te kijken wat dit zou kunnen betekenen voor Utrecht.
“Nachtcultuur en nachthoreca locaties staan in Utrecht onder druk. Steeds vaker krijgen zij problemen met klagende omwonenden. […] Om hier wat tegen te doen wordt in steden zoals Toronto, Antwerpen en Londen het zogenaamde ‘agent of change’-principe gehanteerd. In de Verenigde Staten is een gelijksoortig juridisch begrip genaamd coming to the nuisance”, schrijven de partijen.
Het doel van deze regelgeving? “Het beschermen van bestaande nachtcultuur en nachthoreca locaties tegen klachten over straat- en geluidsoverlast van bewoners die in dezelfde omgeving zijn komen wonen, terwijl ze hadden kunnen weten dat in die omgeving straat- en geluidsoverlast ervaren wordt vanwege die locaties.”
Andere steden
In de nieuwe nachtvisie van Amsterdam wordt het ook wel omschreven als ‘Wie het laatst komt, past zich aan.’ In Amsterdam gaan ze onderzoeken of het mogelijk is dat ontwikkelaars, vergunningverleners en planologen rekening houden met dit principe.
Zo noemt Amsterdam als voorbeeld Toronto, waar ontwikkelaars verplicht kunnen worden om uitgaansactiviteiten op te nemen in verkoop- en verhuuraanbiedingen. Hierdoor kunnen mogelijke nieuwe bewoners er juist voor kiezen om ergens anders te gaan wonen.
“Als men bij gebiedsontwikkeling en het verlenen van vergunningen dit principe toepast, wordt nachtcultuur niet meer gezien als op de eerste plaats een bron van overlast, maar ook als waardevol onderdeel van het gebied. Voor meerdere clubs wereldwijd heeft het de redding van sluiting betekend”, is te lezen in de nachtvisie van Amsterdam.
In Antwerpen wordt het ook wel zo omschreven: “Stel dat men bijvoorbeeld woningen wenst te realiseren in een gebied waar al nightlife aanwezig is, moeten toekomstige bewoners en investeerders voldoende worden geïnformeerd over die bestaande, vergunde toestand om klachten te vermijden.”
Utrecht?
De vier politieke partijen roepen het college op om te onderzoeken of dit principe ook in Utrecht toegepast kan worden en op welke manier dit dan zou moeten gebeuren.
67 Reacties
ReagerenEn werkt dat ook vice versa?
Misschien een beetje “mosterd na de maaltijd? Veel “overlast-horeca” is al lang weggepest!
Als deze, toevallig allemaal neo liberale partijen (belang bedrijven boven burgers) zich ook eens net zo hard zouden maken voor de burgerbelangen?
Zo zie je maar dat D’66 niet links is, maar economisch gezien gewoon rechts.
Mooi principe dat de laatste die komen zich moeten aanpassen aan wat er al was! Daar kunnen de nobelstraatbewoners zich aan laven! Joepie!
Helaas verkassen normaal gesproken bewoners vaker dan besluiten over de vestiging van bestemmingen, want dan wordt de achterban van deze partijen (lees commercie) benadeeld..
Jammer dat er geen voorstel is om geluidsoverlast samen aan te pakken🥲
Er zijn ook nieuwe binnenstadsbewoners geweest die hebben geprobeerd het speelwerk van de Dom het zwijgen op te leggen. ‘Het moet maar eens uit zijn met dat eeuwenoude getingel, nu wij hier zijn komen wonen’.
Waarmee het pretpark dus definitief de macht overneemt in de stad, en geluidsoverlast bij voorbaat wordt gelegaliseerd.
Ik kan me goed vinden in “wie het laatst komt, past zich aan”, maar zijn er voorbeelden in Utrecht waar horeca is verdwenen na klachten van nieuwe buren? Zeker in de binnenstad kan ik me dat nauwelijks voorstellen.
Lekker dan , Utrecht probeert inwoners die terecht klagen en net zijn komen wonen, bij voorbaat monddood te maken. Met de huidige wooncrisis heb je woningen niet meer voor het uitzoeken.
Goed idee, mits het maximum aan decibellen is vastgelegd en er geen nieuwe inzichten tav. geluidsoverlast en schade zijn. In ieder geval uitbreiden naar kerkklokken, kerktorens, carillons!
Bij het verdwijnen van reguliere ondernemers/winkels en verschijnen van horeca overal én landjepik van publieke straat door horeca voor terras moet hetzelfde dan gelden.
Een stad is om in te wonen ! De nacht is om te slapen de dag om te leven. Zo was het en zo blijft t. Stdent en starter moet zich laten nakijken! Utrecht heeft nooit een nachtleven gehad alleen de werfkelders! Mensen moeten zich gewoon normaal gedragen ipv de hedonist uit te hangen! Eie dat niet begrijpt? Horeca op industrieterreinen vestigen vij overslagplaatsen daar is 24/7 herrie. Er eonen mensen soms hun hele leven in de stad. Die moesten eerst weggepest worden om dit er door te rammen. Nig meer herrie nig meer ellende. snachts slaap je overdag werk je punt uit! Ik weet wie hier achter zitten en lobbyen! Persoonlijk!
Ah. nou dat is dan duidelijk ! Sinds 2000 is de horeca met 350 procent gestegen. Tot die tijd woonden er mensen en waren er winkels. De Horeca kwam dus écht wel later en dient dus rekening te houden met de bewoners die er al woonden (en dat zijn er echt al veel) , en de winkels moeten terug komen in de panden die op maffia achtige wijze zijn geconfisqueerd door de horeca. Een stad is 1. om in te wonen 2. om in te werken en te winkelen (kantoren en winkels) 3. om door een park te lopen en een klein beetje horeca is prima. Studentenhoreca standaard naar de uithof. Zo voorkom je heel veel problemen enzitten ze lekker in hun eigen shit. Zien hoe snel de overlast ophoudt. overlast is overlast. Mensen, ongeacht waar ze wonen hebben recht op nachtrust. punt uit!
1.
