Studentenorganisatie VIDIUS en ROC Midden Nederland tegen weren studenten in bibliotheken UU | De Utrechtse Internet Courant Studentenorganisatie VIDIUS en ROC Midden Nederland tegen weren studenten in bibliotheken UU | De Utrechtse Internet Courant

Studentenorganisatie VIDIUS en ROC Midden Nederland tegen weren studenten in bibliotheken UU

Studentenorganisatie VIDIUS en ROC Midden Nederland tegen weren studenten in bibliotheken UU
De Universiteitsbibliotheek op de Uithof. Foto Bas van Setten / DUIC
VIDIUS Studentenunie reageert verbijsterd op het voorstel om alleen studenten en medewerkers van de universiteit toe te laten tot studieplekken in de Universiteitsbibliotheken tijdens tentamenweken. ROC Midden Nederland laat weten het weigeren van Mbo-studenten een slechte zaak te vinden.

VIDIUS Studentenunie reageert verbijsterd op het voorstel om alleen studenten en medewerkers van de universiteit toe te laten tot studieplekken in de Universiteitsbibliotheken tijdens tentamenweken. ROC Midden Nederland laat weten het weigeren van Mbo-studenten een slechte zaak te vinden.

VIDUS, de organisatie die opkomt voor Utrechtse studenten, ziet het weren van studenten niet als een oplossing en stelt dat de gemeente en hogeronderwijsinstellingen zo snel mogelijk alternatieven moeten bieden.

De UU gaat tijdens de tentamenperiode van 15 oktober tot en met 8 november een proef doen: de studieplekken in de universiteitsbibliotheken mogen alleen nog maar gebruikt worden door medewerkers en studenten van de UU.

Zowel VIDIUS als ROC Midden Nederland zijn tegen dit plan: “Ze worden betaald met publiek geld en zouden dus voor iedereen toegankelijk moeten zijn.”

“Aan de Hogeschool Utrecht (HU) studeren bijna 40.000 studenten, de bibliotheek van de HU biedt echter maar ruimte voor 550 studenten op de Uithof. In de binnenstad biedt de HU aan hun studenten niets en op zondagen is de bieb zelfs gesloten. Geen wonder dat de studenten uitwijken naar andere locaties”, aldus Martijn Grul, voorzitter van VIDIUS.

Kloof tussen studenten

Bovendien stelt VIDIUS dat het weren van studenten van buiten de UU in de universiteitsbibliotheek zorgt voor een kloof tussen studenten van verschillende onderwijsinstellingen. VIDIUS meent dat er eerst gezorgd moet worden voor genoeg studieplekken voor een dergelijke beslissing genomen kan worden. “Dat een universiteit een probleem zo kort door de bocht ‘oplost’ is weerzinwekkend”, stelt VIDIUS in een verklaring.

Woordvoerder van het ROC Midden Nederland, Aris Willems: “Zowel voor werkplekken als voor digitale- als gedrukte informatie geldt: de bibliotheek moet openbaar zijn voor iedereen die kennis wil opdoen of wil werken.”

De Hogeschool Utrecht liet vrijdag al weten in gesprek te zijn met de Universiteit Utrecht over het plan en denkt erover na om de openingstijden van de eigen bibliotheek te wijzigen. Ook het spreiden van tentamens zou tot de mogelijkheden behoren om de druk te verlichten.

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
  1. Joe

    Ook ik vind dat ook UB’s vrij toegankelijk zouden moeten zijn, maar daar gaat het hier helemaal niet om. Ze blijven vrij toegankelijk.

    ALLEEN de studieplekken zijn ALLEEN IN DE TENTAMENPERIODE voor universitairstudenten. Logisch. Het zijn hun faciliteiten.

    En dan over de HU. Hoezo is het ineens het probleem van de Uni dat hun bieb maar 500 plekken heeft op 40.000 studenten? Dat is toch meer het probleem van de HU. Daarnaast. Op alle HU-locaties stikt het van de studeer- en flexplekken. Dus dat aantal van 500 is zeer discutabel. Dat veel studenten op de HU zich als scholieren gedragen en daardoor de goedwillende HU-studenten er niet willen studeren? Tja. Ook dat is niet het probleem van de uni. Daar moet de HU zelf actie op ondernemen.

    En dan het MBO. Tja, die zitten niet in de buurt van de letterenbieb in de binnenstad en ook niet op de Uithof. Dus waar maken die zich eigenlijk druk om. Laat die dan ook maar eigen faciliteiten bouwen in de buurt van hun locaties.

    Hebben die studenten wel zwaarwegende, zeer diepgravende leertentamen waar opperste concentratie voor nodig is?

    Zo niet, dan lijkt het me ook niet helemaal fair om plekken op te eisen van studenten die dat wel hebben en die ook de boeken in de betreffende bibliotheken nodig hebben tijdens het studeren. Daar zijn de bibliotheken in de eerste plaats voor bedoeld namelijk.

    De studenten in beide vakbonden maken nu toch wel een erg slechte beurt en creëren imagoschade. Het maakt meteen het verschil tussen universitaire studenten en andere studenten duidelijk. Iets dat ik betreur want ik hou helemaal niet van rokjesdenken en elitair denken; maar…..dit statement slaat toch helemaal nergens op. De uni doet er goed aan om dit pleidooi te negeren.

