Moeten er regels komen voor de bootcamps in het park? Dat is de vraag | De Utrechtse Internet Courant Moeten er regels komen voor de bootcamps in het park? Dat is de vraag | De Utrechtse Internet Courant

Moeten er regels komen voor de bootcamps in het park? Dat is de vraag

Moeten er regels komen voor de bootcamps in het park? Dat is de vraag
Bootcampers in het Griftpark. Foto: DUIC / Robert Oosterbroek
Januari is de maand van de goede voornemens. Veel mensen grijpen het nieuwe jaar aan om meer te sporten en bewegen. Een van de populairste manieren om in beweging te komen, is deelnemen aan een bootcamp; je in een sportklasje door een enthousiaste instructeur door het park laten jagen.

Januari is de maand van de goede voornemens. Veel mensen grijpen het nieuwe jaar aan om meer te sporten en bewegen. Een van de populairste manieren om in beweging te komen, is deelnemen aan een bootcamp; je in een sportklasje door een enthousiaste instructeur door het park laten jagen.

Het fenomeen komt veel voor in onder meer het Wilhelminapark en het Griftpark. De groepen maken tijdens hun oefeningen vaak gebruik van voorzieningen in het park, zoals bankjes. Voor de commerciële activiteit is geen vergunning nodig; vanuit de gemeente wordt verwacht dat bezoekers rekening met elkaar houden. Moeten er regels komen voor de bootcamps? Dat is de vraag.

Michiel Wijn – voorzitter St. Wilhelminapark e.o.
‘Bootcamporganisaties zouden naar alternatieve plekken kunnen kijken’

“In Utrecht hebben we een aantal stadsparken, zoals het monumentale Wilhelminapark, die de groene longen zijn van de stad. Deze parken zijn bedoeld voor kleinschalige recreatie en groenbeleving en moeten vooral voor dat doel worden gebruikt. Groenbeleving met een openbaar karakter – wandelen, kinderfeestjes vieren, picknicken, op een bankje zitten, rondjes hardlopen, die activiteiten passen daar allemaal in. En af en toe is er een kleinschalig evenement voor bewoners uit omliggende wijken.

Een bootcamp in het Griftpark. Foto: DUIC / Robert Oosterbroek
Een bootcamp in het Griftpark. Foto: DUIC / Robert Oosterbroek

Volgens Stichting Wilhelminapark e.o. wordt er een grens overschreden als er commerciële en bedrijfsmatige activiteiten in de parken zijn die in of aan het park geld willen verdienen. Als je dagelijks of wekelijks bootcamps wilt organiseren om daar geld mee te verdienen, moet je een sportveld of een atletiekbaan huren. Een park is geen sportveld, winkelruimte of marktplaats. Ook kunnen bezoekers hinder ondervinden van de grotere groepen bootcampers. Bovendien brengen de sporters met hun intensieve betreding en getrek aan begroeiing schade toe aan gras en bomen. De bootcamporganisaties zouden kunnen kijken naar alternatieve plekken om deze sport te bedrijven, zo lijkt het Oosterspoorbaanpark ons geschikter. Laten we zuinig zijn op onze stadsparken, hun draagkracht is niet onbeperkt.”

Kees Geldof – wethouder openbare ruimte en groen
‘Bezoekers moeten rekening houden met elkaar’

“Mensen moeten in Utrecht kunnen genieten van de stad, van de mooie parken en pleinen. Elke week groeit de stad met ongeveer tachtig inwoners. Die groei betekent ook dat mensen intensiever gebruik zullen maken van de openbare ruimte, waaronder de parken. Als mensen ze willen gebruiken voor hun bootcampactiviteiten, is dat prima. Er is geen vergunning voor nodig. Wel zijn er algemene huisregels wat betreft het gebruik van de openbare ruimte – het belangrijkste vind ik dat bezoekers rekening houden met elkaar en met het park, zodat iederéén het fijn heeft in de stad. Utrecht investeert extra in beheer en onderhoud van de openbare ruimte, zodat de stadsbewoners zich prettiger en veiliger zullen voelen.”