Niet alle bewoners van de binnenstad zijn daar pas komen wonen nadat de nachthoreca zich van ‘t Pandje en Carafon uitbreidde naar de rest van de noordelijke binnenstad en Nobelstraat. Menigeen heeft moeten ervaren hoe de overlast rond hun woning zo erg werd dat ze moesten verhuizen om weer een normale nachtrust te kunnen beleven.
2.
Er is een enorme woningnood, mede veroorzaakt door VVD beleid, waardoor mensen die overlast gaan ervaren door nog verdere uitbreiding van de late- en nachthoreca (ik noem bijvoorbeeld Teatro) als ratten in de val zitten.
3.
Ondertussen lijkt niemand nog na te denken over de gezondheidsrisico’s voor jongeren die in die nachthoreca veel te lang en te vaak worden blootgesteld aan veel te hoge geluidsniveau’s en waarvan velen die telkens weer een nacht doorhalen dat alleen kunnen volhouden als ze drugs gebruiken, waardoor de roofbouw op hun lichaam nog verergert.
Prima uitgangspunt “wie het laatst komt, past zich aan.” MITS het andersom ook geldt: nieuw evenement in bebouwde kom past zich aan door géén overlast te veroorzaken. Scheelt heel veel in onze parken die dan eindelijk weer hun bestemming terugkrijgen van laagdrempelige recreatie en vertier
Als mensen de keuze hadden te kunnen wonen waar ze wilden, maar hey, dat kan niet. Woongenot en nachtrust gaat nog altijd voor hedonistische pleziertjes. Verder zou de horeca dan als eerste moeten opkrassen. Immers. Tot een paar jaar terug zijn de winkels overgenomen door horeca. Mensen wonen daar vaak al tientallen jaren. Zij hebben dus meer rechten dan de horeca, die er later in is gekomen. Winkels produceren veel minder overlast dan herriemakende, kotsende, pissende, gillende studenten ‘s nachts. Immers winkels zijn dan dicht. Deze hele wet is er een van de narcisten der gemeenteraad!
@binnenstadbewoner lijkt me stug dat als je finaniceel bevoorrecht bent om in de binnenstad te kunnen wonen.. je dan ook niet in Kanaleneiland of Leidsche Rijn kunt wonen.
Dit is niet iets wat niet alleen binnensteden en horeca betreft. Het is exemplaries voor wat mis is in onze samenleving. Men koopt een huis op het platteland en gaat klagen over mestlucht, koopt een huiis op de Spoorlaan en klaagt over treinlawaai, koopt een huis in Soest bij een kerk en klaagt over klokkengelui. En ze komen ermee weg. Het zijn de prinsjes en prinsesjes die zijn opgegroeid in een gezin waar pappie (of mammie) alles wel voor ze regelde. Zelfs als het moest op hoge poten naar de school waar hun lievelingetje zich misdragen had en bestraft werd. Wellicht (of waarschijnlijk) daders van pestgedrag en er altijd mee weggekomen. En dat komen ze nog steeds totdat de samenleving als groep opstaat tegen deze pesters.
Ieder mens, ongeacht waar hij woont heeft recht op nachtrust. De redenering hierboven is krom. Immers 80 procent van de horeca die er nu zit is er pas na 2005 gekomen. . Dat betekent dat de horeca moet ophoepelen. En er woningen , die wél hard nodig zijn voor in de plaats moeten komen. Zó is het . en NIET anders.
Sluitingstijd werkt ook. waarom niet alles om 1.00 uur dicht ? Scheelt een hoop energieverbruik, en de mens past zich heus wel aan aan de nieuwe werkelijkheid. Tijdens corona kon dat prima.
Willen ze dat echt?
Vanwege #metooAmsterdamned?
Dergelijke wetgeving uitrollen leidt op termijn ook tot het effectieve einde van grote buitenevenementen, windmolens en vliegkrimp. kerkklokken en moskee oproepen. Want geluidshinder is subjectief en een veel breder concept dan de live muziek industrie (cultuursector) waar dit is bedacht om het eigen commerciele vege lijf te redden.
Dus vooral doen, ben helemaal voor.
Juristen zullen er goud geld mee gaan verdienen want een nieuwe wet geeft nieuwe kansen voor uurtje factuurtje.
Lijkt me ook een prima oplossing voor Schiphol en Lelystad in 1 klap van al dat gezeur over vliegtuigen en aanvliegroutes af.
@HenQie er zijn ook veel (kleine) sociale huurwoningen in de binnenstad. Huurders met een kleine portemonnee. Het zijn niet alleen maar peperdure vrij sector huurwoningen en koopwoningen.
@tineke @albert mag ik mij achter jullie scharen, met de opmerking erbij : dat fatsoen van álle tijden is.. En dat gelegenheden voor een geluidssluis moeten zorgen, en daarnaast een portier die mensen er op aanspreekt stil te zijn voor de omwonenden. óók dat is van álle tijden …………. En idd Bewoners , winkels waren er eerst. De omslag van de horeca is idd na 2010 ongeveer gekomen is explosief gestegen door leegloop van winkels, waar woningen in gerealiseerd hadden kunnen worden. Rust is een recht, een mensenrecht , valt namelijk onder privacy en stilte en rust vallen daar ook onder. De nacht is om te slapen, de dag is om te leven . De avond om tot rust te komen !
” ‘Wie het laatst komt, past zich aan.”
Daar schort het nogal aan in heel Nederland.
@binnenstadbewoner slechts 17 procent is sociale huur. Dat was ooit 68 procent……………. Waar heb je het over? bron: https://allecijfers.nl/wijk/wijk-06-binnenstad-utrecht/ We hebben woningnood. Nood dus. met een N. horeca is totaal onbelangrijk. ……….. echt onbelangrijk. Mensen hebben woningen nodig. Geen kinderdisco’s !
