Student Gijs van der Burg van de School voor Journalistiek (SvJ) is woedend na een uitspraak van de Hogeschool Utrecht (HU) tegenover DUIC. Nadat er in korte tijd drie keer meerdere dure iMacs zijn meegenomen, onderneemt de instelling geen actie om nieuwe diefstallen te voorkomen.
Nadat er afgelopen weekend weer vier Apple-computers zijn meegenomen van de tijdelijke locatie van de SvJ, vroeg DUIC waarom er geen camera’s binnen en buiten het gebouw hangen. Persvoorlichter van de HU, Lidwien Prinssen, antwoordde: “Je kan je beter afvragen waarom er überhaupt gestolen wordt.”
Deze reactie schoot bij veel studenten in het verkeerde keelgat. Gijs van der Burg, student aan de SvJ, besloot te reageren. Hij schreef een open brief en deelde die op de besloten Facebookgroep van SvJ’ers. Intussen steunen ruim honderdvijfentwintig studenten en docenten zijn relaas. In de brief eist Van der Burg dat er binnen twee weken camera’s hangen, zowel binnen als buiten het gebouw.
#BOOS
“Blijkbaar speelt het wel onder studenten, maar niemand doet er wat aan. Ik heb nu een ultimatum gesteld. Binnen twee weken willen we in ieder geval reactie op mijn mail”, laat Van der Burg aan DUIC weten. Als dat niet gebeurt, grijpt hij naar een redmiddel. “Dan ga ik het hogerop zoeken en ben ik bereid om het programma #BOOS van Tim Hofman in te schakelen, want ik weet zeker dat de HU daar niet op zit te wachten.”
De student snapt ook dat zijn eis niet bij iedereen in goede aarde valt: “Sommige docenten vinden mijn mail enigszins populistisch en dat kan ik wel begrijpen. Maar het is wel een manier om mensen eindelijk wakker te schudden.”
Van der Burg wil dat het College van Bestuur inziet dat het noodzakelijk is om actie te ondernemen en dat het probleem speelt onder studenten en docenten. “Het is toch van de zotte dat wij studenten tweeduizend euro collegegeld betalen aan een instelling die hun eigen portemonnee niet goed beheert, door middel van beveiliging van apparatuur.”
Ten koste van de student
“Doordat er nu al minstens vijfentwintig computers zijn gestolen, is er gewoon gebrek aan materiaal waardoor (toekomstige) studenten benadeeld worden.” De studenten hebben de apparatuur nodig om mee te werken. Op dit moment zijn twee van de zeven montagelokalen leeg. Dit gaat volgens Van der Burg ten koste van de studenten. Hij vertelt: “Het is gewoon noodzakelijk materiaal, zonder kan niet gewerkt worden.”
In de gang waar voornamelijk de dure apparatuur staat, wordt door docenten en technici actief opgelet. “Maar bij andere docenten is het compleet onbekend dat hier gestolen wordt. En dat vind ik een kwalijke zaak. Het feit dat zelfs docenten het niet weten geeft al aan dat er helemaal niets aan gedaan wordt”, vertelt hij.
Op zijn minst kan de HU ook via social media studenten en docenten waarschuwen, vindt Van der Burg. “Doe lokalen op slot, laat niks onbeheerd achter. Niemand informeert ons daarover. Ik kan je vertellen dat er volgende maand wéér wordt ingebroken als er nu niets gebeurt. Het is een graaifeest voor dieven hier.”
Gekoppelde berichten
Derde inbraak Hogeschool Utrecht in vier maanden: weer iMacs gestolen
In het gebouw van de Hogeschool Utrecht (HU) aan de Bolognalaan zijn wéér Apple computers…
2 Reacties
ReagerenHeeft absoluut een punt. Wellicht tijd voor de betrokken partijen om eens te denken hoe ze de veiligheid op de Uithof kunnen verhogen. Er vinden namelijk ook wel vaker insluipingen plaats in de studentenflats en ik kan bij ook nog enkele zedendelicten herinneren. Daarnaast was er in januari nog een ramkraak bij de Primera. http://www.dub.uu.nl/artikel/nieuws/inbraak-primera-uithof.html
De Uithof heeft enorm veel last van een gebrek aan sociale controle, dat is een feit. Zeker in de avond en zomermaanden. Daarnaast staan de meeste gebouwen vol met waardevolle spullen. Desondanks hoor ik zelden berichten over hoe men hier mee omgaat en gaat verbeteren.
Heel goed. Ik vind al heel lang dat scholen hun verantwoordelijkheid (niet alleen over dit soort zaken!) heel snel aan de laars lappen omdat er niet echt een controle is. Ouders weten meestal niet wat er speelt, studenten weten vaak niet wat hun rechten zijn of staan nog niet sterk genoeg in de schoenen. Het wordt tijd dat studenten wat mondiger gaan worden.