Uitbehandelde Emma krijgt al tien jaar geen uitvaartverzekering: “Systeem is totaal krom” | De Utrechtse Internet Courant Uitbehandelde Emma krijgt al tien jaar geen uitvaartverzekering: “Systeem is totaal krom” | De Utrechtse Internet Courant

Uitbehandelde Emma krijgt al tien jaar geen uitvaartverzekering: “Systeem is totaal krom”

Uitbehandelde Emma krijgt al tien jaar geen uitvaartverzekering: “Systeem is totaal krom”
Emma Post (30) heeft al tien jaar leverkanker. Haar levensverwachting is ongeveer een jaar en haar laatste wens is een mooie begrafenis. Eén probleem: ze heeft door de ziekte nooit een uitvaartverzekering kunnen afsluiten. Daarom vecht de Utrechtse in haar laatste maanden voor een stichting die jongeren in een vergelijkbare situatie uitkomst moet bieden. 

Emma Post (30) heeft al tien jaar leverkanker. Haar levensverwachting is ongeveer een jaar en haar laatste wens is een mooie begrafenis. Eén probleem: ze heeft door de ziekte nooit een uitvaartverzekering kunnen afsluiten. Daarom vecht de Utrechtse in haar laatste maanden voor een stichting die jongeren in een vergelijkbare situatie uitkomst moet bieden. 

Nog ongeveer een jaar heeft Post voor haar laatste levensdoel: een stichting opzetten voor andere lotgenoten om de situatie waar ze in zit onder de aandacht brengen, want: ‘het systeem is totaal krom’, vertelt Post. “Vroeger had je sociale zekerheid, maar ik ben daar nooit voor in aanmerking gekomen, doordat je als chronisch zieke geen verzekering kan afsluiten. En er zijn veel meer jongeren zoals ik.”

Emma kreeg twee maanden geleden te horen dat ze is uitbehandeld en ze is door haar ziekte niet afgestudeerd en ze heeft ook geen huis om te verkopen. Er is dus geen geld voor haar begrafenis. “Sinds kort heb ik me neergelegd bij de dood. Daardoor besloot ik ook te stoppen met mijn studie. Ik hoefde nog maar 15 punten, maar een carrière en kinderen gaan er toch niet meer komen.” Minimaal 6.000 euro is nodig voor een kist, een uitvaart en een graf. Alles wat er meer wordt opgehaald gaat naar de Stichting Vrienden van Emma. Na haar dood kunnen jonge mensen in een vergelijkbare situatie hier een beroep op doen.

Een grote groep vrienden en vriendinnen van haar studentenvereniging helpt Emma nu met het opzetten van de stichting. Inmiddels is er al 2.000 euro opgehaald. Maar het is nog niet genoeg. “Het is ook een stukje maatschappijkritiek. Omdat ik geen verzekering heb kunnen afsluiten ben ik aangewezen op liefdadigheidsinstellingen. En ik zie crowdfunding als moderne liefdadigheid. Je kan gewoon geen verzekering afsluiten als je jong en ziek bent. Ze zeggen: Je bent niet kankervrij, je bent chronisch ziek of je gebruikt te veel medicijnen. Ik heb daardoor nooit kunnen sparen en hoop met crowdfunding alsnog op een mooie begrafenis”, besluit ze.

Via emmavecht.nl kan je Emma post helpen met haar strijd.

24 Reacties

Reageren
 1. Harry

  Manmanman Wat is het toch treurig gesteld met deze wereld… En wat is het leven soms oneerlijk.
  Moet je er tegenwoordig dan al echt op je 20e van uitgaan dat je er over 10 jaar eventueel niet meer bent?
  Heel knap dat Emma deze stichting opzet in de laatste tijd die ze nog heeft! En hier moet absoluut iets aan gebeuren!

 2. Kuch

  Verzekeringen willen alleen cashen en niet uitkeren. Daarom hebben ze ook zoveel vermogen. En de top zichzelf weer verrijken.

