Mogelijk morgen opnieuw demonstratie van pro-Palestijnen op station Utrecht Centraal Mogelijk morgen opnieuw demonstratie van pro-Palestijnen op station Utrecht Centraal

Mogelijk morgen opnieuw demonstratie van pro-Palestijnen op station Utrecht Centraal

Mogelijk morgen opnieuw demonstratie van pro-Palestijnen op station Utrecht Centraal
Station Utrecht Centraal is donderdag mogelijk weer het decor van een pro-Palestina demonstratie. Op sociale media worden mensen namelijk opgeroepen om op verschillende stations in Nederland samen te komen voor een zogenoemde sit-in. Het is dan de tweede keer in korte tijd dat in Utrecht zo’n protest plaatsvind.

Station Utrecht Centraal is donderdag mogelijk weer het decor van een pro-Palestina demonstratie. Op sociale media worden mensen namelijk opgeroepen om op verschillende stations in Nederland samen te komen voor een zogenoemde sit-in. Het is dan de tweede keer in korte tijd dat in Utrecht zo’n protest plaatsvind.

De demonstratie komt precies een week nadat de eerste sit-in plaatsvond op Utrecht Centraal. De vorige demonstratie was volgens de gemeente niet aangekondigd, en zorgde voor de nodige discussie bij zowel publiek als de gemeente zelf. Zo zou er onder andere de leus ‘from the river to the sea, Palestine will be free’ geroepen zijn.

“Ik ben me er zeer van bewust dat deze leus kan leiden tot gevoelens van onveiligheid en onverdraagzaamheid en kan worden gezien als een oproep tot geweld”, zei burgemeester Sharon Dijksma in een reactie op de demonstratie. “De samenloop van het scanderen van de leuzen met de herdenking van de Kristallnacht maakt dit extra pijnlijk. Ik roep iedereen op tot verdraagzaamheid en het tegengaan van polarisatie in onze stad.”

Schriftelijke vragen

Ook zijn er schriftelijke vragen gesteld aan het college door de lokale fracties van UtrechtNu!, VVD, CDA en Stadsbelang Utrecht. Hierin wordt met name de zorg uitgesproken over potentiële steunbetuigingen aan Hamas, een organisatie die in Nederland is aangemerkt als terroristisch. Deze vragen zijn nog niet beantwoord door het college.

MiGreat, de organisatie die oproept tot het protest, roept tot slot niet alleen op om in Utrecht te protesteren, maar ook in Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Breda, Eindhoven en Almere. Al deze demonstraties beginnen om 18.00 uur.

Gekoppelde berichten

21 Reacties

Reageren
 1. W

  Hoezo stations gaan bezetten?!?! Wat heeft dit in vredesnaam te maken met het conflict in het MO?
  Of is het gewoon vanwege het regenachtige weer dat de millennials een overdekte plek voor hun protest zoeken? En waarom een sit -in? Uit luiheid?
  Ga wandelen door de stad, ook als het regent, als iets je aan het hart gaat!

 2. BdV

  Kiezen ze voor het station omdat veel demonstranten met de trein komen? Of richten ze zich met dit protest bewust met name tot treinreizigers?

 3. JdV

  Voor zover ik mij herinner zijn er in het verleden meerdere malen demonstraties verboden of verplaatst wegens overlast of gevaar. Waarom dit ook niet doen bij deze demo. Recht op demonstratie blijft overeind, maar alleen op een andere plek die minder overlast en gevaar oplevert.

 4. Janah

  Demonstreren begint steeds meer de vorm aan te nemen van hinderen van anderen. Het gaat daarbij ook nog om onbereikbare doelen. Zoals het stichten van de staat Palestina ” from the river to the sea”. Al die morele verontwaardiging leidt tot steeds meer polarisatie in dit land.

 5. Lombokker

  In Nederland heeft iedereen het recht om ergens voor of tegen te demonstreren, maar ik heb altijd begrepen dat je daarvoor wel een vergunning moet aanvragen.
  Tijdens het spitsuur een ‘sit-in’ houden in de stationshal vind ik trouwens geen demonstratie, dat noem ik een blokkade.
  Daarnaast vind ik het een gotspe om een anti-Israel demonstratie ‘pro-Palestijns’ te noemen.

 6. Daan

  Tijd voor een protest voor vrede en mensenrechten inplaats van ethno-religieus tribalisme en selectieve verontwaardiging.

 7. Per Ommegaande

  Ik pak de auto wel. Ik blijf graag heel ver weg van alles dat naar Hamas riekt.

 8. Bert

  Is dat weer met anti-semetische leuzen, oproepen tot genocide, dwepen met terroristische organisaties, godwins en vrijlating van veroordeelde terroristen?

