Mogelijk worden er straks in zes weken tijd 227 statushouders gehuisvest in Utrecht Mogelijk worden er straks in zes weken tijd 227 statushouders gehuisvest in Utrecht

Mogelijk worden er straks in zes weken tijd 227 statushouders gehuisvest in Utrecht

Mogelijk worden er straks in zes weken tijd 227 statushouders gehuisvest in Utrecht
Archieffoto Overvecht
Het lijkt erop dat er vanaf 1 augustus tot medio september zo’n 227 statushouders gehuisvest kunnen worden in Utrecht. De prognose is namelijk dat er per week gemiddeld 42 sociale huurwoningen in de stad vrijkomen en in de bovengenoemde periode gaat 90 procent van de vrijgekomen woningen naar statushouders.

Het lijkt erop dat er vanaf 1 augustus tot medio september zo’n 227 statushouders gehuisvest kunnen worden in Utrecht. De prognose is namelijk dat er per week gemiddeld 42 sociale huurwoningen in de stad vrijkomen en in de bovengenoemde periode gaat 90 procent van de vrijgekomen woningen naar statushouders.

Eerder deze maand maakte de gemeente bekend dat ongeveer 90 procent van de vrijgekomen sociale huurwoningen naar statushouders gaan. Dit besluit is onder meer genomen nadat het Rijk een beroep heeft gedaan op Nederlandse gemeenten om de gebrekkige doorstroom in de asielketen op gang te brengen.

Zo moeten 7.500 statushouders op korte termijn vanuit een azc verhuizen naar opvang of een woning. Zo’n 10 procent hiervan moet worden gehuisvest in de provincie Utrecht. De gemeente Utrecht heeft daarnaast van het Veiligheidsberaad de opdracht gekregen om voor het eind van dit jaar de 490 statushouders te huisvesten.

Vragen

Het nieuws deed veel stof opwaaien en er zijn dan ook allerlei Utrechtse fracties die verschillende schriftelijke vragen hebben ingediend. Uit antwoorden van vragen die de PVV stelde blijkt dat er wekelijks gemiddeld 42 sociale huurwoningen in Utrecht vrijkomen.

Wanneer van dit aantal 90 procent naar statushouders gaat, betekent dat dat na een periode van zes weken zo’n 227 statushouders gehuisvest kunnen worden. Het gaat echter om gemiddelden, dus in hoeverre dit aantal straks afwijkt is niet bekend.

Gekoppelde berichten

47 Reacties

Reageren
 1. Realist

  En hoeveel ellenlang wachtende Nederlanders of dakloze Nederlanders worden gehuisvest? Dit is domweg discriminatie.

 2. Koel Hoofd

  Prognoses… gemiddelden…
  Wat gaat er gebeuren als de mensen blijven zitten waar ze zitten zodat er geen woningen vrijkomen?
  Verkassen wordt voor velen immers op dagelijkse basis steeds moeilijker zo niet onmogelijk.

 3. G. de Vries

  Het is en blijft volstrekt onacceptabel deze voorrangsregeling voor statushouders. Vooral omdat het zichtbaar maakt dat Burgemeester en wethouders totaal ‘los gezongen’ zijn van de realiteit dus niet weten wat er leeft – totale onvrede over dit beleid- onder de bevolking. En wat ik rond me heen hoor, zowel van links als rechts georiënteerd, zijn de kritieken niet mals.
  Denkt een wethouder nu echt dat de statushouders met open armen ontvangen worden in buurten en wijken? Buurtbewoners hebben kinderen die al ruim tien jaar op een wachtlijst staan, kennen daklozen die bij kennissen op de bank slapen, gescheiden mensen die weer bij ouders op een kamertje bivakkeren, jongeren die uitzichtsloos bij hun ouders blijven wonen.
  Woningnood maar niet voor statushouders wel voor Utrechters die al vele jaren op de wachtlijst staan voor een sociale huurwoning. Onbestaanbaar!