@luuk Ik woonde hier al 51 jaar eerder dan dat er horeca was……….. Vroeger had je een aantal terrasjes. Dat was het. Noord Brabant op het vredenburg, en bij Blokker. Een paar stoeltjes. Die mensen schreeuwden niet, bralden niet, kotsten niet maar spraken beschaafd .. Het was geen herrie. Op de Nobelstraat zat alleen bolleke en het pandje. en nog 1 bruin café. Hoorde je buiten niets van, zat dicht, en stoorde omwonenden niet. Verder was er 1/50 aan horeca van hetgeen er nu is. Het begon rond 2000 met 250 horeca gelegenheden alleen al in de binnenstad (gestoord) En nu is dat explosief gestegen. De binnenstad is van iedereen. Niet alleen van studenten. Ouderen, bejaarden, 40 plussers , wij hebben allemaal recht te wonen in die binnenstad. Puien die ooit woonhuizen waren zijn nu ware puberdisco’s . (tegenwoordig schijnt men tot 30 jaar zich nog te moeten gedragen als een puber van 13) . Als wij thuiskwamen van het uitgaan schreeuwden wij niet. We fluisterden als we de kroeg uitgingen immers: er liggen ‘s nachts mensen op bed. Ook waren wij niet te lui om te lopen of te fietsen of we pakten een taxi…. in het uiterste geval. Maar al die bussen die mensen nu uit hun slaap houden: onnodig. Je gaat maar fietsen naar zeist of de uithof 10-15 minuten. Ben je gelijk nuchter. Vroeger liepen we soms een uur naar huis, heerlijk fris, nuchter, en ontspannend. Waarom moeten er snuifpaleizen komen, waar woningen kunnen komen? bedrijven met huis erbij? Zoals dat hoort. Dát is het werkelijke verhaal. De horeca was er niet als eerste. De (woon)winkels waren er als eerste. Wonen heeft altijd prioriteit. Entertainment kan ook thuis . Maar ik ben een groot voorstander om op de lage weide een uitgaanscentrum te maken, waarbij mensen uit kunnen gaan in perfect geluidsgeïsoleerde ruimten , zoals dat in Amerika normaal is en Canada. Gewoon grote hallen die nu leegstaan , isoleren tegen bonkherrie … Herriesluizen maken, en taxistandplaatsen. mooie invulling, of aan de uithof ……… Maar niet de zaken omdraaien. Wij, de bewoners wonen hier al generaties lang en waren hier als eerste. Dit is het omdraaien van feiten. De wereld op zijn kop !
@ Ada interessante link. 17 % sociale huurwoningen in de binnenstad is best veel lj e kijkt naar type wijk. Bijna 1 op de 5. Een van de allerduurste wijken van Utrecht. Vol met historische panden.
Dat er meer woningen bij moeten, daar gaat het hier niet om. Het gaat hier om nachthoreca en dat hoeft niet ten koste te gaan van woningen. Bestaande horeca kan ook nachthoreca worden.
@ Albert, als je mijn betoog goed leest, merk je dat het een aanklacht is tegen NIEUWKOMERS die de lang bestaande situatie naar hun eisen aangepast willen hebben. Dat betekent dus ook dat nieuwe bedrijfsactiviteiten (vaak tooegestaan onder mom van werkgelegenheid) nooit ten koste van bestaande bewoners zoals u moegen gaan. Eigenlijk heel simpel: als je je ergens vestigt, dien je je naar de bestaande situatie te voegen.:PAS JE AAN OF BLIJF WEG.
Wie het laatst komt, past zich aan. Ik vermoed als een bepaalde partij dit in haar programma zou opnemrn de voorgedrukte aangiftes al klaar zouden liggen. Ongrondwettelijk, discrimineend, zelfs fascistisch zijn de termen die dan gebezigd zoudrn worden.
Die Student&Starter en UtrechtNu! zijn vrij nieuwe partijen. Moeten die zich ook niet aanpassen? Of is het eigenlijk een wat simpel concept als je met tienduizenden in een historisch centrum woont, verblijft en uit gaat?
Kuddo’s voor de PR spin doctors maar nu weer aan het werk met doordachte plannen
@JdV, je moet even door de spelfouten ploeteren maar dan blijkt dat je gewoon hetzelfde zegt als in het artikel.
@de rest, dus je MOET je maar aanpassen? Wat een onzin. We hebben een samenleving dus het is geven en nemen. Het is overigens vooral een mentaliteitsprobleem. We zijn tegenwoordig zo egoïstisch geworden dat het ons geen zier scheelt dat we overlast produceren. Kijk maar naar alle reacties hierboven.
@binnenstadbewoner nachthoreca kan idd. Maar dan wel fors ingedamd en op plekken waar geen mensen wonen: aan een haven bijv, lage weide bijv. Uithof. Niet in de stad. en als je het over bestaande horeca hebt: Is er al veel te veel van zeker 80 procent. Die moet de gemeente verplicht laten verkassen naar de UIthof. het is 90 procent studentenhoreca. Nachthoreca? als je uit wil gaan snachts ? alleen nog in de catacomben. Laat ons met rust.. Maar jij bent geen binnenstadbewoner. Je zegt dat je het bent en je doet je voor als binnenstadbewoner. of je woont aan de nieuwegracht, Daar is slechts 1 rustig bierlokaaltje………….. je zit er zelf goed voor, maar mensen hebben geen leven, slapen niet, worden stapelgek van het busverkeer omdat ze te lui en te liederlijk zijn 5 minuten te fietsen , en de bus overal voor pakken waardoor mensen tot diep in de nacht (5 uur!!!) wakker worden gehouden door die rotbussen die voorbijdenderen. Was tot 10 jaar terug ondenkbaar. Omdat er toen nog mensen rond liepen met een gezond boeren verstand. Ik heb je nu al een jaar of 2 gevolgd en geanalyseerd en jij neemt het áltijd op voor de horeca. Ik kan niet anders concluderen dan dat jij zelf een horecaondernemer bent die hier infiltreert als een bewoner zonder aandelen in de horeca. .. … er is al TEVEEL horeca dát is het probleem. Dat moet ingedamd worden en verplaatst. Dán kun je gaan nadenken: waar ? Nou daar waar de meeste studenten naartoe zullen MOETEN verhuizen: de Uithof………….. En niet hier. Mensen zijn de overkill en overload aan gillende bakvissen en scanderende corpsballen méér dan zat !
Wat een zure boomers allemaal!
Zonde dat de bejaardenhuizen zijn wegbezuinigd anders was daar nu een lekker plekje waar jullie samen konden zeuren over hoe vroeger alles beter was.