  Om het vervolgens vreedzaam te noemen

 9. Matt

  Ik mag hopen dat de demo onmiddellijk ontbonden wordt als er weer een Hitlerportret of een Hamasvlag worden getoond. De leus “from the River enz.” is hier helaas noch niet door de rechter verboden.

 10. Uuu

  En weer wint de (rechtse) desinfo het van de feiten.

  De vorige sit in was geen pro-hamas demo, maar een oproep tot een staakt het vuren en een oproep tot vrede, tegen onschuldige burgerslachtoffers. Het conflict wordt door met name rechts WEER aangegrepen om de boel weer verder op de spits te drijven en te polariseren.

  Een jood is overigens niet hetzelfde als de staat Israël en een een Palestijn is niet automatisch Hamas. Beide groepen zijn slachtoffer van geweldsexplosies.

 11. Rose

  Gaat iedereen daar eigenlijk wel inchecken?

 12. Marieke

  Wáárom wordt een leus die als kwetsend wordt beschouwd steeds weer aangehaald?

 13. Nico

  Lieve mensen ga in de Gaza of/en in Israel demonstren alwaar de mesen wonen die deze ellende veroorzaken en moeten ondergaan maar laat ons de reizger en alle anderen in dit land met rust. Denken jullie demonstranten nu echt dat Hamas en Israel denken oeiii, nu moeten we stoppen want een paar Nederlanders demonstreren in dit geval op Utrecht Cs. Neem een ander in de maling want echt nog Hamas en nog Israel zal jullie verzoek inwilligen op dit moment. Succes verder met het lastig valen van anderen die zich aan jullie storen, waaronder deze reiziger,

 14. W

  @uuu: ik ben niet rechts en ook geen antisemiet. Past het in je geest dat ook linkse mensen deze sit-in niks vinden?

 15. Leon

  Succes.

 16. de Roeptoeter

  Uuu, het gaat om de locatie, ik heb er geen boodschap aan, oplazeren met je sit-in op centraal, er zijn mensen die wel werken.

  Ga lekker in het Maximapark staan. Regel vooral een vergunning.
  Er staat ons nog wat te wachten komende jaren met de steeds grotere groep professionele demonstranten.

 17. Uuu

  @ De roeptoeter, what’s in a name

  De vorige keer kon je gewoon het station in en met de trein, misschien even via een andere ingang, dat is 1. Het deel voor poortjes van een stationshal is gewoon een openbaar gebouw, waar je dus ook mag demonstreren, voor een demo heb je geen vergunning nodig, dat is 2. De demo was de vorige keer in de avond. Er was toen vooral koopavondpubliek dat op weg was naar HC of uitgaanspubliek, nauwelijks nog werkende mensen publiek, er zullen vast nog mensen werken in de avond, maar van alle reizigers is dat in de avond niet meer de meerderheid, dat is 3.

 18. Uuu

  @ W

  Dat mag je vinden, neemt niet weg dat de meeste reaguurders op DUIC vanuit een zeer rechtse agenda reageren en de zaak doelbewust proberen te manipuleren. Zie je overigens veelvuldig op de socials.

 19. Matt

  @Uuu: met uw laatste alinea ben ik het eens. Maar ik identificeer mij als links en ben toch echt tegen de teneur van deze demonstraties. Waarom? Omdat een staakt het vuren Hamas in de kaart speelt.
  Wellicht is het een idee om dit conflict en dat rond Oekraine niet telkens weer in het links versus rechts schema te trekken maar het ook eens te zien als een conflict tussen staten waar je in redelijke vrijheid kunt leven (Nederland, VS, Israel) versus totalitaire staten (Rusland, Iran, China)

 20. de Roeptoeter

  Uuu 16/11/2023 – 12:37
  Mijn probleem is 1: Wanneer dit wekelijks gebeurt is dit een probleem. ‘Even’ via een andere ingang terwijl je slecht ter been bent is simpelweg vervelend, ze zitten in de weg. Het gebeurt nu meer-en-meer helemaal nu XR een professionele demonstratiegroep is geworden (met giften)
  2. Je hebt gelijk. Het blokkeren van de poortjes is blijkbaar toegestaan. Ik dacht dat de hal bij de uitbater hoorde, maar is dus publiek terrein. Zou ik ook voor de toegangspoorten van een ziekenhuis met 1000den mensen kunnen gaan staan?
  3. Volgens mij kom jij niet zovaak om 6 uur ‘s avonds op centraal.

 21. Marrigje

  ‘From the river to the sea, Palestina must be free’. De rechtbank oordeelde in 2022 dat er in deze leus GEEN sprake is van: ‘bedreiging, opruiing of strafbaar aanzetten tot haat.’ Het is een uiting van hoop dat in het land tussen de Jordaan (river) en de Middelandse Zee (sea) ooit mensenrechten en vrijheid gegarandeerd zullen zijn.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).