Rik Wolfsen – eigenaar The Bootcamp Club regio Utrecht
‘Zolang iedereen flexibel is, gaat het goed’

“Wij staan niet onwelwillend tegenover regels voor de bootcamps in het park. Als je kijkt naar de ontwikkeling en het gebruik van de parken zijn er wel meerdere bootcamppartijen actief en wordt er op verschillende manieren van het park gebruikgemaakt. De ene groep rent alleen rondjes, de andere maakt ook gebruik van bankjes. Er zijn zelfs partijen die zware materialen meenemen. Wij merken zelf ook dat het druk kan zijn in het park, vooral met mooi weer in de zomer. Ik druk mijn trainers altijd op het hart te kijken wat er gebeurt en zich aan te passen. Met warm zomerweer gaan we bijvoorbeeld niet het drukke park in, maar geven we training in een woonwijk. Zolang iedereen flexibel is, gaat het goed.

Bootcampen in het Griftpark. Foto: Robert Oosterbroek / DUIC
Bootcampen in het Griftpark. Foto: Robert Oosterbroek / DUIC

Wij hebben wel eens een klacht gehad over geluidsoverlast; een trainer met hard stemgeluid gaf les tegenover een woonhuis aan het Griftpark. Wij zijn met de bewoners in gesprek gegaan en hebben het ook met de trainer besproken. We zijn professionals en lossen deze dingen dan ook professioneel op. Het is bij ons ook verboden om muziek mee te nemen. Het scheelt nogal of iemand zo nu en dan wat roept, of dat er structureel muziek wordt gedraaid. We maken wel gebruik van materialen die we tegenkomen in het park, zoals bankjes of verhogingen op de stoep. In het Wilhelminapark kan ook het speeltuintje worden gebruikt, maar natuurlijk niet op zaterdagochtend als er gezinnen zijn. Volgens mij is er in Utrecht weinig overlast van bootcamps, in tegenstelling tot Amsterdam waar onlangs ophef was over een groep dames op trampolines met keiharde muziek in het Vondelpark. Daar is het dringen geblazen, in Utrecht zijn voorlopig geen redenen om gedragsregels in te voeren.”

Eva van Esch – fractievoorzitter Partij voor de Dieren
‘Andere parkgebruikers moeten zich niet verdrongen voelen’

“De Partij voor de Dieren is voorstander van laagdrempelig sporten voor iedereen. Dat is goed voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid. Sporten in de buitenlucht is wat onze partij betreft prima, maar het moet geen overlast veroorzaken voor andere mensen en dieren. In andere gemeenten ervaren bezoekers en omwonenden van parken soms overlast van de diverse bootcampgroepen. Dat kan komen door een trainer die nogal luid tegen zijn bootcampers roept, ook kunnen gewone bezoekers zich gewoon overweldigd voelen door grote groepen. Of de huidige situatie in Utrecht om concrete maatregelen vraagt, is ons niet duidelijk. Het is goed om in Utrecht regels op te stellen wanneer blijkt dat er overlast is. Andere parkgebruikers moeten zich niet verdrongen voelen door sporters. Iedereen, mens en dier, moet kunnen genieten van de parken en het groen in Utrecht.”

Wat denk jij?

Moeten er regels komen voor de bootcamps in het park?

View Results

Loading ... Loading ...

20 Reacties

Reageren
  1. Danny

    Op de vraag waar een park voor bedoeld is, zal een grote meerderheid antwoorden: om te ontspannen. De één doet dit door op een bankje te zitten of te wandelen, de ander door aan bootcamps deel te nemen. Zolang iedereen een beetje rekening met elkaar houdt lijken regels me overbodig.

  2. Mimi

    Zolang iedereen een beetje rekening met elkaar houdt, inderdaad. De praktijk lijkt toch te zijn dat de invasie van bootcampers bijna per definitie met meer is dan het clubje, zeg, schoolkinderen dat eventjes wil basketballen op het daarvoor bestemde veldje in het Griftpark. Daar komt bij dat de bootcamp klasjes bijvoorbeeld op zaterdagavond al zó vroeg beginnen en zó op elkaar aansluiten dat de bootcampers welhaast standaard ‘eerder’ zijn.