Lijkt me een goed uitgangspunt. Dat betekent dan ook dat horeca die van oudsher een rustig cafeetje of restaurantje is, niet ineens een disco of cocktailbar mag worden. Want dat gebeurt helaas ook vaak.
Bezoekers en personeel zouden zich natuurlijk ook gewoon netjes en rustig kunnen gedragen bij in- en uitgaan van een etablissement. Maar nu zeg ik iets boomerachtigs en dat mag niet in Utreg. Want jong Utrecht moet gillen.
De vergrijzing is wel duidelijk te merken hier. ‘Wij hebben onze lol gehad in het leven dus nu mag iedereen geen lol meer hebben voor onze rust’
Ik lach me de ziekte om al dat zure boomergezeik hier. Sorry knarren, de binnenstad is een verblijfsplek en dat is stukken breder dan alleen wonen. Leer ermee leven of verhuis naar een rustiger plekje. Joe, joe!
@ Albert zeker ben ik wel een binnenstadbewoner. Vraag me af of je zelf wel een binnenstadbewoner bent. De verschillen in de binnenstad zijn enorm, zoals elke binnenstadbewoner weet. Te groot om de hele wijk over 1 kam te scheren, zoals hier permanent gebeurd. Alsof elke binnenstadbewoner steeds last heeft van uitgaansleven en zo niet dan woon je peperduur aan de Nieuwe Gracht. Er zijn veel stille steegjes, straatjes en hofjes die zo rustig en gemoedelijk zijn als een dorp versus de giga drukte van Steenstraat, HC, Vismarkt etc.. Maak eens een wandeling door de binnenstad buiten de uitgaans- en winkelgebieden en je komt er zelf achter.
Hoezo moet er gekeken worden of dit kan worden ingevoerd? Deze gemeente duwt er toch gewoon dingen doorheen, zelfs als ze in strijd zijn met de grondwet.
‘Wie het laatst komt, past zich aan.’ vreemd genoeg wordt je voor de meest verschrikkelijke dingen uitgemaakt, als je dit landelijk op andere vlakken vraagt. Niet in de laatste plaats door D66
Ik vermoed dat veel van de mensen die dit afdoen als boomergezeik niet in de binnenstad wonen. Die hebben echt geen flauw idee hoe de binnenstad in snel tempo onleefbaar wordt hier en daar.
Niettemin, we kunnen het er toch over eens zijn dat dit een goed idee is? Niet onderaan de Dom gaan wonen en dan zeuren over het carillon, niet in de Jacobssteeg en dan miepen over het songfestivalfeest van Kalff en niet aan een speeltuin gaan wonen en dan gaan klagen over herriemakende kinderen.
TENZIJ de geluidsnormen worden overschreden, dat mag nooit.
Ben wel benieuwd wat de gemeente dan gaat doen met vergunningen bij een verzwaring van de horeca, dus een ijssalon die een nachtclub wordt. Ik zou zeggen: dat kan dan niet.
@binnenstadbewoner zoals ik al zei, als je het al bent ben je een horecaondernemer en ja ik ben een binnenstadbewoner en ja ik heb gewoon gelijk.
@binnenstadsbewoner Je moet eens lezen wat iemand schrijft. Hij zegt dat hij er woont. Ik woon er zélf ook en wat jij schrijft is NIET waar. Die ‘stille steegjes’ zijn bezet en bezaaid met studentenwoningen die de boel bij elkaar schreeuwen. Volgens mij woon jij zelf óf al 40 jaar niet meer in de binnenstad ………. óf ben je GIGA DOOF !
Een stad is om in te wonen, te werken, te winkelen, te rusten, en daarnaast mag er af en toe wel een bruin cafeetje zijn. De stad hoort geen speeltuin van studenten en alcoholisten en drugsgebruikers te zijn, zoals het nu is. en wat @binnenstadsbewoner zegt klopt niets van. Het is niet stil. en is niet rustig, dat was het 30 jaar terug nog wel. (kijk eens afleveringen van ontdek je plekje en de opnames van het teugelhof uit de jaren 80 op youtube) .. Heeft niets met ‘je bent zelf jong geweest te maken” Ik ben 25 en vind het een vreselijke takkeherrie Maar heb geen keuze elders te wonen. Ik word gedwongen tussen zuipende , lallende, schreeuwende, asociale leeftijdsgenoten te wonen en heb geen keuze om hun herrieproductie met een knop om te zetten. en nee, in een dorp kan ik niet wonen als student, er zijn geen woningen en er wonen 100 procent meer mensen in Utrecht dan 10 jaar geleden> Er moet een besef komen vanuit de bewoners en bezoekers dat je zachter en stiller moet leven als je met meerdere mensen op hetzelfde aantal vierkante meters leeft en werkt. Dat schijnt maar niet door te dringen. De wereld is NIET VAN JOU . En zeker niet van jou alleen. Het is een SAMENleving en niet een alleenleving. Dat betekent dat je , zeker in oude binnenstaden en woonwijken je mond houdt en fluistert als je ‘s avonds en in de nacht door straten loopt, en niet de boel bij elkaar schreeuwt. Ik ben wél een serieuze student (een van de weinigen nog) die een betastudie doet en daar wél 10 uur per dag aan kwijt is aan de Uni . Ik eet in de mensa (scheelt hoop herrie thuis van medehuisgenoten die alleen maar zuipen en 2 uur per week wat doen aan de uni en de rest van de tijd niets uitvoeren) …. Zoals hierboven beschreven: de nacht is om te slapen, de avond om tot rust te komen> Nee ik ben niet oud, ja ik ben modern, nee ik hou niet van asocialen. En daar schijnt onze stad vol mee te zitten. Vooral jongeren. Er is ook weinig keus. Ik zit zelf , als ik thuis zit met oordopjes in, omdat huisgenoten zich niet kunnen gedragen, nu al 8 x verhuisd in 3 jaar tijd omdat mens gewoon aso is. En rustige plekjes in de binnenstad zijn er alleen voor rijke mensen die hun priveterreinen achter de woningen hebben en opkopen zodat er geen schreeuwstudenten komen te wonen of hun kantoren naast hun huis vestigen zodat ze geen overlast van buren krijgen. zó zit het in elkaar. en binnenstadsbewoner: óf je woont er al jaren niet meer óf je verdient eraan, zoals al werd gezegd.