 4. Geenstijl@Utrecht

  Heerlijk toch dat de politiek in Utrecht laat zien echt gewoon lak te hebben aan de inwoners van Utrecht die al jaren wachten op een woning.
  En je dan afvragen hoe het komt dat er een antipathie tegen de politiek en statushouders komt.
  Maar goed,ieder volk krijgt de politiek die het verdient,dus ook de inwoners van de stad Utrecht.

 5. Massegast

  ‘Vroeger’ wilde de freule (Freule Wttewaall van Stoetwegen) in de Tweede Kamer nog wel eens: ‘t Is gekkenwerk’ roepen. Lijkt me heel toepasselijk in deze kwestie. Het echte probleem is het Open Einde van de hele zaak. In de zomer (iedereen op vakantie) van 2023 komt er weer zo’n actie voor de huisvesting van statushouders. En in 2024 idem. Aan de huisvestingbehoefte van statushouders komt geen einde is mijn inschatting. En om aan een eigen adres te komen zal de eigen bevolking… ja wat?… de ellebogen moeten gaan gebruiken, vermoed ik. Brutalen hebben tenslotte de halve wereld,… toch? De echte brutalen zitten op het pluche. Met een uitgestreken gezicht.

 6. Katja

  Dit jaar al bevolkingstoename in NL van 120.000 (!) door immigratie. Wanneer stopt dit ? Zo blijf je achter alles aanlopen, dit land kan het echt niet meer aan, draagvlak is weg.

 7. Scherpschutter

  Interessant. Hoewel schandalig, is het werkelijke nieuws hier niet dat links heeft besloten dat sociale huurwoningen over een bepaalde periode naar een linkse voorkeursgroepering gaan (nu statushouders, de volgende keer….?), maar hoe ongelofelijk weinig sociale huurwoningen vrijkomen per jaar en hoe weinig links doet om de problemen op te lossen…

  Als er per 6 weken maar 42 sociale huurwoningen vrijkomen, dan betekent dat dat er per jaar slechts 364 sociale huurwoningen op de markt komen. Dat is schokkend weinig en toont opnieuw maar weer eens dan dat links GEEN ENKELE interesse heeft in de woningnood oplossen (anders zou je wel bijbouwen), maar vooral interesse heeft in de woningnood in stand houden en liefst vergroten om haar te gebruiken als breekijzer om nog veel meer linkse ellende in te voeren.

  Het is tijd op de overheid uit de woningmarkt te krijgen. De gevolgen zijn niet te overzien…

 8. wollie

  als deze statushouders nu in asielzoekercentra wonen, houden ze plekken bezet waardoor in Ter Apel mensen in de buitenlucht slapen.

 9. Pieter

  Fijn he Utrechters…90 % voor alles wat hier binnenkomt en jullie geen woning krijgen al sta je nog zo lang op de lijst gemeente is totaal van de pot gerukt…denk eraan bij volgende gemeenteraad stemmen,links is totaal bezopen !!!!

 10. Pee

  @G. de Vries
  Zo is het maar daar word geen rekening mee gehouden.

 11. Megan

  Duss…. Wie binnenkort wil verhuizen uit een sociale huurwoning: nog even de woning aanhouden svp zodat de woning gewoon bij onze eigen Nederlanders terecht kan komen.
  Dit kan toch niet! Eigen mensen moeten het maar uitzoeken en op straat slapen desnoods, voor een woning moet je zeker 10+ jaar staan ingeschreven en deze mensen komen binnenlopen en krijgen zomaar een woning, en vaak ook nog geld om in te richten!
  Zet ze dan in Groningen in een huurhuis daar wil geen Nederlander wonen maar de randstad dat is echt absurd!

 12. F van wegen.

  te gek voor woorden, gemeente Utrecht slaat de plank helemaal mis. je zal maar 10 tot 12 jaar op een huis moeten wachten. schande!!!!.

 13. Yvonne

  Inderdaad ben het voor 200% helemaal eens met bovengenoemd relaas het is gewoonweg schandelijk

 14. Frank

  Statushouders zijn ook mensen met minstens zoveel rechten als autochtone Nederlanders!

 15. Lachgas

  En 227 op de wachtlijst wachten weer langer

 16. Floris

  Wie gaat de inrichting betalen ?

