Mogelijk kap van 150 bomen bij Nieuw Amelisweerd | De Utrechtse Internet Courant Mogelijk kap van 150 bomen bij Nieuw Amelisweerd | De Utrechtse Internet Courant

Mogelijk kap van 150 bomen bij Nieuw Amelisweerd

Mogelijk kap van 150 bomen bij Nieuw Amelisweerd
Essentaksterfte. Bron Wikimedia Lamiot CC
De gemeente gaat mogelijk tussen de 100 en 150 bomen kappen bij een wandelpad op landgoed Nieuw Amelisweerd. De kap is noodzakelijk in verband met de essentaksterfte, een schimmelziekte die bomen aantast waardoor ze mogelijk een gevaar vormen voor de openbare veiligheid.

De gemeente gaat mogelijk tussen de 100 en 150 bomen kappen bij een wandelpad op landgoed Nieuw Amelisweerd. De kap is noodzakelijk in verband met de essentaksterfte, een schimmelziekte die bomen aantast waardoor ze mogelijk een gevaar vormen voor de openbare veiligheid.

Het gaat om een smalle strook bomen tussen de A27 en de Kromme Rijn op het landgoed Nieuw Amelisweerd, waarlangs een wandelpad loopt. Afgelopen week is er een oriënterend onderzoek verricht, waarbij meerdere dode essen zijn aangetroffen die op het pad zouden kunnen vallen.

Dinsdag 22 januari wordt er een preciezere inventarisatie gedaan en wordt er gekeken welke bomen gerooid moeten worden en welke niet. Bomen die ziek zijn, maar geen gevaar vormen mogen gewoon blijven staan.

Pad afgesloten

Het rooien van de essen gaat ongeveer 2 weken duren. Het pad zal maximaal 3 weken afgesloten zijn.

Het kappen van bomen op Amelisweerd is altijd een gevoelig onderwerp. Verantwoordelijk wethouder Kees Diepeveen benadrukt echter dat het rooien van de essen geen verband heeft met de verbreding van de A27. “Deze werkzaamheden worden uitgevoerd om de veiligheid van de bezoekers te waarborgen”, aldus Diepeveen.

15 Reacties

Reageren
 1. Gerard Brugmans

  Ik ben over het algemeen niet zo’n complotdenker, maar het valt me wel op dat ziektes aan bomen opvallend vaak de kop opsteken in gebieden waar de overheid bouwplannen heeft. Ook al is hier dan volgens Kees Diepeveen geen directe relatie met de A27 plannen, door deze ingrijpende sanering ontstaat daar wel weer een nieuwe situatie. En dat zou zomaar voor de VVD nieuwe kansen kunnen opleveren om hun asfalthobby door te drukken!

 2. ACTK

  Als we met alles zo voorzichtig waren als met bomen dan zou iedereen achter de geraniums zitten.
  Met dit soort bomenkap (hopla, weer een rijtje bomen ziek) heb ik altijd hetzelfde gevoel als bij de grote beurt van mijn auto bij de garage. Er wordt me van alles verteld over de noodzakelijkheid, alles is al geregeld, en ik hoef alleen de rekening nog te accepteren en zo snel mogelijk verder te gaan met mijn leven…

 3. paul

  @gerard Bizar om hier een complot achter te denken. Waarom zou dit links college de VVD willen helpen?
  @actk: als je je auto toch niet wilt onderhouden, doe het dan toch niet. jij bent degene die de opdracht geeft. maar dan niet klagen als je auto er mee ophoudt. en dus niet klagen als er een boom omvalt. en oh ja, de gemeente is verantwoordelijk voor alle wandelaars.

  Het cynische van het bericht is juist dat dit college tegen bomenkap is als ze langs de snelweg staan, ook als het geen land- of maatschappelijke waarde heeft. Maar wel de mooie bomen langs het pad wil vellen terwijl ze eerst het onderhoud hebben nagelaten. Dus eigenlijk gedaan hebben wat actk had willen doen…

 4. Harry

  Bij te veel aan bomen krijg je hetzelfde als met teveel aan konijnen. Komt er een virus, schimmel of bacterie en gaan er een aantal dood. Zo reguleert de natuur zich. Its Nature Stupid.

 5. bureaulesswatts

  die kunnen dan mooi in de nieuwe bio – warmtecentrale van eneco op Lage weide worden opgestookt als ‘sprokkelhout uit de directe omgeving ‘ .

 6. Utrecht2

  @Gerard, goed verwoord. Hier zit een naar luchtje aan.

 7. katja

  “op het pad zouden kunnen vallen”, oftewel de kans is zéér klein…

 8. Dries

  De essentaksterfte heeft niets te maken met gebrek aan onderhoud, maar komt door een schimmel die hele bossen in Europa aantast. De vergelijking met onderhoud van een auto slaat dus als een tang op een varken.
  Een beetje studie naar deze vreselijke bomenziekte kan geen kwaad, dames en heren complotdenkers.

 9. Wim Barmentloo

  De complotdenkers van “Gerard t/m Katja” staan ongetwijfeld als eersten in de rij om hun hand op te houden mocht ook maar een takje van de eerste boom voor/op hun voeten vallen. Gelukkig is er nog een gemeente die verantwoordelijkheid neemt om ongelukken te voorkomen en niet door dat “bomen knuffelende wereldvreemde volk” alsnog voor een voldongen feit wordt geplaatst wanneer er geen maatregelen werden/worden genomen.

 10. Gerard Brugmans

  Laten we gewoon maar even afwachten hoelang het duurt voordat deze sanering opduikt als argument van de asfaltlobby in het A27 dossier. Praten we dan verder, ok?

 11. Joop

  Gaat het om het jaagpad langs de Kromme Rijn? Ik vind het wat vaag omschreven in het bericht.

 12. Frans Borgers

  een triest vooruitzicht . . . .

 13. Adriaan

  Zieke bomen die gezond zijn mogen blijven staan. Vreemd beleid. Van het ziektebeeld is bekend dat er maar een fractie die ziek is uiteindelijk niet dood gaat. Dan moet je wel weer een heel circus met rooier optuigen. Kassa! Ik zeg allemaal omzagen en plant er iets leuks voor terug.
  Een es is overigens standaard een gevaarlijke boom. Ik zag zelf meerdere malen dat net geinspecteerde bomen, kort er na gewoon komplete takken laten vallen. Er was van buiten niks aan die boom te zien….

 14. Jacobson

  Wat een absurde reacties. Gebrek aan onderhoud heeft echt helemaal niks met zieke essen te maken. Was het maar waar, dan konden er veel meer heel blijven.

  Het wandelpad langs de Kromme Rijn is een van de allerdrukste paden die ik ken. Het is daar echt een probleem als er takken uit bomen gaan waaien.

 15. Michiel

  “Ik ben niet zo’n complotdenker, maar… ”

  Lees je eigen verhaal nog eens. Dat ben je dus wél. Het is er echt zo eentje in de categorie:

  “Ik ben geen racist, maar….”

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).