@binnenstadbewoner. Ik ben ook een binnenstadbewoner en herken mij totaal niet in het beeld dat je schetst. Ik woon in een ‘steegje’ met hof van stadsherstel en heb niets anders dan overlast, drugsdealers, geschreeuw, urenlang gelal en geschreeuw, gekots en gepis tegen onze gevels. Ik weet niet of je wel eens aanwezig bent in je woning in ‘de binnenstad’ of dat je misschien 4 hoog woont ergens boven een winkel, maar als je gewoon op straatniveau leeft , kan ik je verzekeren dat het een verschrikking is , de overlast van de horeca …………. Ik ben trouwens 28 en dus jong. Ook het ‘boomer’ gedoe moet afgelopen zijn. Iedereen heeft het recht om te wonen waar hij wil. Daar komen wel verantwoordelijkheden bij kijken. O.a. dat de nacht is om te slapen zoals veel mensen al zeggen, en niet om feest te vieren. De zondag is om te rusten, de zaterdag om je inkopen te doen. Beetje normaliseren en abnormaliteiten die er nu volop zijn, wegwassen.
Recent is de gemeente Amsterdam door de Hoge Raad teruggefloten omdat zij te dicht bij een bestaande fabriek woningen wilde bouwen. Dat is een nieuwe ontwikkeling. Eindelijk rijst het besef dat nieuwkomers bestaande rechten en situaties niet naar hun hand kunnen zetten. Zij dienen die te accepteren.
Dat werd hoog tijd. Het betekent namelijk dat in het vervolg stedelingen die op het platteland gaan wonen zich bij stank e.d. dienen neer te leggen. Voor mensen die gaan wonen langs een spoorlijn of een industriegebied; eigen schuld, dikke bult.
De volgende stap is dat NIMBY’s zich dienen neer te leggen bij het het algemeen maatschappelijk belang. Geen verzet meer op basis van veronderstelde algemeenheden. Dat bespaart wel 100.000 ambtenaren en juristen.
Mensen die met valide argumenten ‘boomer ‘noemen. en niet snappen dat er geen luxepositie meer is , dat de binnenstad geen pretpark is, en dat evenementen prima gehouden kunnen worden in geluidsgeisoleerde ruimten, studio’setc. waar het geluid afgeschermd is. Utrecht is meer dan de binnenstad. Hemellief waarom in de binnenstad? … Waarom niet op andere plekken. Jaarbeurs misschien? LageWeide, Uithof? plekken waar het geschikt is, maar een nauwe, oude, rustige, provinciale binnenstad blijf je af met boemmuziek Er is niets voor anderen. Ik ben zelf muziekstudent aan het conservatorium en mij wordt allemaal die barbaarsheid opgedrongen. Nooit eens een mooi klassiek concert op het lepelenburg, of bij het louis-complex of het zocherplantsoen. Nee het is barbarie herrie. Als het nu nog muziek was, en er niet zoveel gezopen en gesnoven werd, en het wat klasse had. Dan had ik er geen moeite mee. Maar het is íedere keer weer sinds ik in Utrecht studeer, van hetzelfde laken een pak. Goedkoop, lelijk, barbaars , klasseloos. Nooit eens iets anders. Altijd voor de mediocre. Nooit voor mensen met smaak .
@binnenstadbewoner. Ik heb op de officiële kaart gezocht online Atlasleesomgeving.nl Dit is van het rijk, dus daar valt niet aan te tornen. zie: https://imgur.com/a/NViVhjL Stilste plek in de binnenstad is nog altijd 58 -65 db. en daarboven. Hoezo stille steegjes? De site van utrecht is al oud en outdated. Dit is up to date. Nee er zijn geen rustige plekjes meer, dankzij alle hospitaregelingen en familiebankleningen waardoor de studenten leven in de binnenstad onmogelijk maken. Ook al aan de lange nieuwstraat waar tot diep in de nacht de bankjes buiten blijven staan bij een etablishement en mensen gek worden van het geschreeuw buiten ,.. na 22.00 uur hoort het (ook in een stad) buiten het verkeer om stil te zijn.
@ Ada het gaat hier om een zijspoor discussie. Wat je schrijft, is veel te kort door de bocht.Maak ook eens een wandeling door de binnenstad buiten de uitgaans- en winkelgebieden en je komt nog steeds stille steegjes, hofjes en straatjes tegen. Studentenhuizen zijn daar soms ook, niet altijd! , en is zeker niet zo dat die altijd ‘de boel bij elkaar schreeuwen’.
Onze ‘nachthoreca’ bestond uit dit soort muziek: https://youtu.be/m2Yoir-2Bms hooguit een bigband dit bleef beperkt tot 1 pand. en met een stadsfeest 1 per jaar tot een marktplein … en de muziek hoorde je een halve straat verderop niet meer, Ging niet tot 7 uur ‘s ochtends door maar was om 1.00 uur afgelopen. We schreeuwden niet op straat. Men zegt altijd ‘jullie hadden ook je pleziertjes”. Klopt, maar die waren wel sociaal en beschaafd. Geen vechtpartijen, Politiecolonnes, mdma, geen xtc, geen drugs. Hoe wil je dat vergelijken. “plezier’ van tegenwoordig zou ik willen omschrijven als asociale excessen. Het heeft niets meer met plezier te maken de horeca. Maar met ‘ maling aan de hele wereld. dit is mijn leven en jij kan barsten”.. Dát is het verschil. Regels? Ja . de bewoners hebben de eerste rechten, zij wonen er het langst. WInkeliers daarna met kantoren, daarna de rust in de stadsparken voor de diertjes. En de Horeca, moet gewoon de boel zo isoleren dat mensen er geen last van hebben: buiten 1 rij stoeltjes, en geen muziek en na 22.00 uur stoelen binnen. Deuren dicht, geluidssluizen zodat er niet meer dan 25 db naar buiten kan of de buren. Opa is dan misschien 75… maar zou ook graag nog naar een uitgaansgelegenheid gaan die wel klasse heeft ……….. alleen voor ons is er NIETS in de binnenstad. En de binnenstad is ook van ONS. En niet alleen van studenten !!!!