 17. Koel Hoofd

  Bedankt @Frank

  Over rechten gesproken.
  In Grondwet artikel 1 staat toch duidelijk dat niemand gediscrimineerd mag worden vanwege welke reden dan ook.
  Maar onze overheid discrimineert dat het een lieve lust is. Want ook “positive discriminatie” is gewoon ordinaire smerige discriminatie waar slechts enkele witte kaffers een goed gevoel van krijgen.
  Dan is onze overheid toch gewon aan te klagen wegens discriminatie en aanzetten tot haat? Want haat is helaas niet alleen een oorzaak voor, maar ook het gevolg van discriminatie.
  Of mis ik hier iets en is onze overheid vogelvrij om alles te doen wat ze zelf verboden hebben?

 18. Gbrie

  Laten we hier gewoon een doorlopend project van maken. Eerst 6 weken asielzoekers met status huisvesten, dan 6 weken jongelui die ingeschreven staan en nog bij bv ouders wonen. Vervolgens 6 weken mensen die door scheiding of zo op straat staan. Ik denk dat er nog meer groepen gevonden kunnen worden. Ieder die al een huis heeft dat passend is en op de lijst staat komt helemaal als laatste aan de beurt

 19. Utrechter

  Gegeven de situatie in Ter Apel en de andere azc’s is dit verreweg de goedkoopste en snelste optie om de opvangcrisis te verminderen. Er zitten iets van 11.000 statushouders in de opvang die er vroeger of later (dan maar beter vroeger, met oog op inburgering) uit moeten stromen naar de gemeenten. Gemeenten hebben via een taakstelling een verplichting. Dus hier kan de gemeente weinig aan doen. Wat de gemeente wél kan doen is meer sociale huurwoningen bouwen en er bij het Rijk op aandringen dat er minder statushouders moeten komen, zoals in Denemarken. Alleen oh ja het zijn juist D66 en GL die de poorten open zetten. Wordt tijd dat die partijen een kleur bekennen!

 20. Harm

  @Frank blijkbaar hebben statushouders meer rechten dan autotochtone Nederlanders want die hebben geen voorrang.

 21. Rona

  Belachelijk. Op deze manier stimuleer je niemand om terug te keren,maar vinden ze t allemaal.wel best hier.Gewoon niet doen dit..

 22. Bill

  Laat ze die statushouders dan ook maar vestigen in de wijken waar men voor dit college heeft gestemd, ik zeg Tuindorp, Oudwijk, Voordorp, etc…
  En niet zoals de foto doet suggereren een kansarme wijk als Overvecht.

 23. Rona

  Op deze manier stimuleer je deze mensen niet meer om terug te keren naar eigen land…Dit is een schande voor mensen die op een huis wachten..Schande..

 24. Realist

  @Frank. Ik neem aan dat je het dus prima vindt dat ze net als alle autochtonen gewoon netjes op hun beurt moeten wachten!

 25. Aa

  @frank: dat is precies het probleem!

  Dit us echt een grote schande en de politiek realiseert zich niet wat voor schade ze hiermee berokkenen. Gelukkig zie ik meer en meer tegengas tegen deze ‘weg met ons mentaliteit’ en het zal op den duur erop neerkomen dat het hele asielrecht wordt opgeschort. De onvrede onder de bevolking groeit ook enorm en het zou me niets verbazen als er net als met de boeren binnenkort grote protesten worden georganiseerd. Ikzelf stem in ieder geval op ieder die het hele asielstelsel totaal hervormt, zelfs fascisten als Forum zijn voor mij geen taboe meer met deze crisis.

 26. Nina

  Het blijft dweilen met de kraan open. Over een paar maanden dan maar weer zo’n zelfde actie?

  De problemen lossen hier niet mee op en het draagvlak neemt steeds verder af onder de betalende burgers van Nederland die voor zichzelf of hun kinderen geen woning kunnen vinden.

  Losgezongen van de realiteit wil men maar “goed” blijven doen door niemand te weigeren. Doordat de faciliteiten ontbreken, is het “goed doen” inmiddels verandert in een humanitaire ramp waarbij 1 op de 3 COA-medewerkers zich ziek heeft gemeld en daarnaast staan er nog 1.000 vacatures open bij COA.

