Moet Utrecht een straat naar Peter R. de Vries vernoemen? DENK vindt van wel Moet Utrecht een straat naar Peter R. de Vries vernoemen? DENK vindt van wel

Moet Utrecht een straat naar Peter R. de Vries vernoemen? DENK vindt van wel

Moet Utrecht een straat naar Peter R. de Vries vernoemen? DENK vindt van wel
Peter R. de Vries in 2017.
De politieke partij DENK vindt dat er in Utrecht een eerbetoon moet komen voor Peter R. de Vries. Verschillende Nederlandse gemeenten, zoals Amstelveen en Aalsmeer, hebben al aangegeven een straat te vernoemen naar de onlangs vermoorde misdaadjournalist.

De politieke partij DENK vindt dat er in Utrecht een eerbetoon moet komen voor Peter R. de Vries. Verschillende Nederlandse gemeenten, zoals Amstelveen en Aalsmeer, hebben al aangegeven een straat te vernoemen naar de onlangs vermoorde misdaadjournalist.

De Vries werd op 6 juli neergeschoten in Amsterdam en ruim een week later bezweek hij aan zijn verwondingen. Vorige week woensdag kon het publiek afscheid van hem nemen in Carré. Volgens DENK zei één van de Utrechters die op dat moment de laatste eer aan De Vries bewees dat het voelde alsof hij een familielid was verloren, terwijl hij de journalist niet persoonlijk kende. “Zo voelde De Vries voor veel mensen in onze stad”, aldus DENK.

Daarnaast zou burgemeester Dijksma in korte toespraak het volgende over De Vries hebben gezegd: “Hij was vasthoudend tot het bittere einde. Peter R. de Vries ging door waar iedereen al lang was gestopt. Dat maakt hem een bijzondere man. Een lastige man, een man met karakter. Ik denk dat mijn kinderen hem zouden typeren als een ‘eindbaas’. Zo iemand was Peter R. de Vries.”

Straatnaam

De broer van de vermoorde misdaadjournalist riep de gemeente Amsterdam vorige week op een straat naar Peter R. de Vries te benoemen. In de tussentijd besloten Amstelveen en Aalsmeer om een straat naar hem te vernoemen.

“DENK is van mening dat Utrecht ook een eerbetoon ter nagedachtenis aan Peter R. de Vries verdient. […] Een dergelijk eerbetoon zal niet alleen symbool staan voor zijn toewijding aan de samenleving en zijn strijd tegen onrecht, maar zal ook dienen als belangrijke signaal naar hen die de weg van criminaliteit bewandelen. Want Utreg buigt nooit”, aldus de partij.

De gemeente heeft meerdere weken de tijd om te reageren op de wens van DENK.

26 Reacties

Reageren
 1. Alex

  Het is afschuwelijk wat er gebeurd is maar straatnaam vernoemen gaat erg ver. Er zijn helaas meer mensen slachtoffer van wat voor soort terreur dan ook, ook daar zijn nabestaanden die dit soort noodlot zullen moeten verwerken. Die krijgen ook geen straatnaam. Zou trouwens ook niet graag wonen aan een Peter R de Vrieslaan

 2. Luuk Upuuk

  Waarom? Wat was de binding van die man met Utrecht? Niet doen, want er zal dan altijd gezeik komen van mensen die vinden dat de vernoemde straat te onbeduidend is in het stratenplan en de vernoeming als een belediging opvatten.

 3. W.

  Ik kan me best vinden in een passende manier om hem te eren, maar kan me ook wel wat voorstellen bij wat Alex schrijft. Tegelijkertijd heb ik er ook een dubbel gevoel bij om nog geen twee weken na zijn overlijden al straten te gaan vernoemen. Voelt ook een beetje als een overhaaste en emotionele reactie. Het is ook een buitengewoon emotioneel voorval, maar misschien iets meer de tijd nemen om te kijken welk eerbetoon hier het beste op zijn plaats is.

 4. Scherpschutter

  Alsof een lid van een bende uit de categorie Bad Boys (Taghi’s gang) bij het zien van een straatnaambordje “Peter R. de Vriesplein” bij zichzelf denkt; “weet je, misschien is criminaliteit wel niet zo’n goed idee”. Een grenzeloos naieve notie.

  Wellicht dat DENK en overige politieke bewegingen niet helemaal in de gaten hebben wat er onder de oppervlakte van Nederland groeit en broeit, want als holle symboolpolitiek het ‘wapen’ is dat je wil inzetten tegen werkelijk niets- en niemand ontziende spijkerharde gangsters, dan gaat er geen oplossing komen ook…

  Dit uiteraard nog los bezien van het gegeven dat er wel erg weinig logica zit in het ophangen van een straatnaambordje van een door gangsters geliquideerde misdaadverslaggever, als symbool voor een ‘Utreg dat nooit buigt’. Het vormt eerder een doorlopende herinnering aan een Utrecht dat juist wel gebogen heeft jegens Utrechtse gangsters dan het tegendeel…

 5. [email protected] 🤔

  Laten we inderdaad straatnamen vernoemen naar politieagenten die zijn gestorven tijdens hun dienst,vooral omdat deze mensen dit deden vanuit hun hart en niet voor het grootte geld.

