Utrecht opent bouwputten op Dag van de Bouw | De Utrechtse Internet Courant Utrecht opent bouwputten op Dag van de Bouw | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht opent bouwputten op Dag van de Bouw

Utrecht opent bouwputten op Dag van de Bouw
Impressie van 's werelds grootste fietsenstalling onder het nieuwe Stationsplein. Beeld: CU2030
Een kijkje nemen in de grootste fietsenstalling van de wereld, of een bezoek brengen aan de bouw van de spoorwegverdubbeling tussen station Leidsche Rijn en Centraal. Op zaterdag 20 mei, de Dag van de Bouw, opent bijna heel Nederland haar bouwputten. Deze bouwplaatsen zijn te bezoeken tussen 10.00 en 16.00 uur. Uiteraard gebeurt dit ook in Utrecht. Een overzicht. 

Een kijkje nemen in de grootste fietsenstalling van de wereld, of een bezoek brengen aan de bouw van de spoorwegverdubbeling tussen station Leidsche Rijn en Centraal. Op zaterdag 20 mei, de Dag van de Bouw, opent bijna heel Nederland haar bouwputten. Deze bouwplaatsen zijn te bezoeken tussen 10.00 en 16.00 uur. Uiteraard gebeurt dit ook in Utrecht. Een overzicht. 

Fietsenstalling en nieuwe Stationsplein

’s Werelds grootste fietsenstalling wordt gebouwd onder het nieuwe Stationsplein. De fietsenstalling krijgt drie verdiepingen en biedt plaats aan 12.500 fietsen. Het eerste deel van de stalling zal medio 2017 open gaan. De opening van het andere deel staat gepland in 2018. Boven de fietsparkeergarage wordt het nieuwe Stationsplein gerealiseerd. Op het plein komen terrassen met horeca, onder een transparant dak. In 2018 zal de oplevering van het plein zijn.

Impressie van het toekomstige plein. Bron: cu2030

Rijkskantoor De Knoop  

Het complex aan de Croeselaan ondergaat een duurzame transformatie tot rijkskantoor. Vanaf 2018 nemen hier verschillende rijksdiensten hun intrek. De werkzaamheden bestaan voornamelijk uit gedeeltelijke sloop, renovatie en uitbreiding op het terrein van de voormalige Knoopkazerne. Er komt een aanbouw met vergadercentrum en de buitenruimte wordt ingericht met onder andere een plein met een tijdelijk paviljoen met horeca. De oplevering van het project staat gepland in februari 2018.

Het gestripte Rijkskantoor langs de Croeselaan. Foto: CU2030

Jaarbeursplein(garage)

De nieuwe ondergrondse parkeergarage aan de westkant van Utrecht Centraal wordt door de combinatie van woningen, kantoren, horeca, winkels en entertainment een levendig plein. De garage biedt ruimte aan 800 auto’s. De opleverdatum van de Jaarbeursplein(garage) is 1 mei 2018. 

Woonblokken Kanaleneiland  

In Kanaleneiland worden acht woonblokken gerenoveerd en worden vier nieuwe woontorens geplaatst, met een gezamenlijke binnentuin. Op de bouwplaats worden rondleidingen georganiseerd en (jonge) bezoekers mogen zelf de handen uit de mouwen steken door te metselen.

Spoorbrug en spoorverdubbeling UtARK 

Tussen station Leidsche Rijn en Utrecht Centraal wordt het spoor verdubbeld van twee naar vier. Voor deze spoorverdubbeling bouwt ProRail een extra brug over het Amsterdam-Rijnkanaal en komt er een spoorviaduct over de Cartesiusweg. Het project wordt afgerond op 30 januari 2019.

De huidige situatie bij het Amsterdam Rijnkanaal

Centrum Leidsche Rijn 

Het nieuwe stadscentrum van Leidsche Rijn gaat op deze dag ook open. Voor de uiteindelijk honderdduizend bewoners wordt een centrum aangelegd met bioscoop, trein- en busstation, bibliotheek, scholen en culturele voorzieningen.

Tijdens de Dag van de Bouw kunnen nieuwsgierigen in een open golfkar het toekomstige winkelgebied bekijken. Het Berlijnplein staat ook op de route van het rondje in de golfkar, waar een Bouwfestival voor kinderen is. Tickets voor het rondje in de golfkar zijn verkrijgbaar bij de rand van het bouwproject aan de Grauwaartsingel.

Een impressie van het toekomstige centrum in Leidsche Rijn

Presentaties in het stadskantoor over stationsgebied

Vanaf 10:00 uur worden er de hele dag door presentaties en uitleg gegeven over de projecten in de stad. Vanuit het Infocentrum in het Stadskantoor starten rondleidingen met gidsen door het Stationsgebied om 11:00 en 14:00 uur.

1 Reactie

Reageren
  1. Ramon

    Note: De foto die jullie plaatsen bij het stukje over de fietsenstalling/ stationsplein Oost is een impressie van het nieuwe Jaarbeursplein.

    Ik ben in iedergeval van de partij. Reuze interessant allemaal!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).