    Mij lijkt het, net als Michiel Wijn, onjuist dat we met z’n allen belasting betalen voor een park waar de bootcamp clubjes gratis gebruik van maken om geld aan te verdienen. Helemaal toen ik met verbazing gadesloeg hoe een bootcampklasje werd gewaarschuwd voor glasscherven in, inderdaad, de basketbal kooi, zonder dat iemand van de bootcamporganisatie zich geroepen voelde dit glas even op te ruimen. Als je zo massaal gratis het park gebruikt, neem dan minimaal ook de verantwoordelijkheid iets terug te geven door bij te dragen aan schoonmaak & onderhoud.

  3. casper

    Helemaal eens met Danny. Trouwens, parken zijn toch openbaar?

  4. Masha

    Ik woon aan Park Oog in Al en zie vrijwel dagelijks mensen in malle pakjes die worden opgefokt door een sportinstructeur. Laat die stakkers toch. Of je nu met een kinderwagen door het park loopt of met een waterpijp, een beetje tolerantie is toch niet teveel gevraagd..

  5. Joop

    Laatst blokkeerde zo’n bootcampklasje mij de doorgang op de hoofdweg door het Wilhelminapark. Ze waren een oefening aan het doen waarbij ze dwars over de weg heen sprintjes aan het trekken waren. Ik ben er maar gewoon doorheen gelopen. Als zij geen rekening met anderen houden dan hoef ik ook niet met hun rekening te houden toch?

  6. Athe

    In het Griftpark worden kinderen gesommeerd om op te hoepelen bij de speelvelden door bootcamporganisaties. Bizar.

  7. Lucas

    De Bootcamp clubs zijn een puur commerciële activiteit en daar moet een vergunning systeem voor komen zodat de gemeente een maximum en kan stellen aan dit soort ‘evenementen’ in het park. Doe daar dan gelijk ook een maximum volume voor de drill instructeurs bij (die veelal overdreven hard schreeuwen en op een fluitje blazen alsof we te maken hebben met een Russische leger oefening.) en maak afspraken over welk tijdstip (niet te vroeg en niet te laat bijvoorbeeld)

  8. ilse

    Ja natuurlijk, commerciele bootcamps in parken moeten aan banden worden gelegd. omdat:
    – het park niet zomaar voor commerciele doeleinden gebruikt kan worden. Als je een bierkraam wil neerzetten moet je ook vergunning hebben
    – voor sporten in een vereniging zijn er speciale sportvelden. Het zou toch beetje gek zijn als de voetbalvereniging opeens op het voetbalveldje in de buurt gaat trainen? Voor die sportvelden moet betaald worden. Terwijl de commerciele bootcampclubs niets betalen en je kan snel uitrekenen hoeveel ze verdienen door gebruik te maken van de openbare ruimte.
    – Door het parkgebruik van al die commerciele clubs kan je niet meer savonds rustig door het (Grif)park lopen. Op elke hoek staat een trainer te schreeuwen. Of als ik wil hardlopen door het Wilhelminapark, blokkeren groepen bootcampers de openbare weg, waardoor er nauwelijks nog anderen langs kunnen. Nogmaals een vergelijking, als je tijdens je motorrijles oefeningen met pionnen op de openbare weg gaat doen, zou iedereen het belachelijk vinden. Daarom gaan ze naar een apart terrein. Logisch.

    Kortom, parken zijn niet bedoeld voor commerciele sportactiviteiten. Bootcampclubs moeten betalen voor de ruimte die ze nodig hebben. Zodat de parken weer kunnen worden gebruikt waar ze voor bedoeld zijn, een plek waar iedereen zich kan ontspannen.

    Ik hoop dan ook echt dat de gemeente Utrecht hier iets tegen gaat doen, voordat de lente begint.

  9. Miranda

    Wees blij dat er mensen zijn die gebruik maken van de parken en het werkt ook nog aanstekelijk. Dus gratis campagne voor de overheid om de samenleving in beweging te krijgen :))

  10. Gregor

    Wie stipt nu daadwerkelijk deze discussie aan? Pas wanneer mensen er naar gevraagd worden hebben ze een mening. Niemand heeft zich in mijn optiek ook ooit maar 1 seconde geïrriteerd aan deze vorm van sport bedrijven. We hebben er dus weer eentje in de categorie Zwarte Piet en Gevelreclame! Wat gaat het goed he, met Utrecht!

