Mogelijk honderden bomen beschadigd bij ‘ernstig graafincident’ in De Meern Mogelijk honderden bomen beschadigd bij ‘ernstig graafincident’ in De Meern

Mogelijk honderden bomen beschadigd bij ‘ernstig graafincident’ in De Meern

Mogelijk honderden bomen beschadigd bij ‘ernstig graafincident’ in De Meern
Stockfoto.
Meer dan vierhonderd bomen in De Meern in Utrecht hebben mogelijk schade opgelopen vanwege slecht uitgevoerde graafwerkzaamheden. In ieder geval zeven bomen moeten worden gekapt en bij de overige exemplaren is extra onderzoek nodig. De aannemer werkte niet volgens de regels en de gemeente Utrecht gaat aangifte doen tegen opdrachtgever kabelexploitant Open Dutch Fiber

Meer dan vierhonderd bomen in De Meern in Utrecht hebben mogelijk schade opgelopen vanwege slecht uitgevoerde graafwerkzaamheden. In ieder geval zeven bomen moeten worden gekapt en bij de overige exemplaren is extra onderzoek nodig. De aannemer werkte niet volgens de regels en de gemeente Utrecht gaat aangifte doen tegen opdrachtgever kabelexploitant Open Dutch Fiber

Al tijdens een bezoek aan het werk op 18 oktober heeft een toezichthouder geconstateerd dat er niet volgens de afspraken gegraven werd. Hij heeft toen de aannemer van Open Dutch Fiber (ODF) aangesproken en gezegd en dat graven met machines rond bomen niet is toegestaan.

Dinsdag 19 oktober ontving de gemeente een soortgelijke melding van een bezorgde bewoner, namelijk dat er boomwortels werden beschadigd in de Renesselaan. De aannemer heeft haar werkwijze daarop aangepast, maar navraag leert dat deze destijds niet duidelijk gecommuniceerd is naar het hele graafteam.

Eind vorige constateerde de gemeente uiteindelijk dat er een ‘ernstig graafincident’ had plaatsgevonden. Vanwege ‘ondeugdelijk’ uitgevoerde graafwerkzaamheden is onherstelbare schade ontstaan aan ten minste zeven bomen. Het gaat om zes exemplaren aan de Doctor Ariënslaan en één aan de Renesselaan.

Het werk werd uitgevoerd in opdracht van kabelexploitant ODF. In het hele werkgebied staan ruim zevenhonderd bomen. Door adviseurs van de gemeente is bepaald dat mogelijk vierhonderd bomen wortelschade hebben opgelopen. Deze bomen zijn allemaal tussen de 17 en 50 jaar oud.

Trekproef

Deze bomen worden allemaal onderzocht om te kijken of er sprake is van een veiligheidsrisico. Het onderzoek start met zo’n 125 bomen, waarvan naar verwachting het risico het grootst is. De wortels worden voorzichtig uitgegraven om te kijken of er schade is. “Indien dat het geval is wordt een trekproef gedaan”, aldus de gemeente. Het streven is om zoveel mogelijk bomen te behouden.

De werkzaamheden zijn per direct stilgelegd. De gemeente wil eerst afspraken met ODF maken die garanderen dat herhaling voorkomen wordt. “In afwachting daarvan zullen de werkzaamheden in De Meern niet hervat worden en de werkzaamheden in de Zeeheldenbuurt niet opgestart worden.”

Kosten

De kosten voor het onderzoek worden doorberekend aan ODF. Het bedrijf zou hiermee hebben ingestemd en toont zich volgens de gemeente schuldbewust. ODF neemt verantwoordelijkheid voor de ontstane situatie en de daaruit voortvloeiende gevolgschade. De gemeente Utrecht gaat aangifte doen.

6 Reacties

Reageren
  1. Geenstijl@Utrecht 🤔

    Goedkope onderaannemers is altijd duurkoop,en ellende.

  2. Wim Vreeswijk

    En dan te bedenken dat we slechts 177.885 bomen hebben op 365.000 inwoners, dus 0,5 boom per inwoner. We doen het als GL-gemeente dus bijna net zo slecht als Amsterdam met 0,3 boom per inwoner. De gemeente Rozendaal daarentegen steekt echter super gezond af met 200.000 bomen en dat is met 128 bomen per inwoner een zeer gezonde toekomst weggelegd. Dus GL kan dus, wat mij betreft, onmiddellijk direct de G van haar partijnaam verwijderen.

  3. isabelle

    Wat een hufters. Effe proberen om het sneller en goedkoper te doen.

  4. W

    Goedkoop is duurkoop!
    Wordt er tegenwoordig door de ambtenaren geen toezicht meer gehouden op de uitvoering van projecten? Was dit niet te voorkomen geweest?

  5. Cor Nelis

    Dat diezelfde bomen ervoor zorgen dat de trottoirs eruit zien als een golfslagbad deert de Gemeente Utrecht niet…. En dat de wortels voor duizenden euro’s schade toebrengen aan particuliere rioleringen interesseert ze ook niet, dat hoort er nu eenmaal bij! Dan geeft de Gemeente Utrecht niet thuis!

  6. Wim

    @ Vreeswijk , heb je de bomen al eens geteld die in de Hollandse Rading staan en de Utrechtse Heuvelrug.
    Niet zo zielig doen maar jij komt waarschijnlijk nooit je kot uit.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).