  Doordenderend is de oplossing volgens Vluchtelingenwerk de staat aanklagen nu opvangnormen niet gehaald worden. Ze hebben gelijk dat het zo niet kan, maar zien zij zelf niet in dat er geen mogelijkheden zijn tot verbetering in Nederland?

  Waar is toch de realiteitszin gebleven? We kunnen toch ook financieel ondersteunen bij opvang door landen waar wel voldoende woonruimte is?

 27. Nina

  @Frank

  Net zoveel rechten, zeg je, maar in dit geval hebben statushouders meer rechten gekregen en daar wringt nu juist de schoen.

 28. Pee

  @frank
  Het worden er alleen steeds meer.
  En als het klopt wat jij zegt dan horen ze dus gewoon achteraan te sluiten en geen voorkeursbehandeling te krijgen.
  @wollie
  Door de deur open te houden worden de problemen alleen maar groter.
  Ook weigeren ze zelf opvang ergens anders dus ze hoeven niet op een stoel te slapen , ze kiezen er zelf voor.

 29. Peter

  Begrijp het nou, dit is wat de inwoners van Utrecht willen. Ze stemden zelf op de partijen die dit mogelijk maken.

 30. JdV

  Ik vermoed dat zowel bewoners van als wachters op een sociale huurwoning bovenmatig vaak links stemmen. Prima aktie dus van de gemeente. Ze krijgen waar voor hun geld. De stemmers dan he!

 31. Geenstijl@Utrecht

  Aaaa Frank is van de knuffel brigade in Utrecht.

 32. ACTK

  En Utrecht bestaat volgens de zeer representatieve foto uit vuilcontainers, een leegstaand schooltje en uiteraard een flat op Overvecht. Kom op redactie, dat soort mood setting plaatjes helpen niet om de sfeer in Utrecht een beetje op te krikken….

 33. JdV

  @Utrechter: De goedkoopste en snelste manier om de opvangcrisis niet alleen te verminderen maar zelfs te stoppen is door het sluiten van de grenzen. Als je een lek hebt en je boot maakt water kun je een grote en dure pomp inzetten om het droog te houden terwijl het water blijft binnen stromen. Of je stopt het gat waardoor er geen water meer binnenkomt en je die grote dure pomp niet nodig hebt. Het niet meer toelaten van kansloze asieleisers is eenvoudig, snel te regelen en goedkoop. Laten we daar eens mee starten.

 34. Aty

  In mijn buurt staat al maanden (sinds februari ongeveer) een huurwoning leeg… heel vreemd. Ik vermoed en vrees dat de woningbouwverenigingen en de gemeente al vooruit hebbben gewerkt en woningen die de afgelopen maanden vrij kwamen al voor deze schandelijke actie hebben vrij gehouden! Dus uiteindelijk worden aan de statushoyders meer woningen weggeven dan wat er met ingang van 1 augustus vrijkomt. Adres van die woning is bekend en wordt nauwlettend in de gaten gehouden!

 35. Liza

  @ JdV

  Het feit dat er een opvangcrisis is in Nederland is te wijten aan jarenlange verwaarlozing van het COA door CDA en VVD, dankzij rechts beleid. Daar kunnen die linkse stemmers in Nederland dus helemaal niets aan doen.

  Zo tussen 2011 en 2015 was er ook een vluchtelingencrisis (Syrië), maar hadden we geen schrijnende gevallen of tekorten. In 2015 kwamen er meer mensen Nederland binnen dan nu. Het grote verschil? Meer opvangplekken in het land en meer personeel bij het COA. Die zijn de afgelopen jaren met het idee om vluchtelingen af te schikken (want weggaan vanwege oorlog of economische redenen is een keuze?) flink gaan bezuinigen op de opvanglocaties. Onder Ankie Broekers Knol (VVD) bijvoorbeeld. In Utrecht hadden we juist prima projecten, waar studenten en statushouders gebouwen deelden bijv.. Ik heb niet, zoals in Amsterdam wel gebeurd is, gehoord dat dit in Utrecht mis ging of niet beviel.