Volgens mij zijn de mensen die zelf het hoogste woord hebben bewoners van óf buiten utrecht óf een woonwijk buiten de binnenstad. Het is niet uit te houden voor ons. We wonen er met ons gezin nu al 40 jaar., vanaf ons 22e samen. De oudste woont nog thuis heeft de leefzolder is nu 25. Ook hij wordt gek van leeftijdsgenoten . Er wordt herre geexploiteerd. Je kunt ook kwaliteits etablishementen exploiteren. Er is geen diversiteit. Neem nou het sjuhuis vroeger… weg.. blues.. weg. klassiek: moet je voor naar het tivoli. Leuke winkels: weg. Recital: weg. Staffhorst: weg, alternatieve winkels: weg. dhz zaken: weg. Fotosteenweg: weg. Vroom en dreesman: weg. Allemaal komt er herrie in, daar waar woningen gebouwd kunnen worden die zo noodzakelijk zijn. Ik snap het niet. Maak gewoon een entertainmencentrum buiten de bebouwde kom op een braakliggend terrein, omlijst het met geluidswallen en laat ze daar hun gang gaan en brallen. Maar laat ons met rust. Een stad is om in te wonen.
@MELLE – Als je in 3 jaar al 8 keer verhuisd bent, waarom dan toch niet de stad uit? Naar de rust waar je zo naar hunkert? Je kan je niet bewúst aan de levendigheid van de stad vastklampen, en dan huilen dat iedereen ‘s nacht moet slapen. Je bent gewoon niet geschikt voor de binnenstad maar je blijft erdoor aangetrokken als een vlieg op de vlaai…
Utrecht zou er goed aan doen op plekken waar woningen staan alleen maar lichte horeca toe te staan, zoals vroeger. (bruin café max 70db) deuren dicht. Ongeacht of dit nu in het centrum is of niet. Mensen maken ook een hele sterke vergissing. Tot 15 jaar terug was de muziek niet zo extreem sterk en bevatte het niet extre lage tonen. Die lage tonen, samen met het geschreeuw zijn het probleem.
Verder vind ik dat er om de 500 meter een binnen- en buiten gesitueerde , gecontroleerde stilteplek moet zijn die 24/7 bereikbaar is. Zoals vroeger de kerken ook 24/7 openwaren om te mediteren. Waar er ook jammers hangen , zodat er mobiel verkeer niet mogelijk is. Als er een noodgeval is moest je vroeger ook naar een telefooncel lopen. Het feit dat de maatschappij en haar inwoners prima gefunctioneerd hebben zonder lawaai, herrie en maffiamedia eh massamedia en telefoons moet ons te denken geven of we dit allemaal wel willen. Laten we brussel opvolgen om te beginnen: https://www.bruzz.be/samenleving/brussel-krijgt-binnenkort-eerste-stilteruimte-stilte-heeft-wel-degelijk-een-functie Stilte is noodzaak. Zware horeca kan zich beter verplaatsen naar óf de catacomben/werfkelders óf de uithof. De binnenstad is te kwetsbaar om nog langer dit geweld aan te kunnen. En nee ik ben geen boomer.
@binnenstadbewoner . Ik woon aan de Lange Nieuwstraat al 40 jaar. Mijn kinderen wonen op de bovenverdieping. die zijn nog geen 30 . Dus ik heb wel recht van spreken en mijn kinderen ook. We wonen vlakbij het voorheen (keurig nette) café Grepen. Waar wij zelden overlast van ervoeren. Nu zit café terroir er, dat beter terror kan heten. Tot half vijf ‘s nachts zit het personeel ‘s avonds nog op hun eigen terras te gillen en schreeuwen. Harder dan de bezoekers van Grepen ooit hebben gedaan. Het personeel zat daar ook wel eens buiten. Overdag. Maar na sluit nooit, en zeker maakte zij geen geluid. Meerdere buren zijn een gesprek met deze uitbater aangegaan. Maar krijgen een grote mond. Wij woonden er toch écht eerder. Vroeger waren dit gewoon etablissementen zonder terras…….. Een bankje, stond er. Geen tafeltjes. Geen lallend, dronken , personeel ……… tot diep in de nacht. Terwijl mijn kinderen weer naar college moeten aan het laatste gedeelte van hun studie werken. En wij om zes uur weer van huis naar ons werk moeten gaan. In een stad hoor je normaal te kunnen wonen zonder weggegild te worden door mensen tot diep in de nacht. Dat is nooit zo geweest, en is een trend die we met zijn állen toch echt MOETEN stoppen.
Een stad is een stad, met horeca, winkels, auto’s etc. Drukte hoort bij een stad, vooral een binnenstad, anders moet je niet naar Utrecht komen, want je weet wat je krijgt.
Ik herinner me nog dat bvb op het Vredenburg zo’n 7 horeca gelegenheden waren, nu nog 1. Op de Steenweg een bruin cafe, op de Lange Elisabethstraat een nachtclub, allemaal weg!
Wat er nu nog is zijn voornamelijk studentencafe’s , waar het wel eens kan knallen ja, maar een stad moet leven.
Waar ik me wel over verbaasd is dat de vroegere studenten ( inmiddels een goede baan en yup) terugkomen naar Utrecht, de huizen duur opkopen, en dan vervolgens “rust “willen, geen auto’s, herrie etc. U weet wel de nieuwe GroenLinks/Pvda stemmers olv Lotte van Hooydonck.
M.a.w. accepteer dat eenstad anders is dan een dorp,zeker als dit College de stad groter laat worden, faciliteer dan voor IEDEREEN, dus ook burgers met een auto faciliteiten zodat een ieder zich srenang voelt in Utrecht, en dat is met dit College een utopie!