  Zie de zorgverzekeraars, echt een partij om je zorgsysteem aan uit te leveren, maar het is wel gebeurd.

 3. R_Utrecht

  100% met Harry eens! Wat een triest verhaal, maar wat knap dat je dan zo vecht om nog iets goeds en moois neer te zetten!

 4. Stefan

  Zorg daarom als ouders dat je een uitvaartverzekering voor je kinderen afsluit. Dan kunnen ze deze overnemen qua betaling als ze werken, maar zijn ze dus altijd verzekerd. Dat kan je veel leed besparen..

 5. Frank

  Ik vind het triest hoor. Maar desondanks: Ik zie helemaal nergens het woordje “familie” staan. Heeft ze die niet meer?

 6. Michiel

  Hoe droevig ook, vezekeren doe je voor risico’s die je niet kunt dragen. Emma is voor de verzekeraar geen open risico maar een gegeven. Hoe zeer ik de frustratie bij Emma begrijp, de verzekeraars hebben een punt. Nou maakt haar situatie de noodzaak tot het ergens geld vandaan halen begrijpelijk, voor een ieder gezond mens vind ik persoonlijk een dergelijke verzekering grote onzin. Je weet dat je een keer dood gaat, daar kun je in theorie zeg 75 jaar geld voor op zij zetten….. Toegegeven, niet iedereen kan dat, maar goed, premie kost ook geld.

 7. Een Utrechter in LeidscheRijn.

  Toen mijn beide zonen waren geboren heb ik direct nadat ik een financiële meevaller had, een overlijdenspolis voor beide zonen afgesloten en direct afbetaalt, ik kreeg nog een fikse korting ook.
  Ik had het geld ook op kunnen maken aan luxe, maar had het besef dat er een ding zeker is in het leven, de dood en leuker kun je het niet maken, wel makkelijker in moeilijke tijden.
  Ik hoop dat dit trieste verhaal aanzet om toch eens goed na te denken over dit soort zaken en aanzet om eens gewoon een verzekering op tijd af te sluiten, hoe minder leuk dit ook is.
  Ik wens Emma echt heel veel sterkte toe.

 8. Jeroen de vries

  Uitvaartverzekeringen zijn voor het overgrote deel complete onzin. Een mooie uitvaart kost 10k euro. Als je 40 jaar werkt is dat 250 euro per jaar. Maar mocht je overlijden terwijl je in loondienst bent dan betalen de meeste bedrijven enkele maandsalarissen uit aan de nabestaanden. Dus dat geld is er als je werkt bijna altijd wel. En anders kun je er 40 jasr over doen om het bij elkaar te sparen.

 9. Jan v Balen

  Bah.. gewoon triest door de harde zakelijkheid. Elke maatschappij zou op de bestaande nota;s een klein deel solidariteit heffing dienen te innen, zodat deze nare trieste gevallen ook aan kunnen schuiven. Het gaat om hooguit 1-2% van alle premie betalers..
  Waar is de solidariteit gebleven in het zaken wezen.?

 10. Een Utrechter in LeidscheRijn.

  Ik wil wel nog ffff kwijt dat ik het echt behoorlijk rot vind voor Emma, en ik hoop ook vurig dat er een uitvaartondernemer is die haar wil helpen , hij zijn reclame en Emma haar uitvaart. voor iedereen
  Ook denk ik dat met dit verhaal er echt stof is tot nadenken, want doodgaan doen wij allemaal.

 11. bert smulders

  beste emma ik zit ook met dat probleem ik heb longkanker met uitzaaiingen en ben ook opgegeven
  ik krijg palliatieve chemo .
  ik word door gemeente begraven .
  ik neem afscheid van mijn familie en vrienden de dag voordat ik overlijd en wat er daarna met mij gebeurt interesseerde mij niet zo veel .
  ik heb gekozen voor euthanasie .

