SP Utrecht: ‘Minimumloon geldt ook voor mensen met een arbeidsbeperking’ | De Utrechtse Internet Courant SP Utrecht: ‘Minimumloon geldt ook voor mensen met een arbeidsbeperking’ | De Utrechtse Internet Courant

SP Utrecht: ‘Minimumloon geldt ook voor mensen met een arbeidsbeperking’

SP Utrecht: ‘Minimumloon geldt ook voor mensen met een arbeidsbeperking’
Het stadhuis in Utrecht. Foto: Robert Oosterbroek / DUIC
De SP wil niet accepteren dat werknemers met een beperking onder het minimumloon betaald worden. De SP Utrecht dient donderdag motie in om te garanderen dat ook arbeidsbeperkte werknemers op zijn minst een minimumloon verdienen.

De SP wil niet accepteren dat werknemers met een beperking onder het minimumloon betaald worden. De SP Utrecht dient donderdag motie in om te garanderen dat ook arbeidsbeperkte werknemers op zijn minst een minimumloon verdienen.

De partij dient een motie in om ‘te garanderen dat in Utrecht het minimumloon voor iedereen het minimumloon blijft, door de loondispensatie zo uit te voeren dat arbeidsbeperkte werknemers geen nadeel ondervinden ten opzichte van de huidige situatie’.

Ruurt Wiegant van de SP: “Als het aan het kabinet ligt mogen werkgevers mensen met een arbeidsbeperking minder dan het minimumloon betalen. Maar het minimumloon is niet voor niets het minimum. Daarnaast bouwen ze dan ook nog eens geen pensioen op en hebben ze geen recht op bepaalde extra’s zoals een dertiende maand. Wij staan niet toe dat er mensen in onze gemeente vanwege hun beperking door de bodem zakken of worden behandeld als tweederangs werknemers.”

Het kabinet stopte eerder de instroom in de sociale werkplaatsen, waar mensen met een arbeidsbeperking aan het werk kunnen. Hierdoor is het zeer lastig geworden voor deze groep om nog aan de slag te kunnen. Daarom wil staatssecretaris Van Ark het mogelijk maken dat deze groep mensen onder het minimumloon betaald wordt. De gemeente moet het verschil in de meeste gevallen compenseren.

‘Afbraak van onze beschaving’

Wiegant: “Als we niks doen is dit weer een stapje verder in de afbraak van onze beschaving. Daarom moet onze gemeente aan dit kabinet duidelijk maken dat wij dit een onzalig plan vinden. In Utrecht blijft wat ons betreft het minimumloon gelden. Voor iedereen. Als het kabinet dit er toch doorheen drukt dan willen wij dat de gemeente er zelf voor zorgt dat het minimumloon voor iedereen blijft gelden. Omdat wij een beschaafde stad willen zijn waar het minimumloon ook echt het minimum is, ook voor mensen met een beperking.”

4 Reacties

Reageren
 1. Claudia

  Belachelijk zelfs het minimumloon is al te weinig. Pure discriminatie van een groep. Kijk nu eens naar wat mensen wel kunnen. Soms gaat dat alleen om een werkplekaanpassing. Mensen worden beperkt gemaakt , liever gezegd gehandicapt. Vaak weten mensen prima wat ze wel of niet aan kunnen en zijn ze een aanwinst voor een bedrijf. in Nl zijn er nog steeds geen gelijke rechten.

 2. [email protected]

  Tsja als je voorál linkse hobby’s wil blijven uitvoeren moet het toch ergens vandaan komen, deze groep is dus de Sjaak.

 3. Wim

  Een flagrant voorbeeld van het toenemend economisch Fascisme ofwel: liberalisme. Mensen die niet voldoen aan blond haar en blauwe ogen, niet spreken met een rjjjjjj ipv een rrrrr en mensen die geen veredeld mbo lees: universiteit kunnen volgen, die vallen buiten de boot. Walgelijk gewoon. Leve de gehandicapten: een heerlijke diversiteit van mensen 🙂

 4. Scherpschutter

  @Claudia 25/4/2018 – 21:20

  Als werkgever kan ik je vertellen dat dat ook precies het probleem is. Werkgevers kijken naar wat iemand kan, en vaak kan iemand met een arbeidsbeperking niet hetzelfde als dat iemand zonder arbeidsbeperking kan. Waarom zou zo iemand dan wel een gelijke beloning moeten krijgen? Waarom zou een werkgever dan niet liever iemand aannemen tegen hetzelfde (minimum)loon die een hogere productie heeft?

  U pleit dan ook niet voor gelijke rechten voor iedereen, u pleit voor gelijke uitkomsten voor iedereen, ongeacht vaardigheden of productiecapaciteit. Dat zijn twee totaal verschillende zaken uiteraard en zoals u ziet zal juist uw ‘oplossing’ leiden tot ongelijke rechten en ontevredenheid. Het is natuurlijk niet te verkopen aan een uitstekend functionerende werknemer dat hij evenveel betaald krijgt als iemand die (ongewild weliswaar) niet in staat is om zijn prestaties te evenaren….

  Natuurlijk ben ik het wel met de SP eens dat er een voorziening moet worden getroffen voor deze groep onfortuinlijke mensen. Wat mij betreft doet de Gemeente eens wat nuttigs met mijn belastingcenten en vult ze het inkomen aan tot aan het minimum, maar het zou natuurlijk wél te gek voor woorden zijn als werkgevers (rechtstreeks, indirect doen ze het toch wel) voor deze kosten blijven opdraaien….

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).