@ Marie heel vervelend maar ook een zijspoor. Ga het gesprek aan met de eigenaar van Terroir. Overlast door nota bene personeel (?) tot half 5 ‘s nachts is ronduit bizar. Sluitingstijd van Terroir ligt op 23:00. Verenig je met buren die daar net zo goed last van moeten hebben. Of bel de politie.
Nee. Er is een APV, zodat iedereen weet wat die kan verwachten qua geluiden van buren en bezoekers. Die APV beschermt ook de nieuwe bewoners, als er nieuwbouw komt.
De gemeente moet de APV handhaven. Daarnaast staat het een ieder die onterecht overlast ervaart vrij een stap naar de rechter maken.
Persoonlijk vind ik dat de Domtoren tussen 23.00 en 7.00 prima zonder geluid kan. Vroeger hadden mensen geen tijd bij zich, waardoor het fijn was te horen hoe laat het is. Dat is nu volledig achterhaald. Daarnaast weten we inmiddels dat mensen (onbewust) slecht slapen bij nachtelijke geluidsoverlast.
Zure boomers? 🤨
Wie vindt dat alles maar moet kunnen en tevens vindt dat die geen rekening hoeft te houden met diens medemens heeft geen opvoeding gehad of is een narcist.
@chef @ peter en bnnenstadbewoner zijn vermoed ik, een en dezelfde. In de stad was NOOIT zo een enorme takkeherrie. Das gewoon een leugen! Utrecht is nooit new york geweest. Hou op alsjeblieft! Dat er in de stad reuring is jah! Maar reuring en lawaai in de nacht is iets heel anders. Ieder mens heeft recht op nachtrust!!! En lieg ook niet erover dat horeca is berdwenen ook niet aan het vredenburg. Sinds 2000 is het aantal horecatenten verzevenvoudigd!!!!!! En lees eens naar wat andere mensen schrijven en kom niet steeds met je verongelijkte yuppen reacties. Ik ben een geboren en getogen platte utrechter en kom uit wijk c. Mijn hele leven al bij dikke dries ophet rijtje. De muziek en de mentaliteit. Zijn enorm veranderd. Had je vroeger een woordenwisseling tussen Een groepje dat werd afgedaan met wat schuttingtaal in een paar seconden. , rammen ze er nu op los of steken ze met messen, en kan de politie om de haverklap erbij komen. Ik ben geen yup huur sociaal en kom van oudsher uit de waoterstraot jochie! Dus ga mij nou niets vertellen over wonen in een stad ! Ik denk dat de reaguurders die zo pro horeca zelf niet in de stad wonen en lekker om 20.00 uir al huiswaarts gaan ergens naar blaricumnin de stilte! of bang zijn verlies te lijden. Ieder normaal mens weet dat rust na 22.00 uur gerechtvaardigd is. In het weekend misschien een uurtje later Maar ik pleit ervoor net als in andere grote steden ter wereld om alles te sluiten om 1 uur! Maar vooral drugscontroles en gelijk in de boeien. Want het wangedrag komt door de enorme bassen waar je gek van wordt!!! Die iunnen echt zachter! Daarnaast blijven schenkken aan dronken mensen terwijl dit wettelijk is verboden! Dan samen met pillen en de drugs die mensen icm alcohol compleet laat doordraaien! Ht is geeoon gestoord. En heeft niets meer met -een avondje uit is goed voor u- te maken! Studenten hebben we ook niet in zulke getalen gehad. Die horen, net als in alle andere landen, niet in steden waar het gehorig is. Maar op campussen. Die bewaakt worden. In canada australie. Amerika. Engeland etc heel normaal! Utrecht is geen las vegas. Kom even! Als je zo wilt leven ga dan lekker daar wonen!
Peter: een nadhtclub vroeger had live muziek. Muziek dus en geen gebonk! Van 120db. Maar live muziek van 80 db! Een hammond orgel en een drummer met kwasten. Zeg nou nuet dat ht niet zonis. Want ik woonde er vrijwel op de hoek! Het aantal decibelletjes zijn wel even wat anders dan een bandje van vroeger! En de bastonen worden mensen knettergek van!
@bnnenstadbewoner heeft echt moeite met begrijpend lezen! @Marie heeft dat dus gedaan en. Kreeg een grote mond! Ze schrijft ook dat haar eigen zoon die jong is er last ven heeft. En Melle hier bij het reactiepanel ook. L en ik ken genoeg studenten die van hele andere muziekstijlen houden, zoals blues, early jazz, swing, rock and roll, en klassiek. Het laatste is onbetaalbaar voor ze geworden en de rest is er niet if onbetaalbaar! Genoeg jongeren die van jamsessies houden op akoestische gitaar , hammondorgel, theaterorgels, etc. Er is hier 0,0 culturele diversiteit. Dat is het probleem. Dom gelal en gebral. Maar echte muziek? Exhte cultuur? Waar zijn de bluescafes?de early jazzcafes? In Duitsland , zwitserland, japan, barst het ervan! Ooit wel eens in barcelona geweest? Wat daar aan een verschillende dultuur is, dusseldorf? berlijn? Het grote probleem is dat er juist niks is. Alleen ordinair gebral en dat kaatste gaat ons nu juist de keel uithangen! Als er voor meer leeftijdsgroepen en culturele groepen meer te doen was en de muziek meer geent was op kwaliteit ipv herrie. En er meer akoestische muziek werd gemaakt. Had de gemeente ook minder werk om klachten te behandelen. Studentengelegenheden dus naar de uithof. En een culturele comissie opstellen die percentages opstelt aan diverse muziekstijlen. Van Nostalgische muziek tot funky jazz!
Jongens, horeca en evenementen zijn vertier, vrijetijdsbesteding, luxe.
Wonen is een mensenrecht.
Wat is nou belangrijker? Wonen lijkt me. Andere dingen komen daarna.
Het is de omgekeerde wereld, dat nachthoreca moet, en dat dat ook nog beschermd moet worden.
Bewoners moeten beschermd worden tegen horeca en vooral nachthoreca, niet andersom!
@ Hester buys
Ik ben gewoon Peter!
De kerntaak van de overheid is het beschermen van haar bewoners tegen schadelijke invloeden. Dus ook geluidsoverlast.
https://denuk.nl/de-kerntaak-van-de-overheid-is-het-beschermen-van-haar-onderdanen/
@hester Ik ben gewoon Chef.