 6. buurtbewoner

  ik denk dat een borstbeeld op t plein voor de rechtbank meer symbolisch is ipv een straatnaam ergens in een vinexwijk

 7. Erwin

  Het lijkt me een goed idee om in een nieuwe woonwijk de straten te vernoemen naar slachtoffers van Taghi. Naast de Peter R de. Vrieslaan krijgen we dan oa ook een Reduan B-hof, Martin Kokstraat en een Derk Wiersumplantsoen.

 8. Pee

  Amstelveen en Aalsmeer vernoemen toch al straten naar hem dat lijkt mij toch genoeg.
  Men met het niet gaan overdrijven.

 9. Henk

  Nee!

 10. Herman

  Wat een onzin. De man heeft toch geen enkele binding met Utrecht.

 11. Steve

  Er is al een Hugo De Vrieslaan in Tuindorp.
  Dat gaat dus verwarring geven.

 12. WvR

  Ik zie er wel wat in.
  Naast de kruidenwijk, botenwijk, komiekwijk, en de nietgeleedpotigenwijk, kunnen we dan ook een terreurwijk hebben. Of zinloosgeweldwijk, aantastingvanderechtsstaatwijk. Zoiets.

 13. Scherpschutter

  @buurtbewoner 28/7/2021 – 15:43

  “ik denk dat een borstbeeld op t plein voor de rechtbank meer symbolisch is ipv een straatnaam ergens in een vinexwijk”

  Symbolisch…voor wat? Het complete falen van de rechtsstaat?

 14. JdV

  Prima plan. Doen we die straat aan laten sluiten op de Theo van Goghdreef, de Pim Fortuyndreef, het Charlie Hebdoplein en de Bataclanboulevard.

 15. Eland

  Mijn eerste reactie; Nee, eerst minimaal een jaar wachten voor je keuzes maakt uit emotie… maar… misschien dan paar straten op Kanaleneiland aanpassen?

 16. Erwin

  Wat een onzin over dat Peter R de Vries geen binding met Utrecht heeft en dat daarom geen straat naar hem vernoemd kan worden. Sinds wanneer is dat een criterium? (Vgl Socrates, Cees Buddingh, admiraal van Gent etc etc)

 17. wollie

  dit zou Pim nooit gewild hebben.

 18. GeeWee

  Wellicht ligt een vernoeming in de voormalige woonplaats van Peter R voor de hand maar zoals hierboven gezegd: er is geen link met Utrecht dus niet doen.

  Beetje off-topic: Utrecht heeft een prachtige bloementuin op de plaats waar de tramschutter 2 jaar geleden toesloeg. Een mooie en waardige gedenkplaats. Het viel mij op dat er op de paden aardig wat onkruid groeit. Kan de gemeente zich maximaal inspannen om deze tuin te onderhouden?

 19. buurtbewoner

  @scherpschutter
  uiteraard

 20. bawang putih

  ik zie het nut niet van een straat vernoemen of standbeeld in dit geval, ik denk eerder aan zijn naam verbinden aan lesstof in het kader van misdaadbestrijding en onderzoekjournalistiek, criminologie enz aan hogescholen enz

 21. isabelle

  Ik DENK het niet, hoor.

 22. Michael

  @Scherpschutter
  Ineens hóor ik het u zeggen.
  Leuk hoor, een BN-er in ons midden!

 23. Gert

  zeker niet dan moeten we voor iedereen beroep uit oefenen een straat naam neer zeten ; en er geburen zo veel liquidaties daar doen we toch ook geen staat namen voor ; dus ik vind het onzin .

 24. Scherpschutter

  @Michael 11:24

  Ik volg u niet. Verklaar u nader.

 25. Wim Vreeswijk

  Als we toch straten willen gaan herbenoemen begin dan met ALLE slachtoffers van terrorisme, zoals Pim Fortuyn, Theo van Gogh, Derk Wiersum, en de Kedichemslachtoffers Karel Kleijn en de hotelhouder In Den Eng. Over de vele gewonden wil het nog niet hebben

 26. UTRECHTSE JANTJE

  @[email protected] … ik kan me wel vinden in jouw idee , verder zijn er nog wel wat andere bekende overleden Utrechters die in mijn ogen ook in aanmerking zouden mogen komen hoor , die wel iets voor Utrecht hebben betekend ….

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).