Moeten de spaceboxen de stad uit? Dat is de vraag | De Utrechtse Internet Courant Moeten de spaceboxen de stad uit? Dat is de vraag | De Utrechtse Internet Courant

Moeten de spaceboxen de stad uit? Dat is de vraag

Moeten de spaceboxen de stad uit? Dat is de vraag
Not in my backyard. Dat is de terugkerende reactie als er plannen voor de plaatsing van spaceboxen voor studenten worden bekendgemaakt. Bewoners van de wijk Rijnsweerd gaan zelfs naar de rechter om de spaceboxen aan de Archimideslaan tegen te houden. De kamernood onder studenten wordt door iedereen als een probleem gezien, maar de oplossing liever niet binnen de stadsgrenzen. Moeten de spaceboxen de stad uit? Dat is de vraag.

Not in my backyard. Dat is de terugkerende reactie als er plannen voor de plaatsing van spaceboxen voor studenten worden bekendgemaakt. Bewoners van de wijk Rijnsweerd gaan zelfs naar de rechter om de spaceboxen aan de Archimideslaan tegen te houden. De kamernood onder studenten wordt door iedereen als een probleem gezien, maar de oplossing liever niet binnen de stadsgrenzen. Moeten de spaceboxen de stad uit? Dat is de vraag.

 

“Natuurlijk moeten die spaceboxen de stad uit!”

Henk Westbroek, bekende Utrechter en bewoner van Rijnsweerd vindt dat de spaceboxen geen plek in de stad zouden moeten krijgen: “Maar dat komt niet door de studenten. Ik vind containers gewoon geen plek om in te wonen. Net zomin ik kartonnen dozen een geschikte woonplek vind. Iedereen heeft recht op een juiste woning. Dat is voor mij de reden dat ik liever geen spaceboxen zie. Niet omdat het zogenaamd de waarde van huizen laat dalen.” Westbroek is zeer kritisch naar bewoners van de wijk die tegen de komst van de studenten zijn: “Vroeger werd in de VS dezelfde argumentatie gebruikt wanneer donkere mensen in witte wijken wilden wonen. Daarnaast ook het argument van geluidsoverlast is flauwekul. Non argumenten van zogenaamde progressieve linkse mensen. Men woont hier in de meeste bevoorrechte wijk van Utrecht, met de rijkste mensen die het zelf allemaal perfect geregeld hebben. Vroeger toen zij studenten waren wilden ze ook dat er goede woningen geregeld zouden worden voor studenten. En nu wonen ze zelf met z’n drieën in 18-kamer woningen.”

“Het is flauwekul om een hele bevolkingsgroep weg te zetten als geluidsoverlast gevend.”

Jamili Wetzels, lid van GroenLinks-jongerenorganisatie DWARS en studentenunie VIDIUS, stuurde een tweet de wereld in naar aanleiding van een artikel op duic.nl over de spaceboxen: “Discriminatie jegens studenten; hele bevolkingsgroep weggezet als ‘overlast gevend’.” Hij is duidelijk niet tegen spaceboxen in de stad: “Utrecht is een dynamische stad en een echte studentenstad, dat is een van de grote krachten van de stad en dat moet je niet weren. Er moet dus ook ruimte en een plek zijn voor deze groep. Ik vind het niet goed om alle studenten als één groep weg te zetten. Natuurlijk heb je studenten die er met de pet naar gooien maar je hebt ook genoeg hardwerkende studenten die echt geen tijd hebben om geluidsoverlast te veroorzaken.

“Spaceboxen? Nog nooit van gehoord”

Historicus en criticus Maarten van Rossem is niet bekend met de spaceboxen: “Ik adviseer je over dit onderwerp maar iemand anders te bellen.”

“Ik kan er kort in zijn, dit is een juiste plek.”

Bedrijfsleider van Hal 16 Matthijs Mom is voor de komst van de spaceboxen: “Ik vind het goed dat er meer woningen voor studenten komen. Er is een woningtekort onder deze groep. Studentenwoningen zijn nodig en het is dan ook zonde wanneer we deze spaceboxen niet gebruiken. Ook deze locatie is juist, dus niet ver weg buiten de stad. Op deze plek zijn al studenten woningen en de spaceboxen zorgen voor een mooie overloop. Ik heb natuurlijk wel begrip voor de argumenten van de tegenstanders. Mensen zijn vooral bang voor eventuele overlast, maar wanneer alles goed gereguleerd wordt, dan denk ik dat de woningen hier op de juiste plek staan.”

“Ik ben niet tegen studentenwoningen”

Sjouke Wiersma woont in Rijnsweerd en ziet de studentenwoningen liever niet verschijnen op deze plek: “Maar dat is niet alleen vanwege de angst voor geluids- en parkeeroverlast. Het is de manier waarop de gemeente dit plan uitvoert. Zonder goed overleg en zonder de juiste procedures te volgen. Er wonen meer dan duizenden studenten in een straal van 800 meter rondom de wijk, 230 meer of minder is geen probleem. De manier van huisvesting echter wel, deze is zeer nadelig voor de buurt en uitnodigend voor diverse problemen. Ook uit de quickscan van de gemeente blijkt dat de locatie in Leidsche Rijn veel geschikter is.”