  2. Natte Otter

    Misschien moeten ze klagen bij hun eigen onderwijsinstellingen. Studenten aan de UU betalen lesgeld en het is natuurlijk een beetje raar dat er geen plek voor hen is in hun bibliotheek omdat anderen die dat niet doen het wel makkelijk vinden om daar te leren.

  3. Chantal

    Huh? De bibliotheek moet toegankelijk zijn omdat deze met publiek geld wordt gefinancierd. Een straaljager, kazerne of politiebureau wordt ook met publiek geld gefinancierd, dat betekent toch niet dat je daar dan gewoon ff naar binnen kan lopen om te gaan studeren?
    Wat is er mis met de bieb van het ROC? En anders ga je toch thuis studeren?

  4. Berend

    Mbo-studenten? Studeren doe je toch echt op een universiteit. Daarnaast moeten alle onderwijsinstellingen zelf voldoende studieplekken regelen voor hun scholieren/studenten. Ik snap dat iedereen graag op de Drift wil studeren, maar dat is een voorziening primair voor UU-studenten. Op dezelfde plek waar de FGW haar colleges geeft. Laat de het ROC en de HU dit als een stimulans zien om zelf meer studieplekken in te richten in hun gehouwen.

  5. Joe

    @Berend

    Ja, MBO’ers zijn vanaf heden studenten. Dat heeft de minister bepaald, gedragen door brede steun. Iemand die de bevoegdheid heeft om dat te bepalen ja.

    Voel je jezelf nu ineens minder belangrijk? Wat een elitaire geest zeg.

    Trouwens volledig in lijn met de definitie en eigenlijke betekenis van het woord.

    De letterenbieb is helemaal niet primair gebouwd voor uu-studenten, maar is er voor eenieder die onderzoek doet. De studieplekken zijn wel voor uu-studenten.

  6. Tom

    @ Joe,

    allemaal leuk en aardig, maar de minister heeft alleen de bevoegdheid de juridische term student toe te wijzen, niet de ellenlange geschiedenis van het studeren te bepalen. Ik vermoed dan ook dat MBO-ers alsnog niet welkom gaan zijn bij het USC, UVSV, veritas en dergelijke.

    Verder, onderzoek doen en studeren is diepgravend in de stof duiken om zelf tot nieuwe ontdekkingen te komen. Studeren is niet een kunstje aanleren en dit vervolgens goed uit kunnen voeren. Ergo, MBO-ers (en sommige HBO- en UU-studies) hebben absoluut de literatuur die in de UB staat niet nodig voor hun opleiding.

    Laat het ROC en de HU dus lekker zelf voldoende studieplek creëeren met de bijbehorende vakliteratuur. Volgens mij krijgen die ook *gemeenschapsgeld* om dit te realiseren.

    De letterenbieb is namelijk al een jaar of 300 voor UU studenten, en de UU is de laatste decennia zo coulant anderen daar ook toe te laten. Betekent niet dat eigen studenten daardoor een tekort aan studieplaatsen behoren te hebben.

  7. NK

    @Joe

    Ik heb zelf o.a. ook MBO gedaan en kan je vertellen dat, dat toch echt geen studeren mag heten.
    Leraren die amper zelf weten waar ze les in geven laat staan dat ze het snappen.
    Van de 3 leerjaren (versneld traject MBO4) een half jaar thuis gezeten omdat ze geen lessen voor ons hadden.
    Klasgenoten die te dom zijn om te poepen en zelfs de meest basale dingen van de opleiding niet snappen maar op de een of andere manier toch geslaagd zijn.
    Dat geeft toch wel aan wat het niveau en de waarde van een MBO opleiding is.

  8. Joe

    @ NK

    Ik weet niet waar jullie de afgelopen 3 weken hebben gezeten, maar de minister heeft toch echt besloten dat MBO’ers studenten gaan heten.

    Lijkt me trouwens dat jij op een voor jou verkeerde opleiding hebt gezeten ipv dat je alles en iedereen dood het slijk moet halen lijk je mij zelf nog de domste (om te poepen), want kennelijk heb je jezelf niet echt lekker verdiept in de opleiding en heb het ook nagelaten om iets aan je eigen situatie te veranderen aldaar. Daar waren genoeg mogelijkheden voor geweest.

    En @ Tom

    Leuk voor Veritas etc… Dat zijn natuurlijk ook wel de grootste voorbeelden van mensen die op zichzelf op basis van een toevallig aangeboren eigenschap en vaak toevallige fijne omstandigheden in hun jeugd en een vangnet, erg verheven voelen boven andere mensen. Boeiuhhhh

  9. Thomas

    @ Tom

    Je weet dat tegenwoordig ongeveer 75% van de “studenten” aan de uni niet over de vaardigheden tot diepgravend door de stof gaan en onderzoek doen beschikt? Dit door uitholling van het niveau van het VWO o.a.. Ook doordat de uni een leerfabriek is die geld wil opstrijken?

    Het is dus inmiddels wel gewoon een kunstje aanleren.

  10. cas

    Dus onze studenten zijn zo vrij en liberaal dat ze hun faciliteiten open stellen voor de maatschappij, maar als het erop aankomt gaan klagen en een verbod willen zodat alleen hun eigen clubje het exclusieve recht heeft tot gebruik…. hypocriet toch…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).