  En let wel, ik vind niet dat statushouders meer recht hebben op woningen dan andere Nederlanders. Ik ben het dan ook niet eens met de voorkeursbehandeling die Utrecht nu geeft aan statushouders. Het idee van statushouders is dat ze opschuiven richting het Nederlanderschap. Dat betekent dat zij dan ook dezelfde rechten zouden moeten hebben als Nederlanders en zij verdienen dan ook geen voorkeursbehandeling. In Nederland is er op dit moment een woningnood, door een veelvoud aan redenen (niet alleen te weinig bouwen, maar meer alleenstaanden dan ooit en mensen die of te groot of te klein blijven wonen, anders dan vroeger; om maar eens wat te noemen). Statushouders mogen dus ook best wel die gevolgen voelen en zullen het dan toch echt moeten doen met noodoplossingen, net als Nederlanders overigens We moeten allemaal leren wat minder verwend te zijn.

  Maar, ondanks mijn kritische blik en het oneens zijn met het Utrechtse woningbouwbeleid op dit moment; moeten reaguurders wel bij de feiten blijven. De vluchtelingecrisis op dit moment zou geen crisis moeten zijn. In het verleden kon Nederland met gemak meer vluchtelingen afhandelen. Deze crisis is een rechtse crisis, veroorzaakt door VVD en CDA en dat heeft te maken met financiële keuzes in het verleden. De woningbouwcoöperaties en de wethouders in Utrecht willen vooral op dit moment de staatssecretaris te vriend houden en bedenken dan deze kromme oplossing, die juist veel Utrechters die al jarenlang op een wachtlijst staan discrimineert. Ik vraag me af waarom er nog geen bewoners- of huurdersvakbond naar de rechter is gestapt?

 36. BdV

  Putin (onder andere) lacht in zijn vuistje.

 37. Rob H.

  Dus, de rechtse stemmers zien hier het resultaat van hun stemgedrag, afbraak COA en sociale woningbouw, en ze zijn er niet blij mee. Vooral rechts blijven stemmen!

 38. kalle

  Interessant dat het vooral Links, gemeente, bestuur bashen is, terwijl dit jarenlang beleid is geweest van vooral rechtse landelijke partijen (en jaren ’90 paars), waar NL op gestemd heeft. En het gemeentebestuur heeft grotendeels maar te volgen…
  Ministerie van Volkshuisvesting, weet u nog?

 39. Liza

  Mijn reactie graag plaatsen.

  Dwarsgetekend Liza (ook deze).

 40. Don

  Wederom een hele dikke middelvinger van het utrechtse gemeentebestuur voor de inwoners en woningzoekenden in utrecht.

 41. JdV

  @robH en @Kalle: Grappig, Den Haag zegt helemaal niets over het opvangen van statushouders anders dan dat je het moet regelen als gemeente. De manier waarop? Niks te maken met de landelijke overheid, puur een keuze van het kneiterlinkse Utrechtse college. Net zoals het niet bouwen van sociale woningbouw de afgelopen 12 jaar niet is uitgevoerd door diezelfde linkse partijen in Utrecht. In plaats daarvan koos men keer op keer voor het grote geld door mega-dure woonwijken vol koopwoningen uit de grond te stampen.
  Ik snap dat de werkelijkheid nu niet goed uitkomt voor D66, Groen Links en CU. Maar dit zijn wel de verantwoordelijken die er de afgelopen decennia voor hebben gezorgd dat er in Utrecht een schrijnend tekort aan woningen is. Niet rechts, niet de landelijke politiek, maar puur de wethouders wonen die de afgelopen jaren Utrecht richting dure koopwoningen hebben gestuurd in plaats van te investeren in sociale woningbouw.

 42. Nina

  Linksom of rechtsom zijn er grote problemen die opgelost moeten worden door rechts en/of links.