  11. Cico

    Het is interessant om na te gaan waar parken voor zijn bedoeld. Het Wilhelminapark is een wandelpark, in die tijd deed men niet aan sport. Maar wel aan flaneren, lopend of soms per koets. Vandaar de brede paden in het Wilhelminapark. Het is ontworpen als een Romantisch park, met hoogtepunten als een Rosarium, een hertenkamp en een eendenvijver. Het is nagebootste, gecultiveerde natuur.
    Het Zocherpark (singel) is een echt wandelpark, ontstaan vanuit de Utrechtse traditie om een ‘rondje stad’ te lopen op de vervallen stadswallen. Ook ontworpen in de Romantische traditie, met exotische bomen uit alle hoeken van de wereld zodat je wat op kunt steken. Het is leuk om te zien dat het wandelen nog steeds volop gebeurt, sommige doen dit in een hogere versnelling en gebruiken het als hardlooprondje.
    In de twintigste eeuw kreeg je vanuit de socialistische verheffingsgedachte allerlei kleine parkjes voor minder bedeelde bevolkingsgroepen. Sporten werd populair sinds de Tweede Wereldoorlog en er werden gezondheidsvoordelen aan verbonden. Zo ontstonden de trapveldjes, de sportparkjes en kleine buurtparkjes. Een totaal ander functie dan de chique parken van 100 jaar daarvoor.
    Tot slot het Griftpark, een multfi-functioneel modern park uit de jaren ’90. Vergelijkbaar met het park rondom de Westergasfabriek in Amstedam, maar dan kleinschaliger. Gebouwd op vervuilde grond, met oa een restaurant, veel sportmogelijkheden, een kinderhoek met kinderboerderij, een groot grasveld voor kleine festivalletjes en een modern-Romantische interpretatie van gecultiveerde natuur (de verwilderde stukjes achter het Griftpark, inclusief waterpartijtjes). De eendenvijver is modernistisch vierkant geworden ipv een grillige, ‘natuurlijke’ vorm uit de 19e-eeuw. Die pyramide heb ik nooit echt begrepen, maar er wordt veel gebruik van gemaakt.

    Conclusie: vanuit het ontwerp is bij het Griftpark rekening gehouden met met alle vormen van parkgebruik. De oudere parken zijn niet echt geschikt, die zijn eenzijdig ontworpen als wandelpark en nooit bedoeld als sportpark. Het kan wel, maar dan in bescheiden vorm. Het beste park voor bootcamps, dat er bijna voor is ontworpen, is echter het Maximapark rondom Leidsche Rijn. Enorm veel publieke sportvoorzieningen, alleen al dat ononderbroken hardlooplint is fantastisch voor sporters. Ik zou zeggen, hou de bootcamps beperkt bij de Romantische wandelparken. In de stillere uurtjes, kleinere groepjes of minder herrie bijvoorbeeld. Maar ongelimiteerd in de sportparken. Iedereen blij.

  12. Stef

    Snelwegen worden toch ook door jan en alleman gebruikt? Hoor je ook niemand over.
    Prima dat deze mensen aan hun gezondheid werken overigens!

  13. Boot Camp?

    Ik sluit me helemaal bij Ilse aan. Dit deze Boot Camp-ondernemers maar een bijdrage gaan leveren aan het onderhoud van de parken.

    Gewoon vergunningen verkopen aan deze bootcampers, waarbij zij buiten de zomervakantie om enkel in de ochtenduren (tot aan 11.45) en avonduren (vanaf 18.30) gebruik mogen maken van de parken en er een zomerstop ingesteld wordt, tussen eind juni en eind augustus. Ik mag ook niet zomaar bier of ijs verkopen in ene park of er betaalde feesten en festivals organiseren. Als ik een bandje laat optreden in een park en ik versterk dat met eigen accu’s en ik laat mensen daar voor betalen, ook al komt er maar een man of 30 aan publiek kijken, dan nog ben ik strafbaar bezig. Als ik grote groepen mensen laat sporten, waarmee ik meer ruimte in beslag neem en meer overlast genereer dan ben ik niet strafbaar bezig. Raar. Daarnaast vind ik sowieso dat al die bootcampers, uit eigen overweging, geen gebruik meer mogen maken van basketbalveldjes, trapveldjes, bankjes en speeltoestellen. Die zijn daar met een ander doel geplaatst en door ons allemaal betaald nota bene.

