Er wordt op dit moment onderzocht of het mogelijk is om zonne-energie-eilanden te laten ronddrijven in de Haarrijnseplas in Utrecht. Het project moet ruim 1.300 huishoudens van stroom gaan voorzien.
Het gebied rondom de plas gaat ontwikkeld worden. Er komen ongeveer 662 woningen in Haarrijn, een lange smalle strook in het uiterste noordwesten van Leidsche Rijn, parallel aan de A2 en de Haarrijnseplas. Ook onderdeel van de gebiedsontwikkeling is het onderzoek naar de mogelijkheid voor drijvende zonne-energie-eilanden.
Natuurplas
De plas bestaat uit twee gedeelten, een recreatieplas direct aan het Haarrijnsestrand en een natuurplas. Deze natuurplas is een rustplek voor trekvogels. Vogels broeden in de rietkragen rondom de plas en in de al veelvuldig gebruikte oeverzwaluwwand.
In het eerste concept ontwerp staat dat er maximaal 50.000 vierkante meter aan zonnepanelen in het water kan komen. Dit is ongeveer 10 procent van de oppervlakte van de natuurplas. De zonne-energie-eilanden moeten gecombineerd worden met de aanleg van groen, vooral moerasbeplanting, die schuilplekken en broedgelegenheid en in mindere mate voedsel bieden voor vogels en voor vissen. De beplanting trekt insecten aan en daarmee ook vleermuizen.
De gemeente laat weten met meer informatie naar buiten te komen als het onderzoek naar de mogelijkheden voor zonne-energie gereed is.
4 Reacties
ReagerenAn sich lijkt em dit een heel goed en groen initiatief. Ik maak me alleen zorgen over de “hufterproof-heid” van deze zonne-energie-eilanden. Nu er om de klipklap auto s worden aangestoken, en vandalisme wel een hobby van sommige randfiguren lijkt te zijn geworden ,lijkt me het een goed idee, om deze plas goed af te schermen tegen ongewenst bezoek. Dat is ook beter voor vogels en andere dieren. Het zou heel erg zijn, als deze eilanden werden vernield door een stelletje onverlaten.
Ik hoop, dat het lukt, dit initiatief uit te voeren, en “hufterproof”te maken.
Heel mooi plan, die ecologische groene zone. Maar toch zeker zónder zonnepanelen?
Je gaat toch niet eerst een mooi waterrijk gebied aanleggen om het vervolgens te bedekken met panelen?
Prima initiatief om te onderzoeken. Haalbaarheid zowel financieel als beheersmatig lijkt me lastig.
Een andere mogelijkheid is te onderzoeken wat de haalbaarheid is van thermische energie uit oppervlakte water. http://stowa.nl/upload/Publicaties%202017/STOWA%202017%2033.pdf
De Haarrijnse plassen worden als zeer kansrijk beoordeeld in een studie uit 2016. Zie : https://www.uvw.nl/wp-content/uploads/2016/10/IF-Technology-Onderzoek-potentieel-warmte-koudeopslag-Waterschappen-2016.pdf
Een combinatie van beide oplossingen is natuurlijk helemaal mooi: zowel stroom als warmte opwekken op en rond de plassen.
Keihard beweren dat dit goed is voor vogels, vissen en vleermuizen.
Hoe krijg je dit verzonnen !!!!
50.000 m2 zonnepanelen in de Haarrijnseplas
50.000 m2 winst voor het milieu. Goed voor het halen van de politieke doelstellingen
50.000 m2 verlies voor de natuur.
50.000 m2 minder voedselruimte voor de watervogels, fuut en ijsvogel
50.000 m2 minder zon en zuurstof op/in het water (dood water)
50.000 m2 minder ruimte voor de duizenden eenden tijdens de trek
Doorlopende verstoring in het gebied door aanleg en onderhoud