“Het is geen gevaarlijke groep gekken die je zover mogelijk buiten de stad moet houden”

Jette Pellemans, student en lid van het bestuur van de Utrechtse Introductie Tijd 2013, kan zich de reactie van directe omwonenden wel voorstellen. “Als direct naast je tuin veel studenten komen te wonen lijkt dit niet altijd een goed idee. Maar het beeld dat soms leeft dat alle studenten laks zijn en veel lawaai maken klopt vaak niet. Studenten kunnen juist een positieve bijdrage leveren aan de leefbaarheid van een wijk en een stad. Het kan goed zijn voor de buurt wanneer een gemengde samenstelling van verschillende bevolkingsgroepen samenleven. Daarnaast denk ik dat vanuit deze woningen juist weinig overlast zal komen. Het zijn allemaal opzichzelfstaande woningen, geen huizen waar ze met 14 mensen wonen.” Alle studenten huisvesten buiten de stadgrenzen lijkt Pellemans ook niet optimaal: “Studenten horen bij de stad en leven in de stad. Zelfs op de Uithof willen maar weinig mensen wonen, natuurlijk het is goedkoop maar het echte leven speelt zich toch af in de binnenstad.”

(tekst: Robert Oosterbroek)

12 Reacties

Reageren
 1. Woonwagenbewoner.

  In LeidscheRijn is genoeg ruimte,van mij mogen ze komen en zijn ze van harte welkom.

 2. Robbie

  Not in my back yard. “Als mijn leventje maar niet overhoop gehaald wordt.” Je ziet het steeds vaker. We moeten iets doen, maar de overlast moet voor een ander zijn. En vervolgens wordt met valse en foutieve informatie de buurt opgezet. Zie ook de hele discussie over de windmolens in Lage Weide, waar de Buren van de Lage Weide op een dergelijke toer bezig zijn.

 3. Berend Huisman

  Maarten van Rossum die ergens geen mening over heeft? Wat is er aan de hand?

 4. Anti Azijnzijker

  Utrecht is echt een azijnzijkers stad aan het worden,bah …………
  Alles is leuk en aardig behalve als er een paar boxen geplaatst worden,kom nou wat een kinderachtige NIMBY bende.

 5. Annemarie

  Lees even verder dan jullie neus lang is: http://localhost/duic/nieuws/49986/bewoners-archimedeslaan-naar-de-rechter-om-komst-spaceboxen/

 6. Annemarie

  Lees even verder dan jullie neus lang is:

  http://localhost/duic/nieuws/49986/bewoners-archimedeslaan-naar-de-rechter-om-komst-spaceboxen/

 7. Toine Goossens

  De hedendaagse mentaliteit ten voeten uit.

  1. Jij mag wel leven als je mij maar niet stoort
  2. Ik weet wat goed voor je is en ik bepaal dat voor jou
  3. Ik mag doen en laten wat ik wil
  4. De rekening leg ik bij jou neer.

  Ik ken geen ernstiger bedreiging van de democratie, dan deze mentaliteit. Alles moet, maar niets mag. Het gevolg is dat er steeds meer wet- en regelgeving nodig is; wat mag nou echt niet en wat kan nog net.

  Zo komen we vanzelf in een politiestaat terecht. Het NSA fenomeen staat niet op zichzelf.

 8. 's Jean

  Natuurlijk moet iedereen huisvesting hebben. We barsten uit onze voegen in leegstaande (kantoor)panden. Waarom niet die geschikt maken voor onze studenten?

 9. Ed Landsmeer

  Op parkeerterrein p3 van de jaar beurs is een goede plek. dicht bij het Hov en auto’s west van het Merwedekanaal parkeren, twee vliegen in een klap geen overlast van studenten auto verkeer uit de stad en ook nog Horeca in de beurt.

 10. Stefan

  Het probleem is dat er 9000 studenten zijn die een woning zoeken (volgens SSH).Dat komt neer op ongeveer 25 flatgebouwen!! Natuurlijk willen alle studenten allemaal rond Utrecht centrum wonen, maar je hoeft geen beta te zijn om te snappen dat dat ONMOGELIJK is. Stadsuitbreiding dus, Leidsche Rijn erbij betrekken! Wereldstad Amsterdam weet wat stadsuitbreiding is, want dat doen zij al eeuwen, en plaatst(e) honderden studentenwoningen met succes aan de rand van de stad.Bouw er een theatertje, een studentensoos met goedkoop bier, en het wordt een hippe plek om te wonen. Provinciestadje Utrecht moet nog leren een wereldstad te zijn…

 11. Ed Landsmeer

  Cobouw.nl, Dé site voor de bouw http://j.mp/184VAOo dit lezend, zou een goed idee zijn in navolging van vorige schrijvers de kantoren rond het NS station beginnende met het stadskantoor om te bouwen tot studenten woningen.
  Gevolg een tsunami aan kennis en ideeën (ook politiek) wat helend en verfrissend zou werken in Utrecht, maar ik zal wel te naïef zijn, of niet?

 12. Utrecht groeit

  In Overvecht, Kanalen eiland, Transwijk, Leidse Rijn is voldoende ruimte. Mooiste plek; Station Zuilen, of station Lunetten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).