  Liefst samen, want ons land verkeert in zeer grote nood:

  – toeslagenaffaire
  – gaswinningsschade Groningers
  – energiecrisis
  – torenhoge inflatie
  – woningcrisis
  – vluchtelingencrisis
  – giga personeelstekort
  – zorgcrisis
  – zelf gecreëerde stikstofcrisis
  – boerenprotesten
  – Covid-19
  – oorlog aan de grens van de EU

  en dat dringt absoluut niet door bij ons landsbestuur, lijkt het, dat op reces is gegaan en dat bovenop een pot van 60 miljard “voor het klimaat” blijft zitten, terwijl de wereld is veranderd sinds het coalitieakkoord.

  Tijd dat iemand de stekker uit de coalitie trekt. Dat kan nu, want Mark Rutte heeft zijn record vandaag gehaald als langstzittende premier. Nou, gefeliciteerd dan maar met het hierboven vermelde, indrukwekkende rijtje??

 43. Utrechter2

  @Liza: je zei: “Het feit dat er een opvangcrisis is in Nederland is te wijten aan jarenlange verwaarlozing van het COA door CDA en VVD, dankzij rechts beleid. Daar kunnen die linkse stemmers in Nederland dus helemaal niets aan doen.”

  Je vergeet dat links vrij consequent woningbouw buiten de stad tegenhoudt. Je houdt de hele klimaat-, stikstof-, en windmolen ambities van links buiten de discussie. Goed en vaak geprobeerd door velen, ook in sommige media, maar kansloos.
  Bovendien hebben partijen als D66 samen met de VVD een voortouw genomen in het liberaliseren, oh sorry, ‘moderniseren’ van markten, inclusief woningmarkten. En telkens als VVD en D66 stemmen te kort kwamen dan maakte de PvdA altijd wel de bekende ‘tijdelijke’ draai naar rechts. Ook recentelijk weer.

 44. Geenstijl@Utrecht

  Het is natuurlijk zo dat de linkse partijen hier niet echt schuld aan hebben,de VVD heeft met jarenlang wanbeleid het land naar de afgrond geholpen,alleen hebben de mensen in dit land het niet gezien omdat het economisch goed ging.

 45. Liza

  @ Utrechter2

  1) Het is je al heel vaak uitgelegd (en misschien heb je het in de jaren negentig gemist), maar de PvdA is vanaf begin jaren negentig officieel geen linkse partij meer, maar een (neo)-liberale midden partij met progressieve trekjes, die opkomt voor de meer gegoede (hogere) middenklasse. Vandaar ook de opkomst van de SP toenmaals, vanaf precies die periode. Wim Kok heeft officieel in een persconferentie toendertijd de ideologische veren van de PvdA afgeschud. Niet voor niks dat de PvdA in de 1e kamer nu ook weer voor Ceta heeft gestemd.

  Hier een interessante/ leuke reflectie op het afschudden van die ideologische veren: https://www.nporadio1.nl/fragmenten/spraakmakers/5b95f522-9715-4138-8bf0-28bf49b0279b/2020-07-10-wat-bracht-de-pvda-ertoe-haar-ideologische-veren-af-te-schudden-in-de-jaren-negentig

  2) Klimaatproblemen en stikstofproblemen kan je inderdaad gaan lopen ontkennen, maar ze bestaan gewoon, zijn waar en een serieus probleem, waar de overheid iets aan MOET doen, door de rechter afgedwongen (kan zij dus ook niks meer aan veranderen, geen enkele politieke partij trouwens, of zij moeten de trias politica, de grondwet en het wetboek omver willen werpen) kan daar ook maar iets aan veranderen. Nu niet en in de toekomst niet. Ook niet de zeer rechtse partijen, tenzij ze van plan zijn een staatsgreep te plegen. Je weet het niet. Ze gaan al erg ver in het verspreiden van desinformatie, het smeden van complotten en het ophitsen van de bevolking.

  Ik weet niet hoe links de woningbouw buiten de stad houdt precies? Veel woningbouwprojecten liggen stil, omdat de vergunningen op zijn of niet rond te krijgen zijn. De woningbouw is daarnaast ook aan de markt overgelaten en die markt bouwt voor vermogende groepen, omdat ze hier geld aan verdient. Daarom is er geen betaalbare woningbouw. Daar kan links weinig aan doen (D’66 is ook al geen linkse partij, maar ook een progressieve middenpartij die opkomt voor de hogere middenklasse). Groen Links is inderdaad tegen bouwen in Rijnenburg, maar niet vanuit linkse, maar vanuit groene overwegingen. Overigens is niet bouwen in Rijnenburg maar een druppel op de gloeiende plaat. Er zijn genoeg andere gebieden rondom Utrecht waar wel gebouwd kan worden namelijk. Zeker in de bredere Amersfoort-Utrecht-Woerden regio-as.