  14. Zonnewende

    Helemaal eens met Mimi en Ilse.

    De Bootcampclub verdiend bakken met geld, zonder iets terug te doen voor het park dat ze zo intensief gebruiken.

    Ik ben zelf lid geweest van de Bootcampclub en zag hoe we de grasmat kapot maakten, vooral bij nat weer.

    Als je als commerciële organisatie op zo’n grote schaal gebruik maakt van openbare voorzieningen, miet daar een vergoeding tegenover staan. Als die ook nog eens (nagenoeg) marktconform is, is er meteen een mooi budget om aan extra groen te spenderen.

    Ik vind wel dat de clubs gewoon van het park gebruik mogen maken. Het steekt inderdaad aan: zien sporten, doet sporten :-).

    Maar ze dienen niet het park ‘over’ te nemen. En zeker geen radio’s te gebruiken zoals ik wel eens meegemaakt heb in een les.

    Behandel ze hetzelfde als de commerciële boten in de grachten: vergunningen en bijdragen.

  15. Max

    @Boot Camp? Je kan het ook zo zien dat vrijwel alle bootcamp deelnemers Utrecht wonende belasting betalers zijn en dus gewoon gebruik maken van waar ze recht op hebben. 3/4 van het jaar maakt vrijwel niemand anders gebruik van de bootcamp locaties op de tijden dat er training wordt gegeven.
    Die tijden die jij noemt komen al aardig overeen met de werkelijkheid (in ieder geval wel de Bootcamp Club).

    Een paar simpele regels over hoe vroeg/laat er hoeveel geluid gemaakt mag worden bestaan al en kunnen gewoon toegepast worden. En verder zie ik nooit dat mensen weg gejaagd worden van banken of speelvelden zodat er getraind kan worden.

  16. Teunemans

    Ga naar een sportveld, daar kun je naar hartelust hardlopen. Of ga naar Amelisweerd, daar is een joggingbaan. Loop je ook niemand in de weg. In het Zocherpark hoef je in het weekend ook niet meer te komen. Je wordt omver gelopen door alle hardlopers. Want zij kijken nergens naar. Het park is er voor wandelaars en kinderen.

  17. Margreet

    Stef, ben je nou van mening dat bootcampen op de snelweg geen probleem is? Tuurlijk joh, en Schiphol heeft ook nog wat stukken asfalt die slechts eens per 3 minuten door een vliegtuigje gebruikt worden.

  18. blm

    Fijn dat er zoveel mensen sporten, goed voor de volksgezondheid.
    We gaan toch ook niet klagen over de hardlopers langs de Singel en de Kromme Rijn of in het Panbos (hele loopgroepen).

  19. Marja Oosterman

    Als je het Wilhelminapark een beetje kent zul je toch moeten toegeven dat 15 groepjes alleen al in het deel van het park met de vijver erg veel is… Toen ik dat vorig jaar mei voor het eerst telde schreef ik er dit over: https://matrja.wordpress.com/2016/05/24/sporten-in-het-park/
    Ben het met Michiel Wijn eens, er wordt een grens overschreden als de parkruimte wordt ingenomen door trainers die daar geld mee verdienen…

  20. CK

    In het Maximapark kom ik graag voor mijn rust, maar tegenwoordig wordt elk rustig plekje overschreeuwd met Bootcampers! Mensen zoals ik (burn-out/ NAH) kunnen zich daarom steeds minder begeven in het park. Sporters, prima, maar er moeten in de parken ook stilte-plekken komen zodat je mensen zoals ik, en ook de dieren, niet uitsluit. Het park moet toegankelijk zijn voor iedereen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).