 12. bert smulders

  beste emma
  ik heb hetzelfde probleem maar ik snap niet dat je er zo druk overmaakt je word begraven of gecremeerd door de gemeente . ik heb longkanker met uitzaaiingen en ben 54 ben opgegeven en krijg palliatieve chemo .
  ik neem afscheid van familie en vrienden op de dag dat ik overlijd ik heb gekozen voor euthanasie niet wat erdaarna met mijn lichaam gebeurt interesseerd mij niks .

 13. Onbekend

  Geld overgemaakt. Sterkte Emma.

 14. Geenstijl@Utrecht

  @bert smulders 22/10/2016 – 19:55,
  Nou Beste Bert het is dus duidelijk dat je gemeenschap opzadelt met de kosten van jou uitvaart/begrafenis.

 15. Atilla Vigh

  Nou ik heb een aantal uitvaarten financieel mogen regelen en Nederland moet zich doodschamen wat betreft het commerciele gewin. Als je je er steeds meer in verdiept zijn de kosten compleet uit de hand gelopen. Of je nu de dierbare begraaft of cremeert, de werkelijke kostprijs voor het graf (de plek, dus niet de steen en dergelijke) of feitelijke crematie kan tegen hele geringe kosten. Het graf huur je in feite en het aantal plekken is beperkt. Waarom een beetje saaie uitvaart duur door wordt zijn alles wat er omheen zit; de steen, de kist (maar deze zijn wel minimaal en kun je net zo duur maken als je wilt, maar de echte kosten zijn allemaal rare kosten als opbaringskosten, vervoer van en naar, leges, weet ik het veel allemaal voor onduidelijke kosten.

  Oplossing; net zoals een ziektekostenverzekering wettelijke verplicht maken en normeren door de overheid (dus een degelijke uitvaart, wil je meer kun je je bijverzekeren of zelf uit eigen zak betalen). Overigens laten we dat dan ook voor de een fatsoenlijke aansprakelijkheidsverzekering doen (die is namelijk niet verplicht, wat een godspe is).

 16. waldorff

  @Geenstijl-want de Nederland moet alleen maar bestaan uit rendabelen nietwaar?

 17. Rene

  Als jij wéét dat je gaat scheiden, krijg je ook geen dekking van een rechtsbijstand verzekering als je die 2 dagen van te voren gaat afsluiten. Anders sluit iedereen zo’n ding 2 dagen van te voren af, betaal je 1x een tientje premie en krijg je honderden/duizenden euro’s uitgekeerd. Zo werkt de wereld natuurlijk niet… Hoe treurig ook, als Emma 2x een tientje premie betaalt om daarna een dure uitvaart te ontvangen; is natuurlijk niet logisch…

  Voordat Emma ziek werd had ze prima zo’n verzekering af kunnen sluiten (toen was het nog een onzeker voorval)… Maar ja, toen dacht Emma waarschijnlijk ook “dat overkomt mij toch niet…” of “ik geef dat geld liever uit aan wat anders”.

 18. Kuch

  @ Geenstijl

  Het is dus duielijk dat fatsoen en menselijkheid bij jou heel ver te zoeken zijn. Ga je eens zitten schamen in een hoekje. Het is dus duidelijk dat we jou misschien nog niet eens een gemeente begrafenis moeten gunnen mocht het zo ver zijn. Ieder mens heft recht op een menselijk ebegrafenis, maar ij begin ik ernstig te twijfelen. Roep tcih eens niet over zaken waar je geen kaas van gegeten hebt.

  Jij gaat ook al helemaal mee in het noeliberale frame om alles in kosten uit te drukken. Dat is pas goed mis.

  Ik gun Bert een begrafenis wel op deels mijn kosten, dat jij dat een probleem vindt zegt heel veel over jou. Bah.

 19. Marko

  @Geenstijl, wellicht is het je bekend dat bijna iedereen de gemeenschap opzadelt met kosten voor zorg, onderwijs, verpleging en soms een uitvaart. Die kosten hoesten we met zijn allen op en daarom heten we een gemeenschap en geen individuschap. Soms betekent dat, dat we met zijn miljoenen geld moeten lappen voor een kartonnen doos waarin iemand goedkoop begraven wordt.

