Mogelijk wordt het voor eigenaren van Utrechtse monumenten makkelijker om zonnepanelen te plaatsen Mogelijk wordt het voor eigenaren van Utrechtse monumenten makkelijker om zonnepanelen te plaatsen

Mogelijk wordt het voor eigenaren van Utrechtse monumenten makkelijker om zonnepanelen te plaatsen

Mogelijk wordt het voor eigenaren van Utrechtse monumenten makkelijker om zonnepanelen te plaatsen
Archiefbeeld Oudegracht. Foto: Bas van Setten
Mogelijk wordt het voor eigenaren van Utrechtse monumenten binnenkort makkelijker om zonnepanelen op het dak te leggen. De gemeente onderzoekt momenteel namelijk of deze onder bepaalde omstandigheden zonder vergunning geplaatst kunnen worden.

Mogelijk wordt het voor eigenaren van Utrechtse monumenten binnenkort makkelijker om zonnepanelen op het dak te leggen. De gemeente onderzoekt momenteel namelijk of deze onder bepaalde omstandigheden zonder vergunning geplaatst kunnen worden.

Het gaat voor de duidelijkheid alleen om zogenoemde gemeentelijke monumenten. Voor rijksmonumenten gelden namelijk de regels die in Den Haag zijn bepaald. Nu is het zo dat een eigenaar van een gemeentelijk monument in Utrecht voor de aanleg van zonnepanelen te allen tijde een vergunning moeten aanvragen.

Vergunning

Het plan wordt afgestemd met verschillende afdelingen, waaronder toezicht en handhaving én de Commissie Welstand en Monumenten. Uit een overzicht van alle aanvragen die tussen 2012 en 2021 zijn gedaan blijkt echter dat in de meeste gevallen de vergunning wordt toegekend.

“Van 2012 tot en met november 2021 zijn 108 vergunningaanvragen voor het plaatsen van zonnepanelen ingediend. Daarvan zijn er 77 vergund, drie waren nog in behandeling, zeven aanvragen zijn buiten behandeling gebleven en 17 aanvragen zijn op eigen initiatief van de aanvrager ingetrokken. Slechts vier aanvragen zijn afgewezen”, is te lezen in een brief aan de raad.

Voorwaarden

Op dit moment wordt onderzocht of het mogelijk is – ook op juridisch gebied – dat zonnepanelen zonder vergunning op een gemeentelijk monument geplaatst kunnen worden. Een van de voorwaarden is wel dat de panelen uit het zicht van de openbare weg komen te liggen, dus bijvoorbeeld op een plat dak of aan de achterzijde van het gebouw.

De gemeente is langer bezig het verduurzamen van monumenten te stimuleren. In november 2021 werd bijvoorbeeld het streven bekendgemaakt om de CO2-uitstoot van monumenten in 2030 40 procent naar beneden te krikken en in 2040 zou dan zelfs 60 procent minder moeten zijn ten opzichte van nu.

Gekoppelde berichten

5 Reacties

Reageren
  1. Per Ommegaande

    Nu ben ik zeker niet tegen, maar mag Utrecht op eigen houtje landelijke regels aanpassen?

  2. Len

    Wat zeg je nou precies @ per ommegaande?

    Je bent voor maar toch ook voor de regelzucht der Nederlanden. Weg met al die regels. Achterhaald gedoe allemaal.

  3. VincentZ

    Geen goede zaak waaruit maar weer blijkt dat het college weinig op heeft met zijn monumenten: die dien je te beschermen anders verdient het die status niet. Vier weigeringen op 118 is misschien weinig maar dat is binnen het formele traject. Laat je het los dan kun je rekenen op een veel hoger percentage wat geweigerd zou worden. Het plaatsen van zonnepanelen op monumenten vergt monitoring laat je het vrij dan vrees ik het ergste. Uiterst naief om de formele weg te spiegelen aan het vrijlaten van regelgeving.

  4. Koel Hoofd

    @VincentZ
    De gemeente heeft al sinds ze achter de stadswal met stadsgracht vandaan zijn getrokken en de moderne wereld in werd geschopt geen interesse in monumenten. Monumenten behouden betekent namelijk deze conserveren en dat is conservatief wat neerkomt op vloeken in de kerk der progressie. De progressieven noemen tegenwoordig zelfs de conservatieven ‘rechts populisten’, zegt genoeg denk ik?

    Wat gewoon grappig is, is dat zonnecellen door (internationaal) progressief links je door de strot worden geduwd… maar dat niemand ze eigenlijk mag zien.

  5. Per Ommegaande

    @Len sorry dat ik niet duidelijk was.
    Ik ben voor zonnepanelen op monumenten. Uiteraard moet het er allemaal wel netjes uitzien wat mij betreft, en het moet technisch kunnen, maar hoe meer zonne-energie hoe beter!

    Ik vraag me echter wel af of Utrecht hier haar eigen plan in mag trekken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).