  Wat je in Nederland ziet is gewoon de neoliberale en rechtse koers in dit land, ook nog gesteund door de meerderheid van het “volk”. Daarom zijn ook woningbouwcoöperaties in verregaande staat geprivatiseerd, er moest immers verdiend worden aan sociale woningbouw (aldus de neoliberalen in dit land, CDA, VVD, D’66 en dus ook de PvdA> de partijen die structureel in regeringen zitten of hebben gezeten, de echte linkse oppositie heeft nog nooit aan de knoppen mogen draaien).

  De echt sociaal democratische en linkse partijen zijn daar mordicus tegen het marktdenken geweest en hebben dit via veel moties in de 2e kamer (onder andere) tegen proberen te houden. Veel rechtse kiezers zijn in de anti-migranten en anti-links retoriek getrapt, maar krijgen precies het land wat ze verdienen, en waar ze nu laaiend woeden over zijn. Kharma noemt men dat. Stemmen VOOR iets, zonder je te verdiepen in dat iets en je in de luren laten leggen en je wijs laten maken dat mensen die eigenlijk voor je opkomen je vijanden zijn (heeft bij jou erg goed gewerkt zien we) en nu om het hardst piepen dat er een New World order is en dat je klein gehouden wordt. Als er al een complot is (maar dat is het niet, want is in alle openheid gebeurd), dan is dat een neo-liberaal rechts complot.

  Het neoliberalisme is een rechtse stroming, vol aangehangen door CDA en VVD (en D’66) en ook door de zeer rechtse partijen als FvD en ook de PVV, die vrijwel altijd in moties met de VVD meestemt (al bleert Geert altijd wat anders in de persmicrofoons). Ze zijn alleen populistisch van aard en anti-migratie. Dat is het enige dat ze onderscheid van een VVD. Zij staan allen aan de kant van het geglobaliseerde bedrijfsleven, net als de protesterende boeren nu gewoon aan de kant van de veevoermultinationals en de vlees-en melk-multinationals staan. De rechtse kiezers trappen er steeds weer opnieuw in. Rechts komt op voor de rijkste 1-10% en wil het bedrijfsleven vrij baan geven en het liefst nog steunen met overheidssubsidies ook. Dat is namelijk een denkfout bij veel rechtse stemmers. het klassiek liberalisme (bestaat niet meer) is namelijk tegen overheidsingrijpen, MAAR het neoliberalisme is er voor de markt en is ook voor ingrijpen in de markt als dit de markt ten goede komt. Alles voor de makt (en niet voor de burger). Niet voor niks zijn neoliberale politici vrijwel altijd verbonden aan de grote internationale bijna-monopolisten. Zie Unilever-Mark. Of Shell-Wouter-Bos.

 46. Nina

  @ Liza

  De stikstofnormen in Nederland hebben we zelf bepaald (dat doet ieder land zelf) en is absurd te laag. TNO en steeds meer wetenschappers vinden dat hier dringend iets aan moet gebeuren. Dat kan de overheid direct doen door de norm aan te passen.

  De stikstofnormen nabij Natura 2000 gebieden:

  Nederland 14 gram
  Duitsland 100 gram
  Denemarken 200 gram

  De rechter spreekt recht, gaat niet inhoudelijk in op de norm, maar vindt dat de overheid zich moet houden aan haar (zeer ter discussie staande, lage) stikstofnormen.

 47. Utrechter2

  @Liza: vind je daarmee dat de houding t.o.v. GroenLinks t.o.v. Rijnenburg uit de discussie moet worden gehouden omdat het een uitzondering zou zijn? De rest van mijn commentaar hou ik voor me. Ik wil de discussie tussen jou en Nina niet onnodig verstoren.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).