 20. Jan

  Jammer van de antisociale mensen in de reacties hier die geld verheffen boven solidariteit. Dat is misschien nog wel het treurigste hier.

 21. Vrolijke Noot

  Waarom mag je geen andere mening hebben dan iemand anders,hoe vaak komt het niet voor dat de mensen die wel hun verantwoordelijkheid nemen opdraaien voor de mensen die het wel allemaal prima vinden.
  Er is een ding zeker in het leven, de dood, ik vind het echt heel erg triest voor Emma en blijkbaar heeft haar familie er nooit op gewezen dat zij verzekerd moet zijn voor het overlijden.
  Ik heb een aansprakelijkheidsverzekering, zorgverzekering, overlijdensverzekering, en dat betaal ik eerst en dan pas is er tijd voor andere levensbehoeften of luxe dingen.

 22. Jansen

  @ Vrolijke noot.

  Tuurlijk joh, daar gaat het hier over, dat ze idd voor haar 18e een overlijdensverzekring had moeten afsluiten, not………..

  Verzekringsmaatschappijen verzinnen vaak een uitweg om niet te hoeven uitkeren als puntje bij paatje komt.

  Er is trouwens meer in het leven dan een kosten-baten analyse.

  Overigens is een verzekringssysteem een systeem van solidariteit met andere verzekerden. In weze draait niemand persoonlijk voor iets op, aangezien verzekeringsmaatschappijen miljoenen/ miljarden in kas hebben door al die keurig premie-betaldende burgers. En de top maar cashen op hun dure jachten in St. Topez. Wat een uitvinding, verzekeringen.

  Het gaat er hier over dat iemand die al tien jaar door leeft en al tien jaar zich niet heeft kunnen verzekeren. Ze had dus tien jaar lang premie kunnen betalen om het riscio dat er wellicht binnen een jaar aan zit te komen af te dekken. Dat is eerder het punt dat de dame in kwestie wil maken. Misschien heeft ze de afgelopen tien jaar van die schamele inkomsten die ze ontvangt ook wel gewoon geld op zij gezet, wie zal het zeggen. Daar maakt het artikel namelijk geen melding van.

  Ik lees overigens nergens dat deze dame haar geld aan luxe en onnodige dingen uitgeeft dus ik weet niet waar die insunaties van een aantal reageerders hier vandaan komen. Deze dame heeft nooit kunnen werken en haar studie niet kunnen afmaken. Dat was met name een onderdeel van het punt dat ze maakt.

  Dat jaar actie niet steunt, prima, maar waarom toch zo iemand de les lezen die een crowd funding actie begint om EN haar begrafenis te kunnen bekostigen, het lijkt bijna wel op slim ondernemerschap EN om een punt aan te kaarten? Het ongtaat mij volledig, bhelave dat jullie enomre betweters zijn en van de zijlijn van alles vinden.

  Familie? wij kennen haar privé-situatie niet en dat gaat ons ook niets aan.

  Succes met de crowdfunding Emma, gelukkig zijn er ook mensen die je een mooie begrafenis wensen. Sterkte de komende tijd en blijf gewoon dingen doen met je leven.

 23. Marjolein

  Emma, wie ben je wat kan je, hoe onmenselijk is dit, niet alles is te verzekeren, u claimt te veel, de meest onmenselijke uitspraken van…het leven. Wat is hier de oplossing? Krachten bundelen, en…..hulplijntjes inschakelen indien mogelijk….niets verwachten..maar….moed houden, tegen over geld kwestie….ik heb bloemenverkocht…met een lach en een traan. Komt tijd komt….waar houd jij van Emma…? Niet van je verminderde weerstand, niet van je korte hier zijn, niet van je energie die je nu misschien nog heb…niet van de opmerking u claimt te veel.
  Wat moet er veranderen. DIT.

 24. MARCO Giebels-Vitorino

  Dus eigenlijk is er geen steun wanneer steun nodig is.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).