En je gaat Uttecht nu dusbtóch vergelijken met studentensteden als in Canada, Amerika, Australië… Wát een misplaatste vergelijking. Terwijl Utrecht zijn karakter voor een belangrijk deel eeuwenlang te danken heeft aan Studenten.
En als je dan graag toch wil vergelijken: de Sorbonne ligt gewoon in hartje Parijs. De studenten ervan eveneens.
Én verder:.ik woon ín de Stad. Ken hem als mijn broekzak. Dus níet in ‘t Gooi. (Hoe kóm je erbij?!) Accepteer dat Wijk C niet meer hetzelfde is als 50 jaar geleden. En ik kan erover meepraten: ik ben een “Boomer”. Maar níet zo’n chagarijnige Boomer. Integendeel. Jij zit er dus op álle vlakken náást….
Waarom is er voor ons niets? Behalve banaliteiten voor de jongeren? Wij ouderen hebben ook behoefte om NORMAAL uit te gaan. Zonder herrie overigens. Pia Beck trad vroeger ook regelmatig op bijv. Trio Pim jacobs , Rhoda scott. Namen die de jeugd ook kent in Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Luxemburg, Denemarken, maar niet in Nederland? Hoe kan het zijn dat het aanbod zo eentonig is? Alleen feesthoreca? Ik weet zeker dat wanneer Horeca diverser zou zijn, mensen, die zo als ik last hebben van deze schreeuwclubs, dan ook uit zouden gaan… Betaalbare Horeca. Een John Mann (theaterorganist) bijv. Plaats weer (desnoods een digitaal) theaterorgel terug in het Rembrandt Theater. Waarom zijn er geen Hollandse oude liedjes van de jaren 00-80 die íedereen normaal kan meezingen met een accordeonist , pianist en violist ipv 120 db herrie? Ik hoor iedereen om mij heen klagen? Dat er niets voor hen is? Alleen voor jongeren? Hebben ouderen geen rechten? Ik ben zelf 55 En kan nergens meer heen, Of ik moet naar Leiden. Een vreemde in je eigen binnenstad waar je al 55 jaar woont. Horeca is niet zozeer het probleem, de soort horeca is het probleem. Drugs, harde muziek, gegil. ipv klassemuziek. tot 20 jaar terug moest je nog in colbert en met stropdas er naar toe , anders kwam je niet eens binnen ! Dit is ook horeca: maar heeft wel klasse ! https://youtu.be/vDOSvTlJ6EE En in Amerika (pizza stop) en blackpool wordt dit enorm druk bezocht. Ook door jongeren. Opa’s. Oma’s, met hun kinderen en kleinkinderen. Achter de voordeur van deze theaters/gelegenheden hoor je niets meer…. en mensen komen er blij, zonder xtc/mdma uit omdat de muziek zélf al kwaliteit genoeg heeft, en het plezier vóór de hele familie is. en niet voor 1 doelgroep. Zo maar een voorbeeld.
Het valt me op dat veel van het geklaag hierboven helemaal niet gaat over de horeca maar over de (studenten) binnenstadsbewoners ZELF die herrie maken tot diep in de nacht of bezoekers die over straat gaan en herrie maken. Beide heeft niets te maken met dit artikel. En voor het geval dat je jezelf als binnenstadsbewoner heel speciaal voelt, in de Rivierenwijk waar ik woon hebben we minstens zes studentenhuizen om ons heen in ons woonblok. Soms geeft dat overlast, ja. Dat is een stad waar je op elkaar woont. Babies en honden geven ook overlast.
@Cees van der H (die klinkt alsof hij 85 is ipv 55) open een kroeg in de binnenstad en leef je uit. Het hoeft niet allemaal voor je geregeld te worden en als er geld verdient zou kunnen worden met oude knarren uitgaansgelegenheden dan waren die er echt wel.
ik lees nu pas het beledigende antwoord terug van @jeroen. aan @cees vdh Die hier continu mensen aan het beledigen is @moderator misschien kunt u ingrijpen? Even een voorbeeld. Ohio is toch een metropool. Daar zijn toch echt wetten voor horeca en particulieren die vele malen strenger zijn dan hier. Daar houden mensen zich er gewoon aan. En niet alleen in ohio . 80 procent van de wereldsteden is dit normaal. Utrecht is geen New York. ………… https://imgur.com/a/CPkNcrc hier het overzicht. Tot 1993 hadden wij een soortgelijke opsomming in heel nederland. Dit moet weer terugkomen. Geluid mag max 15 meter doordringen vanaf de bron buiten. Dat betekent na 22.00 uur: fluisteren. Want zo ver klinkt het door ALS je fluistert na 22.00 uur…………….. Als je dat niet doet, wordt je echt opgepakt daar. Mensen zijn daar heel erg op. Ik ben er zelf geweest. Terwijl ik echt heel rustig praat werd ik er door een ‘officer’Al op aangesproken en het zat vol in die straat met uitgaansgelegenheden , maar als je naar buiten kwam: … stilte… Daar doen ze het anders. Uitgaansgelegenheden zijn vooral buiten de stad op grote terreinen. Ik dacht altijd dat amerikanen luidruchtig waren. Maar dat is dus helemaal niet zo in de meeste staten. (nyc uitgezonderd) . Terugkomend in Utrecht schrok ik mij het apezuur……….. Het is écht abominabel en het gemeentelijk bestuur moet écht optreden (heel hard) tegen herriemakers. Het argumenten ‘moet je niet in een stad gaan wonen” is een kul argument blijkt maar weer. En ja. ik was daar aan een drukke weg én ja er waren uitgaansgelegenheden. Maar mensen spreken daar echt niet zo luid als hier. ook al zou je dat wel verwachten. Overal ter wereld waar ik ben geweest, zijn mensen niet zo luidruchtig als aan de nobelstraat. (geen onzin) … En andere straten in Utrecht (en amsterdam bijv) . Er moet een mentaliteitsverandering komen. De wet moet op voortouw daar verandering in brengen. De stad is van íedereen. Niet alleen van herriemakers.